close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Proč bych nekrad, když důchodci platěj ?

8. října 2013 v 5:33 | Petr |  Příroda
Představte si, že by náš milovaný stát, který se o nás tolik stará, vyhlásil, "chleba je strategické zboží, proto budeme jeho cenu regulovat - maximální cena chleba nesmí, pod obrovskou pokutou, přesáhnout 50 korun !!!".
Co by se stalo v dalších dnech ? Média by se zaplnila články, ve kterých by různí "analytici" a "komentátoři" diskutovali jaký to má společenský, finanční, ekologický, náboženský a kdovíjaký jiný dopad. Mezitím by se objevovaly nenápadné článečky typu - velkostatek XY potřebuje nový kombajn... pekárna AB potřebuje novou pec.... Cena chleba by v té vřavě začala nenápadně stoupat, až by se všude, bez výjimky, ustálila přesně na na hodnotě 50,00 korun. Pochybujete o tom ?

Protože léky jsou ještě strategičtější než chleba - a na rozdíl od chleba - se musí užívat každý den ;-)) - náš laskavý stát cenu léků reguluje a to pozoruhodným způsobem, kdy díky regulaci, mají všichni, krom nemocných vysoké zisky. Marodi nějakou "nevyvážeností systému" však mají jenom vysoké náklady. Divné že ?

Příklad - do roku 2006 měly lékárny stanovenu "maximální marži" na 29% to znamená, že celý řetězec - velkodistributor - lékárna - si mohl přirazit k ceně maximálně tento obnos. Ministerstvo se zapřísahalo, že to je MAXIMÁLNÍ marže - a že je na vůli lékáren aby si marži "dobrovolně" snížily.
Nyní nastává kontrolní otázka soudruzi : Kdo myslíte že tak učinil ?

Můj otec - obchodník s nerezovou ocelí - prohlásil, že v jejich branži - jak je marže nějakého obchodu nad 5% tak se o nej zajímá ruská mafie, a proto by 29% ani nechtěl, protože by byl určitě zastřelen. Stejně to viděl i nynější prominentní vězeň a dřívější ministr zdravotnicví David Rath a proto chtěl marži snížit z 29 na 24%.

Strhl se křik obrovský a výsledkem je následující kompromis :

Pásmo
Základ od (v Kč)
Základ do (v Kč)
Sazba
Nápočet (v Kč)
1
0,00
150,00
37 %
0,00
2
150,01
300,00
33 %
6,00
3
300,01
500,00
24 %
33,00
4
500,01
1 000,00
20 %
53,00
5
1 000,01
2 500,00
17 %
83,00
6
2 500,01
5 000,00
14 %
158,00
7
5 000,01
10 000,00
6 %
558,00
8
10 000,01
9 999 999,00
4 %
758,00

Nedává vám to smysl ? - místo jedné sazby, která byla jasná a průhledná se zavelo 8 pásem obchodních přirážek. Optimista by řekl marže klesla (pro léky nad 300 korun za balení). Pesimista by řekl marže stoupla (u nejlevnějších léků, kterých je největší spotřeba). A my realisti - víme že by nám náš stát neublížil. Jenom nám vrtá hlavou jestli tento systém pomocí různých manipulací typu: velké balení na 3 měsíce zaměníme za 3x balení na 1 měsíc neumožňuje s maržemi pěkně a nekontrolovatelně podvádět.
Opět kontrolní otázka soudruzi: Která lékárna si tyto maximální marže dobrovolně snížila ?

Když už jsme u těch lékáren - o tom, že v tomto podnikání "něco smrdí" svědčí to, že v menších městech, kde za bolševika byly 3 trafiky a 1 lékárna (otevřená do 18,00) je dnes 1 trafika a 5 lékáren (otevřených do 11,30). Takže pokud vám večer na pohotovosti napíšou recept - jedete si pro léky třeba z Bílovce do Ostravy, o víkendu ani nemluvím. Proč by taky "paní magistra" v některé z těch 5 lékáren pracovala po večerech a o víkendech, když - díky státem regulované marži - "na vilu a bavoráka" stačí mít otevřeno ve všední dny dopoledne ?
Druhý podezřelý příznak - "investiční skupiny" typu PPF, AGEL, PENTA vytvářejí řetězce lékáren a mydlí se "konkurenčně" hlava nehlava. Jenom si nejsem jist, jestli bojují taky ve snižování "dobrovolné maximální" marže.
Příklad 2 - lékárny si strhávají svoji marži, ale co farmaceutičtí výrobci ? Ti tvoří tzv. "Základní cenu" kterou pro všechny léky krom volně prodejných reguluje Komise pro cenu léků Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Tato komise je velice tajemná organizace. V minulosti o ní prosáklo, že se dopustila drobných chybek - jakože opomněla do ceny léků promítnout změny kursu světových měn atd ... Shodou okolností byly všechny tyto chybky v neprospěch marodů - zvláštní ne ?

Abych nešířil spiklenecké teorie - uzavřel bych pojednání o cenové komisi svou spekulací : "nevím kdo jsou její členové, ale vím jistě, že jsou to samí milionáři" Tušíte proč '?
Samozřejmě i základní ceny jsou MAXIMÁLNÍ a výrobce si může cenu DOBROVOLNĚ snížit. A do třetice kontrolní otázka soudruzi : Kdo si myslíte že tak činí ?

No z historického hlediska - již za starého Říma císař Tiberius stanovoval maximální ceny pšenice z Egypta - až vypukl hlad. Nebo Američani bojují proti drogám tak, že kdysi byla průměrná policií zadržená dávka drog v gramech od dealera a dnes je v tunách, v kontejnerovém přístavu....

Poslední odstavec před koncem - jistě jste pochopili, že daný systém poškozuje nejenom marody, kteří platí neúměrné doplatky za léky, ale i jejich zdravotní pojišťovny, které platí ten zbytek. Proč ty nevystoupí a silou svých miliard neprosadí pořádek ?
Představenstvo (pojišťovny) vyjednává s představenstvem (farmaceutické firmy) nebo s ministerskými úředníky nebo s poslanci ? "Kluci z Prahy", kteří o sobě "vědí všechno" by se měli rozkmotřit ? Kvůli takové banality, jako jsou peníze veřejnosti - za zdravotní pojistné - které lidi stejně MUSÍ platit ze zákona ? A stát, který platí za "státní pojištěnce" = děti, socky a důchodce ? Státní úředníci mají bořit (pro sebe) výnosný systém , který - sami vytvořili a udržují ?
V každém případě pojišťovny bezpečně vědí, že pokud nechtějí "regulovat" systém tam kde by to rychle přineslo razantní výsledky, stále ještě je mozno odlákat pozornost veřejnosti "proaktivně" prováděnou neškodnou onanií v oblasti, kde to nepoškodí "zavedené finanční toky".

Vzhledem k celkové situaci - musím prohlásit o lécích totéž co o sportu - každá tabletka - včetně lidí kolem výroby distribuce a "regulace" - nesmírně nesmírně nesmírně smrdí.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jarda Jarda | 8. října 2013 v 8:17

Očkování:
Včera jsem zjistil, že mám propadlé očkování proti tyfu. Zašel jsem na "Centrum očkování a cestovní medicíny". Očkovací látku nemají a nevědí kdy bude. Zato mne 20 minut přesvědčovali abych se dal očkovat proti kdečemu co nepotřebuji, ani jsem o tom nikdy neslyšel.

2 petr-kubac petr-kubac | 8. října 2013 v 8:54

[1]: Haha o očkování už jsem se taky zmiňoval - zde :

http://petr-kubac.blog.cz/1208/ockovani-z-pohledu-penez-ktere-nesmrdi

Dneska je to kapitola sama pro sebe ....
Jako všechno ....

3 Karel Karel | 8. října 2013 v 11:26

Už jsem si všiml, že když objednám léky ze zahraničí přes internet, tak nejenomže po mě něchtějí recept, ale i s poštovným to vyjde kolikrát levněji než tradiční kolečko v čr (30kč lékař + 30kč lekárna + doplatek).

4 petr-kubac petr-kubac | 8. října 2013 v 13:41

[3]: jenom aby to nakonec nebylo dražší - za laktózové "bonbóny" bez účinných látek.

5 Karel Karel | 9. října 2013 v 6:09

To je klasika..., podobně ve stylu jako např. lidé si myslí, že polské potraviny jsou závadné a nekvalitní. Jsou, ale jen ty prodávané v česku :-D Tyvole já nechal letos v polsku pěněz...

6 Vašek Vašek | 10. října 2013 v 21:57

Ty jsi Petře v tomhle nechutném zdravotnickém byznysu alespoň insider. Až budeš mít problém, tak budeš vědět kam jít. A co my, kteří jen tupě zíráme když potřebujeme pomoc. Co mi je platný že umím Céčko a vyznám se ve směšovačích... (klidně i dvojitě vyvážených?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama