close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Okovy biochemiků praskají !!

27. května 2014 v 5:13 | Petr |  ČSKB
Pod zkratkou ČSKB se skrývají dvě organizace - nepochybmě velmi úctyhodný Český Svaz Kolečkového Bruslení a - díky aktivitám svých minulých vedení - daleko méně úctyhodná Česká Společnost Klinické Biochemie. Paní Kubáčová prohlásila, že se jí v mém blogu špatně orientuje, a že jestli články o biochemických gaunerech nevytřídím do zvláštní rubriky - tak nebude nic .... Takže aby "něco bylo" ode dneška jsem zavedl rubriku ČSKB, což v mém případě je ta druhá - méně ctihodná společnost.

Nyní k meritu věci: Kdysi byl na velmi krátkou dobu ministrem zdravotnictví doktor Kubinyi, což je člověk, který ač svůj původ odvozuje od maďarské šlechty tak to je "selfmademan" z chudých poměrů někde ze Žiliny. Tento člověk když se stal ministrem zdravotnictví - jako první co udělal - odvolal šéfa IKEMU - čímž proti sobě vzbudil vlnu nevole, která jej nakonec smetla.

Asi čtyři měsíce po tomto odvolání jsem měl v IKEMu přednášku o acidobazické rovnováze a při té příležitosti mě šéf tamější laboratoře (se kterým jsem tehdy byl ještě zadobře) prováděl zdravotnickým zařízením. Po exkurzi jsem mu řekl "ty se divíš, že vám Kubinyi odvolal ředitele ? Já bych to udělal okamžitě taky". Dojem "příliš tlustě namazaného krajíce" je totiž v tomto zdravotnickém zařízení tak všudypřítomný, až to člověka z chudého a prochlastaného východu dostane do kolen. Příklad : V době mé exkurze se tam konal kardiologický kongres a proto "v předsálí" koronorografického sálu, kde se pacientům s infarktem "čistí" věnčité tepny - se na rožní točilo prase.....

Mimochodem - k otázce oprávněnosti akcí MUDr. Kubinyiho - aféry kolem "generálního dodavatele" pro IKEM - firmy "Kardioport", kterou pravděpodobně vlastní známý pražský "politický podnikatel, automobilista a bývalý vrchní číšník" - Roman Janoušek mu daly zcela za pravdu. Přesně jak vždy prohlašoval můj hyperinteligentní bývalý šéf - "až se podaří zreformovat pražský zdravotnický bordel - zbytek republiky se do 14 dnů, bez problémů, přidá"....

Takže když letos nastoupil ministr Němeček, který je původem z Bohumína - bylo jasné jakou optikou bude "pražskou realitu" vnímat. Takže jsem bedlivě sledoval jeho vysoupení - a vskutku - nejprve odvolal šéfa SUKLu a dosadil na jeho místo "vrchního lékárníka" z našeho špitálu. Pak v jedné diskusi na ČT24 prohlásil, že "desítky milionů promrhané bez efektu" jsou podle něj moc. On v daném okamžiku mluvil o pseudo "konkurenčním boji" mezi zdravotními pojišťovnami.
V té době jsem měl rozepsaný svůj první článek o ČSKB. Tak jsem drze otevřel mail a napsal jsem mu otázku "jaký je váš názor na desítky milionů, které ze zdravotnictví "odkloní" firmy ČIA a NASKL ?" A celý článek, spolu s několika dalšími odkazy jsem přiložil přílohou....

Samozřejmě jsem neočekával odpověď, protože je jasné, že každé "narušení zavedeného toku (veřejných) peněz" je Pražany vnímáno velice bolestivě, proto jsem si myslel, že můj dotaz ani nepronikne "sekretariátem", ale světe div se před týdnem se nebesa otevřela a přišel mi dopis - odpověď na můj drzý dotaz.



Omlouvám se za rozsáhlý naskenovaný text - poslal jsem jej i "výboru ČSKB" ale tam se obávám, že nebude přijat s velikým potleskem, a mám jisté pochybnosti, že vůbec pronikne do oficiálního zápisu. Jelikož je to můj soukromý majetek - proč bych jej nemohl vystavit zde že ?

Zejména upozorňuju na některé pozoruhodné myšlenky, které si dovolím odcitovat doslova :
  • Využití normy ČSN EN ISO 15189 je principiálně dobrovolné, neexistuje žádné nařízení, ani směrnice EU, které by tuto povinnost ukládaly. Je věcí jednotlivých členských zemí EU, jaký systém kvality a bezpečí budou od poskytovatelů zdravotních služeb požadovat
  • V souvislosti s Vaším podnětem Ministerstvo zdravotnictví zváží v návaznosti na dohodovací řízení formulaci textu úhradové vyhlášky pro rok 2015.
Co z toho tedy vyplývá ? Pokud by se naplnila poslední věta a ČIA i NASKL by opravdu vyletěly z "úhradové vyhlášky" - pak by se teprve ukázalo do jak moc je "dobrovolnost" akreditací skutečně dobrovloná. A navíc - peklo si biochemici dělají sami !!! - když jako ustrašené ovce - nechají "jisté lidi" sedět desítky let na "výnosné židli" odborné společnosti, která "navrhuje pravidla". A když nevyžadují, aby jimi volení zástupci skládali ze své činnosti účty a obhajovali zájmy svých voličů.
A pak ještě druhý závěr - Ministerstvo patrně není dvakrát nadšeno z "finančních toků" do kapes pofidérních kontrolorů "kvality".

Je vám jasné, že vidlák z venkova dostal "dopis ze zámku" a má naivní přestavu, že nyní "nastanou nové časy" - je mi jasné, že nenastanou, protože až toto zveřejním tak "hoši co spolu mluví" udělají možné - nemožné, aby výše všech jejich výplat zůstala zachována. Nicméně tento dopis naznačuje, že letos je ta sezóna, kdy se lumpům nedaří - a proto je čas něco dělat, než se lumpi otřepou a podle pravidel hrající, a tudíž slabší, část společnosti - zase prohraje .....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 om om | 31. května 2014 v 23:33

Jak vidno, člověk může být pyšný na to, že není členem ČSKB, neb jak se ukazuje nejde o sekci, ale o SEKTU!!

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama