close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Základy teorie připosranosti 1.

1. července 2014 v 5:33 | Petr |  Filosofování
Představte si následující situaci : Kdesi v Ostravě Přívoze je kluziště, které má chlazenou ledovou plochu. V trubkách každého tak velkého chladícího okruhu koluje amoniak alias čpavek - NH3. Za bolševika, kdy byly tyto věci chronicky špatně financované a špatně udržované, se stalo, že trubky s chladivem praskly a do vzduchu uniklo několik desítek kilo čpavku.
Vytvořil se jedovatý mrak, lidi z dálky cítili čpavkový smrad a dokonce jeden nešťastník se čpavku nadýchal a musel být ambulantně ošetřen v nemocnici. Protože před 30 lety, za bolševika, se nějaký chudák nadýchal čpavku a kašlal půl dne v současné době město Ostrava nechává kolem kluziště za velmi dlouhé peníze instalovat poplašná čidla. V několik set metrů vzdálené škole se zpracovávají "krizové plány", a dokonce jsou ve škole vyhrazeny "nouzové úkryty" pro případ úniku čpavku...

Myslíte si, že si dělám srandu ? Vůbec - právě jsem téměř doslova citoval několik dní starou zprávu Ostravské redakce České televize. Ale budu fantazírovat dále - žijeme v době všeobecného zlepšování "bezpečnosti", takže třeba za pár let dostanou plynové masky všichni v domech kolem kluziště, a za dalších pár let třeba i bruslaři budou povinně bruslit v plynové masce "pro případ nehody" že ?

Patrně u nás ročně umírají stovky tisíc lidí na otravu čpavkem z kluziště - rozhodně to bude více než zabije kouření, chlast a autonehody - protože jinak by se přece takové věci nevěnovala taková pozornost že ?
Nebo se jedná o tunel a firma bude "za dlouhé peníze" věšet na sloupy kolem kluziště nějaké předražené krabičky s anténou - napojené na WIFI, EDGE, GPRS, HCHKRDTN, BFLMPSVZ, ŽŠČŘCJ a tak dále ??
Není vyloučeno, že A, B a i další písmena jsou správně všechna najednou, ale v hloubce za těmito akcemi vidím chorobu moderní doby "preventivní připosranost", která prorůstá realitu kolem nás jako rakovina.

Příkladů najdete spoustu - V shopping parku mezi Orsay a Tally Weill - visí na stěně automatický defibrilátor. Co kdyby nějaká puboška - kterým jsou tyto obchody určeny především - dostala "srdeční záchvat" z "krásy nového outfitu"...
Dětská hřiště - nejsou jako za nás - pískoviště a rezavá houpačka - jsou to celé propracované "systémy" gumou obalených konstrukcí na pružné gumové podlaze.
Automobily obsahují všechny třípísmenné zkratky od AAA po ŽŽŽ - což jsou všechno "smart technologie" které mají udržet agresivního a někdy ožralého a zfetovaného bourajícího magora naživu.


A tak dále a tak podobně - v míste kde právě stojíte - otočte se na podpatku o 360 stupňů a sami uvidíte desítky případů "preventivní připosranosti' ve všech možných rozměrech a formách. U fenoménu tak běžného je samozřejmě naprosto relevantní ptát se jak vznikl ? Upřímně řečeno sám nevím, ale mám podezření, že "preventivní připosranost" souvisí se dvěma dalšími fenomény moderní doby - z úpadeu řemesel a přírodních věd vůbec a vlády blbců nad lidmi.

Základním mechanismem "preventivní připosranosti" je totiž "preventivní opatrnost" - která už v definici má "nevíme o věci nic - proto podnikáme bezpečnostní opatrení". Jak funguje čpavkové chlazení ? Jsou tam nejaké nebezpečně vypadající roury a hučí tam kompresor ! A viděl někdo "z měststké rady" vůbec čpavek ? Když si čpavek zadáte do BINGU co na vás vypadne jako první ?"Bezpečnostní list nebezpečné látky" přece !
Takže nějaký mocný (nebo aktivistický) imbecil, který je nejčastěji asolvent školy typu "Univerzita Sládkovičovo" má po 3 minutách na Internetu jasno a je svolný podepsat milionové faktury za monitorování "nebezpečné látky".


Když dělám roboty - vždycky provokuju paní Kubáčovou - Aceton ? To je přece látka tělu vlastní ! Peroxid ?? To samé ! Kyselina chlorovodíková ? Totéž ! Čpavek ? Totéž - stačí očichat bezdomovci kalhoty ! Problém je v tom, že krom převentivní připosranosti je druhým fenoménem - na nic není čas - takže "mlčící většina" musí bez jakýchkoliv informací a vzdělání zaujmout stanovisko ke všemu v rámci "prvního dojmu" - to jest do tří vteřin od obdržení informace - a výsledky vidíme všude kolem sebe.

Jako budoucí - důchodce dement - vzpomínám na časy mládí - dusičnan draselný, a chlorečnan sodný - oba silně třaskavé - byly naše nejoblíbenější soli. U Vroblů na zahradě udělali jsme výbuchem metrový kráter. Oblíbená zábava - střílet po sobě prakem (ti chudší) nebo ze vzduchovky (ti bohatší). Cokoliv se dalo jsme přilepili na kolejnici a nechali "rozlisovat" vlakem. Ptactvo v celém okolí jsme střelbou z praku štěrkem - zcela vyhubili. Buldozeru na stavbě jsme utrhali pásy (dali jsme mu do nich kamení - jestli je rozdrtí jako vlak) atd atd..... A to prosím tehdy byl bolševik, kdy babizny udavačky-estébačky byly za každou záclonou. Obávám se, že pokud by dnešní mládež opustila Facebook a vrhla se na stejná dobrodružství v "reálném světě" - patrně by neměla problém proniknout na obrazovky TV Nova do rubriky "dalši teroristický útok".

Dosti však pláče nad zašlými časy - příště probereme jak připosranci na jedné a gauneři na druhé straně vytvářejí "třaskavou směs" naší současnosti.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 1. července 2014 v 6:13 | Reagovat

Náhodou, ten automatický defibrilátor v obchodech vůbec není špatná věc. A metrová jáma... závidím, já udělal jen půlmetrovou.

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 1. července 2014 v 8:34 | Reagovat

S kritikou (starších, promyšlených) podpůrných bezpečnostních systémů ve vozidlech jako jsou SRS a ABS zásadně nesouhlasím - jednak chrání celou osádku, ne jen řidiče, a jednak vozidlo nemůže za to (a ani není v jeho možnostech rozpoznat), že do něj zrovna usednul nějaký magor (notabene když z některých se stávají magoři až po nějaké chvíli strávené za volantem). Jiná věc je ovšem třeba (nyní již u nových aut povinný) e-call, to je skutečný nesmysl - tam souhlasím, stejně jako se zbytkem článku... Všeho moc škodí, i opatrnosti.

Jinak gratuluji k novému seriálu, zdá se že tento bude opravdu třaskavý, a obdivuji autora za to, kde pořád bere nové myšlenky a podněty (a energii a čas) k psaní takových čtivých článků...

3 Slavko Slavko | 2. července 2014 v 9:18 | Reagovat

Technológia ABS, SRS, SBS, CIA a pod sú užitočné. Pokiaľ pomáhajú v ťažko predvídateľných situáciách (ako zamrznutý kúsok cesty - a zákon schválnosti chce, že brzdiť treba práve tam a nie všade okolo). Lenže, tie technológie už dávno neslúžia na popísaný účel, ale na to, aby mohol šoférovať každý blbec, ktorý nevie, že na zmrznutej ceste treba jazdiť pomaly a práve týmto sú nebezpečné, pretože blbci prežívajú a nevymierajú, a tak naďalej ohrozujú aj spolu- aj okolo-jazcov. No a keď narazíte na somára, ktorý nevie vyhodiť smerovku (ako som stretol ja), tak si uvedomíte, že ABS mu vôbec nepomohlo, lebo smerovku nevyhodilo. Ešteže som sledoval čo robí...

4 Lufťák Lufťák | 2. července 2014 v 18:37 | Reagovat

Jelikož jsem tenhle článek dočetl v panenské přírodě Orlických hor na starém táboříšti, musím s článkem nesouhlasit. Po otočení jsem viděl pouze kadiboudu, pár stanů s podsadou, ale zabezpečení nikde :P

5 Petr G. Petr G. | 2. července 2014 v 20:11 | Reagovat

[3]: CIA právě spoléhá na to, že lidé vymění svobodu za pocit bezpečí ... a v otroctví už se na bezpečí nehraje, co není  vládou povoleno je automaticky zakázano a trestáno ... Jinak souhlasím, víc mrtvých na silnicích, méně postižených v nemocnicích.

6 RXD RXD | 3. července 2014 v 15:01 | Reagovat

Nejlepší je, když s tím defibrilátorem ošetří v obchoďáku nějaký dobrovolník omdlelého pacienta s kardiostimulátorem. To vyplivne na boty protézu. Už je zajímavý, jak škubají ručičkama když procházejí u pokladny bezpečnostními rámy, co hledají nedezaktivivaný RFID.....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama