close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Únor 2013

Pohlavní zdravověda pro Geeky 2. Teorie podvojného omylu.

5. února 2013 v 4:33 | Petr |  Svět okolo
Mám známého, který byl dlouho bez partnerky a proslul minule citovaným výrokem: "promluvil bych na tu krasavici, ale stálo mezi námi kolo".
S tímhle člověkem jsem v roce 2007 jel na raftu po Vltavě z Vyššího Brodu do Českých Budějovic. Cestou se úplně rozplýval nad množstvím holek na okolních raftech. Vzhledem k tomu, že jsem měl v té době za sebou manželství, rozvod a jela s námi moje dcera tak jsem se ujal role tutora a vysvětloval jsem mu moji teorii podvojného omylu.

Tato teorie je pro nerda / geeka naprosto šokující, proto se musí začít pomalu a psychoterapeuticky. Takže jsem začal - "ano jede s námi spousta krásných holek, ale věnuj tomu čas a sleduj s jakými chlapy jedou". Spolujezdec se dvě hodiny místo po ženských díval po chlapech a byl stále zamračenější a zamračenější - tak jsem se ptal - "jaké jsou závěry?". A on na to - "Je to v prdeli s krasavicemi modelkami jedou vždy krasavci manekýni". "Kam se my, co plesnivíme od nohou, hrabem."

Tak jsem si známého "připravil" a pomalu jsem začal s výkladem mojí teorie. Princip je v tom, že vidím třísku ve tvém oku, ale trám ve vlastním nevidím. Takže holka je křivonohá, pidlozubá, má velký nos, ale připadá si jako Angelina Jolie. Co jako Angelina Jolie - ještě mnohem krásnější - takže "má právo" na toho nejkrásnějšího chlapa, co mu Brad Pitt nesahá ani po kotníky.
U druhého pohlaví to funguje stejně - borec, který je "namakaný z posilovny" si nevšimne, že je blbý jako tágo. A když se v zrcadle prohlíží, jak se mu dme biceps a má z toho erekci - tak si připadá ne jako Brad Pitt ale mnohem krásnější a navíc mladší - co by se zahazoval se "starými šeredami" jako je Angelina Jolie.

Takže pidlozubá, křivonohá a blbý, jako tágo, hledají partnera. Pokud někdo vyhovuje jejich kritériím, tak je nechce, a pokud je někdo chce, tak ho nechtějí oni , protože si myslí, "že mají na víc".

Tahle situace trvá tak dlouho dokud nedojde k "podvojnému omylu". To jest holčina i klučina omylem považují svůj protějšek za mnohem lepší než ve skutečnosti je - a tak skončí sobě v náručí.

Tímto mechanismem příroda zajišťuje, aby se geny pro inteligenci a další vlastnosti - neprůměrovaly v populaci a aby přece jenom někdo byl inteligentní a někdo krásný a ne aby všichni byli "tak středně blbí, tak středně hnusní".

Jinými slovy - už jsem to kdysi psal - předstíráte-li, že jste bohatý - skončíte s holkou, co předstírá že je krásná, nebo tvrdší verze od "bab v práci" - tak dlouho předstírala orgasmus - až na ni zbyl chlap, co předstíral erekci. Proto ve vztahu ke druhému pohlaví - na nic si nehrejte a držte se s "požadavky" při zemi.

Google, dioda a magické myšlení.

3. února 2013 v 5:30 | Petr |  Internet
Když už probíráme pořád to elektro tak přidám další kousek.
Sice jsem o tom žádné vědecké pojední nečetl, ale pokud používáte diodu jako spínač (což se děje třeba pro vysokofrekvenční signály v rádiích) tak pokud potřebujete diodu udržet spolehlivě zavřenou musí napětí v závěrném směru být větší než největší myslitelné napětí signálu, a pokud ji chcete udržet spolehlivě otevřenou musí proud v propustném směru být větší než největší myslitelný proud signálu.

To nečiní potíže u radiového signálu z antény kde se jedná o mikrovolty a nanoampéry, ale spínat diodou třeba motor, kde se jedná řekněme o 6V a 1A ? Není lepší spínat motor aktivní součástkou (MOSFETEM) kde nepatrným proudem řídíme mnohem větší proud do motoru ?

Přesto v posledních dnech někdo vytrvale hledá po internetu heslo "spínání motoru diodou" protože podle statistik návštěvnosti byl na mém blogu už několikrát, několik dní po sobě a hledal jak na Googlu tak na Seznamu.
Předpokládejme tedy že je to stejný člověk, který s úpornou vytrvalostí hledá technické řešení, které nedává smysl. Co se z toho dá usoudít ?
A. Internet nestojí za nic, protože pravidlo o spínání diodou a jeho vztahu k napětím a proudům na něm nelze nalézt ?
B. Ten hledající si to není schopen sám odvodit ?
C. ten člověk už mnohokrát našel odpověď "je to blbost" ale prostě tomu nevěří a úporně hledá dále jestli by to třeba "nějak nešlo".
Všechny tři možnosti, bych řekl, mi dávají za pravdu - že Internet není samospasitelná "studnice vědění" - takže si ulevím a budu konstatovat - já jsem vám to říkal. Nicméně z psychologického hlediska je věc zajímavá i jiným způsobem, protože mi připomněla, že i já jsem měl období, kdy jsem do Googlu vkládal věci "na hranici zdravého rozumu" a doufal, že tento obrovský stroj "najde někde odpověď".
Jen na svoji objajobu musím říct, že se nejedalo o žádné konspirační teorie, ani kraviny typu "magické síly kamenů", "vlivu znamení na život", perpetua mobile nebo všudypřítomných ufonů. Jednalo se o technická řešení, která by byla tak elegantní, kdyby, slovy mého kamaráda : "největším nepřítelem technického rozvoje nebyly fyzikální zákony". Taky jsem hledal opakovaně a vytrvale, protože přece ten Google se svými "terraflopsy a petabajty" musí tu zatracenou odpověď někde mít.

Takže abych to řekl na plnou hubu - spínání motoru diodou je blbost - protože potřebný spínající signál je stejný, nebo větší než výkon motoru jasné ?
Přesto musím potvrdit, že představa že "trpajzlící Googlující v Googlu" to za mně nějak vyřeší je elegantní a svůdná.

Na druhé straně kdysi se od děcka do lidí klavírovalo jak věci fungují - sám jsem měl všechy díly fascinující knihy "Už vím proč" na druhou stranu dneska je princip funkce celého světa součástí "obchodního tajemství" a i v odborné literatuře se často dozvíte věci typu "iPhone iPhonuje, protože proto", nebo ještě lépe "za vechno můžou trpajzlící". My pesimisti bychom řekli, že znalost funkce některých věcí (třeba iPhonu) by mohla lidi upozornit na ubohou podstatu některých "AMAZING technologií" a co kdyby to o 0,0001% snížilo růst ceny akcií že ?

Takže kde není informace vzniká prostor pro dezinformace a magické myšlení takže se ani na "kolegu s diodou" nemohu zlobit. Jenom bych mým čtenářům dopručil, nespoléhejte se na to, že mobil mobiluje, televizor telezírá a lopata lopatuje a nám je fuk proč - to je cesta jak se jednoho dne vzbudit pod nucenou správou těch, kteří se s tímto "oficiálním vysvětlením" nespokojili.