close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Úvod do teorie nepracovitosti 2.

25. září 2012 v 4:19 | Petr |  Svět okolo
Minule jsme probrali, že práce není COOL, uznání vám nepřinese, nepřinesla by ani v minulosti a patrně nepřinese ani v budoucnosti. Mezitím jsem si všiml jisté ambivalence současné společnosti, která opravdu neví co chválit a co hanět. Například máme prodejce COOL sportovních věcí ENVY, Hewlett Packard vyrábí notebooky ENVY, kdyby slovo ENVY neznamenalo česky ZÁVIST bylo by možno nějaké obskurní produkty klidně přejít. Ale takto ? Znamená to snad, že marktetig hraje na naší temnou stranu a krom nepracovitosti i závist je COOL ?

Abych nebyl tak vyloženě negativní, tak musím připustit, že lenost má i pozitivní aspekt. Pokud bychom byli všichni pilní jako mravenci, nebo jako Asiati, patrně bychom už v době kamenné frenetickou aktivitou upokojili všechny své potřeby a zůstali bychom tam - na úrovni doby kamenné. Je známo, že motorem pokroku jsou inteligentní flákači, kteří raději, než dělat práci, jak jim nařídil šéf, přemýšlejí jak totéž dělat snadněji.
Takže lehké flákání je vlastně pozitivní ? Takže všeobecný obdiv k líným a vysmívání se pilným je vlastně z hlediska vývoje společnosti správné ? Nevím jestli správné, ale rozhodně hluboce fixované, tak hluboko, že ani sami netušíme jak, viz můj přiklad s veverkami kradoucími oříšky.

Nicméně až budeme vlastní flákání obhajovat poukazem na "pokrok společnosti" měli bychom si uvědomit že pokrok přinášejí "inteligentní !!! lenoši". Pokud jste líní a ještě k tomu blbí - patří vám opovržení a hlad. Bohužel v dnešní společnosti se vám nedostane ani jenoho. Opovržení je "politicky nekorektní" a hlad ? V dnešní vyspělé Evropě plné "sociálních států" ? Tím ve společnosti vzniká úplně opačná motivace - líní - blbí - nevzdělaní požívají ochrany, aby tyto vlastnosti mohli v klidu přenést na potomstvo. Když se naučíte něco, čím se lze živit, stát vás okamžite potrestá regulacemi, daněmi a odvody, ze kterých budete výše uvedená individua živit. Navíc vám společnost přidělí nějakého workoholického šéfíka s poruchou osobnosti, který vám na přenesení vaší pracovitosti na potomstvo ani nenechá čas ... Lze tohle interpretovat jinak než jako jasný signál shůry ?

Takže mnou zmiňovaný obézni borec z minula je jistě ubohý invalidní důchodce, který má důchod na "obezitu a vysoký tlak" a jeho partnerka zase v době, kterou si ani sama nepamatuje byla možná uklízečka, ale dnes je taky chudina nemocná a jistě bere "důchod na páteř". Jedině vy - pracující / idealista / blb - stojíte v dešti na zastávce a čekáte na zpožděný autobus do práce. A pokud jenom nejtišším šepotem vyslovíte biblické "Kdo nepracuje - ať nejí" dostanete od politicky koretní společnosti přes hubu, až se třikrát otočíte...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama