close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Válečná medicína - ráj bez korupce.

10. dubna 2012 v 5:20 | Petr |  Příroda
Kupodivu následující článek jsem měl rozepsaný už v době kdy jsem psal předminulý článek o profláknutých profesorech, kteří za nečisté peníze farmaceutických firem tlačí do zdravotnictví finančně neudržitelné nesmysly. V diskusi k tomuto článku se můj čtenář a vrchní "prudič" KarelM ptá jestli simulanti a hypochondři můžou za to, že po 20 letech "budování kapitalismu" není ve špitálech ani záchodový papír.
Na to musím odpovědět - Zdravotnictví je v principu veřejná služba podobná soudům - každý má právo na zahájení procesu, ale každý proces po patřičném počtu odvolání dospěje jednou k definitivnímu konci. Stejně tak každý má právo vyhledat zdravotnícké služby, ale pokud má zdravotnictví nějak fungovat, tak standard léčby musí určovat mnohem respektovanější kolegium než pár kolegů, sice slovutných, ale finančně zainteresovaných na zdravotnictví jako zdroji zisku , nikoliv na zdravotnictví jako zdroji služeb. A tohle kolegium navíc krom dlouhého seznamu "tohle léčit budeme" musí vydat i kratší seznam "tohle léčit nebudeme proto a proto"
Proto prosím berte následující řádky jako nepřímou odpověď na otázku proč je kvalita zdravotnictví u nás spíše pochybná s několika vysokými špičkami a tísícem hlubokých roklí a v průměrném špitále není ani toaletní papír...
# # #
Za napoleonských válek pocházeli ruští velitelé z řad francouzsky mluvící ruské šlechty a málo je zajímalo co dělají negramotní "mužici ve zbrani" alias jejich vojáci. Takže když byl někdo i lehce zraněn - do rány, bez ošetření se mu dostala infekce a po těžkém hnisání byl jeho osud zpečetěn.
Protivník Napoleon - ač císař - byl mnohem více "první mezi rovnými" a měl u vojska primitivní zdravotní službu - tudíž měl 7x menší ztráty než Rusové - tudíž s mnohem menším vojskem došel až do Moskvy - která tehdy nebyla hlavním městem a byla Rusy evakuovaná a vypálená. V Moskvě vojensky nepřežil zimu - konec konců jako Hitler, který nepřežil 25 km před Moskvou východně od Smolenska ...
Poučení? Nejsilnější zbraň moderní armády jsou zdravoťáci. Kupodivu Rusové si uvědomili svoji chybu třeba při Krymské válce měli dokonalý zdravotní systém. Na obrázku vidíte budovu s vlajkou - nemocnici Nikolaje Pirogova v Sevastopolu (byl jsem tam ;-)), kde profesor Pirogov v roce 1856 za Krymské války objevil nejen doposud používaný způsob jak se amputují nohy ale i sádrovou dlahu alias "sádru" na zlomené kosti.

Jak silná jsou zdravoťáci zbraň si uvědmíte z čísel - Rusové za II světové války - bez antibiotik jen s obvazy, amputacemi, karbolovou dezinfekci a anestezií opitím vodkou - vrátili zpátky na frontu 95% všech zraněných. Američani v Koreji 97% a stejní američani ve Vietnamu (už s antibiotiky) 99% zraněných.

Nepříjemná věc na válečné medicíně je třídění. V principu neustále dělíte pacienty na 3 skupiny
  1. Ti, kteří přežijí ať se jim poskytne léčba nebo ne
  2. Ti, kteří zemřou ať se jim poskytne léčba nebo ne
  3. Ty, kterým se léčba musí poskytnout aby přežili a vrátili se k pušce.
Skupina 3 se ještě dělí na ty, které zvládnete na místě a ty, které odsunete do zázemí - kde na dalších stupních zase třídíte na 3 skupiny. Smyslem je poskytnout co největší zdravotní prospěch co nejvíce lidem za co nejméně peněz.

Počkat ? Není tohle "na hubě" deklarovaný cíl i dnešní zdravotní politiky?
Za války se buď držíte osvědčených zásad maximální efektivity, nebo dříve či později i vaši mrtvolu budou žrát protivníkova prastata. Takže je mnohem snazší odolat tomu "udělat pro stoletou babičku (nebo známého) maximum" bez ohledu na to že její (marné) léčení způsobí že na nějakého mladého bezejmnného se nedostane. Navíc za války se za podaný i přijatý úplatek střílí, takže je jistá naděje, že prachy které ušetříte vy se nezmění v limuzínu pana náměstka... Navíc situace je zmatená, takže ani výrobci léků, přistrojů a jiní lobisti nemají "tu správnou sílu" zkorumpovat koho si usmyslí.
Ne nadarmo všechny současné statistiky ukazují, že za celý život spotřebujete jen polovinu nákladů na léčbu - druhou spotřebujete pouhý rok před smrtí. To je projev "mírové etiky" zatímco léčení těch, kde to má maximální efekt je projev "válečného rozvratu"

Kam se do tohoto schematu vejde "mírová" smrt, při čekání až budou peníze na vaši - užitečnou - léčbu - nevím a jako už tradičně raději podrobněji nerozebírám...
Už v současné době nám totiž hrozí paradox, kdy léčení uzdravitelných se bude odkládat dokud se jejich stav nezhorší do stadia neuzdravitelnosti - a to proto, že všechny prostředky jsme vynaložili na léčení neuzdravitelných, které jsme neléčili dokud byli uzdravitelní ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama