close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Září 2013

Vidlákovo elektro 53. Otázka osciloskopu.

5. září 2013 v 5:39 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Dlouhá léta jsem měl jenom multimetr, a pro vysokofrekvenční měření jsem si udělal indikátor VF signálu - což je de facto usměrňovač z diody a kondenzátoru. I s tímto ubohým vybavením jsem něco té elektoniky postavil. Když jsem se pak vyrovnal s finanční situací po rozvodu - rozhodl jsem se, že svůj tehdejší nemalý plat (ach jo kde jsou ty časy) budu investovat do vybavení své robotické dílny.

První věcičku, kterou jsem si koupil je komunikační přjímač Yaesu VR-500 , alias skener neboli rádio, které od 100kHz do 1,3 GHz je schopno přijímat veškeré analogové modulace. Rádia tohoto typu by vydala na samostatný blog, protože krom technického aspektu mají tyto příjímače i zajímavý aspekt politický - například v kolébce svobody a demokracie - USA se prodávají s jistými pásmy "zablokovanými" ! A oficiální situace u nás je třeba taková, že je legální jej koupit ale nelegální jej vlastnit (!!!) Možná to o každém režimu vypovídá více, než si místní papaláši myslí.

Věc č. 2, kterou jsem koupil byl osciloskop. V dobách kdy jsem ho kupoval byly analogové osciloskopy mrtvá technologie, ale digitální osciloskopy byly "professional measuring equipment" za hříšné prachy - takže jsem koupil osciloskop OWON PDS6062, který je do 60 MHz - nevyniká v žádném směru - spíše naopak, přesto stál astronomických 16,5 tisíc, a přesto je to pořád lepší než nic.

Nyní tedy nastává oblíbené "okénko negativní publicity", ale nebojte se - nebudu plivat na tento konkrétní typ, spíše to berte jakože si trpce stěžuju na vlastní zlozvyky, které jsem díky osciloskopu získal.

1. Měříme možné, ale někdy i nemožné - rádio superhet má anténu, vstupní fitlry, předzesilovač, směšovač, mezifrekvenční fitlry, mezifrekvenční zesilovač, demodulátor a audio - zesilovač. Každý ten prvek tam "kvůli něčeho je". Člověk má ale tendenci být chytrolín a stavět elektroniku po blocích. To vede k patologickému chování typu - postavím anténu a "podívám se osciloskopem" co z ní leze. Víte co uvidíte - NIC ! Lépe řečeno neuvidíte ten signál, kerý chcte vidět a který by vám napověděl jakou strukturu zvolit pro další stupeň. Jinými slovy měřit mikrovoltové signály na hranici šumu na vysoké impedanci - prostě nemá smysl a mustíte zatnout zuby a zmíněné rádio dotáhnout alespoň po mezifrekvenční filtr - teprve tam se dá "něco měřit". Takže obrazně - pokud píchnete osciloskop někam kde z něho poleze jenom šum a na základě toho usoudíte - dále stavět nemá smysl - vaše chyba (moje chyba) ....
2. Pravda je na displeji - Takže si koupíte osciloskop do 60 MHZ (nebo do jakékoliv jiné frekvence) a tím vám vznikne falešný pocit, že budete pozorovat signály až do 60 MHZ a "bude to paráda". Nebude - ale musím napsat něco matematiky - takže tady je vzorec pro pravoúhlý signál
Y = sin (x) + sin (3x)/3 + sin (5x)/5 + sin (7x)/7 + .......
Už víte, kde je pes zakopaný ? Pokud chcete vidět signál, který bude alespoň náznakem pravoúhlý - měla by projít alespoň 3 a 5 "vyšší harmonická". Takže nejvyšší frekvence kdy uvidíte opravdu alespoň náznakem pravoúhlý signál je u 60 MHZ osciloskopu někde v pásmu 10-20 MHz. A v pásmu 20-60 MHz už u 60MHz osciloskopu neuvidíte nic než více nebo méně "zmršené" sinusovky. Říkáte si idiot - koupil mizerný osciloskop a teď si stěžuje. Pokud však koupíte LeCroy do 1 GHz - bude to stejné jenom se vám "pásmo pravoúhlého signálu" posune do 100MHz a pásmo "zmršené sinusovky" bude 200MHz -1GHz.

3. Dotkni se nebe - Osciloskopické sondy mají většinou kapactu kolem 10pF a vstupní odpor 1 Megaohm. Takže pokud "sondujeme" zdroj s vnitřním odporem 50 ohmů je mezní frekvence vzniklé dolné propusti:
F = 1/(2*PI*R*C) = 1/ (2*3,14*10P*50Ohm) = 318 MHz
Logicky, pokud ale sondujete zdroj s vnitřním odporem 1Mohm bude mezní frekvence 1592 Hz - víte o tom že přes takový filtr vám megahertzové signály neprojdou ani do LeCroye za 100 000 euro ?
S tím souvisí druhý problém - pokud je vnitřní odpor zdroje 1 megaohm - sonda osciloskou vytvoří efektní dělič který posune všechna napětí - počítáte s tím ?
S tím souvisí třetí problém - LC oscilátor pro VKV mivá kapacity kolem 20pF co se stane když k němu paralelně připojíte sondu s dalšími 10pF ???

4. Nahoru a zase dolů - Osciloskopické sondy mají určité parametry - vnitřní odpor a kapacitu už jsme probírali, ale osciloskopické sony krom toho většinou mají přepínání 1x 10x a třeba i 100x a 1000x. Takže sonda vlastně funguje jako dělič 1:10, 1:100 atd. Víte o tom, že parametry sondy jsou specifikované nejčastěji pro dělení 10x a že sondy do 100MHz (při dělení 10x) mají při dělení 1x pásmo propustnosti hrubým odhadem 10x menší tedy do 10 Mhz. Tušíte, že to znamená, že pravoúhlý signál uvidíte nejvýše do frekvence 2 MHz - bez ohledu na vlastnosti samotného osciloskopu ?
Řeknete si dobře - zaliju přeínač "vteřiňákem" v poloze 10x. Pak tu máme druhý problém - slaboulinký signál dělíme 10 a osciloskop jej pak musí o to více zesílit - což často znamená "utopení" měření v šumu.

OK- je mi jasné, že právě se slzami v očích trháte dopis : "Ježíšku - dones mi osciloskop". To nemusíte - jenom musíte mít na paměti, že každou elektroniku je třeba dotáhnout do stavu kdy z ní leze signál o frekvenci max 1-10 Mhz a na vnitřním odporu max 1-10KOhm. Ostatní měření je lepší dělat něčím jiným Jestli krystal kmitá třeba čítačem. Já osobně krystaly a oscilátory "poslouchám" svým YAESU VR-500. A jestli vysílač na několika GHZ opravu vysílá je nakonec nejlepší zjišťovat tou VF sondou s diodou a kondem.

Zbývá už jenom rada paní Kubáčové novomanželkám : pokud radikálně odmítáte vařit - manžel se nají v hospodě, nebo si dá konzervu do mikrovlnky, ale co budou dělat (budoucí) děti ???

Polovina sestry.

3. září 2013 v 4:39 | Petr |  Příroda
Vůbec mě nebaví surfovat po trapných stránkách ministerstva zdravotnictví. Douvám, že ván nebude činit problém uvěřit, že existují vyhlášky nařizující minimální množství personálu na zdravotnických pracovištích.

Jako vždy v Česku a jako vždy v EU - není vůbec podstatné kolik má být kde personálu. Problém této vyhlášky je v tom, že to co je vyhláškou považováno za minimální obsazení bylo managementy špitálu od začátku považováno za optimální a v poslední době dokonce je to považováno za maximální možné personální obsazení.

Příklad : když je ve vyhlášce psáno, že v případě naprosté personální krize stačí jedna sestra a jedna ošetřovatelka na noční směnu pro 35 pacientů - je to pochopeno tak , že pokud by na některou směnu připadlo více personálu - je to důvod k propouštění.

Manažéři zdravotnických zařízení se na takovou pekelnou noční směnu na které minimum = maximum stejně nikdy nepříjdou, ne tak aby se dokonce pokoušeli pracovat, takže "racionalizují" "optimalizují" a "katují kosty" s velkou lehkomyslností.
Tím ve zdravotnictví vznikají "pekelné" specializace, nemocnice, oddělení, ambulance. Jejich pekelnost počívá v tom, že nelidská intenzita práce způsobí dvě věci - jednak se jejich pověst "šíří až ke hvězdám", takže nikdo není blázen, nebo masochista, aby tam šel pracovat. A navíc ti kteří tam již pracují se časem unaví, zlomí a začnou si hledat cestu pryč.

Manažér pak sedí v teplé kanceláři s poloprázdným špitálem za zády a krčí rameny - vidíte - my jsme nechtěli vyhodit polovinu sester - my jsme vyhodili jenom 20 a ostatní "pochopily" a odešly samy. Díky nerovnoměrné pracovní intenzitě na "pekelných" pracovištích - často nelze dodřžet ani úchylonou interpretaci vyhlášek typu minimum = maximum a o počtu personálu rozhoduje prostá nedělitelnost personálu na menší části než 1 osoba.

Nechápete? představte si oddělení a manažéra, který přemýšlí kolik zaměstná pesonálu. Jeho myšlenky jdou nejčastěji tímto směrem: Může být oddělení bez sestry ? To by nám asi neprošlo ! Tak kolik minimálně lidí musí být na oddělení ? Jedna sestra ! Mení to moc - nestačílo by půl sestry ? Určitě stačílo ale ti zatracení lidi nejdou půlit nekrvavým způsobem ! Výsledek 1 sestra. Kolik musí být ve špitále doktorů ? Nula ? Jeden ? Co když bude třeba operovat - sláva - tak jeden chirurg. Někdo mu musí pacienta uspat - tak ješět 1 anesteziolog. A co když se vyskytně nějaká choroba jako infarkt, nebo porod - tak ještě internista a gynekolog - a nešlo by jenom půl gynekologa ?

Matematici jistě pochopili - pokud zaměstnáme jenom levou polovinu sestry - kdo jí bude držet pravý SHIFT až bude sepisovat do PC vymyšlené dřistoprdy o stavu pacientů ? A reálná péče o lidi ? V jedné osobě ošetřovat 35 zmatených ležáků ? Padli jste na hlavu - nebo co ? To přece nemá smysl ani zkoušet ! Naštěstí kombinace neprůstřelné dokumentace a neprůstřelného cynismu vyřeší všechno a pokud to neumíte jděte od toho !!!

Jaký mají tyto patologické mechanismy hlubší smysl ?
Jako vojáci jsme armádní režim hodnotili rčením - "nejprve se musí hodně spěchat, aby se pak mohlo hodně čekat" - já jsem to jenom nepatrně aktualizoval na - "nejprve se musí hodně šetřit, aby se pak mohlo hodně krást".
Tak proto !

"Vypalovačka" plošných spojů - blbinka, která potěší

1. září 2013 v 3:38 | Petr |  Elektro
Je prokázaným faktem, že v partnerských vztazích "vrána k vráně sedá" a obvykle žijí prvorození s prvorozenými, druhorození s druhorozenými, nejmladší s nejmaldšími jedináčci s jedináčky. Takže jako nejstarší bratr mám už druhou manželku - "nejstarší ségru". Nicméně moji rodiče jsou oba jedináčcí - nesmírně rozmazlení svými starýni a nemocnými matkami, pro které byli poslední šancí mít dítě - žili spolu 25let a přestože se 15 let rozváděli - jsou si podobní jako vejce vejci.

Můj otec pořád vykládá historku z 80 let - po výplatě za 3000 koupila máti za 2800 hodiny do obyváku a na otázku z čeho bude rodina žít pokrčila rameny.
Sám však nevykládá historku jak mojí dceři místo dárku k narozeninám přinesl ukázat jeden ze svých "mnohočetných nových foťáků" a nechal na mně abych, po jeho odchodu, fňukající holčičce vysvětlil proč od dědečka nedostala nic, když sám si koupil foťák....

Pak tady byly ještě historky jako jsem ve 14 a 3/4 si šel na "Národní výbor" pro občanku a odtud - rovnou založit vkladní knížku, aby mi moje mamá už nemohla kladivem rozřískat další pokladničku - jak se stávalo každý měsíc před výplatou. Úřednice ve Spořitelně měly orgasmus z toho jak jsem chodil ukládat sumy typu 5,30 Kčs - ale nedalo se jinak....
Dosti již mé rodinné mytologie - celé bych to uzavřel "Kubáčovým výrokem " z oblasti psychologie a to "JEDINÁČEK NENÍ ČLOVĚK" - uraženým jedináčkům se předem omlouvám.

V březnu tohoto roku jsem vyvezl ze sklepa mého otce 1,2 kubického metru bordelu sestávajícího s práchnivějícího a plesnivějícího oblečení - prolezlého hmyzem - z bot, které plísní přirostly k podlaze a musely se násilim odtrhávat a zbytek podrážky špachtlí seškrabovat atd....
Jak je u nás v rodině zvykem - místo poděkování - dostal jsem vynadáno - protože - dle tvrzení mého otce - jsem vyhodil svetr, který mu moje mamá koupila v TUZEXU v roce 1970. Můj papá prohlásil, že sice ví, že smrděl a moli v něm měli hnízdo, ale on k němu měl citový vztah a hlavně - JAK JSEM SI DOVOLIL NIČIT JEHO MAJETEK !!!
Takže jsem sbalil saky-paky a přesunul robotickou výrobu do svého bytu, do sklepů, ke tchánům a kam se jenom dalo - hlavně abych deštěm protékající střechu a plísní smrdící stěny "nemovitého majetku" mého otce - dále nepoškozoval svou přítomností.

Pro výrobu plošných spojů jsem doposud používat UV lampu z vykostěné pouliční rtuťové výbojky o výkonu 250W, která produkuje krom žádoucí vlnové délky na 400 m všechno možné od 260 nm po teplo a hlavně ty UV vlnové dlélky nad 360 nm jsou dosti rakovinotvorné. Že něco není v pořádku poznáte, protože po zapnutí této věci se nestačíte divit co všechno umí fluoreskovat - antireflexní vrstva v brejlích třeba. Když jsem to předváděl Marušce měla - jako ustrašené dítě moderní doby - z toho hysterický záchvat - takže bylo rozhodnuto.

UV lampa se s námi nestěhuje - protože výroba DPS na prototypy je pro mně naprosto zásadní věc - musel jsem něco udělat - tal jsem v GM elektroniku koupil 36 UV Ledek a sestavil z nich následujíící úžasný stroj: Je to deska 160 x 100 mm ve které je v pravidelném šestiúhelníkopvém rastru 36 UV Led Diod. Mimochodem povšimněte si že plošný spoj jsem maloval špejlí lakem na nehty - protože opravdu jsem neměl čím osvicovat fotocitlivý plošňák.
Celé je to zašroubováno do IKEA krabice "Samla" - té malinkaté 4 litrové za 29 kč, která se po vypalování otočí a lehké věci, které nepoškrábou LEDky se v ní uloží - lze si přát něco více ?
No samozřejmě, když už jsem tak navrhoval tuto věc - tak jsem ji poněkud "překonstruoval" Idea panelu plného LEDek se mi totiž líbila natolik, že jsem jednak vyvedl zapínací signál na konektor aby se tato podivnost mohla používat i pro nějaké blikotající LEDky řízené procesorem - a pravda je, že jsem použil "pomalejší zapojení" které blikotá max do 100 kHz. Krom toho jsem napájecí konekory udělal 4 - na každé straně jeden - aby se desky daly montovat vedle sebe a za sebe do plochy jak se jen ctěné veřejnosti zachce a nemusely se ke každé desce tahat dráty extra.
Při vybírání LEDek - vznikl drobný problém - specifikace napěťového úbytku na UV LEDce je typ "od Šmavy k Tatrám" něco jako 3,1-4,2 V - takže jak vlastně LEDky napájet - a tak jsem místo pouhého omezovacího odporu rozdělil 36 LEDek na 12 trojic a udělal 12 proudových zdrojů - toho nejprimitivnějšího typu a do nich jsem použil tranzistory KC238 z produkce bolševické Tesly Rožnov, které jem loni koupil na radioamatérské burze ve Frenštátě asi za 10 halířů / kus.
Zbývá už jenom probrat schémátko, které vidíte nahoře, doufám, že po 50 lekcích vidlákova elektra už máte "můj styl" natolik v malíčku, že v něm čtete poslepu. Výhoda proudového zdroje je v tom, že k regulaci na jedné straně stačí úbytek napětí jen kolem 800mV. Na duhé straně můžete sérií trojic diod zapojit jakoukoliv LEDku, protože KC238 proudem 20mA neshoří, ani když na něm bude plný napěťový úbytek 12 V i více. Navíc díky tranzistorům a LEDkám je zapojení přirozeně odolné proti přepólování - lze si přát něco více ?

A srovnání s původní "nebezpečnou vypalovačkou" ? Protože jsem paranoik a desky polévám fotocitlivým lakem Positiv 20 v takové vrstvě jako nikdo (úplně tlustá modročerná vrstva) - tak expoziční doba pod 250W výbojkou byla 12 minut - nyní pod LEDkami v celkovém výkonu 4W se prodloužila na 15 minut. To není špatné vezmete - li v úvahu, že starý UV bazmek startoval 10 minut do plného výkonu. A navíc obětovat 3 minuty za to že nedostanete rakovinu kůže ?

Mimochodem jednu nevýhodu přece jenom současná vypalovačka má - ta stará opravdu svítila tak, že zabila vše živé a floureskoval i displej od digitálek a zubní plak. Tudíž při práci v noci se hmyzáci vyhýbali mému oknu širokým obloukem, protože věděli, že dopadnou jako jejich soudruzi v Černobylu. Dneska při mnohem decentějším světle na jediné vlnové délce 400nm jsou hmyzáci naopak velmi lákani a pokud děláte více než 1 desku a to v noci - zavřete okno jinak budete mít v místnosti "letecký den"

Zbývají už jenom dvě věci - schémátko a plošňák máte ve formátu mého milovaného KiCadu ZDE. A ta druhá věc je rada paní Kubáčové novomanželkám - oblíbené chybné myšlení novomanželky je, že "tchýně" (neboli jeho matka) je strašná a "maminka" (neboli vaše matka) je skvělá. Manžel to vidí zcela naopak, proto jako kopromis je vhodné dodržovat pravidlo že - i vaše matka se okamžikem svatby stává "tchýní" a tchýně nemá do domácnosti novomanželů přistup, dokud pro to není nějaký významný důvod jako je budoucí choroba budoucích dětí, které je třeba hlídat vařit jim čajík a dávat antibiotika....