close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Volby do ČSKB 1.

11. února 2014 v 5:48 | Petr |  ČSKB
Než se dostaneme k meritu věci jedna super-aktuální zpráva - ministr zdravotnictví včera odvolal (a možná nechá zavřít) šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Já jsem to tušil už v říjnu - a mám z toho upřímnou radost, ale nechci rušit původní smysl příspěvku - tak se pohodlně usaďte vydechněte, a slyšte co jsem měl na srdci:

Moji čtenářové, čtoucí pravidelně tento blog, jistě vědí, že nejsem přítelem příliš horlivého "proaktivního" zlepšování věcí, protože existuje "zákon klesajícího marginálního užitku" který způsbí, že každé zlepšování pokud trvá příliš dlouho nakonec skončí tím, že věci se začnou opět zhoršovat. V personalistice existuje dokonce tzv. "Peterův pricnip" který říká "každý člověk je povyšován tak dlouho dokud se nedostane na pozici na kterou nestačí". Pokud byste si chtěli přečíst něco z mého pera o těchto fenomenech zde je k tomu odkaz.

Na druhé straně, existuje v mém blogu rubrika "příroda", kde z hlediska toho, že medicína je aplikovaná přirodní věda zveřejňuju, jak guruové našeho zdravotníctví bezuzdně kradou. Že kradou zdravotničtí experti na všech úrovních je blbé, ale co se dá dělat. Co mě opravdu hněte, je že jistí lidé v mém oboru - klinické biochemii - před lety - z kombinace blbosti a chamtivosti zatáhli biochemii do byrokratického absurdistánu ISO norem.

Múj otec říká: "ani vrána nekálí do vlastního hnizda" - ale šéfové naší odborné společnosti - od roku 2002 dodnes - jsou horší než vrány, neboť jim nebylo a není za těžko - být zároveň ve firmách, které si zřídili, proto aby na zdravotnickém ISO rýžovali prachy, zároveň ve Výboru České společnosti klinické biochemie, který má proti takovým zásahům náš obor hájit a zároveň radit zdravotním pojišťovnám jak "zatočit" s těmi kteří nejsou z ISO akreditací "dostatečně nadšení" a tudíž jim "kazí byznys". Jestli opět máte zájem - ZDE a ZDE jsem napsal dva smutně naštvané články na toto téma. Výsedkem je že už i v biochemii je to jako za bolševika - všichni mlčí, aby na sebe nepřivolali "hněv pana profesora". Jméno "pana profesora" se mění, konflikt zájmů však zůstává a celková atmosféra se spíše zhoršuje.

Jelikož ulevovat si jenom tak na stránkách vlastního blogu zavání, mnou pohrdanou, "neškodnou onanií", zveřejnil jsem daleko mírnější článek o nesmyslnosti "neustálého zlepšování" i v našem biochemickém čtvrtletníku FONS. Než jsem článek napsal ( v září 2013 ), než vyšel ( v prosinci 2013 ), nastala ta ( pro mně ) neočekávaná událost - a to jsou volby nového vedení České společnosti klinické biochemie, o jejichž termínu jsem opravdu netušil, protože sledovat co dělají naši šéfové v Praze je už mnoho let naprosto neproduktivní.

Díky náhodné časové koincidenci, se však stalo to, že lidé, o kterých všechny mé dosavadní články jsou - považovali tuto náhodu za projev mého "špatného charakteru", "demagogie", "agresitivty", "podlé předvolební kampaně" , "snahy uchvátit moc" atd ......... neboli "podle sebe soudím tebe".


Biochemická veřejnost to patrně vidí jinak - volby do naší společnosti totiž probíhají tak, že v prvním kole automaticky kandidují všichni členové. Z těch co dostali nejvíce hlasů se vybere 14 do druhého kola. Postup výběru je takový, že oslovují postupně kandidáty s nejvíce hlasy každého jestli chce nebo nechce kandidovat do 2 kola. I přesto že dávno nejsem mezi biochemiky nijak vidět - skončil jsem "těsně pod čarou", protože minulý týden v pondělí odpoledne mi volal kolega, že jsem nepostoupil, ale v úterý ráno jsem měl ve schránce mail, že jsem postoupil a jestli chci do 2. kola. To znamená že někdo nade mnou se rozhodl nekandidovat - tomu se nelze divit - sám jsem byl ve stejné situaci v roce 2006 kdy jsem z "pana profesora a jeho kamarádíčků" měl takový strach, že jsem tehdy taky nekandidoval.

Takže jsem postoupil a byl jsem tázán zda budu ve volebním kolotoči pokračovat - když už jsem ten nemorální - agresivní - demagog - uchvatitel moci - tak jsem samozřejmě nadšeně souhlasil. Jako každý posupující musím biochemickou veřejnost seznámit se svým "volebním programem". Protože od roku 2006 se mnohé změnilo a mnoho z toho, co jsem tehdy mohl ztratit - už jsem ztratil - tak jsem na to šel z ostra. A sepsal těchto 7 bodů.

  1. Vykázat Český institut pro akreditaci (ČIA) ze zdravotnictví !
  2. Zrušit Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře (NASKL) !
  3. Vyčíslit náklady, které činnost těchto organizací ve zdravotnictví způsobila .
  4. Pohnat k zodpovědnosti funkcionáře minulých vedení ČSKB, za to, že takové plýtvání připustili a dokonce podporovali !
  5. Prosazovat spravedlivé financování všech laboratoří bez ohledu na právní formu, geografickou lokalizaci, stav akreditace a dosavadní (mafiánské) praktiky !
  6. Tupé roboty jednající dle ISO 15189 vzdělat zpátky v inteligentní, samostatně myslící a samostatně konající laboratorní pracovníky !
  7. Vrátit se k "salus aegroti suprema lex esto" !
Jenom pro informaci nezainteresovaných - ČIA je státem - přesněji Ministerstvem průmyslu a obchodu založená "obecně prospěšná společnost". Zatím jsem nenašel sebemenší zmínku o tom že by měla jakékoliv oficiální oprávnění působit ve zdravotnictví - i přesto, dle své výroční zprávy do roku 2012 "akreditovala" 186 zdravotnických laboratoří. To při průměrné ceně 250 000 za jeden audit je 47 miliónů korun, které vyletěly komínem.
NASKL - je to samé v bledě modrém - dokonce ještě horší, neboť tato organizace ani neni založena státem. Původně to byl projekt pár lidí "jak si přivydělat", který visel v úplném právním vakuu, proto pod vlivem blábolů o "zvyšování kvality" jej vzala pod svá křídla Česká Lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně.
Jen pro doplnění - poslední bod - "salus aegroti suprema lex esto" - je latinský citát, který znamená "prospěch nemocného je nejvyšším zákonem". ( hahahahahaha !! )

Svoji kandidaturu už jsem odeslal - a jak předpokládám tak teď pražští "hoši co spolu mluví", intenzivně přemýšlejí, jak mě vhodným způsobem "zpacifikovat" dříve, než se kandidátky s volebním provoláním budou rozesílat. Patrně teď na kolenou klečí před těmi členy ČSKB, kteří mají v 1. kole více hlasů než já, aby svou staženou kandidaturu zase vrátili do hry, aby jim "demagog a populista" příští 4 roky nekazil byznys.

Kdybych náhodou byl zvolen - tak by to byla opravdu velká "nepravidelnost v toku síly" a pravděpodobně i v "toku peněz" ;-)) . Dnes totiž se zákonem o svobodném přístupu k informacím a se současným protikorupčním etosem (viz SUKL v úvodu) - i mravenec může zhroutit skálu. Samozřejmě se ptáte jestli nedělám teď veliké bububu a pak dostanu buď strach, nebo "něco jiného" a budu tiše jako pěna. Jelikož jsem kvůli ISO15189 a podivným čachrům se smlouvami opustil už v roce 2009 teplé primářské místo a šel raději dělat řadového internistu - velice pochybuju, že existuje prostředek jak mě umlčet.

Co budu dělat - nebudu-li zvolen ? Tato možnost je málo pravděpodobná - spíše kolegové "nade mnou" dostanou od "hochů z Prahy" nějakou prebendu, aby mi své místo na kandidátce nepřepouštěli. Pokud přece jenom proniknu do 2. kola a přesto nebudu zvolen - budu to brát jako čestnou porážku svého názoru, že zdravotnictví má zaměstnávat inteligentní a poctivé lidi. Takže se zase pustím do robotů, paní Kubáčová si oddechne, a kolegům, kteří si budou stěžovat na byrokratickou šikanu budu říkat: Koho jste si zvolili - toho máte.

Místo tradiční a oblíbené rady pro blondýny dnes jenom oznamuju - právě intenzivně surfuju po všech dokumentech o legislativě ČR a chystám druhý díl - o tom jak chamtivým byrokratům - převlečeným za biochemiky - zatnout tipec.
Jenom bych ctěné čtenáře prosil, aby nečekali "zázraky do tří dnů", protože osamocený člověk, který žije jenom z platu - stojí proti mašinerii, která "odklání" ze zdravotnických pěněz desítky milionů korun ročně - a podle toho bude vypadat způsob jakým se mnou budou zacházet.

Na úplný závěr věta, kterou pořád opakuju - čekáte na zdravotnický zákrok, na který "nejsou peníze" ? Dnes jste se opět dověděli střípek informace - "kam zmizely".

Poznámka při druhém čtení - Představte si tento nádherný konflikt zájmů : "Jeho Magnificence Rektor Karlovy Univerzity","Spectabilis bývalý Děkan 1. Lékařské Fakulty", "Honorabilis Proděkan 1. Lékařské Fakulty", "Přednosta Ústavu klinické biochemie Všeobecné Fakultní Nemocnice" , "Předseda České společnosti klinické biochemie" - v roli auditora ČIA - v "Nemocnici v Horní Dolní s.r.o." leze v labině po čtyřech, aby si opsal výrobní čísla biochemického analyzátoru, aby zjistil jestli se laborantky náhodou nespletly při "sepisování dokumentace". Ale co - malé prachy - taky prachy.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 11. února 2014 v 6:53

Petr na hrad!

2 m.marianek m.marianek | 11. února 2014 v 7:40

Nemusím být ani velikým prorokem na to, aby mi v hlavě vytanul pocit,, že vaše kandidatura právě skončila. Tento pocit od 1. bodu vašeho volebního programu sílil exponenciální křivkou až k bodu 3, kdy se proměnil v jistotu stejné intenzity, jako že zítra vyjde slunce. Takže až bude zítra v 8 ráno tma jak v pytli, budu vědět, že se v našem zdravotnictví blýská na lepší časy. :-)  Shrnu li dohromady pravděpodobnost úspěšného splnění všech bodů volebního programu, připomene mi to starou sci-fi povídku o tom, jak profesor počítá na tabuli pravděpodobnost, že se průměrná cihla díky Brownově pohybu zvedne do vzduchu a ochladí se. Vyjde výsledek ve tvaru 1:10 na "nějakéstrašněvysokéčíslo", ovšem povídka končí velice optimistickou pointou, protože profesor při počítání příkladu již 20 minut visí 20cm nad podlahou a z bot si oklepává jinovatku, což však za katedrou vidí jen jeho asistent.

3 Karel Karel | 11. února 2014 v 7:54

[2]: Tak samozřejmě chtělo by to nějakého volebního manažera, co by Petrovy výroky krotil a přeformuloval (něco jako poradní tým současného (žije ještě?) prezidenta čr), pak by Petrovy šance vzrostly násobně.

4 rvx rvx | 11. února 2014 v 8:15

držím palce!

5 Petr G. Petr G. | 12. února 2014 v 9:00

Doufám, že tak jak Evropa vymřela na mor. Tak jednou vymře i ISO. Kde jsou dnes ti co řvali, že je vše řízeno z Moskvy? U nás ve firmě se zavádí ISO/TS 16949 a nejviditelnější změnou, jsou zelené bedýnky a červené bedýnky. A nejcitelnější změnou, zákaz ledničky a poslouchání rádia na pracovišti.

6 Radovan Radovan | 16. února 2014 v 8:36

Moc bych si přál, aby Vám to vyšlo. Držím pěsti.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama