close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Mládeži - přijměte moji hlubokou omluvu.

11. září 2012 v 4:08 | Petr
Asi tak před 3 týdny se stala klasická situace - seděl jsem ráno na záchodě a najednou se střípky složíly, a věci se mi vyjasnily tak náhle a tak jasně jakoby mnou projel blesk.

Představte si 17 sjezd KSČ za bolševika - kamera ukazuje "kandidáty" a všichi vypadají jako bratři - nepříliš inteligentní "vepřové hlavy" se sklony k obezitě, kariérizmu a lehkému intrikátnství, za 5 let - kongres ODS - stejný obraz - jenom ty nejstarší vepřové hlavy šly do penze a ostatní oholili kníry, oblíkli fialové sáčko a bílé ponožky do špičatých polobotek. Za dalších 5 let ti nejdrzejší odložili fialové sáčko pořídili "Giorgio Armani" obleky a limuzínu "7A7-7777. Stále to jsou ovšem stejní lidi jenom "transformovaní" podle momentálních potřeb společnosti.

Dokonce když jsem chodil na atestační kursy do "Hotelu ILF" . bylo to jasné kdo je na jakém školení - zmalované třicítky = kongres farmaceutů, nasrané padesátnice v kostýmcích = školení posudkových lékařek, nafoukaní mladíci v "Armanim" = GE money bank, a nakonec - směs odrbaných pomatenců všeho věku a pohlaví - sláva to jsou chemici - tam se musím vydat ....

Dokonce i státnici z "Preventivního lékařství" jsem kdysi dělal kde to bylo řečeno úplně jasně - pokud děláte práci, která je na vás příliš složitá je to stejně stresující jako když děláte práci, která je na vás příliš jednoduchá. A vidíte stejně jsem to nepochopil a celé dva roky jsem na svém blogu nadával, že současné školství vychovává blbce a objekty onoho "vzdělávání" - tedy mládež - se tomu ani příliš nebrání. Už chápete můj omyl ?
Ze školy totiž můžete vyjít buď S IQ o 5 bodů vyšším ale s jazykem na vestě a nalomeným sebevědomím, že "nikdy nebudu umět co profesor" nebo s IQ o 5 bodů nižším, zato s červeným diplomem a s vědomím, že "to byla fraška a kreditů jsem měl tři prdele"...

Která varianta nastane je jenom věc "společenské objednávky". A tady jsem právě zaostal a nepochopil. Za "mé doby" 100% platil starý komunistický vtip, který říkal, že musíme "předehnat západ" pak už jen "udržet krok" a pak už jenom "neztratit stopu".

Co to znamená "předehnat západ" dneska v době globalizace ?
Chceme se vyrovnat nezaměstantným gaunerům Alžírského původu, kteří v Paříži zapalují auta? Nebo nezaměstnaným gaunerům Pákistánského původu, kteří v Londýně zapalují obchody ? Nebo snad Číňanovi, který 20 hodin denně letuje procesory, aby nemusel stejně dlouho, po kolena v blátě orat rýži vodním buvolem, jako jeho předci orali už od dynastie Ming ?

Takže "společenská objednávka" se nyní z "dohnat západ" změnila na "dodržet montážní postup". Tudíž lidi, kteří ještě byli vzdělávání v paradigmatu, že "honíme západ" se stále ještě nezbavili tendence myslet a třeba i něco vymyslet, a proto jsou zbytečně frustrovaní. Na paradigma "dodržet montážní postup" totiž stačí ráno vypnout mozek a pak 8 hodin hýbat končetinami přesně podle návodu, který z Korejštiny přeložili do špatné Angličtiny a odtud do špatné Češtiny.

Jak do toho zapadá vysoké školství ? Snadno - každá maminka přece chce mít doma "pana inženýra". Pokud by školy vychovávaly skutečné inženýry - ti by byli "u pásu" k ničemu a ještě by byli frustrovaní. Takže vysoké škoství dokonale plní společenskou objednávku a vychovává budoucí "spokojené konzumenty". A mládež, která s tím nic nedělá ? Proč se těžkou prací propacovávat k frustraci z "nadměrného vzdělání" ? A "potřeby civilizace" ? Potřebuje snad David Rath, Ivan Langer nebo Stanislav Gross kosmické lodě, nebo termojaderné elektrárny - když "vrcholnou technologií současnosti" je dotovaná fotovoltaika a úplatky z "operačních programů EU" ?

Nakonec zbývá jenom konstatovat shodně se švejkem "co císař-pán činí, dobře činí", nebo si vzpomenout na mou vlastní větu "co společnost žádá, to společnost dostane". Že se civilizade řítí do problémů - ale prosím tě "ty mluvko" - jaké problémy když máme desítky tisíc "vysokoškoláků" a 99.97% z nich s červenými diplomy....

- - -

Jenom Post scriptum při druhém čtení - Těžko se divit, že po zkušenostech z prázdninovou praxí vysokoškoláků mám lehkou fóbii z jakékoliv mládeže. Nicméně - podepisoval jsem potvrzení praxe slečně Nguyen (omlouvám se že si nepamatuju celé jméno), která je etnicitou Vietnamka, vzhledem kočka, inteligencí a pílí nás všechny převyšuje a ještě má specifický - velmi příjemný smysl pro humor. Takže jí přeju mnoho úspěchů a my ostatní můžeme jenom koukat jak vládu nad světem budou přebírat Ti, kteří si to objektivně zaslouží ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 11. září 2012 v 5:17

Trošku zkreslený pohled, společenská objednávka neexistuje, nebo ji my dva chápeme jako dva různé výrazy. Nic není na objednávku, děje se to automaticky. Děj je hnán regulátorem, který však neexistuje, ale přesto funguje. Mladí nejsou blbí, stále se rozdělují na ty, co se chtějí jen bavit a na ty, co mají ambice si zajistit bezstarostný život. Tyto dvě skupiny se prolínají. Oni dobře vědí, kolik si vydělá jejich táta inženýr co staví elektrárny pro Čínu a kolik si vydělá strejda pojišťovák životních pojistek => to jsou parametry vstupující do virtuálního regulátoru, výstupem je nový pojišťovák. Tento proces si nikdo neobjednal, děje se jako přirozená reakce na okolní prostředí.
Tvýmy slovy: podráždíš Trepku Velkou zprava, uhne doleva a ty napíšeš esej jak trepky jsou zvrhlé, že všechny uhýbají doleva.
Mimochodem, existují v OV.. technologické firmy.. kde je zákaz nabírat absolventy s červeným diplomem, přesto tam nějací lidé pracují a firma je úspěšná (třeba měřeno exportem do Číny). Druhá věc, ti tvoji červenodiplomkáči, to nejsou jen iženýři. Úplně stejné procento výskytu je jich mezi lékaři, kteří sice možná ví, kde najdou sinus frontalis, ale jinak jim chybí úplně to samé, co automechanikovi kroutícím hlavou nad tvým autem. Jeden rozdíl tam je, automechanik spravuje tak, že mění jeden díl za druhým dokud se závada vyskytuje, což se v medicíně neděje zas tak často. Proto se lékařům vyhybám co to dá a auto si spravuji sám. Měj se a vyřiď si zbroják, pro lidi takhle hlasitě prudící nebude v budoucí ekonomice místo.

2 Petr Petr | 11. září 2012 v 7:13

Jeden kolega kdysi dal výpověď a okamžikem jejího sepsání okamžítě přišel o všechny prémie osobní hodnocení atd... Byl z toho rozčilen tak jsme ho uklidňovalí - Primář za to nemůže kdybys odešel s těmi prachy tak by mu je škrtli z plánu a nemohl by je dát tvému nástupci. A on nám odpověděl - tohle mě vůbec neuklidňuje, protože to znamená, jenom to, že hajzli jsou o patro výše.

Takže pokud strejda pojišťovák vydělává enormní peníze tak to znamená, jenom to že hajzli jsou o patro výše a společenská objednávka existuje.

Současná společenská objednávka je nepoškozovat ivestice korporací v Číně - takže i lidi kteří si umí zaštopovat ponožky jsou svým způsobem nebezpeční, ne tak inženýři, kteří by uměli znovu spustit výrobu, co jsme předali číňanům ...

Nicméně k čemu budou pojišťováci s červeným diplomem až se globální byznys posere (a on se 100% posere ještě za našeho života) to fakt nevím.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama