close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vanish - špíny a debilů se (ne)zbavíš !

17. listopadu 2013 v 5:14 | Petr |  Elektro
Nejprve si udělejme pořádek v pojmech. Výbušniny se dělí na třaskaviny a trhaviny. Třaskavina je výbušnina, která minimálním tepelným podnětem (často třeba jen na podkladě nechanického rázu) se rozhoří a hoření spontánně přejde v explozi a detonaci. Trhavina, naopak se spontánně nedá zapálit vůbec, nebo pokud se dá, hoří pomalu a k detonaci se dá přivést pouze mohutným energetickým impulsem detonující třaskaviny.
Jinými slovy do Semtexu můžete mlátit kladivem, zapalovat ho sirkou - a nic - protože bez třaskavinou naplněné rozbušky jej neodpálíte. Je vám to jasné ?

Patrně tak úplně jasné tohle nebylo sociologům, religionistům a absolventům "école de administration publique", kteři šéfují Evropské unii. Takže v rámci péče o naší "bezpečnost" zakázali spoustu chemikálií, kterými NIKDY nebyl spáchán žádný teroristický čin, ale pokud se podíváte do starých příruček mladého chemika - dají se použít k výrobě Třaskavin. Sám jsem to už dávno komentoval v článku nazvaném S prázným břichem směle proti terorismu.

Zásadní chemikálií o kterou mi jde je technický 30 % peroxid vodíku, který se od 1.1. 2014 bude prodávat jen na povolení vydávané měststkými úřady - což v praxi znamená že nebude k dostání vůbec. Z toho se dají vyrobít dvě amatéry oblíbené třaskaviny z peroxidu HCl a acetonu se dá vyrobit triperoxyaceton a z peroxidu kyseliny citrónové a suchého lihu se dá vyrobit hexamethylen-triperoxid-diamin.

Právě jsem zveřejnil něco jako návod na výrobu třaskavin - tak co dědek lže že s peroxidem se nikdy žádný teroristický čin nestal. Nestal, protože obě látky ve většim množství a v suchém stavu jsou natolik citlivé, že třeba jenom odšroubovat lahvičku s práškem znamená explozi a smrt teroristy - hlupáka.

Co je mezi teroristy hlupák - to je v Bruselu "významý funkcionář", takže peroxid vodíku po novém roce nebude, takže jednak se snažím udělat si zásoby a to masivní a navíc jakožto chemik se snažím přijít na to jak "vydrbat se systémem".
Existuje něco jako Beketovova řada kovů - což jsou kovy uspořádané podle toho jak snadno odštěpují elektron. Takže pokud by plošné spoje byly ze zinku - zinek odštěpuje elektron snadněji než vodík - tudíž reaguje s kyselinami spontánně. Naopak měď je těsně pod vodíkem - tedy pokud hodíme měděnou desku do kyseliny, krom zoxidování povrchové vrstvičky - nestane se nic. Proto musíme přidat peroxid vodíku, který odštěpuje kyslík, který od mědi převezne elektron a tím ji donutí rozpustit se v kyselině. Ergo k leptání plošných spojů není třeba přímo peroxid, ale stačilo by i nějaké jiné oxidační činidlo.

Při té příležitosti mi nezbývá než se zmínit o článečku jednoho Belgičana. Jelikož Belgie je sice v rozpadu, ale zároveň centrum EU - mají peroxid zakázaný už dávno, proto tento zoufalec kupuje blonďatou barvu na vlasy a v "roztoku B", který obsahuje peroxid - leptá svou elektroniku.
Jelikož jsem už dosti plešatý - představa jak opakovaně v drogérii kupuju blond barvu na vlasy - zavání zásahem mravnostní policie proto jsem se rozhodl najít jiné oxidační činidlo.

Savo - neboli chlornan sodný - má v zásadě dva problémy - jednak je jeho roztok silně alkalický a navíc v prostředí silné kyseliny může chlornan reagovat dvěma způsoby
A. na chlorid sodný a atomární kyslík - což chceme.
B. na sodnou sůl přislušné kyseliny, vodu a atomární chlor.
Varianta B dosti zavání chlorovými útoky u města Ypres za I světové války, takže Savo do kyseliny raději ne.

Takže jsem prošel celou drogérii a studoval vše co je k dispozici a sláva - existuje prostředek, běžně dostupný, který obsahuje až 15 % peroxidu vodíku a to je čistidlo na prádlo VANISH. Mimochodem Vanish se přímo chlubí tím, že obsahuje peroxid, neboť je "Oxi action" aby to nebylo tak optimistické tak podle bezpečnostního listu obsahuje peroxid jenom tekutá forma. Prášková forma - je kupodivu jenom soda a nějaké tenzidy. ( Vědí to hodpodyňky ? )

Takže sláva do drogérie a jdeme experimentovat. Vyrobil jsem tedy přímo "politický" plošný spoj ( viz obrázek nahoře) a zkusil jsme jej leptat směsí namíchanou tak aby se co nejvíce bližila standardnímu složení leptací směsi HCl + peroxid.
Výsledky byly bohužel žalostné - sice jsem se neotrávil chlorem, ale ve Vanishi je tolik uhličitanu sodného (sody) že tato je schopna neutralizovat i obrovská množství kyseliny a celá věc tím padá...
Takže zatím jsem blbce neporazil, nicméně jak říkal Werich : "blbost nejde porazit, ale nesmíme to přestat zkoušet".

Poznámka při druhém čtení - plošné spoje se dají leptati i chloridem železitým, ten je pro mně naprosto neakceptovatelný, protože dělá nevypratelné skrvny. Je totiž mírně rezavý a praním se nevypere ale zoxiduje na ještě nápadnější oxid zelezitý (rez). Odstranit se dá jedině převedením na pruskou modř pomocí hexakyanoželeznatanu draselného a pak praním v čisté vodě - což je proces jako hrom, proto raději leptám kyselinou a peroxidem.

Zbývá už jenom tradiční rada pro blondýny - jestli do konce roku na nic nepřijdu - budete vy mé blonďaté čtenářky nuceny kupovat 2x tolik blonďaté barvy aby měl miláček v čem leptat své roboty. Pokud tak neučiníte - budete mít v bytě nevypratelné rezavé fleky a bude to vaše zodpovědnost, neboť zoufalí muži dělají zoufalé věci a leptat v chloridu železitém je jedna z ních.

Poznámka při třetím čtení - ani jsem si neuvědomil, že dneska "je ten samet", takže :

Да здравствует Европейский союз.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Roman Roman | E-mail | Web | 17. listopadu 2013 v 10:21

Také jsem leptal pomocí peroxidu a HCL ale pak jsme objevil návod na alkalické leptání na:
http://svetelektro.com/clanky/alkalicke-leptanie-dps-532.html
Nejdříve se mi do výroby nechtělo, ale pak jsem zjistil, že na tom není nic složitého. Pak už stačil akvaristický kompresor a leptací nádobka.

2 Vladimir Vladimir | 17. listopadu 2013 v 10:33

No nevim :) Prece tam uplne ze zacatku se mluvi o tom ze "Do toho pridáme veľmi opatrne trochu peroxidu vodíka" !!! I cpavek neni zrovna "domaci" chemije. Ani nevim kde se da koupit.

3 Vodárník Vodárník | 17. listopadu 2013 v 15:16

Jako silné oxidační činidlo používám ve vodě rozpuštěný manganistan draselný. Při reakci také vzniká atomární kyslík. Ale jak by to fungovalo u Vašich plošňáků nevím...

4 m.marianek m.marianek | 17. listopadu 2013 v 21:04

Přijdu také se svou trochou do mlýna a nastíním jeden netradiční postup ala McGyver. Při elektrolýze vzniká v okolí anody silné oxidační prostředí (dokonce velmi silné), takže teoreticky stačí mít lázeň jen z HCl a DPS umístit v těsné blízkosti anody. Nejlepší by bylo, kdyby anodu tvořila přímo DPS, ale ta se při leptání jaksi přeruší na jednotlivé cestičky¨, takže to by asi nešlo :-). Podle pramenu z kterého si to pamatuju stačí údajně jako anoda drát z lícny, kterým přejíždíme nad leptanou částí DPS až do úplného vyleptání. No, vzhledem k tomu že to vypadá na pěknej vopruz (leptání asi nepůjde bůhvíjak rychle) tak jsem to ještě nezkoušel, jak jsem nakoupil, tak prodávám. Ale za pokus by to stálo a teoreticky by to mohlo fungovat i s nějakou solí (možná i s obyčejnou NaCl). Další možnost je kyselina dusičná, ale ta je za prvé dost agresivní a za druhé ještě hůře sehnatelná než peroxid, z ní se totiž už opravdová výbušnina dá vyrobit (i třaskavina potřebná k roznětu).

Jo, jen na doplnění s citlivosti HMTD (hexamethylen-triperoxid-diamin) to není až tak strašné narozdíl od peroxoacetonu je to asi nejstabilnější organický peroxid a není o mnoho citlivější než třaskavá rtuť (alespoň Urbaňski tak tvrdí).

5 Karel Karel | 18. listopadu 2013 v 11:11

Tyhle zákazy nikde nepovedou, každé dítě ví, že Ing. Smith vyrobil nitroglycerín na pustém ostrově.

6 kolemjdoucí kolemjdoucí | 18. listopadu 2013 v 17:17

To si dělaj' prdel, ne?? A to jako zakážou i ten lékárenskej?

PS: Dík aspoň za info, taky se musím zásobit, chlorid železitý nemám rád z úplně stejných důvodů (žena mi vždycky nadává, a navíc to dlouho trvá).

7 Karel Karel | 18. listopadu 2013 v 17:51

Já naopak pužívám (používal jsem) chlorid, peroxid při míchání smrděl a chcípaly z toho kvítka.

8 Dalík Dalík | 19. listopadu 2013 v 23:11

Tak na to myslete hoši až budou volby do evropského parlamentu.
Jo, a normální lidi používají chlorid.

9 m.marianek m.marianek | 20. listopadu 2013 v 7:50

[8]: Normální lidi by používali chlorid, kdyby za prvé nebyl tak nekřesťansky drahý (když vidím ty ceny, mám pocit, že se dívám na léčiva v lékárně) a za druhé, kdybych si za jeho poslání nemusel zaplatit ještě kilčo navíc. 500ml by mi tak vyšlo na "lidových" 183,-
Vzhledem k tomu, že molekula FeCl3 obsahuje jedno železo a tři chlóry je poměrně těžká a při leptání se reakce zúčastní jeden chlor, z více než tří čtvrtin tedy kupuji balast. HCl má jeden chlor, který využiju a lehký vodík. Pravda potřebuju ještě peroxid, ale pořád to sumasumárum vychází podstatně levněji, ale hlavně je to pro každého Pepíka "ZATÍM" dostupné v každé drogerii.

Jinak co se týče alternativních postupů, uvažuju ještě o akumulátorové H2SO4 a špetce jakéhokoliv dusičnanu (hnojiva snad ještě chvíli nezakážou). H2SO4 vytěsní z dusičnanu HNO3 a ta měď v pohodě vyleptá, vzniklý dusičnan měďnatý se sírovkou zase recykluje na HNO3 i když část nám bude unikat ve formě NOx. Otázkou je, jak bude lázeň agresivní a zda ji ustojí běžné krycí materiály - dusičná většinou dost podleptává. No možná budeme časem sbírat rezavé železo a máčet jej v HCl abychom získali trošku chloridu - než nám zakážou i HCl. Pak bude asi muset nějaký McGyver vymyslet jak leptat v kys. citrónové :-)).

10 častý kolemjdoucí častý kolemjdoucí | 22. listopadu 2013 v 13:31

[9]: Chlorid železitý ani jiné agresivní chemikálie nesmí být posílány poštou, důvod je myslím zřejmý. Pokud vám to někdo posílá poštou, tak buďte rád a nikde to moc neventilujte.

Dál: Trochu jsem se rozhlédnul po tom zákazu, a peroxid vodíku bude zakázaný v koncentracích nad 12 %. Nicméně ona H2SO4 (kyselina sírová) kterou zmiňujete, tak ta bude zakázaná kompletně (kyselina dusičná taky), a stejně tak ACETON! Takže udělat zásoby, dokud to jde.

http://www.unmz.cz/files/mezinarodni_vztahy/Aktu%C3%A1ln%C3%AD%20dokumenty%20Rada/ST14376.CS10.doc

11 m.marianek m.marianek | 23. listopadu 2013 v 10:59

[10]: V tom dokumentu je ale kyselina sírová jen jako látka u které se oznamují podezřelé operace, navíc akumulátorovka je tak zředěná, že se jako prekurzor označit nedá (i když paranoia a debilita EU je nekonečná). Jako prekurzor by se dal také zakázat škrob, cukr, vata (celulóza), ethanol, methanol (modelářské palivo) a jiné, všechno jsou to přeci prekurzory, když se dají nanitrovat resp. esterifikovat (i když blbě a výsledky nejsou úměrné vynaloženému úsilí).

12 Kutil Tom Kutil Tom | 24. února 2014 v 4:02

Já leptal HCL a 3OVDC 2A a odleptalo se mi vše, co jsem potřeboval. Nutné je anodu spojovat s leptanou plochou mědi a na doleptání si vybírat ty největší zbytky. Celé se to pk ale stejně dobře odleptalo. Jen si s tím člověk musí pohrát a je to potřeba odvětrávat - já leptal na balkoně.

13 tonda tonda | E-mail | 11. ledna 2015 v 21:58

Možná trochu pozdě, ale co zkusit nějaký ten proxosíran, co se prodává do bazénů? Kyslík by to mohlo uvolnit a alkalické to nebude :-)

14 Anri ... Anri ... | E-mail | 30. ledna 2015 v 18:51

... 30 gr (krystalické potravinářské) kyseliny citronové + 100 ml 3%-ního (lékárenského) H2O2 + 5 gr NaCl = cca až 250 cm2 vyleptaného 18/0 PCB ... funguje při pokojové teplotě, nesmrdí, bublá minimálně ... :) ...

15 Anri ... Anri ... | E-mail | 30. ledna 2015 v 18:57

[4]: ... lehce ohřátá HCl + PCB připojit přímo na anodu a pomalu zanořovat ...... popř. lehce ohřátá HCl + použít akvaristickej vzduchovací motůrek a nechat probublávat jemné bublinky vzduchu pod leptaným PCB ... ;) ...

16 Anri ... Anri ... | E-mail | 31. ledna 2015 v 16:04

[14]: doplnění ... popř. namísto citronovky lze použít i libovolný ocet, ale se již potom rozhodně nedá hovořit o "nezapáchajícím leptání" ... ;) ...

17 McGaywer McGaywer | 11. února 2015 v 2:38

...OK... :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama