close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Volby do ČSKB 3. - NASKL

4. března 2014 v 5:30 | Petr |  ČSKB
Včera byly rozeslány kandidátky pro 2 kolo voleb do ČSKB a světe div se JSEM TAM. Velevážení kolegové z naší branže se mezitím baví tím, že posílají řetězové SMS - kdo z minulých vedení "chce být zvolen znovu" a koho volit , protože to je jenom "neškodný trotl", který "nebude překážet". Osobně jsem se k situaci vyjádříl dostatečně jasně, takže pokračujeme v historicko-právní exkurzi po "zvyšování kvality" a "odklánění peněz" v našich zdravotnických laboratořích.

O ČIA se píše snadno - neb je to krystalicky čisté, koncentrované, tituly MBA bohatě impregnované zlo. NASKL je spíše něco jako estráda. Původní zakladatel NASKL jej založil v době finanční nouze související s rozvodem. Původní idea byla, že tato organizace bude poskytovat AKREDITACE a taky původní zkratka NASKL znamenala Národni AKREDITAČNÍ Středisko pro Klinické Laboratoře. Dokonce v rámci falešného pocitu omnipotence coby předseda ČSKB vyvolal několik jednání se zdravotními pojišťovami, na téma, že "jeho firma" je jediná která dohlíží nad kvalitou biochemických laboratoří ve zdravotnictví - což pojišťovny okamžitě využily a zapracovaly NASKL do Úhradových vyhlášek v naději, že "někdo audit neudělá" a oni mu kvůli "nekvality" nebudou platit za již vykonanou práci.
Jestli za to dostal od pojišťoven nějakou odměnu - nevím, ale od členů ČSKB za to dostal odměnu v podobě nezvolení pro další funkční období, čímž se z něj stal nejkrátčeji působící předseda Společnosti klinické biochemie v její historii.

Ovšem v Praze je mnoho vlků, kteří z dálky cítí peníze. Ti už měli své kšefty domluvené s ČIA, o které prohlašovali, že ona je tou jedinou "opravdovou akreditační autoritou". Proto se na ubohé otce zakladatele NASKL zle vrhli a šermovali paragrafy tak dlouho až tito museli ustoupit a NASKL přejmenovat na Národní AUTORIZAČNÍ Středisko pro Klinické Laboratoře. Prča ne ?


Takže se vlastně nemusíme dále bavit, protože o žádné obludné AKREDITACE vlastně nejde, ale až vám bude zmatená mladá laborantka tvrdit, že věc, kterou zvládne i uklízečka zmotala, protože "ve směrnici to nebylo" bude vám jedno jestli je to směrnice sepsaná pro AKREDITAČNÍ nebo AUTORIZAČNÍ "autoritu".

Když byl NASKL v době svého vzniku a přejmenování ohrožen tím, že jej právníci ČIA roztrhají na kusy - stalo se, že jeden význačný biochemik, (který se za to bude smažit v pekle), který byl tehdy i členem předsednictva České Lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně přesvědčil tuto ctihodnou lékařskou společnost, aby jej vzala pod svá křídla. Přesto o NASKLu platí totéž co o ČIA - ve zdravotnictví funguje ilegálně, protože jeho působení ve zdravotnictví není nikde na úrovni zákona, nebo vyhlášky ze zákona vycházející - výslovně povoleno. POZOR je přece zřízen ČESKOU LÉKAŘSKOU SPOLEČNOSTÍ ? Tak jaká ilegalita ? Problém tohoto právního výkladu je v tom, že Ústavní soud - jako konečná autorita pro výklad práva v ČR - vidí věc jinak.

Byla jednou porodní bába Königsmarková, která dle výkladu soudu (ne)-připravila o život novorozence - za což dostala v první instanci flastr jako hrom. Paní Königsmarková se obrátila na Ústavní soud s tím, že zásady správného vedení porodu jak je doporučuje Česká gynekologická společnost jsou jenom subjektivním názorem České gynekologické společnosti a - světe div se - Ústaví soud jí dal za pravdu když na straně 6 rozsudku konstatoval :

Česká lékařská společnosti Jana Evangelisty Purkyně, už z definice nemůže ukládat povinnosti jiným osobám, než svým členům.

A je vymalováno - tedy NASKL může buzerovat mně jako osobu, neb jsem členem ČLS JEP, ale mé pracoviště není členem a tudíž na něj nemá moc. Proto platí totéž co minule. Vedoucí laboratoří tahají na pracoviště třetí osobu - zcela na vlastní zodpovědnost - a platí jí prachy - též na vlastní zodpovědnost. Přitom je pozoruhodné, že NASKL neposkytuje akreditace - proto se nedá použít formulace s ISO15189 - a proto se o něm v legendární ÚHRADOVÉ VYHLÁŠCE. na straně 7204 explicitně hovoří.

Ještě než skončíme : Zde je útržkovitý výčet odkazů dokumentujcíích jak Šéfové ČSKB jednají v náš neprospěch Omlouvám se za zmatenost textu - odazy jsou přímo fragmenty ze zápisů. Osobně jsem zvědavý jak dlouho ty odkazy budou fungovat, poté co vyjde tento blog.

Zápisy z jednání Rady pro Akreditaci - NASKL:
Zápisy z jednání výboru ČSKB
Za celý měsíc, co jsem četl zápisy a vyhlášky a zákony - došel jsem k závěru, že vedoucí "odborných společností" typu ČSKB a členové různých dalšich "učených komisí" jsou v dnešní době dvojího typu :
Typ 1 - jsou vzdělanci a intelektuálové, kteří sy myslí, že sepisováním doporučení a stanovisek opravdu něco zlepší, protože pokud systém zaskřípe s 3000 stránkami papírů - s 5000 stránkami pojede jako po másle ...
Typ 2 - jsou vzdělanci a intelektuálové, kteří si nic nemyslí, neb vědí, že "co je doma to se počítá"...

V každém případě bývalí funkcionáři biochemické společnosti, za to že nás vydali všanc nelítostným byrokratům - se budou smažit v pekle. A podle článků, které někteří z nich píšou, bych řekl, že se jim pekelná brána už zjevuje ... ;-))
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Petr G. Petr G. | 5. března 2014 v 3:33

Zlaty polykarbonat v cele s PVC a za zady s WC

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama