close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Choroby včera a dnes.

21. května 2013 v 5:41 | Petr |  Příroda
Přemýšlejme jak v lidské mysli vypadaly smrtící choroby, nebo lépe smrtící události.
Před tisící lety to jistě bylo rozsápání vlky, tygrem šavlozubým, nebo udupání mamutem, nebo buvoly. Před érou antibiotik nepochybně strašlivá choroba měla v lidské mysli obraz vysoké horečky s vyčerpáním, blouzněním a smrtí na konci.

Jak vypadá strašlivá choroba dneska ? Je nejstrašlivější choroba cukrovka, srdeční infarkt nebo mozková mrtvice, které zabijí nejvíce lidí ? Podle mých zkušeností nikoliv.
Nejstrašlivější choroby dneska mají podobu "tichého zabijáka" který vás postupně a pomalu rozežírá zevnitř. Vy víte, že vám něco je, protože "se necítíte" nic vás nebaví, dokonce ani fotbal, chlast a cigarety. Unavíte se nejen při sexu, ale dokonce i odpočinek je příliš únavný. Obcházíte doktory a buď po prvních pár návtěvách padne strašlivá diagnóza "rakovina". To je život ohrožující, ale pořád dobré, protože sice můžete umřít, ale alespoň je co léčit.

Mnohem horší je choroba jménem "nic jsme nezjistili". Vy chřadnete viditelně, den ze dne a ti "hajzli v bílém nic nezjistili", Krev i moč jsou negativní, sono, rentgeny, CT ani Magnetická rezonance nic neukázala, vy chřadnete a "oni nic nezjistili".
Cítíte tu hmatelnou hrůzu - ono vás to žere zevnitř a nikdo neví co to je. Nakonec to dopadne tak, že vás nikdo nechce léčit, zruší vám nemocenskou, invalidní důchod nedostanete, z práce vás vyhodí. Opravdu děs. Navíc čím více se bádá bez výsledku, tím je choroba tajemnější a tím je patrně též nebezpečnější.
Jako vždy v modení době, kde je poptávka, tam je i nabídka, takže pokud je poptávka po chorobách tohoto typu může zdravotnictví nabídnou "chronický únavový syndrom", případně záhadné infekce "chlamydiemi a borreliemi". Sice jsme unavení všichní a pokousaní klištaty vetšina z nás, ale jenom někomu "to sedne na plíce a na klouby". Nerad znevažuju choroby, které u nepatrného procenta lidí opravdu existují. Smůla těchto nemocí je v tom, že na 100 marodů je 99 těch, jejichž hlavní problém je, "že jim to sedlo na mozek" a to ne ve smyslu neuroborreliózy, ale ve smyslu neschopnosti chápat drobné bolístky jako normální součást života.

Jako vždy v moderní době, jsou choroby "sociálně determinované". "Únavový syndrom" vás v dnešní době může dovést až do invalidního důchodu, před 100 lety byste však viděli umírat bratra na zápal plic a rodinu souseda v bídě na tuberkulózu a po těchto zkušenostech by vás ani ve snu nenapadlo svoji únavu považovat za něco jiného než ten "nejbáječnější možný život".

Ne že bych předpokládal, že mě ufňukaní marodi právě čtou, ale kdyby ano - nezapomeňte si v Pelhřimově prohlídnout krematorium....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 21. května 2013 v 6:28

U těch nemoci spouštěných chlamydiemi a boreliemi je většinou ještě podmínka deficitu vitamínu D, což dnes má asi velká část obyvatel, to dřív nebylo, i horník se po šichtě opálil u okopávání brambor. Takže slunce léčí :-)

2 Petr G. Petr G. | 21. května 2013 v 16:54

Kam nechodí slunce, chodí lékař. To ví i drVoštěp z pohádky. Já už sem k porevolučnímu zdravotnictví ztratil nadobro důvěru. V roce 1997 mě operovali poprvé koleno. 14 dní neplaceného odpočinku na nemocničním lůžku. Operace se zdařila pacient vojny schopen. Před půl rokem opět operace kolene ... dva dny v nemocnici i s cestou 200kč ... po probuzení z narkózy na kolenu dva řezy ... v jiném místě než mě bolelo ... zlepšení stavu ... žádné ... ve zprávě "Laparoskopické vyšetření PK kloubu, odstraněna část chrupavky." ... artróza do deseti let? uvidíme.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama