close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hlavička Pentia 6

7. června 2012 v 4:38 | Petr |  Roboti
U starých lidí se některé věci táhnou daleko do minulosti, takže v roce 1999 jsem s exmanželkou sestupoval z Lysé Hory a v polích mezi Borovou a Frýdlantem mě exmanželka začala vyslýchat: "Chtěl bys holčičku, nebo chlapečka?" Jako každý chlap jsem spíše chtěl chlapečka, ale politicky korektně jsem odpověděl "Víš mně je to jedno" tak jsem byl tázán ještě několikrát - a pak exmanželka vybuchla - ty bys nejraději měl místo děcka PENTIUM ;-)

Pak jsem tuhle historku vykládal současné přitelkyni, která je velice germanofilní a chce budoucí děti pojmenovat: Anne-Marie, Gertruda, Hildegarda, Hermenegilda, Waltrauda Johann atd.... takže jsem prohlásíl, že raději než Johann - trvám na tom, že první syn se bude jmenovat PENTIUM 6 (Pentium 4 už existuje a Pentium 5 mi připadalo blbé...)
Tohle moje přítelkyně vyzvonila ve škole, takže když jsem půjčoval jejím spolužačkám USB flashku, šířila se po jejich "slepičím institutu" šeptanda, že na ní jsou plány našeho budocího (robotického) miminka....

Takže když se mě přítelkyně ptala co to kreslím - a byl to budoucí "mozek" mých robotů odpověděl jsem úplně automaticky "HLAVIČKU PENTIA 6"
Moje idea byla taková - musím vyrobit relativně výkonný "počítač" který půjde hladce napojit na zbytek modulů robota přes sběrnici Robbus, kterou s pár kámoši používám. Ten mozek musí být na jdené straně výkonný a na druhé straně pro mně od začátku snadno programovatelný - tím padla idea ARMu a soustředil jsem se na AVR, součástky musí být dostupné - tedy AtMEGA128 a zároveň musí mít počítač dostatek RAM aby mohl zpracovávat data z ultrazvuku - tedy externí SRAM. Později místo toho může do robota přijít deska s ARMem nebo dokonce něco ve stylu Raspberry Pi?
Tohle je výsledek a zde jsou (přibližné) specifikace :
  • ATMEGA 128 na 16 MHZ s 32 KB externí SRAM
  • Grafický displej
  • Můstek do 0,6A postavený na L293D s Back_EMF technologií
  • 2x Sběrnice Robbus
  • Tlačítka, LEDky, repráček
  • 4 analogové vstupy pro ultrazvukové mikrofony
  • atd...
Je toho tedy dosti pro robota "pokojové" velikosti - což byl taky úmysl umožnit postavit domácího robota pouze na této desce - třeba jenom s ISP Radarem jako jediným doplňkem.
Pokud se obáváte že plošný spoj je monstrum, tak máte pravdu, ale světe div se je JEDNOSTRANNÝ !!! jen s řadou propojek, takže celá "Hlavička" se dá vyrobit doma.
Jenom jako vrchol vychloubání poznamenám, že skoro celou desku jsem routoval na displeji mého 10 palcového Asusu EEE v autobuse, posouvajícím se v dopravní zácpě z Německa.

Počítač je RISCový má 128 kilobyte FLASH ROM pro program a 40 KB programu pro data - tím se částečně podobá 8 bitům z 80 let - výkonově je však zcela jinde - takové ZX spectrum by muselo mít kolem 80MHz aby se tomuhle vyrovnalo. Hlavička Pentia 6 se výkonem blíží spíše starým procesorům 386 na frekvenci kolem 30 MHz, které se používaly v dobách MS DOSu.

Ptáte se kde je návod a dokumentace? Bude až budu mít všechno dostatečně vyzkoušené.

Nyní ještě tradiční rada pro blondýny - pokud jste schopny zametat s 9 chlapy z 10 - nemyslete si že to znamená, že i se ženami vám to půjde stejně snadno.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 11. června 2012 v 19:28

Docela úctyhodná prácička, já mám něco podobného, akorát nadrátkované na bastldesce, což měl být prototyp a u něj to také skončilo. Pokračovat se bude, až dostavím dílnu.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama