close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neurověda pro Geeky 19. Chyby v Matrixu

10. února 2013 v 6:44 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Když jsem ukončoval seriál o Mozku - vyhradil jsem si právo napsat další příspěvek, pokud budu tuto věc považovat za nutnou. A zdá se že taková situace nastala.

Než se však dostanu k meritu věci - dovolím si říct na plnou hubu - co se není v dnešní době úplně zjevné:
Systém, který je pokažen dává o konstrukci svého vnitřku daleko více informací než systém dokonale fungující.
Takže pokud vidíme dokonalý televizní obraz - těžko rozlišíme zda se díváme na analogové nebo digitální vysílání - pak začne signál šumět - a jsme na svém... nebo se objeví typický "vzor s kostičkami" - a jsme taky na svém.
Myslím, že by byla vrcholná drzost ptát se slepce "a vidíte tmu se zrněním, nebo tmu s kostičkami ?" Neočekáváte snad, že to bude jedna z těchto možností žejo ?

Takže jsme si vysvětlili, že mozková kůra u savců má pro každou funkci minimálně tři levely
- somatotopicky uspořádanou primární oblast
- sekundární oblast, která pracuje se základními elementy zpracovávaných dat
- terciární oblast, který už pracuje s celými objekty na vysoké úrovni abstrakce.

Jak už jsem psal tak ty tři stupně zpracování dat třeba pro zrak jsou - Růžové kolečko -> Obličej -> Karel M. A teď si představte, že někam píchneme elektrodu a budeme mozek dráždit - podle zvolené oblasti ten člověk buď uvidí barevné fleky, nebo zdeformované obličeje, nebo když budeme šikovní - muže, ženy, děti, zvířata, démony nebo dokonce své známé a příbuzné.

Stejně tak blábolení opilce, iluze halucinace a bludy scihosofreniků a narkomanů ty divné syndromy jako "Split brain" které jsme probírali, nebo "motorické apraxie" - prostě chyby při datovém procesingu v mozku na sebe berou podobu v různé míře realistických fragmentů okolního světa, protože tak mozek funguje.

Příklad: - je 100% jisté, že v mozku existuje "centrum pro malá zvířata". Jsem si tím 100% jist, protože u alkoholiků může vzniknout abstinenční syndrom zvaný Delirium tremens kdy je toto centrum podrážděno a alkoholik vidí malá zvířata všude kolem sebe. Tušíte, ale co všechno se skrývá pod pojmem "malá zvířata" ? Obecně jsou známé bílé myšky, zažil jsem ale alkoholika na kterého dorážela "agresivní písmenka", pak dalšího, u kterého to byli švábi - a zlatý hřeb - borec který třesoucí se stál u okna a líčil, že vidí "stovky nahatých policajtů" a když jsme se ptali jak pozná že nahatí chlapi jsou policajti tak velice naštvaně odpověděl "podle čepice přece". To myslím dává dosti dobrou představu kam všude je "centrum pro malá zvířata" v mozku připojeno.

Poznámka mimochodem: To že systémy postavené na různém způsobu datového procesingu produkují různé chyby je skvělé, protože třeba lidi nedělají chyby jako počítače a jejich chyby okamžitě poznají naopak počítače nedělají chyby jako lidi lidské chyby taky okamžitě poznají - takže když napíšu 7x9 = 56 nebo když napíšu 7x9 = 0xDEF543210C je jasné kdo udělal, kterou chybu žejo ?

Pak je ale problém a to je odhalování vlastních chyb a taky odhalování chyb jiných lidí - protože i zmatený signál projde datovým procesingem v mozku a dostane nějakou pseudo-realistickou podobu (nahatého policajta). Příklad mojí přítelkyně na noční ve špitále viděla na okamžik starého dědu, v odraze v okně, jak se belhá chodbou otočila se a .... nic ....

No a už jsme u jádra problému - jaká je běžná reakce lidí na tuto situaci ?
Řekne si někdo - je to "zákmit" v proudu dat - na cestě mezi sekundární a terciární zrakovou kůrou ?
Nebo si spíše řekne "fujtajbl - duch...." pak to povykládá známým, a ti začnou vykládat - "na Béčku straší" - pak se chodbou mihne skutečný dědula - ale všem to bude jasné - to byl zase ten duch. A pak už bude sugesce tak silná, že když v noci spadne na zem lžička - už to bude něco znamenat.
Protože i sugesce je vlastností našeho mozku - data totiž jdou nejenom z primární do sekundární a terciární kůry - ale opačně jde informace o tom, co je žádáno, aby bylo viděno. Takže, když v létě uvidíte mrak a jeho tvar bude pripomínat pejska - pak už se dojmu pejska nezbavíte a budou se vynořovat stále další a další detaily "hele támhle je očičko".

Co z toho plyne na závěr - prosím nesnažte se věnovat "zákmitům" na drahách v mozku více pozornosti, než si zaslouží. Nebo dopadnete jako zoufalci co hledají UFO, duchy, poltergeisty, čakry, hořící důchodce a jiné kravinismy.

Úplně poslední poznámka na závěr - já se zákmity datového procesingu nezabývám vůbec, tak prosím šetřte můj čas a nezatajujte mě do ubohé duchařiny...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Petr Navrátil Petr Navrátil | E-mail | 23. června 2013 v 19:12

Super seriál narazil jsem na něj náhodou.

Zajimám se prave o to jak tyto "chyby v matrixu "

Mohly by mít i zajímavé využití pro zábavu , virtualní realitu a poznání jak vlastně fungujeme.

"duch"
Tady je zajimvé napriklad OOBE ("zážitly mimo tělo"). Daji se popsat na zakladě multisenzorické intregarce a kolizí co tam vznikají.

Snažim se tyto stavy vyvolat na základě intreně generovaných dat a poskládat z nich nové tělo.Nebo napřiklad lepši GUI z přistupem do podvědomí.

U toho nového těla je docela problém proriorecepce/svalový tonus existují nějake mechanizmy/refelxi které by se dali stimulovat/simulovat aby došlo k jejimu snížení ?

GUI
Sílený nápad vytvořit grafické rozhraní pormítané do rozného pole zobrazujíci informace ktere bude podvědomé generované.Zde jsou nejvetšim porblémem pohyby oči a priority signálu.Nevědomi intrene generovany signal ma priliš malou prioritu bay dosáhl vědomí da se zvýšit ale stále to zatím nestači.Nejsilnejší se zatim povedlo vyvolat po kognitivním přetížení (tetris efekt) po hraní nove hry několi hodin.Obraz byl na okraji pozornosti ale již docela stabilnia to i pri otevřených očich.Naučil sem se trochu hýbat z prioritami signálů a tim zdroji ve vedomi ketre mají pridělené.Je tak napriklad možnost zlepšit zrak ale na ukor ostatnich smyslu. Bežne se to deje diky rpesunu pozornosti taky ale ne v takové míře zda se že mozek tam ma i jiste ochrany ketre je potreba obejít napriklad nejde jen tak vypnout fyzický zrak aby z nej nešly vnímat žadná data na to má moc velkou prioritu.

Další zajimavostí je například tvořeni programu pro mozek da se k nemu pristupovat jako k počítači vytvořit si operačni sistem definovat funkce a psát v kodu.Vyhodou je presná definice funkcí kratkost zapisu a hlavne zyvšená priorita provedení díky zameru a odlišnosti od ostatnich myšlenek.Da se takle napriklad vytvořit program ktrý ma stejný efekt jako myostimulátor cuká svalem o zadane frekvenci a amlitudě a to plně podvědomě.

"a vidíte tmu se zrněním, nebo tmu s kostičkami ?"
Pri hypangogickem stavu jsem pozoroval data generovaná z ruznych vrstev jak šum , fleky ,geometrické tvary , tváře ,krajina.Da se mezi nimy častečne přepinat.

Na konec jeden extrem komunikace z "bytostí" pokud je vědomi pouze nádstavba/program tak podvedomí nebráni nic tech programu vytvořit víc jediná zrada jsou omezené zdroje.Tak napriklad vytvořene vedomi ma vlastni pamět a muže plne kontrolovat tělo a jeho funkce pokud by plne převzalo kontrolu.
U techto pokusu je duležité mit kontrolu rizika jsou velká vpodstě uměle vytvořená schizofrenie.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama