close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Tzv. "mobilní internet" - další milník na cestě ke všeobecné negramotnosti !

29. ledna 2013 v 4:55 | Petr |  Internet
Asi to bude jiné ve státech jako Afgánistán, kde je gramotnost 28% a jiné zase třeba v Rusku, kde je režim tradičně mizerný, ale režimu navzdory, je vzdělanost velice vysoká. Nicméně podobně jako mniši, kteří ručně přepisovali knihy měli - s nástupem knihtisku - dnes už víme že neoprávněné - obavy o stav vzdělanosti, mám já osobně s nástupem Internetu a zejména toho mobilního - doufám, že taky neoprávněné - obavy o stav vzdělání.

Ručně přepisované pergamenové kodexy byly technicky dokonalé - psané barevnými inkousty a se zlaceným písmem, leč byly veřejnosti (prakticky) nedostupné. Takže když Johannes Gutenberg vytiskl r. 1439 svoji první knihu (Bibli), dívali se mniši na černobílý spisek tištěný na papíře s oprávněným opovržením. Leč co neměly tištěné knihy na kvalitě rukopisu, to více než vyrovnaly kvantitou. A ačkoliv si to dnes neuvědomujeme, tak majitelé tiskáren v pozdním středověku a v renesanci to byli "mediální magnáti" tehdejší doby. Není se čemu divit, že Daniel Adam z Veleslavína si vzal dceru tiskaře Jiřího Melantricha - jenom proto aby měl obživu a klid pro spisovatelskou práci.

Vtip je v tom, že kvalita tisku sice v čase kolísala (nemyslim si že komunistické Rudé Právo bylo v čemkoliv mělo na Bibli Kralickou vydanou o 300 let dříve), ale kvantita rostla a rostla a v jisté době, kterou bych určil nejpozději jako 2 polovinu 20 století dosáhl trh "nasycení" . Tedy dostupnost informací nebyla omezena množstvím knih, ale spíše naší schopností je číst. Takže prakticky ještě před příchodem počítačů a internetu bylo informací nezvladatelné množství. Navíc knihy měly významnou výhodu ve své hmotné podobě, která jednak umožňuje číst na pláži, nebo na záchodě a navíc spotřeba papíru poněkud omezuje produkci těch největších hovadin.

Pak přišel internet - s barevnými kliklacími obrázky. A musím připustit, že internet znamená opravdu soumrak knih. Na rozdíl od Gutenbergových tisků už totiž kvalitu knih nelze nahradit kvantitou internetového obsahu, protože "hlava už více nepobere". Takže místo knih starého střihu s černým tiskem a občasnou kresbou "pérovkou", kde prostě musel být kvalitní a vysvětlující text, se objevily knihy typu knihy "Zvíře", která kombinuje nevýhody knihy i internetu do jednoho svazku a to tím, že neobsahuje prakticky žádný text, ze kterého by se dalo pochopit "vo co go", ale ani obrázky nejsou "klikací" (pochopitelně).

Takže kniha je mrtva, ať žije Internet. Abych si jenom nestěžoval - mám na "flashce" 1 gigabajt článků o robotech, ke kterým bych se v knižní podobě těžko dostával, ale abych zase tak nechválil - přečíst si nějakou informaci "krátké trvanlivosti" na internetu je OK, ale považuju se za sťastlivce, že jsem chuťovky jako Krebsův cyklus, nebo canales ossis temporalis nemusel studovat z monitoru.
Nicméně "MBÁci všech zemí spojte se" - prachů za informace / nic - vydělaných na Internetu není doposud dostatek, takže máme nový buzzword - "Mobilní internet". Ironicky bych mohl říct, že internet ve smartphonech v sobě kreativně spojuje nedostatky všech dosavadních digitálních i analogových technologií - v knize "Zvíře" nelze na obrázky kliknout ale alespoň je lze pořádně vidět. Až se budete "canales ossis temporalis" učit na iPhonu - taky si na nic nekliknete - ne, že byste nemohli, ale díky technickým omezením mobilního "média" budete luštit schémata velikosti poštovní známky a nikdy neproniknete tak hluboko, aby vám vyvstaly otázky, které nutí kliknout na podrobnější vysvětlení !!

Čtení textu na smartphonu - myslím že nás čeká "Twitterizace" poznání. Malý příklad Japonská poezie "Twitter edition" : Na břehu tůňky seděla žába, skočila do vody - žbluňk. Přečtete a budete mít pocit, že "jste informováni". Japonci budou sice šokováni, ale co ?

Baví mě to natolik, že si dáme i ten Krebsův cyklus Twitter edition : Citrát, akonitát, isocitrát, ketoglutarát, sukcinát, fumarát, malát, oxalacetát, citrát - rozumíte ? Že ne - počkejte až budete ležet chirurgovi na stole a přemýšlet jestli náhodou nestudoval "Chirurgii Twitter edition", a bez obrázků, protože se mu na displej iPhonu nechtěly vejít.

V každém případě nás čeká mnoho legrace, a nedivím se bývalém šéfovi, absolventovi 8-letého latinského gymnázia za první republiky, když nás litoval slovy "Já už brzy umřu, ale co budete dělat vy mladí ? "
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 SPECZ SPECZ | E-mail | Web | 29. ledna 2013 v 12:26

Tzv. "mobilní internet" - další milník na cestě ke všeobecné negramotnosti - a já dodávám že je to další milník k tomu, jak se nechat kvalitněji, intenzivněji a navíc dobrovolně špehovat. Vím o dost lidech kteří mají nutkání na facebook a podobné služby s výrazným "big-brother potenciálem" o sobě reportovat snad i to že jdou zrovna na záchod. A rostoucí dostupnost mobilního připojení k internetu spolu se zvyšující se dostupností chytrých telefonů jim umožňuje snadno tomu nutkání vyhovět.

2 Petr G. Petr G. | 30. ledna 2013 v 16:52

Dovolím si nesouhlasit v dobe IRC sem psal na PC ... "brb - jdu na zachod" dnes s mobilem na FB  "už na to seru" a to doslova.

3 Karel Karel | 31. ledna 2013 v 20:09

Chtělo by to nějaký noční přehrávač latinského gymnázia napojený přímo do mozku :-D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama