close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zdravá soudružská sebekritika !

15. července 2014 v 5:00 | Petr |  ČSKB
Nejprve si probereme pár zkratek :
IFCC - je International Federation of Clinical Chemistry - mezinárodní organizace klinických biochemiků existující od roku 1952.

ECCCC - bylo European Communities Confederation of Clinical Chemistry - ani to nedovedu přeložit, ale kdysi na přednášce nám bylo vysvětlováno, že to bylo sdružení všech biochemických učených společností v Evropské unii.

FESCC - bylo Forum of European Societies of Clinical Chemistry - tedy totéž co ECCCC ?

Pak došlo v roce 2007 následující rovnici.
ECCCC + FESCC = EFCCLM

EFCCLM - je průnik obou organizací - tedy oficiální název European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. Protože ta zkratka je strašná - tak byla zkrácena jenom na EFLM, jiné zdroje ovšem uvádějí EFCC takže nevím - ale i tak je to paralelní organizace vzniklá v Evropské unii - k témuž účelu, k čemu celosvětově slouží IFCC.

Myslíte si že tímto sloučením ECCCC zaniklo ? Jste blázni nebo nežijete v Evropské unii ? ECCCC pod zkrácenou zkratkou EC4 (protože tam byly 4 céčka tedy správně by se mělo psát EC4) funguje dodnes jako European Register of Specialist in Laboratory Medicine. Zkratka sice nesedí - se skutečným názvem - ale úřednictvo sedí - stále na svém místě - a to je podstatné.

ILAC - International Laboratory Accreditation Cooperation. Je třeba název nějak vysvětlovat ?

Patrně si už připadáte jako v písničce Ivana Mládka "Zkratky" - nebo se smrtelně nudíte. Je tedy čas přejít k meritu věci, který má dnes dva body :

1. Smysl výše uvedených organizací : Hlupák z venkova by si myslel, že "mezinárodní klinická biochemie" je příliš "přeorganizovaná". Naivka by dokonce myslel : "žijeme v globálním světě - nestačí jenom jedno - celosvětové - IFCC ?" Ale to rozhodně nestačí, protože tam mají silný hlas "Američani" a navíc, každá z těchto zkratek má své "Comities", "Executive boards" a "Working groups", kde sedí moře funkcionářů. Každá pořádá pravidelná setkání v atraktivních destinacích světa a Evropy, kam se lítá letadlem atd. Takže můj názor, že tyto organizace jsou řadovému biochemikovi ( a tím spíše pacientovi ) platné jako mrtvole zimník ( nebo ještě méně ) - jsou hrubě zkreslené a nepravdivé !!! Zejména když uvážíme, že prachy za jejich provoz by se nějakou cestou mohly dostat až k pacientům žejo !!

2. Smysl tohoto článku : Moji čtenářové jistě tuší, že jsem nepřítelem ISO norem ve zdravotnictví, protože to je příliš nebezpečný obor, na to abychom jej osídlili mechanicky konajícími robotickými existencemi. Nicméně se dalo čekat, že se střetnu s "přáteli ISO norem". Což se taky stalo - jistý významný biochemik volal mým zaměstnavatelům, ať mě okamžitě vyhodí. Když se to nestalo, žádá alespoň, abych zde uvedl "vyrovnaný názor". Jiná ctihodná akreditační instituce mě žádá abych ISO nedestruoval a nedehonestoval, ale pomohl jej zreformovat (zní to skoro jako rozhovor Jakeš - Havel o budoucnosti socialismu v prosinci 1989 ;-))). Jiní zase tvrdí, že "Kubáč je mluvčím lenochů, kteří nechtějí dělat ISO" atd. atd.


Protože jsem velmi dobře poučen z dob, kdy jsem pozdní dětství prožíval za pozdního bolševika - tedy plním, co se ode mně očekává - proto nyní "dobrovolně přistupuji ke zdravé soudružské sebekritice" a sypu si popel na hlavu :

Vážení čtenářové - v rámci "rovnováhy informací" - PROSÍM - PROSÍM - PROSÍM - proklikejte si odkazy shora uvedených slovutných organizací a prostudujte si podrobně jejich stanoviska k zavádění, zdokonalování, prohlubování, rozšiřování, prodlužování a zvyšování úrovně laboratoří pomocí ISO norem.

A potom si buďtě vědomi že:
  1. Mé názory jsou hluboce nesprávné a mluví ze mě jehom hořkost zanedbaného biochemika periferního významu.
  2. Pokud nebudeme mít nejvíce akreditovaných laboratoří v celé Evropě ( více než Británie a Německo dohromady ) - je riziko, že se opět vrátí hrozba vymření české populace na smrtící následky laboratorních chyb - kterou už jsme jednou zažehnali - zavedením ISO akreditací po roce 2003 ;-)))
  3. Pokud nebudeme "nejvíce devótní" členové biochemických mezinárodních organizací na celém světě - České republice bude hrozit "mezinárodní izolace" a pokles mezi zaostalé země třetího světa - jako jsou třeba USA a Japonsko, kterým ISO 15189 taky příliš žíly netrhá.
  4. Z mezinárodní izolace Česka bude vyplývat značný úbytek prima pozvánek na prima mezinárodní zasedání - v atraktivních destinacích světa a Evropy, kam se lítá letadlem....
  5. Kdyby "přátelé ISO norem" před 10 lety poskytli tolik sluchu svým oponentům, kolik nyní žádají ode mně - patrně by proběhla diskuse odoborné veřejnosti o "smyslu ISO nesmyslu" a nebyli bychom ve srabu, ve kterém nyní jsme !
Takže prosím, berte na vědomí - Kubáč je člověk jako vy, který je zcela přesvědčen že ISO ve zdravotnictví je zlo !! a nebojí se tento názor říci na plnou hubu. V rámci tohoto přesvědčení, proti jeho další existenci udělá, co mu svědomí dovolí. Kubáč není instituce typu BBC aby za každou řádku hany musel napsat řádku chvály ISO norem v rámci "vyrovnanosti zpravodajství". Kubáč se nebojí kritiky, ale totéž očekává od svých oponentů. Kubáč prohlašuje, že nikdy nebude telefonovat šéfům svých oponentů a žádat jejich vyhození, kvůli nedostatku argumentů ve sporu o ISO mormy. Kubáč předpokládá, že jeho čtenářové nejsou smažky s mozkem vymytým směrnicemi - a proto předpokládá, že každý si dovede, ze zkušenosti, udělat názor - kdy mám pravdu a kdy jsem mimo....

Poznámka při druhém čtení : pro znalce množinové matematiky - "EFCCLM" není vlastně průnik, ale sjednocení obou podmnožin.... Vidíte - zase jsem vás chtěl zákeřně uvést v omyl.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 15. července 2014 v 6:59

Je tu jeden problém, který ti lehce uniká, poněkud se totiž za posledních 15 let změnila situace co se týče (nevím jak to nazvat ale asi) zodpovědnosti přístupu lidí k práci či zájem o práci. U tebe se to projevuje asi těmi pracovníky bez mozku. Každopádně je to jev probíhající paralelně k tvému iso, takže odstraněním isa to bude asi stále stejné. Když lidi bez mozku vyhodíš, kde vezmeš ty s mozkem? Prostě nejsou, dnes kdejaký podnikatel je rád, když mu vůbec zaměstnanec do práce přijde a ještě střízlivý. A to prosím máme nezaměstnanost jak prase, holt sociální jistoty...

Jinak Ty být vyhozen, to by jsi neměl špatné, rok se budeš flákat a soudit s nemocnicí, nakonec to 100% vyhraješ a ještě ti uhradí ušlý plat za proflákaný rok :-)

2 Petr Petr | 15. července 2014 v 9:28

U nás se zavádí ISO/TS 16949 ...
Je to tak úžasná norma o 56 stranách, že se v ní nedočteme prakticky nic.

Jedním z mála absurdních nařízení (jež si vymyslel ing. Zikmund)
Je například výroba "etalonu" tím že se protikus (odpad) zařízne. A bude sloužit po přiložení k vyrobenému kusu jako šablona OK - NOK.

Nebo další jeho úžasný nápad, CNC laser není schopen vyrobit díl (upnutý materiál kmitá) v toleranci +/- 0,2mm a háže to +/- 1mm
Nápravné opatření dle ISO/TS ...
PROSÍME obsluhu laseru, aby každý vyrobený kus přeměřila.

OK ... jen jaksi CNC chrlí 300ks / hodinu.
Buď budeme mít kvantitu, nebo ISO kvalitu.

3 rvx rvx | 15. července 2014 v 20:45

palec hore!

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama