close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Genetika za všechny prachy

24. prosince 2013 v 5:39 | Petr |  Příroda
Angelina Jolie si nechala uříznout obě prsa, neboť její máti umřela na rakovinu prsu v 56 letech a u ní samotné se genetickým testováním zjistil gen BRCA1, takže bylo jasné, že byla geneticky "naprogramována" následovat svoji máti do truhly přibližně ve stejném věku.

To je skvělá stránka genetického testování - de facto - se dovíte se svůj osud. Stinnou stránkou genetického testování je, že i jiní se mohou dovědět váš osud. Zdravotní pojišťovna vás nepojístí, neboť máte gen pro "drahou chorobu", z práce vás vyhodí, neb tuší, že budete často marodit atd. Pro příznivce scifi dopručuju, místo literatury, film Gattaca, kde celá společnost se dělí na "geneticky bezvadnou" vyšší třídu a "geneticky méněcenný" plebs.

Tudíž pro genetické testování lidí platí přísná pravidla, kdy musíte být řádně "poučen" podepsat "informovaný souhlas" jsou mimořádné požadavky na utajení a důvěrnost výsledků atd. Jenomže to bychom nebyli v česku, aby se tento systém v některých případech poněkud "nezvrhnul".
Takže je to měsíc zpátky, co mě starší kolegyně šokovala větou : "moje těhotná dcera nebude žalovat gynekologa, jenom protože už s ním má domluvený porod". Tak jsem se ptal na detaily a dověděl jsem se toto :
Zdejší zaostalý východ objíždějí "specialisti z Prahy" a za patřičnou úplatu "motivují" gynekology k tomu aby jim dodávali vzorky krve pacientek na genetické testování. V tomto konkrétním případě se jednalo o testování genů na tzv. Leidenskou mutaci faktoru V - což je genetická porucha krevní srážlivosti, která může u postižených vést ke vzniku sraženiny v mozku (čímž vznikne mrtvice), v srdečních cévách (čímž vznikne infarkt), v placentě (čímž dojde k potratu), nebo kdekoliv jinde. U těhotných je tohle riziko ještě mnohem větší, neboť plod je cizí tkáň ve vlastním těle a placenta je velmi agresivní - de facto nádorová tkáň - která s velikou oblibou nahlodává cévy matky (aby zajisitila výživu plodu).

Řeknete si - to je přece skvělé že "experti z Prahy" bojují o zdraví prochlastaného chudého východu ne ? Celá věc má jen nekolik drobných problémečků :
  1. Žádné poučení, žádný informovaný souhlas žádný podpis pacientky
  2. Používají obstarožní - výprodejové - genetické testy, které nemají řádnou vypovídací schopnost.
  3. Z toho důvodu se ani neobtěžují pacientkám sdělit výsledek.
  4. Místo toho jim dají leták s "poučením" ze kterého ženské mylně pochopí, že mutaci mají.
  5. Zdravotní pojišťovny skutečné genetické testování těhotným nehradí, tento paskvil však "experti z Prahy" dostanou proplacen, jistě si s pojišťovnou dojednali "individuální podmínky". Patrně v rámci hesla "všichni jsme si rovni, jen někteří jsme si rovnější".
Globálně řečeno - proč se rozčilovat - hlavně když "prachy tečou" - vzhledem k tomu, že platby pojišťoven za takové testování běžně dosahují 5-20 tisíc tak tečou nemalé. Tak jenom až vám bude doktor vysvětlovat, proč na něco, co je zjevně rozumné "nemáte nárok" - tak abyste věděli, že sádrokartonové vily kolem Prahy prostě musí růst, i kdyby na chleba nebylo ....

Poznámka při druhém čtení : ani jsem si neuvědomil, že tento článek vyjde o Vánocích. Takže Veselé vánoce a ještě vzkaz Ježíškovi - mně nemusíš nosit nic, ale prosím, prosím, přines všem chamtivým gaunerům tolik peněz až se zalknou a bude pokoj....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Saša Saša | 24. prosince 2013 v 9:25

Krásné vánoce a třeba dostaneš naježíno i trochu optimismu :)

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 24. prosince 2013 v 10:54

[1]: Jen to ne, to by bylo brzo po skvělým blogu :D On ten idividualismus vůbec není špatnej, je pěkný vidět, že v týhle zemi ještě někdo používá vlastní mozek...

Saško, to jsi chtěla autora potěšit, nebo urazit? :D

Veselé Vánoce všem :)

3 Petr G. Petr G. | 24. prosince 2013 v 19:38

Taky přeji krásné Vánoce a hodně čtenářů v  Novém roce. Je dobré když se Petrovi naježí i něco víc, než jen vlasy hrůzou na hlavě.

4 Vašek Vašek | 25. prosince 2013 v 9:30

Pěkné Vánoce z Prahy... už by jsi si Petře ten "Napoleonský komplex" mohl odpustit. Přeji z celého srdce Ostravě a okolí aby se konečně stala velkoměstem jak si jistě přeje... Papundeklové satelity vidím po celé republice a stálo by za to zjistit, kolik z "expertů z Prahy" jsou vlastně Ostraváci.

5 Saša Saša | 25. prosince 2013 v 20:32

[2]: Určitě potěšit, z toho co čtu mám dojem, že je všechno špatně. Bohužel má Petr ve spoustě věcí pravdu a bylo by fajn, kdyby nastala doba, že lidi dostanou rozum a budou se chovat k sobě dobře a nebudou se chtít chovat dle hesla "Perte se a žerte se!" :-)

6 Petr G. Petr G. | 25. prosince 2013 v 21:12

mě příjde, že se lidé chovají dle hesla "Přežírejte se a množte se"

7 petr-kubac petr-kubac | 25. prosince 2013 v 22:33

[4]: Proti Praze nemám nic - zejména když tady na prochlastaném východě žije plebs ze sociálních dávek a nobilita z "rozvojových programů" nevedoucích k žádnému rozvoji

Nicméně teto stát deklaruje nediskriminační přístup ke zdravotní péči -  proto je těžko pochopitelné, že čím blíže ku Praze tím jsou platby za tytéž výkony větší  http://petr-kubac.blog.cz/1307/neni-zlucnik-jako-zlucnik a ekonomické parametry příslušných přefinancovaných špitálů horší http://www.uzis.cz/system/files/eknem2012.pdf (strana 64-72)

Proto poněkud nasere když zmínění experti z Prahy vyvážejí své metody "zdravotnického podnikání" mimo Prahu.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama