close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Třetí zánik Occidentu.

16. dubna 2013 v 2:01 | Petr |  Filosofování
Úplně to vidím - jak dva Texasští farmáři ve stetsonech si podávájí ruku jako že je dohodnuto a obchod je uzavřen. A protože jim od mládí tloukli do hlavy, že "protestantský" bůh nesnáší podvody, co je Fair-Play a systém Win-Win - je jasné, že obchod bude úspěšný a oba vydělají.

Stejně tak vidím - systém Ukrajina, Rusko a dále na Balkán a na Východ - nejprve zjistíme, že žádný z našich bratranců, ani jejich bratranců kýžené zboží nemá a ani jej nemá kde ukrást, pak s tebou dlouho smlouváme, pak ti vyhrožujeme, pak se pokusíme ukrást ti zboži bez placení, pak se pokusíme ti nezplatit, když nic z toho nevyjde, velmi neradi zaplatíme - nejlépe ještě ne celou sumu a pak se ještě pokusíme ukrást ti "naše" peníze, když si je odnášíš pryč.

To jedno je "occident" alias západ - alias "občanská" společnost, kde platí pravidla daná z vnějšku pro všechny stejně - to druhé je - Rusáci prominou - "Orient" - kmenová společnost - kde pravidla neplatí a pokud některá platí - rozhodně nevznikla veřejnou diskusí v parlamentu.

Naše současná situace nám dává zkreslenou perspektivu, že "občanská" společnost alias Occident - je "normální" všude přítomná a vždy rozšířená, běžná a pokud ji některé společnosti ještě nemají - jsou to chudáčci, kde "naše vojska" doposud tento systém nepřinesla "na hrotu bodáku".
Neandrtálec
Nemůže být větší omyl - Když jdeme do minulosti - jakkoliv hluboko jdeme - vždy narazíme na kmenové zřízení. Měli Turci občanskou společnost ? Peršani ? Neandrtálci ? Nebo extrémní přiklad - gorily nebo dokonce dinosauři ?

Ergo - máme tady východní systém - z našeho hlediska nevýkonný a podrazácký, ale existující od začátků mnohobuněčné existence života a pak tady máme západní - chtělo by se říci - anglo-sasské Fair-Play často spojené s občanskou společností, které - jestli mně paměť neklame existovalo v historii této planety jenom třikrát a dvakrát z toho zaniklo převálcováno kmenovým systémem.
  1. Staré Řecko - jmenovitě Athény mezi lety 621 - 336 před naším letopočtem - tedy jestli počítám dobře 286 let demokracie, občanské společnosti a occidentu.
  2. Starověký Řím a jeho demokratické období - 287 - 45. před naším letopočtem - tedy 242 let.
  3. Součastnost, která nejasno kdy začala, ale buďmě optimisti, řekněme že zárodky dnešního occidentu vznikly spolu s "Magnou chartou libertatum" tj. 1215 nebo se založemím Švýcarské konfederace 1291 jako prvního "občanského státu". To je skoro 800 let, když ale nebudeme takoví optimisti tak od "Deklarace nezávislosti" USA v roce 1776 nás dělí kolik že ? 237 let ?
OK takže máme před sebou ještě 5 let occidentu jako v Římě nebo 49 let occidentu jako v Athénách než se potřetí v historii propadneme do bordelu orientu ? Nasvědčuje něco tomu že by se to mělo nastat, nebo se to už děje ?

A vůbec - pojďme probrat příčiny - proč žádná demokracie doposud nevydržela více než 300 let. Naprosto nejsem historik, ale mechanismus si představuju tak - obchodování typu Win-WIn - na kterých vydělají obě strany + svobodnější systém s důrazem na individuální práci a zodpovědnost - vedou k daleko rychlejšímu ekonomickému růstu a nahromadění bohatství - to vzniká v době v době kdy ještě demokracie není, ale už ledy tají - což v kontextu současnosti bylo někdy po "Magně chartě" - všude byl ještě 300 let feudalismus jako řemen ale už tady bylo schopné měšťanstvo, cechy, manufaktury, Italské městské státy a jejich přístavy a banky - renesanční vzestup vzdělanosti - a ukázka síly individua - protože můžete mít otroků, kteří vás pod bičem obdivují - kolik chcete, ale pak dáte "drzounům", co se vás nebojí - Kolumbovi a Magellanovi - prachy na několik lodí - a nestačíte se divit.

Proč tedy starověké demokracie nevydržely - vyčerpaly zdroj bohatství, který je poháněl ? Obyvatelstvo zlenivělo luxusem ? Nebo kmenové despocie převzaly výdobytky jejich systému a tím se odkryly výhody kmenové despocie ? Výhoda despocie je v tom, že nic z toho na čem stojí občanská společnost není v kmenovém zřízení potřeba - nepotřebujete svobodu, nepotřebujete individuality, nepotřebujete inteligenci, nepotřebujete zodpovědnost, nepotřebujete čest- stačí jen - elitní královská garda, dozorci, řetězy, biče, strach a pravidlo "zabij všechny z jiného kmene", protože pravidlo "cizinec není našinec" je osvědčené už od dob dravých ryb v kambrijském moři.

Ne, že by se v Evropě už řezala hrdla, ale odvrhování zodpovědnosti, inteligence, individuality a principu Win-Win - prostě nelze nevidět. Takže jenom drobný dotaz venkovana "Quo usque tandem ? "
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 17. dubna 2013 v 6:58

Take dřisty sem dluho nečetl.

2 Pirx Pirx | 17. dubna 2013 v 14:41

Me to jako "dristy" neprijde. Naopak je to vystizne popsany muj "vnitrni dojem" z vyvoje spolecnosti za poslednich 30 let. A mam obavy, ze v roce 2014 tento pronarod znovu predvede, ze kmenove usporadani, prevlecene za vladnouci politickou stranu, je tou budoucnosti, ke ktere vzhlizi.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama