close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Budeme mít 200 metrů velký kráter ?

18. června 2013 v 5:10 | Petr |  Svět okolo
Až na výjimky se nevyjadřuju k politickým kauzám, nynější situace je ale silnější než já, proto se připravte na obvyklých 800 slov paranoidních úvah nad realitou kolem nás.

Když si představím vývoj v cellé Evropě - nemohu se ubránit rovnici 1913 = 2013. Tato myšlenka mě držela před 2 roky a drží mě neustále. Nicméně vývoj v Česku posledních dní vzbuzuje jiné asociace.

Žila byla jenou země jménem Itálie, kde po válce byla průměrná žívotnost vlády 7 měsíců. Na druhé straně - vzato statisticky byla Itálie země s jedním z nejstabilnějších režimů v Evropě, protože ač se za 40 let po válce vyměnila vláda 52x - jména na ministerských křeslech byla stále stejná - lépe řečeno z konstatní skupiny asi 50 jmen vždy "pseudonáhodně" vybraná skupina lidí. Ať voliči volili jakkoliv nakonec vždy vládla velká koalice Socialisti / Křesťanští demokrati. Tato koalice přežila všechny volby, protože měla velmi pevné voličské jádro - Italské katolíky a Italské odboráře.

Takže po mnoha desítkách let měli tito politici pocit, že jim Itálie patří. Takže během 70 a 80 let už měli své posty, sféry vlivu, státní zakázky a vůbec všechno dokonale rozdělné. S tím byla spojena nezanedbatelná korupce - při které skončilo ve stranických i soukromých kapsách v přepočtu na dnešní měnu kolem 6 miliard Euro - tedy kolem 180 miliard korun.

Nakonec se přece jenom voličům přestal tento systém líbit, čehož výsledkem byla série stávek a demosntrací - řízených odbory. Na to Křesťanšntí demokrati, kteří měli základnu na jihu Itálie a na Sicílii reagovali tak, že povolali "do zbraně" své dlouhodobé tajné spolupracovníky - Mafii ( tu opravdovou Italskou ). Takže pár odborových předáků spadlo s autem z útesu, dostali infarkt v lese, zadusili se jídlem atd....

To však situaci příliš neuklidnilo a tak obě "státostrany" začaly povolovat v otázkách vyšetřování jistých "kauz o kterých se vědělo". Tím se z pyramidy vytáhnul kamínek a lavina se valila. V roce 1994 dokonce bývalý premiér - Socialista Bettino Craxi - "prchnul" před zatčením do Tuniska, kde žil až do své smrti v roce 2000. Mezitím však byl doma v nepřítomnosti odsouzen na 27 let za korupci. Krom "uvolnění prvního kamínku" tuhle lavinu způsobila mladá generace prokurátorů a soudců, kteří v té době byli věkem na hranici 40 let.
Jenom pro zajímavost Křesťansko demokratická strana po několika vlnách zatýkání - přišla o všechny funkcionáře až na regionální úroveň a zanikla .....
Začátkem 90 let se začalo přicházet na vztah politiků s Mafií a slepá spravedlnost jela jak na drátkách. Jenomže mafiáni se tím cítili ohroženi - jednak fakticky a jednak proto, že oni "pomáhali" minulým vládám s odboráři a za to očekávali - jak bylo zvykem - od současných vlád "protislužbu". Tehdejší vlády, ale necítily kontinuitu se starou "velkou koalicí" a tak je vůbec nešetřily.

Výsledek na sebe nedal dlouho čekat - v roce 1992 vybuchl pod prokurátorem Giovannim Falconem silniční most a to takovým způsobem, že kráter takto vzniklý měl téměř 200 metrů v průměru. Kdybyste měli pochybnosti mrkněte na letecký snímek dálnice po výbuchu - který vidíte nahoře .....
Po Govannim Falconem nastoupil do úřadu Paolo Borselino - pod kterým vybuchla bomba o 7 týdnů později.

Takže shrnuji - nejprve se kradlo - pak se likvidovali odpůrci - pak se vyšetřovalo - pak se začalo zavírat - pak začaly pod prokurátory bouchat bomby.
Ve kterém stadiu této časové osy jsme nyní my ? Premiér odstoupil a prchá do Tunisu ? Mafie marně žádá hájení za své minulé služby ?

Ne že bychom byli tak temperamentní jako Italové - ale zase v Česku se neukradlo ubohých 180 miliard, ale 600 - 1000 miliard korun, takže motivace zahladit stopy je 3-6x větší...
Být současným státním zástupcem - raději bych jezdil do práce na kole, protože v následujících dnech, může být auto nebezpečnější, než si vůbec umíme představit.

To víte - přece jenom je uvnitř pořád ten výbušný motor a já soukromě jen čekám pod kým ( služební ) auto vybuchne jako první ....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 18. června 2013 v 6:43

O mě se říká, že jsem pesimista, ale na tebe nemám... Krom toho posledním mafiánem co uměl s pistolí a bombou byl Mrázek a po něm nastoupili tzv. bílé límečky. Moc tu politiku žereš, situace je jiná než se prezentuje v médiích, uvaž že socani mají pod palcem téměř všechny kraje a holt chtějí i vládu, na tom není nic divného. Každopádně máš ale pravdu, že jde o prachy.

2 SPECZ SPECZ | 18. června 2013 v 15:14

Ježděním na kole si nikdo moc nepomůže - most pod ním jde odpálit úplně stejně, jde ho přejet autem, a do trubek bicyklu by se výbušniny vešlo celkem dost ...

3 Petr G. Petr G. | 19. června 2013 v 2:01

V zemích Česko-Slovenských má křesťanská verbež taky silnou pozici. KDU-ČSL bylo ve všech vládách i za komunismu. Takzvané majetkové vyrovnání s církví je další "legální" zlodějina. Mosty ani auta bouchat nebudou ... na to jsou češi málo temperamentní. I když není vyloučeno, že nějakou tu šalinu či starostovu limuzínu, neodpálí agent NSA from USArmy v turbanu. Už dlouho nebyl teroristický čin v Evropě a finanční podpora boje proti terorismu klesá.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama