close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Nezjistitelné choroby !

8. dubna 2014 v 5:39 | Petr |  Příroda
Představa veřejnosti o fungování medicíny je většinou poněkud zkreslená - "přišla jsem na vyšetření a dostala jsem prášky...." Problém je že pod těmito "jevovými stránkami věcí" leží ještě mnoho dalších vrstev, které ani nejsou příliš skrývané, ale prostě jsou mimo obzor veřejnosti.

Takže v dnešní moderní době určují léčebný postup pomocí odborných doporučení profesoři (u)placení farmaceutickými firmami a jeho dodržování kontrolují pacientovi právníci. Pokud naplníme všechny body z doporučení - tak my "jsme krytí" a o pacienta ať se stará kdo chce - třeba duch svatý, protože my jsme "stejně už více udělat nemohli".
Tím vznikají mé oblíbené aburdity - stařeček, který je dehydratovaný protože léčebna nemá na platy personálu, který by nutil staroušky pít - omdlí a skončí na CT mozku ( za 4000 kč / kus) , protože to vyžadují "doporučené postupy pro vyšetřování příčin bezvědomí".

Protože jsem starej tak se pořád nemůžu zbavit "již neplatného paradigmatu" minulé medicíny - které bylo skoro vidlácky jednoduché - místo naplňování "guidelines" - byly jen dva body - nejprve bylo potřeba zjistit co člověku je - a pak to léčit. K zjišťování co člověku je se používala vyšetření která měla ukázat na přítomnost / nepřítomnost určité choroby. Naivní představa je taková, že vyšetření je pozitivní pokud je pacient nemocen a negativní pokud je zdráv. Potíž je v tom, že lidské tělo je složitý stroj a tak žádné vyšetření není 100%. My biochemici se často pohybujeme na tzv. 5% hladině významnosti to jest - naše testy (které jsou hodně dobré - skoro nejlepší, co medicína má) mají 95% pravděpodobnost, že správně určí přítomnost / nepřítomnost choroby.

OK takže máme 10 000 marodů a náš (velmi dobrý) test 9 500 z nich určí jako marody a 5% neboli 500 mylně označí za zdravé. To je však jenom jedna vlastnost testu zvaná SENZITIVITA alias "pravděpodobnost, že nemocný bude testem zachycen" . Těch 500 je tzv "falešná negativita testu" Druhá je, že na vyšetření pošleme 10 000 zdravých a 9 500 z nich nám test označí jako zdravé, ale 500 nám mylně označí jako marody. Tento parametr je tzv SPECIFICITA testu neboli "pravěpodobnost že zdravý nebude testem zachycen" a těch 500 je tzv "falešná pozitivita testu"

Patrně se vám 95% senzitivita a 95% specificita testu nezdá tak úžasně dobrá že - ale věřte tomu, že standardní vyšetření v ambulanci obvoďáka - jako je poslech fonendoskopem, nebo hmatání břicha jsou rády když v těchto parametrech přesáhnou 50% - a taky se používají neb nic lepšího (trikordér) zatím není. V laboratoři si můžeme se senzitivitou a specitfitou vyšetření hrát - podle toho jakou hladinu látky určíme za "ještě normální" a jakou už za patologickou.


Tohle hrani samozřejmě není zadarmo a platí pravidlo že metody s vysokou senizitivitou (zachytí většinu marodů) mají nizkou specificitu (krom marodů zachytí i spoustu zdravých) a naopak vyšetření, která (omylem) nezachytí žádného zdravého (mají vysokou specificitu) většinou nezachytí ani spoustu marodů (mají nízkou senzitivitu). Graf senzitivita / specitficita vymyslela RAF když pomocí radarů sestřelovala letadla Göringovy LuftWaffe nad Anglií v roce 1940 - takže není divu že se jmenuje "Receiver operating characteristic" - alias "charakteristika přijímače" - alias ROC křivka.

Na grafu je to myslím vidět docela pěkně - modrá Gaussova křivka zdravých se překrývá s červenou gaussovou křivkou marodů a jsou tam vyznačeny i FN a FP - falešně negativní a falešně pozitivní. A dokonce je tam vyznačeno jak si my biochemici můžeme hrát s "rozhodovacím limitem" OK - představme si že vyšetřujeme nějakou běžnou chorobu - infarkty, rakovinu, zubní kaz, takovou, které je v populaci kolem 50%. Pak bude rozdělení 10 000 marodů vypadat asi takto :

TESTNegativníPozitivní
5000 zdravých4750 správně negativních250 falešně pozitivních
5000 marodů250 falešně negativních4750 správně pozitivních
Závěr :
Pravděpodonost, že negativní test vyloučí chorobu
4750 : 250 = 19 : 1 = 95%
Pravděpodobnost že pozitivní test potvrdí chorobu
4750 : 250 = 19 : 1 = 95%

Ve spodním řádku jsou tzv "pozitivní a negativní prediktivní hodnoty" a u testu, který pracuje s 95% spolehlivostí bychom ani nic jiného nečekali. Zkusme ale stejný test použít na chorobu, která se v populaci vyskytuje jen u 1% lidí. Pak bude tabulka marodů vypadat následovně :

TESTNegativníPozitivní
9900 zdravých9405 správně negativních495 falešně pozitivních
100 nemocných5 falešně negativních95 správně pozitivních
Závěr :
Pravděpodonost, že negativní test vyloučí chorobu
9405 : 5 = 1881 : 1 = 99.94%
Pravděpodobnost že pozitivní test potvrdí chorobu
95 : 495 = 1: 5,2 = 16%

To koukáte jako sůvy na drát - stejný test a jenom tím, že v populaci je méně marodů tak pravděpodobnost, že určí chorobu klesla z 95% na 16% - což je uboze málo. Přestože jste asi šokovaní tak se stále pohybujeme v rámci standardních učebnic statistiky. Co v učebnících nenajdete jsou důsledky těcto pravidel.

Ty jsou zcela očekávatelné, ale ani marodi a ani většina doktorů si je neuvědomuje. Takže - máte nějakou chorobu - doktor praktik udělá základní testy na choroby, které se v populaci vyskytují ve 30-50 % - jejích prediktivní hodnoty jsou díky tomu excelentní a proto se na jejich závěr dá zcela spolehnout. Tyto testy však vyjdou negativní - tak budete posláni ke specialistovi, který se zabývá chorobami vyskytujícími se v 5-10 %. Jeho testy ač jsou stejně kvalitní (nebo lepší ) než obvoďákovy se pohybují na pravděpodobnosti diagnózy pod 30%. Ani tyto testy nic neukážou - tak jdete k profesórovi na fakultku - a jeho testy - nejkvalitnější ze všech - však vzhledem k pravděpodobnostem vzácných chorob - neukážou už vůbec nic ....

Všimněte si jak často si marodi stěžujjí - "každý doktor mi říká co mi není, ale nikdo neví co mi je" - to je přesně odraz toho, že nepřítomnost choroby jsme schopni určit na 99.94% ale její přítomnost jen na 16% - jiné choroby a jiná vyšetření než náš příkládek mají jiná, ale podobná čísla.

Pokud tedy chřadnete a našli jste na Internetu že "asi trpíte" chorobou, která má frekvenci 1 na milión - vzdejte se veškeré naděje a přihlaste se do spolku přátel žehu. To že choroba je vůbec popsána je šťastná náhoda, kdy mladý profesor v roce 1890 měl jednoho zajímavého pacienta, o kterém napsal článek, ale žádný ani zkušený doktor takovou chorobu nemá jak diagnostikovat - jinak než další šťastnou náhodou. Pokud i přesto vaše záhadná choroba "dostane jméno" - neuklidňujte se tím, že "bude lépe", protože doktoři už vědí, co vám je - nidky nevíte jestli to není chyba v diagnóze způsobená těmi 5% falešných pozitivit.

Obvykle zde popisuju charaterové vady lidí ve zdravotnictví, ale co dělat s tímto problémem ? Zakážeme kostce, aby na ní padala šestka ? Možná doufáte v lepší testy - ano ty se zlepšují pro choroby kterých je v populaci alespoň pár procent - opravdu vzácné ( = nevýnosné ) choroby zůstávájí vzácné, jak co do frekvence, tak co do možností diagnostiky i léčby.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rvx rvx | 8. dubna 2014 v 10:53 | Reagovat

co s tímto problémem?

Číská medicína ví jak na to - neléčit chorobu, léčit člověka. Jenže na to není naše "evidence based medicine" příliš dobře zařízená ... ;)

2 Dalík Dalík | 8. dubna 2014 v 11:47 | Reagovat

Čínská medicína je ptákovina, podobně jako homeopatie a spol. Tím netvrdím, že nefunguje, ona funguje, ale normální medicína funguje na velkém vzorku lidí asi tak 1000x lépe. Kdo tvrdí, že čínská medicína (homeopatie atd.) funguje, tak je zcela zdráv.
Nezmiňuji léčby "bylinkami" ty opravdu fungují, jsou to chemické továrny, 80 procent léků v lékárně je přírodního původu.

3 Dalík Dalík | 8. dubna 2014 v 11:49 | Reagovat

Geek mě asi opraví, ale myslím, že ne moc.

4 petr-kubac petr-kubac | 8. dubna 2014 v 12:04 | Reagovat

[3]: Léčit pacienta podle toho jak jeho vlastní "statistické parametry" odpovídají "statistickým parametrům" úplně jiných lidí ve studii placené farmafirmou na druhém konci světa je stejná úchylárna, jako se otázkou co pacientovi je vůbec nezabývat, a místo toho "vymetat čakry" zaříkáním, pentagramy a jing-jang principem. Takže oba máte pravdu.

5 Slavko Slavko | 8. dubna 2014 v 16:35 | Reagovat

8no, liečiť pacienta je ďalší fenomén - liečený pacient je trvalý zdroj príjmov, vyliečený pacient je minulý zdroj príjmov... A prachy, to je predsa to, o čo ide až v prvom rade.

6 rvx rvx | 8. dubna 2014 v 19:06 | Reagovat

tak čínskou medicínu bych s homeopatií nespojoval. Číňani léčí především bylinama. Ale v první řadě je zajímá jak na tom člověk je - ano, dá se tomu říci i z pohledu "jin-jang". Naším jazykem řečeno jestli u pacienta převládá aktivita sympatiku nebo parasympatiku, jak je na tom z hlediska katabolicko/anabolických procesů, ... a pak se snaží cílenými zásahy uvést jeho tělo do stavu homeostatické rovnováhy. S tím, že takto vyladěné tělo už si s příznaky choroby poradí samo ... Nezpochybňuju, že "naše" medicína je super pokud jde o aktutní stavy, traumata a podobně. Ale pokud jde o "chronické" choroby, tak je to hodně velká bída

7 rvx rvx | 8. dubna 2014 v 19:18 | Reagovat

... jinak ten článek z hlediska statistiky je napsanej moc hezky

8 Honza Honza | 9. dubna 2014 v 19:12 | Reagovat

Řešením je křišťálová koule. V práci diagnostikuje chorobu a doma DPS plnou součástek. Už ani drátová očka na osciloskopickou sondu nebudou potřeba.

9 kolemjdoucí kolemjdoucí | 9. dubna 2014 v 21:32 | Reagovat

[8]: Křišťálový hranol mi z hlediska robotiky přijde mnohem zajímavější :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama