close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Pervitin a pochybná etika farmaceutů.

31. prosince 2013 v 6:12 | Petr |  Příroda
Přestože metamfetamin známý na drogové scéně jako pervitin objevili Němci - jeho drogový potenciál jsme na 100% využili až my Češi, a dodnes jsme největšími producenty této drogy v Evropě. Od 60. let do léta 2004 jsme měli i fabriku na výrobu suroviny - pseudoefedrinu. Ta byla v Roztokách u Prahy a její management vždy tvrdil, že ani zrnko pseudoefedrinu se nedostane na drogový trh. Realita jak vždy - byla poněkud jiná a znalci prohlašují, že za doby kdy fabrika fungovlal fungoval i "drobný pododmní prodej" zaměstnanci nakradeného pseudoefedrinu a cena byla kolem 50 korun za gram.

O ceně kradeného pseudoefedrinu nevím nic, ale průnik pseudoefedrinu z této fabriky na drogovou scénu mohu potvrdit i z Ostravy. Tato fabrika totiž v srpnu 2003 vyhořela a dodnes vzpomínám, že to byl nejhorší léto mé kariéry, protože na nočních službách chodili 2-3 pervitinisti v abstinenčním syndromu, protože nemohli nikde "sehnat peří".

Takže fabriku v červenci 2004 definitivně zavřeli a od té doby si žijeme v idyle ? Bohužel nikoliv - paraleleně s výrobou z nakradeného pseudoefedrinu běžela v česku vždy výroba z pseudoefedrinu, který je součástí různých léků, kterých je v česku registrováno alespoň 50. Jen tak po paměti Modafen, Nurofen Stopgrip, Coldrex a celá skupina těchto léků, které mají "léčit (???)" chřipku.

Nastal čas na nějaké počty. Velký 24 tabletový Modafen stojí +- 170 korun, je v něm 24 * 30 = 720 mg pseudoefedrinu, ze kterého se získá téměř 700 mg pervitinu, který na drogové scéně stojí +- 700 korun. 700 mg pervitinu je 1-10 dávek podle "stupně zfetovanosti" narkomana.
Jelikož výroba pervitinu běži u nás naveliko - vždy mi vrtalo hlavou jak vypadá následující situace. "Vařič" perivitnu příjde do lékárny a prohlásí "chci 20 balení Modafenů". A lékárník nehne brvou a začne štosovat krabičky.
Když se u nás objevily řetězce lékáren typu Dr. Max - farmaceuti řvali jak divá zvěř, že to je ohrožení pacienta - úpadek etiky jejich profese a kdoví co ještě. Prodej surovin pro drogovou výrobu je ale zjevně OK.

Abyste si nemysleli, že přeháním schválně si zadejte do BINGu prostou dvojici slov "lékárník pervitin" uvidíte co se na vás vyvalí. Už jednou jsem psal, že situace ve farmacii je velice pochybná a "léky smrdí". Teď musím jenom zopakovat - lékárníci jsou zvyklí na velké prachy a prachy (zejména ty velké) jak víte "nesmrdí".

V roce 2009, kdy byly noviny plné ptačí a prasečí chřipky se ministerstvo zdravotnictví pokoušelo pseudoefedrin úplně zakázat (jako v mnoha civilizovaných státech), nebo léky z něj vydávat jenom na předpis. Jako vždy se zvedla nevídaná mediální vlna, kdy dokonce Blesk psal "Nehoráznost : prasečí a ptačí chřípka za humny a vláda ruší léky na chřipku !!".

Zbývá tedy poslední otázka - "léčivé účinky" pseudoefedrinu na virózy a nachlazení. Pseudoefedrin má mírné stimulační účinky a snižuje otoky sliznic. Na samotné viry - tedy na příčinu choroby nemá pseudoefedrin absolutně žádný vliv. Z jistým zjednodušením lze říci, že čaj s rumem má na přežití chřipkových virů ve vašem organismu stejný, nebo možná větší vliv jako pseudoefedrin.

Jak už jsem psal mnohé země pseudoefedrin zakázaly - příklad : USA, Austrálie, Mexiko, Nový Zéland, Kolumbie, Velká Británie - asi se chudáčci chystají vymřít na chřipku. A u nás - to bude stejné jako vždy - tedy "neměň nic co narušuje zavedené finanční toky". Fetující školáci jsou sice problém, ale splátky na vilu a bavoráka mají přednost.
Pseud Watch

Poznámka při druhém čtení - přeji spokojený (a nezfetovaný) nový rok.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kolemjdoucí kolemjdoucí | 31. prosince 2013 v 11:48

Není u nás prodej léků s pseudoefedrinem nějak omezen či kontrolován (např. počtem balení na osobu, nebo ohlášením - kontrolou OP)? Občas se dá i v (ne)seriózních zdrojích jako Hovinky.cz apod. dočíst, že naši udatní celníci sem tam odstaví dodávku plnou takových léků jedoucí třeba z Polska, což bych si vysvětoval právě tím omezením prodeje u nás... jen nechápu, jaký má v takovém případě význam..?

Abstinenční příznaky pervitinisty jsem si na Google našel, abych byl trochu v obraze, ale není mi jasné, jak se takový člověk řeší na pohotovosti (předpokládám, že dávku pervitinu mu asi nepodáte :-D )?

Vše nejlepší (nejen) v novém roce 2014.

2 Saša Saša | 31. prosince 2013 v 13:45

Já si myslím, že z Polska to vozí proto, že to tam je levnější a navíc asi nemají tolik pindů, jako tady u nás.

No jak se řeší závislák na pohotovosti? Jako normální člověk, protože jej tam většinou doveze záchranka, kterou mu někdo zavolal, protože se mu udělalo blbě či spíše hodně blbě.

3 kolemjdoucí kolemjdoucí | 31. prosince 2013 v 16:46

[2]: Ano, mě ale zajímalo, co takové řešení zmíněných abstinenčních příznaků osoby závislé na metamfetaminu v lékařské praxi obnáší (jestli se např. podávají nějaké substituční látky, nebo se třeba doplňují tekutiny a dotyčný se uměle uspí, apod)... Člověk prostě nemůže vědět všechno.

S tím souvisí další problém - často se v zemích českých setkávám s tím, že když se někdo na něco zeptá, je "jaksi automaticky" považován za "debila", přestože nikdo všechno vědět nemůže a funguje to celé přesně naopak (pokud něco nevím, ale nezeptám se a budu držet hu..ústa, tak tím "debilem" taky zůstanu). Máte na to nějaké vysvětlení?

4 petr-kubac petr-kubac | 31. prosince 2013 v 16:58

[3]: Chihi - taky jsem si přečet la internetu, že odvykací syndrom trvá mnoho týdnů a je provázen útlumem a bažením po droze - je to pravda ale zároveň pěkná kravina.

Realita je taková - přijede z nějaké ďoury v Beskydech přeplněný šrotokár Škoda 105 - v něm sedí 5 třepajících se a halucinujících feťáků, kteří začínají křečovat... Nejprve jsem to dělal jak se to má - to jest infuze, rychlá neuroleptika (haloperidol), hospitalizace - takhle by ovšem člověk nedošel nikam, protože feťáků je více než kolik zdravotnictví zvládne  - takže jsem skončil u klasiky - Rohypnol (tehdy ještě byl) v obrovské dávce a hybaj domů....

5 Saša Saša | 31. prosince 2013 v 17:50

[3]: Tak snad moje odpověď nevyzněla jako že jste debil, nebo ano? Pokud ano, tak se moc omlouvám, protože tak to myšlené nebylo.

Já se také ptám, až tím lezu lidem na nervy.

6 Karel Karel | 1. ledna 2014 v 20:14

Taky už nakupuji léky v polsku. Nikdy nebyl žádný problém, ani s igelitkou plnou codeinu.

7 Vyhledávač Vyhledávač | 2. ledna 2014 v 8:04

Jak někdo příčetný může používat na vyhledávání Bing?

8 petr-kubac petr-kubac | 2. ledna 2014 v 10:09

[7]: Jelikož sleduju na YouTube Ruský sitcom 6кадров - tak díky Google Tracking cookie mám většinu výsledků vyhledávání přes Google v azbuce - tak proto.
Je sice možné cookie pravidelně mazat, nebo se zařadit do OPT OUT programu - obojí funguje vždy méně než týden - tak jsem rezignoval.

9 OK1ACR OK1ACR | 3. ledna 2014 v 12:26

Co zkusit chrome v anonymním režimu ?

10 Vyhledávač Vyhledávač | 6. ledna 2014 v 16:20

[8]: V tom případě doporučuju https://duckduckgo.com/ jako anonymní verzi Googlu. Místo Bingu ruský Yandex nebo český Seznam.

11 Vyhledávač Vyhledávač | 6. ledna 2014 v 16:28

[8]: A jak píše OK1ACR, všechny majoritní prohlíčeme mají anonymní režim. Stačí mít otevřené navíc jedno anonymní okno pro vyhledávání.

12 ojfgcgcv ojfgcgcv | E-mail | 25. března 2016 v 16:21

Sháním matro. Jen ve velkým. Napiš. dobbrodruh@email.cz

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama