close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Znám parazitní kapacitu svého kontaktního pole!

22. března 2012 v 5:34 | Petr |  Elektro

Opět se musím odkázat na minulé blogy - jelikož jsem bohatý muž - mám až 3 kontaktní pole z nichž 1 (to prostřední ) nestojí za nic.
V poslední době však pracuju s CMOS obvody a jejich (v podstatě nekonečný) vstupní odpor mě láká používat i na "obvody okolo" vyšší odpory než jsem byl v minulosti zvyklý.

Takže představte si tu romantiku - je 2.30 ráno, měsíc svítí, cikády cikají, hrajete si s obvody v naprosto neškodném frekvenčním pásmu pár desítek kHz - najednou píchnete drát do kontaktního pole a vidíte tohle :
Co tedy vidíme - pravoúhlý signál 12.7 kHZ má být zapojený přes odpor 2.2 MegaOhmů na zesilovač (který je z CMOS hradla - a navíc transimpedanční - tedy jako by druhý konec odporu byl uzemněn). Jenomže omylem jsem signál nepřipojil přímo na odpor ale do sousední řádky na kontaktním poli tedy co vidíme je de-facto proud RC obvodem kde R je 2,2 Mega a C je neznámé - ale asi bude nezanedbatelně vysoké - zkusíme spočítat ....

Vidíme že osciloskop ne nastaven na 20uSec na dílek - přechodový děj trvá přibližně 40 uSec. My chemici víme, chemická rekace s kinetikou prvního řádu (což je divte se i nabíjení konednzátoru) se ustálí přibližně za 4 časové konstanty tedy
Tau = 40uS / 4 = 10uS
No a pak už je to jednoduché jako facka v hodině matematiky na gymplu.
Tau = R * C
C = Tau / R
C = 10-5 / 2.2*106
C = 4.5 PikoFaradu

4.5 pikoFaradů mezi sousedními řádky - je to moc nebo málo ? Na mé oblíbené (mezi) frekvenci 10.7 MHz je to kapacitní reaktance (tedy zdánlivý odpor) 3300 ohmů - takže už je trochu jasnější proč zesilovače na kontaktním poli nechtějí zesilovat - poučné doufám že nejenom pro mně.

Jenom pro šťouraly - tohle bylo na mém oblíbeném horním kontaktním poli - abych získal argumetny vyhodit mé neoblíbené prostřední kontaktní pole, které je celé plastové bez kovové základní desky - udělal jsem stejné měření i na něm - vyšlo to jen o pohlavek hůře - odhadem 6-7 pF. Takže nechte ho někdo? Vždyť je moderní - jen do něho součástky nejdou zastrčit a pak samy vyskakují ?

No na závěr ještě oblíbená rada pro blondýny, co dočetly až sem - radši si na nic nehrajte, aby se vám nestalo, že po usilovném předstírání, že jste chytrá - sbalíte chlapa, který stejně usilovně předstírá, že je bohatý ....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 24. března 2012 v 23:17

Není to prostřední pole dělané spíš než na drátky, tak na propojovací kablíky s piny na konci? Ty jsou o něco tlustší než běžný drát. S tím, že si tam někdo ve východní Evropě bude strkat vlastní drátky asi číňan nepočítal.  

Jo a když blondýny pod plešatým milionářem předstírají orgasmus, předstírá plešatý milionář erekci?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama