close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vildákovo elektro 8. Oscilátory 2.

20. května 2012 v 1:26 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Minule jsem z rozčilení nad tím, že NE555 prostě nejde vynechat ani neudělal žádný úvod.
Tedy největší ctností zesilovačů je pustit na vystup pokud možno jenom zesílenou verzi toho, co je na vstupu a nic více ani méně. Už od dávných dob se některé zesilovače "nepovedly" a rozkmitaly a tak staří radioamatéři vytvořili moře oscilátorových obvodů, které produkují signál jaký si jen můžete přát. Kolem oscilátorů a jejich vlastností je spousta teorie a bohužel taky spousta mýtů, ani v jednom ani v druhém se nevyznám, takže budeme všechno brát velice lehce abychom se z toho nezbláznili.

Takže první velká skupina oscilátorů, kterou dnes probírat nebudeme jsou oscilátory harmonické, které generují sinusový signál, ty se staví až do nejvyšších představitelných frekvencí (světlo je taky sinusové vlnění ;-() A je jich moře druhů a radioamatéři se do krve přou jestli je lepší Collpits nebo Clapp a pak nadávají, že američani neví, že nejlepší je Vačkář. Tak tyhle probereme příště.
Dneska se vrhneme na nejjdednodušší RC oscilátor, který produkuje pravoúhlý signál a právě díky jednoduchosti jej užívám velice často.
Jak už jsem psal mnohokrát - zjednodušujte si život a kupte si spoustu 74HC14 ze kterých pak budete stavět tento jednoduchoučký oscilátor až do smrti. Jak to tedy funguje ? Invertor na obrázku není jen tak obyčejný invertor ale Schmittův klopný obvod, který má jiné napětí pro překlopení dolů než pro překlopení nahoru. Prostě a jednoduše pokud vezmete HC14 tak ta se překlopí nahoru teprve když napětí na vstupu klesne pod 1/3 napájecího napětí a dolů se překlopí teprve když napětí na vstupu stoupne nad 2/3 napájecího - v oblasti mezi těmito dvěma prahy se neděje nic a obvod zůstává v původním stavu. Takže napětí na C kmitá mezi 1/3 a 2/3 napájení a jeho frekvence je díky tomu přibližně
f= 1 / ( R * C )
Píšu přibližně , protože napětí při kterých se obvod překlopí jsou daná výrobou a mohou se lišit i u různých šarží stejného obvodu od stejného výrobce a tím se může lišit i frekvence. Stejně tak poku nekoupíte 74 HC .... ale třeba 74 HCT 14 .... je to jiná rodina, která bude kmitat jinak a dokonce protože HCT rodina má TTL přepínací úrovně tak si myslím že ani nebude střída 1: 1 jak by se zdálo srovnáním s NE555 z minula.

Dosažení střídy 1: 1 je vůbec složité a tak pokud potřebujete v této věci absolutní přesnost je lepší postavit oscilátor pro 2x vyšší frekvenci a výstup pak vydělit 2 nějakým čítačem (probereme až takové zapojení sám budu potřebovat a zorientuju se v tom, který čítač je dosti primitivní pro vidláka)

Proč tedy tento obvod tak miluju - kdo by neměl rád oscilátor jen se třemi součástkami, který navíc se 74HC14 velmi ochotě kmitá od 0.1 Hz až skoro do 100 MHz a navíc pokud se vezme fóliový nebo NPO keramický kondenzátor je i slušně stabilní...

Takže si přepište schémátko do sešitku a ještě rada pro brunety - i vy můžete použít "ženské zbraně", a protože se to od brunet běžně nečeká, můžete si dovolit více než blondýny a navíc díky momentu překvapení, to na chlapy bude i více účinkovat. Na druhou stranu to nepřehánějte, protože pověsti o blondýnách s nohama do praku se taky musely odněkud vzít ne ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jara Jara | E-mail | 12. února 2013 v 16:16

Ahoj Petře,
velmi pěkně a poutavě zpracováno a je
znát že víš o čem píšeš.Zajímám se o jeden typ oscilátoru, ale neumím si odpovědět na spoustu otázek poradíš?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama