close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Rychlo-routování.

24. dubna 2014 v 5:09 | Petr |  Elektro
Za bolševika nebylo ani Arduíno , ani kontaktní, pole , ani mnoho dalších běžných věcí, proto jediná forma výroby elektrických obvodů byly součásty zapájené do plošného spoje. Jelikož nebyly ani počítače ani tiskárny, a plošné spoje se navrhovaly "tuží na pauzák" a kreslily pravítkem a kružítkem - tak tehdejší amatérské plošné spoje často vznikaly malováním lakem na nehty, nebo dokonce úplně bez leptání - prostě prořezáním měděné vrstvy pilou.

Co dříve nebylo, dnes je v míře vrchovaté, což kupodivu znamená, že dnes navrhování plošných spojů alias "routování" zase upadá, protože amatéři spojí "Arduíno přes kontaktní pole rovnou na Facebook" a je hotovo. Nicméně jakmile se pracovní frekvence vašich obvodů začně šplhat přes 10 MHz začne vás kontaktní pole poněkud omezovat.

Stále je ještě možno stavět metodou "dead bug" alias "mrtvej brouk" a čipy různě lepit břichem vzhůru na proškrábnutý, nebo neproškrábnutý plošňák a pájet je za vývody a spojovat drátky, ale i tento styl je třeba předem promyslet. Navíc takhle vzniklý obvod je ošklivý, že se ho člověk stydí hodit do "archivní bedny" a má tendenci jej hodit spíše do popelnice - bez ohledu jestli funguje, nebo ne.

Takže od jisté doby jsem si zvykl stavět regulérní prototypy na regulérně naroutovaném plošném spoji s vyleptaným názvem a datem stavby obvodu - prostě úprava jak sešit prvouky v první třídě. Umění "routování" nám však vymírá a už jsem několikrát zaznamenal kolegy, kteří byli z konstrukce svých obvodů natolik vyčerpání, že pro routování (ne pro výrobu) hledali Číňana, který by to udělal za ně.

Taky jsem kdysi měl ideu že budu produkovat geniální obvody na geniálně malých plošných spojích - což jsem taky dokázal - rychlostí 1 - 2 za rok, zatímco "vývoj robotů" vyžadoval 1-2 za týden .... Tudíž mi vývoj robotů (i mých vlastních) už definitivně utekl, a pochybuju, že paní Kubáčová mi dovolí ignorovat její potřeby dostatečně dlouho, abych jej dohonil.

Co tedy dělat když potřebujete postavit elektrický obvod tak že v noci nakreslíte schéma a druhou noc už chcete pájet ? Pro jednoduchost budu vypíšu seznam v bodech
  1. Odhoďte veškeré zábrany - máte zábrany stavět obvody, kde pár švábů je samo na veliké desce ? Máte zábrany pájet drátové propojky ? Máte nutkání dávat konektory na okraj desky - zapomeňte na veškerá pravidla - snad kromě dobrých mravů elektrotechnických - jako jsou krátké cestičky a blokovací kondenzátory.
  2. Zapomeňte na SMD součástky - pod klasickým odporem můžete vést 7 cestiček. Do 100 MHz vám drátové součástky v pohodě stačí a SMD obvody kradou čas 2x - jednou při routování, podruhé při "pájení blešek".
  3. Zapomeňte na tvar součástek - má kondenzátor vývody v rozteči 5 mm - proč je neroztáhnout na 7,5 mm ? nebo nestlačit na 2,5 mm. Vývodový odpor obvykle má nožičky 10 mm od sebe - co vám brání udělat je 15 mm když je to potřeba.

Tohle všechno je důležité, ale rychle navržený plošný spoj to stále ještě nezaručí, k tomu je potřeba dotáhnout drzost do oblasti "nade všechny meze". Proto
  1. Nakreslete si hrubé blokové schema
  2. Každý blok naroutujte samostatně
  3. Sestavte bloky k sobě "jak se dá"
  4. Teprve nakonec je "obkružte" okrajem desky
  5. Používejte obrovské pady (průměr alespoň 1,6 mm)
  6. Používejte co nejtlustší cestičky (1,2 mm a více)
  7. Pokud se zarazíte u některého bloku - neváhejte dát přikaz "smazat všechny spoje" a začít znovu z jiné strany
Uvidíte, že rychlost routování tímto způsobem je mnohonásobně větší a pro výrobu prototypu, který nemusí splňovat žádná rozměrová kritéria naprosto stačí. Nakonec když vidím některé desky publikované v "Amáru" - mám pocit, že spousta lidí ani jinak než takto "prasácky" routovat neumí. Čistě jenom pro úplnost dodávám, že tento způsob přesně odpovídá "Kubáčově rovnici relativity", která zní


Tím bychom měli "rychlo-routování" z krku. Až se jednou zbavím obav - napíšu seriál o "pořádném routování", ale dnes už mám jenom radu pro brunety : Když pořád probíráme "routování" - poproste miláčka ať vám zkontroluje "Michaelisovu routu" - to je placatý kosočtverec na zádech / zadku, nad horním koncem řitní rýhy, který pokud je u ženy veliký a rovný jako stůl - znamená že máte pánev vhodnou k častým porodům. Pokud jsou vaše vztahy s miláčkem dobré - můžete mu dovolit routu i pohladit - uvidíte, že si to užije a rozhodně nebude spěchat jako u "rychlo-routování".
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dalik Dalik | 24. dubna 2014 v 12:24

SMD součástka především nepotřebuje vrtat díry! Ještě lepší je stavět z normálních součástek, ale jako SMD, na stranu spoje bez děr.

2 Karel Karel | 25. dubna 2014 v 6:16

Navíc za pár korun lze mít doma v šuplíku nebo knížce:
http://www.dx.com/p/0603-0ohm-20mohm-smd-resistor-set-white-4425-pcs-195609?Utm_rid=90266901&Utm_source=affiliate#.U1ngiVfbnpt

http://www.dx.com/p/0603-practical-smd-chip-resistor-capacitor-book-kit-assortment-folder-black-white-2475-pcs-223315?Utm_rid=90266901&Utm_source=affiliate#.U1nhflfbnps

Na filtry super.

btw: blog.cz je nějak blokován, dostanu se na něj jen někde, doma ne, ostatní komentátoři mají asi taky podobný problém, proto je méně komentářů

3 Karel Karel | 25. dubna 2014 v 17:23

číst tento blog se mi daří jen přes proxy server, že by začala akce umlčení vzpurného Kubáče?

4 Petr G. Petr G. | 26. dubna 2014 v 8:04

Mě u starších obrázků blog vykresluje jejich náhled s velkým textem: "Klikněte pro zobrazení v plném rozlišení"
...
Klikám vztekle a nic se nepřekreslí ...

...
Komentář nemohl být přidán. Zkuste to prosím znovu později
...
Cenzura?

5 petr-kubac petr-kubac | 26. dubna 2014 v 16:17

Ja jsem zatim problemz nezanamenal a cenzura ??? Krom spamu nic nemazu ani neblokuju. Patrne TV Nova spravuje sve IT stejne kvalitne jako sve zpravodajstvi.

6 Karel Karel | 26. dubna 2014 v 19:15

Jak říkám, přes proxy z UK nemám problém, ale napřímo mi nenajede ani blog.cz asi jsem na blacklistu.

7 petr-kubac petr-kubac | 26. dubna 2014 v 20:20

[5]: Parně jsi na Blacklist pronikl sám - pustil jsem si správu blogu a první co na mně vyletělo byl diskusní příspěvek se šíleně dlouhými odkazy na dealextreme takže nějaký automatický "modul preventivní opatrnosti" se patrně aktivoval - odkliknul jsem - příspěvek pusit -tak jsem zvědavý.

8 Karel Karel | 27. dubna 2014 v 8:07

[7]: Mi to nejde už týden snad, nevadí přes proxy tu mohu dolézt s jakoukoliv IP a ještě ti nabourám statistiku kolikrát jsem co četl... :-)

9 Karel Karel | 27. dubna 2014 v 16:33

Tak chyba zřejmě není v blacklistu, ale v DNS, můj poskytovatel se tváří, že blog.cz neexistuje.

10 Karel Karel | 27. dubna 2014 v 16:38

Jo tak s jinou DNS mi to jede korektně, takže evidentně se někdo snaží blog.cz umlčet :-D

11 Jarda Vítků Jarda Vítků | E-mail | 21. prosince 2014 v 20:15

Přeji pěkné předvánočí a díky za "odlehčení" v oboru, kdy se bastlíř akorát honí po internetu při řešení nějakého problému. A tak, jak psal jeden kutil:

Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.< Jen malou poznámku: nepájivé pole i za socáče byly, vyráběli to svazarmovci a stálo 33.- Kčs. Přes třicet let na nich bastlím a nemají konkurenci (v ceně, kterou si dnes může kutil dovolit). Tak pište dál, také mám rád pohled z Bezručovy vyhlídky.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama