close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 19. Polyiminy

11. května 2014 v 5:42 | Petr |  Chemie pro šílence
Minule jsme probírali aramdiy, ze kterých má James Bond utkané slipy, ponožky, a vůbec asi všechno včetně obleku a Richard Branson má z tohoto plastu taky všechno od letadel po paruku a to vůbec nemluvíme o rusky mluvících gaunerech převlečených za miliardáře. Vidlákům z venkova se ze struktury takových plastů točí hlava, ale já krom vidláka jsem i šťoura a tak se ptám - lze zajít ještě dále ?


A samozřejmě si i odpovídám - ano lze. Vezmeme monomer bratry aglosassy zvaný "pyrometillic dianhydride" alias PMDA. Protože neumím tento název přeložit do češtiny mohu posloužit jedině systematickým názvem dianhydrid-1,2,4,5-benzen-tetrakarboxylové kyseliny (modrá). A necháme jej reagovat s parafenylendiaminem (červená). Výsledkem je polymer, který je spojen IMINOVOU vazbou tedy -CO-NH-CO- na rozdíl od AMIDOVÉ vazby, která je jenom -CO-NH-.


Výsledkem je molekula, která nejenom že má vodíkové můstky i hydrofobní interakce mezi řetězci (jako aramidy) ale navíc má dva vodíkové můstky na každý monomer a navíc jsou řetězce tak zaklesnuté do sebe, že jsme to ještě neviděli.
když jsme minule mluvili o tom že kevlar vydrží teploty do 500 stupňů a je nesmírně pevný - zde to platí o mnoho více - polyiminy se používají do teplot až 700 stupňů a jsou tak pevné až plasty z nich jsou příliš křehké a proto se musí plast "změkčit" tím, že se do reakční směsi přidá malé množství paní Kubáčovou milovaného bisfenolu A, který se vestaví do řetězce a naruší jeho železnou pravidelnost.

Pokud Jamesi Bondovi, Romanu Abramovičovi i dalším stačí trenky z Kevlaru - na co se tedy takový plast používá ? Budete se divit, ale jeho vlastnosti jsou natolik mimořádné, že došlo k malé "přesmyčce" a místo nějkých hyper-duper aplikací se pod názvem KAPTON používá jako základ pro flexibilní plošné spoje do všeho od foťáků po nejsprostší hračky z Vitetnamské tržnice. Jako téměř jediný plast se na něj totiž dá nanést vrstvy kovů a na ty se dá pájet, bez rizika roztavení kaptonové podložky.

Zdá se vám to málo ? Krom toho se používá ještě jako kaptonová fólie pro obaly družic, nebo jako kryt pracovní desky ve 3D tiskárnách, ale na tomto plastu je vidět, že "čeho je moc toho je příliš" a vysoká chemická a tepelná odlnost prostě není všechno. Tím bychom polyiminy probrali - zbývá už jenom rada robotům ke zničení lidstva - na kaptonové plošné spoje si dávejte pozor - Kapton vydrží všechno, ale kovové cestičky na něm ? Nevím nevím jak dopadnete, až do vás lidi budou pěstičkami bušit ;-))
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 petr-kubac petr-kubac | 11. května 2014 v 10:45

Jen pro vysvětlení - pana "sprostého náboženského pomatence" jsem dal do banu - komentáře jeho komentáře jsem smazal, aby zbytečně nemátly ...

2 karel karel | 11. května 2014 v 12:02

Jo to je pochopitelný počin

3 SPECZ SPECZ | 12. května 2014 v 16:44

Jo, u kaptonu je zajimava i jeho elektricka pevnost ...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama