close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Jak jsem nepochopil budoucí biomedicíské inženýry

10. června 2012 v 5:35 | Petr |  Svět okolo
Podle známého hesla - vy všichni jste blázni, jenom já jsem letadlo - jsem opravdu letadlo. Každý rok je to stejné, každý rok je to horší, každý rok mě to vytočí - na jedné straně jdete na Robotický den, kde vám děcka sotva desetiletá ukazují roboty, které vyrobily vlastní rukou a na obrazovce notebooku vám ukazují (pro mně) zcela nesrozumitelné procedury v C.
Pak přijdou na jeden den do laboratoře budoucí "biomedicínští inženýři" studentí "studijního programu akreditovaného ministerstvem"

.... 2 kluci a 2 holky - sedí přede mnou - bez výrazu v tváři.....
Ptám se - kdo z vás umí programovat ? Odpověď - všichni jsme z toho měli zkoušku.
Otázka : a kdo od zkoušky napsal nějaký prográmek ? - Jeden se nesměle hlásí a viditelně se stydí.
Kdo někdy stavěl nějakou elektroniku - tentýž muž se hlásí a zájem kolegů je mu ještě nepříjemnější ....
Včera jste probírali EKG - víte co to je ? Těžce vzpomínají a slabikují ELEKTRO-KARDIO-GRAM. Kreslili vám schema EKG zesilovače ? Ano. Co je základem EKG zesilovače ? Hluboké ticho....
Uměli byste postavit EKG zesilovač ? Víte že se to dá za méně než 100 kč za jeden kanál ?
OK - kdo z vás chce navrhovat lékařské přístroje ? Tentýž muž se nesměle hlásí.
A co budete dělat vy ostatní - ptám se ? A střílím z těžkého kalibru - kdo z vás počítá, že bude sedět ve výběrové komisi vybírající úplatky za nákup lékařských přístrojů '? Slečny už se na mně dívají s viditelnou nechutí - "co ty o tom víš dědku" čtu v jejich výrazu.

Celá exkurse po laboratoři je ve znamení mých otázek z gymnaziální fyziky a chemie, keré zůstávají bez odpovědi - když prohlašuju o starém stroji - není jako iPhone, ale je mnohem lepší, protože věrně a spolehlivě slouží 30 let - to mládež nevnímá jako známku inženýrské geniality 70 let ale jako známku nemodernosti chemie a laboratoří vůbec. Kdyby krev "dyzajnovala" firma Apple byla by letos červená, příští rok žlutá a pak třeba růžová a nakonec zelená ...

Jedna slečna stopuje na mobilu čas (patrně délku mého proslovu) a druhá zuřivě datluje - vím o čem - píše na Facebook - jaký jsem vůl když pořád opakuju že gigabajtů a i gigahertzů je už tolik, že ztratily svou roli v medicíně i všude jinde, stejně jako "mít zkoušku z X" nepovažuju za "umět X".
Nerozumím tomu - mládež beze stop vzdělání z oboru, který studují bude konstruovat lékařské přístroje ? Budou rádi když ve služebním autě budou kroužit po republice jako obchodní cestující - hnáni záplavou mailů od Indického šéfa z Bangalore. Možná to není "horší než smrt" jak jim tvrdím já - možná je to jejich "vytoužený cíl"
Jitka Nováčková
Při hledání obrázku pro tento článek jsem zjistil, že misska jménem Jitka Nováčková ( letošní loňská ??? ) studuje Biomedicínské inženýrství. Začíná se mi vše spojovat - soutěž Miss vede k selekci osob jistého typu a minimálně tři ze čtyř mých pátečních studentů směřují taky tam ....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 10. června 2012 v 18:26

Tak to je fenomén dnešní doby, aneb odborníci co ničemu nerozumí. Někteří lidé tvrdí že je to školou, že

2 Karel Karel | 10. června 2012 v 18:37

VŠB je nanic, lepší že je VUT, jiní zas tvrdí že nejlepší je MIT.. Podle toho co jsem vypozoroval, ale je to jednoznačně dáno tím, zda dotyčný student má opravdový zájem o obor, dokonce bych to shrnul tak, že pokud má doma páječku a alespoň něco bastlí, tak je dobrý i v oboru. Pouhým posloucháním teorie na přednáškách se nikdo odborníkem nestane a cvičení? Ty co pamatuji, tak rychle odměřit aby to člověk vůbec stihl za tu hodku a půl, natož si vyzkoušet něco jiného... Jednoznačně prostě stejně jako houslista komorního orchestru doma pečlivě cvičí aby nezakrněl, tak i inženýr měl doma po práci cvičit, jinak zakrní také.

Na druhou stranu tihle studenti tam nejsou proto, že plánují pak vyvíjet MR, velmi dobře vědí, že jako obchodní reprezentanti firmy dodávající medicínské přístroje si vydělají řádově cca 2-3x více než jejich vrstevníci navrhující MR. Že je to špatně? Koho to zajímá...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama