close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Září 2012

Bolest hrozná a sestra nikde.

6. září 2012 v 4:32 | Petr |  Příroda
Můj bývalý šéf, který zažil 60 let zdravotnictí od války do předloňska. Popisoval často "nejkratší chorobopis jeho života" který sepsal v 50 letech jeho kolega.
  • Vstupní vyšetření : Babi co vám je ? Boli mně nohy od chozeňa a ruky od robeňa.
  • Úterý : Status idem (stav stejný)
  • Středa : Status idem
  • Čtvrtek : Exitus letalis 10.30 (smrt v 10.30)
podpis - a to stačilo. Ne že by takový chorobopis byl úplně dostatečný, ale směr, kterým se vydalo současné zdravotnictví je - jak jinak - vyloženě divný.
Lékařskou stránku administrativy, příliš probírat nebudu, protože ta je veliká a už těžko bude větší, protože už dneska když vyšetřuju pacienta tak to trvá minutu a pak 10 minut trvá vypsání nálezu, ale stejný znoubný směr nabrala i práce sester, kde poměr mezi škodami a benefity je ještě daleko horší.

Takže přijde do špitálu stařeček nepohyblivý, špinavý, pokálený, pomočený a hladový - jak už to při současných "pravidlech" naší společnosti bývá. Očekávali byste že sestry a ošetřovatelky se na něj vrhnou, a budou mýt, přebalovat a krmit, ale to ne. To by mohl být stařeček "poškozen nesprávným postupem" - nejprve je třeba "vypracovat dokumentaci" a to tím způsobem že stanovíte "ošetřovatelskou diagnózu" a pak je třeba "stanovit další postup" - tedy to co vidí od dveří i baba Dymáková vy písemně rozeberete do hlobuky, šířky a délky. Tím ztratíte půl hodiny a proto pak samotný výkon - to jest umytí, nakrmení a napojení příslušného stařečka - není zdaleka tak dobře proveden, protože na něj už nezbylo času.
Kolem ošetřovatelkých diagnóz je celá složitá teorie, která se učí na středních i vysokých školách, dělají se z ní docentury a profesury (k tomu slouží zejména). Pacienti mají své "ošetřovatelské chorobopisy". Příznačné je že ve zdravotnické hantýrce se jim u nás na Ostravsku říká "blbečníky" - zřejmě tušíte proč. Navíc každý špitál má jednu nebo více hyper-ambiciózních můr, většinou ve funkci hlavních sester, nebo "manažerek kvality", které neúnavně pěstují své ego peskováním personálu za špatně vyplněné "blbečníky". Takže nakonec na základě principu "košile je bližší nežli kabát" většina sester podlehne a řádnému vyplnění blbečníku dává přednost před řádným ošetřením pacienta.

Kdyby byl dostatek sester - OK, ale sester je u nás ( v poměru k počtu pacientů ) zlomek oproti západu, ale zmíněné hyperambiciózní můry vyžadují v mizerných českých podmínkách papírů více a více než na Mayo clinic.

Přesně ve stylu historky, kterou jsem zažil osobně:
  • Mladá sestra říká staré : "nemáte zapsané mytí pacientů!"
  • Stará sestra říká mladé : "a vy je nemáte umyté!"

Takže teď už víte proč, když vás po operaci strašně bolela rána a zvonili jste na sestru, "aby vám dala tabletku" tak ta přišla v až době, kdy už se vám "smrt zdála vysvobozením". To bylo proto, že musela velice pečlivě popsat na základě jakých zjištění došla k závěru, že si tabletku zasloužíte. Ale mnohem pravděpodobněji, se vámi vůbec nezabývala, protože vypisovala blbečníky vašich spolupacientů, kterých měla na stole nezvládnutelnou hromadu už od rána ....

Neurověda pro Geeky 9. Vidění 2.

4. září 2012 v 3:49 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Takže anatomii jsme už probrali dneska se vrhneme na funkci zraku.
Podle posledních poznatků aby oko zvládlo kompresi 1: 140 která je daná poměrem světlocitlivých buněk v oku a vláken co jdou ven sítnice dělá dosti složitý procesing viděného obrazu. Více méně do mozku jdou informace o hranách v obraze a o barevných skvrnách. Tedy už sítnice zvládá to, s čím mají robotici problémy - převádí rastrový obrázek na vektorový.

Zraková mozková kůra je v nejstarší části mozkové kůry úplně vzadu na týle a dělí se na tři soustředné oblasti - primární, sekundární a terciární zrakovou oblast. pokusím se vysvětlit
- z oka jdou informace ve stylu hnědá skvrna průměr 100 pixelů souřadnice XY,
- primární zraková kůra to vyhodnocuje jako - hnědé kolečko s dvěma puntíky
- sekundární zraková kůra z toho udělá - proboha to je obličej
- terciární zraková kůra - no né to je Karel
A pak jsou asociační oblasti které už jsou vpředu v čelním laloku
- frontální kůra - zpracovává asociace - dluží mi 500 korun .....
- tzv. prefrontální kůra - dává informacím emoční náboj - jdu mu rozbít hubu
- motorická kůra - vymrštít ruku rychlost 5 m/ sec
- senzorická kůra - bolest v obličejí
- frontální kůra - auvajs on mi to vrátil
- prefrontální kůra - hajzl .....
A tak dále jestli jste viděli film Woodyho Allena Co se děje při souloži - víte jak to v mozku chodí. Kdybychom znali detaily toho procesu už dávno bychom psali software. Jak už jsem se zmiňoval mozek je opravdu MASIVNĚ paralelní stroj - tedy pro každý myslitelný geometrický tvar má v primární kůře skupinu neuronů které se aktivují a v sekundární kůře má pro každou myslitelnou kombinaci tvarů oblast která se aktivuje pokud je daná věc v zorném poli. Takových věcí (předmětů) které mají ve zrakové kůře své neurony je asi 10 000 a tyhle neurony se trénují v dětství.
Naše vidění tedy přistupuje k analýze obrazu s velmi silnou a priori informací co má vidět. Předměty a jevy pro které nemáme vytrénovanou zrakovou kůru je pro nás těžké vidět. Příklad - máme stovky popisů slunečních zatmění ale až do 18 století si nikdo nevšiml sluneční korony. I ostatní objevy - nejprve to neviděl nikdo, pak jeden, pak najednou všichni.
Někdy nevíme co máme vidět - viz optické iluze typu jestli vidíme mladou nebo starou ženu, nebo jestli schody jdou nahoru nebo dolů. V každém případě zraku a dalšímu zpracování informací se věnuje celý týlní lalok a to je skoro čtvrtina mozkové kůry - vzhledem k tomu že i mozek řeší vidění "hrubou silou" viz 10 000 rozeznatelných předmětů možná i my vyřešíme strojové vidění hrubou silou, jestli výpočetní výkon k tomu potřebný máme při dnešní techologii k dispozici - nevím ale pochybuju ....

Na samotný závěr ještě otázka jak vidí svět zvířata - my máme mozkovou kůru pro rozlišení 10 000 přednětů - minimalistická verze živočicha řídícího se zrakem jsou 3 předměty - opačné pohlaví, potrava a nepřítel - vizuální svět takového zvířete je ale značně odlišný od našeho - místo vizuální představy okolni reality spíše značky ve stylu hry Pac-Man. Mimochodem i u lidí existuje něco podobného - tupozrakost, ktrerá vzniká tak, že díky poškození zraku v nejútlejším dětství se zraková mozková kůra řádně nerozvine. Takový člověk reflexivně uhne prudkému pohybu, protože to řídí mezimozek (po dinosaurech) ale viděné popsat nedokáže. Mimochodem poruchy mozkové kůry u lidí jsou ohromně zajímavé pro neurovědce, nikoliv však pro doktory, protože díky obrovské rezervě mozkové kůry nejsou většinou život ohrožující....

Crippleware a situace počítačového ubožáka

2. září 2012 v 2:26 | Petr
Zaplatíte 20 litrů za nový notebook a už slintáte, jak si jej doma pustíte, ale ouha, po prvním zapnutí na vás vyskočí milion obrazovek typu SOUHLASÍM S TOUTO LICENCÍ a pod tím je tlačítko ANO. Pokud hledáte kde je NE - mikroskopickým fontem najdete v papírovém návodu, že odpověď NE na licenční podmínky zmanemá vrátit notebook zpátky do prodejny. Tak odklikáte ANO a od toho okamžiku vás Microsoft a další gauneří, u kterých chamtivost nemá hranic mají v hrsti, protože jste "dobrovolně souhlasili".

Ještě by se dalo souhlasit s licenčími podmínkami Windows, které budete mít v notebooku po celou jeho životnost, ale souhlasit s licenčími podmínkami různých zkriplených 60-denních verzí Microsoft Office, nefungujícíh přehrávaču kdoví-čeho, dema Nera co nevypaluje a tak ? zejména když už předem víte, že časem budete tyhle zblije krvavě odstraňovat pryč.
Takže jsem v roce 2008 koupil Asus EEE 1000 HD který pro odlišení od Asusu 901 kde experimentuju s Linuxem nazývám VELKÉ EEE. Ve velkém EEE byly Windows XP a pak různé podivuhodnosti jako je třeba demo databáze ADABAS, která se tváří že umožňuje přístup do nějakého ASUSOVSKÉHO E-Shopu. Pak tam je kuriózní Star Office 8 který - z licenčních důvodů neotevře dokumenty MS office, na ty jsou tam MS WORKS, které jsou v plné verzi ( 300 MB balastu) a nejdou odinstalovat, protože ASUS si myslel že když dá software, který je krilpWare, už v plné verzi tak asi nikomu nebude těch 300 MB líto, a proto smazal odinstalační informace.....

Star Office co neotevře DOC je fakt bordel, tak jsem Star Office odinstaloval a když už jsem byl v tom tak jsem měl, před instalací Libre Office v poslední verzi, svrbění přeinstalovat i WINDOVS. Naštěstí jsem se Norton-Ghost viewerem podíval na instalační DVD - jak vlastně vypadá dle ASUSU "čistá instalace" a víděl jsem tam ADABAS, Star Office, MS WORKS, Nefungující (protože staré) SKYPE, atd. atd. atd. atd. takže mě přeinstalovací mánie zase přešla.

Je to zajímavý pradadox, protože když jsem nedávno instaloval EASY-PEASY (linux) tak malé EEE taky skončilo vrchovatě plné softwaru. Nicméně člověk nějak lépe psychicky nese když sem tam chybí nějaká funkce, protože Open Sourceoví programátoři nestíhají, než když je plná verze Wordu zkriplená kvůli hlavouna, který se bojí o splátky na tryskáč.

Navíc jsem v Linuxu zažil věc nevídanou - pokud uděláte klasický Debianový trojpříkaz k aktualizaci systému tedy SUDO APT-GET UPDATE, SUDO APT-GET UPGRADE a SUDO APT-GET CLEAN - nakonec budete mít po aktualizaci buď stejně, nebo dokonce VÍCE diskového prostoru nez před aktualizací - zažíli jste to někdy ve Winsowském světě ?

Blondýnám proto dnes radím - státní finance jdou do pr**le, jednoho dne to někdo nevydrží a řekne - ve státní správě budiž LINUX - a vy i s krátkými sukněmi, jehlovými lodičkami, červeným diplomem z ekonomky a "znalostí MS OFFICE" v životopisu budete .... víte kde !!! Takže pokud nemáte Open Office v krvi - pracujte na tom abyste je tam dostaly !