close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Srpen 2014

Chybějící elektronika

7. srpna 2014 v 5:40 | Petr |  Elektro
Když chci něco pochválit - obvykle to označím větou "jako když to vyjde z mých dílen". Probléměček je v tom, že elektroniky máme v současnosti "tři prdele" a přesto některé věci stále nejsou "jako z mých vývojových dílen" a je zvláštní proč tomu tak není. Jakožto téměř dědek už nejsem nadšencem pro současný styl elektroniky kdy mladí narážejí hlavou do sloupů veřejného osvětlení, neboť za chůze surfují pomocí "smart-phonu" (nebo už spíše "sutpid-phonu" ??) po Facebooku, ale přesto ještě než umřu bych si rád koupil pár věcí, které jsou užitečné, jednoduché a přesto ne a ne se najít Číňan, který by se do jejich výroby pustil.

1. Budík budící v REM fázi. Tedy lidský spánek se skádá ze dvou fází non-REM - tvrdý a těžký spánek a REM fáze podle anglické zkratky Rapid Eye Movement - lehký spánek, kdy se oči za zavřenými víčky prudce hýbou, zdají se sny probíhá zapamatování a technickou hantýrkou řečeno mozek dělá "údržbu databází". Obě fáze se pravidelně střídají k ránu stále rychleji až se člověk v REM fázi probudí. Tedy budík budící v REM fázi by prostě sledoval aktivitu mozku a člověka by vzbudil včas do práce, ale jehom o "pár REM dříve" než by se probudil spontánně. Pokud se vzbudíte v REM fázi jste čilí a spánkem osvěžení. Násilné vzbuzení (budíkem) v NON-REM vedek pocitu "těžké noci" a k ranní zmatenosti.

Potud teorie a teď praxe - když si do BINGu zadáte REM PHASE ALARM CLOCK - vyskočí vám tisíce "gadgetů", které jsou technicky řešeny přesně jak jsem popsal - snímač snímá REM a budík pak budí - takže v čem je problém ? Spali byste rádi s gumovou čepičkou s elektrodami snímajícími EEG - aktivitu mozku, nebo s akcelerometrem (stupid-phonem) pod prostěradlem nebo jinou formou "napojení drátem na budík" ??? Ne ??? Takže nač si stěžuju ?

Na to že nikdo zatím nepříšel na způsob jak vzbudit člověka "bezdrátově" - lépe řečeno úplně bez snímačů. Budík začne 15 minut před nastavenou dobou buzení velice tichounce hrát / pískat - z počátku téměř pod prahem slyšitelnosti a bude postupně zesilovat jak se zvuk zesiluje a při REM fázi se pozornost k okolním podnětům prudce zvyšuje - v určitém okamžiku by došlo k "průsečíku" hlasitosti signálu a citlivosti buzeného a ten by se "zázrakem" probudil ve své REM fázi.

Je problém vyrobit takový budík ? Proč tedy není u Vietnamců v tržnici ?


2. Pulsmetr bez hrudního pásu. Ano mám pulsometrické hodinky s radiovým hrudním pásem a občas jsem je používal na kole i pěšky, ale my tlustí máme problém, že tepový senzor těchto hodinek klouže po trupu až si najde nějaký "nechutný záhyb v sádle" a tam se usadí a tlačí.

Přitom existují i jiné pulsmetry - které mají podobu čidla na hodinách kam se strčí prst a ty změří puls na principu Infračervené reflektometrie - sám jsem takové čidlo už postavil. Proč tedy není to čidlo na zadní straně hodinek otočené k ruce a tam nesnímá puls kontinuálně ? Že je tam blbý signál ? Ale nevěřte tomu - kožní průtok krve se mění s pulsem kdekoliv na těle - sám jsem si to ověřoval - mé čidlo němělo problém nikde na těle.

Nepochopitelné že ? Samozřejmě zbývá otázka proč jsem se do těchto věci nepustil "ve svých vývojových dílnách" ? Principiálně proto, že by mě velice bavilo vyrobit prototyp "velikosti krabičky od mýdla" ale miniaturizovat jej do - použitelné - velikosti hodinek - už zavání průmyslovou výrobou, a dělat toto všechno, aby mi to nakonec ukradli Činani - jako tomu Němci ukradli USBASP ? Berte to třeba tak, že jsem právě zveřejnil některé nápady ve stylu "open source" a teď čekám, až se do nich pustíte vy a uděláte radost protivnému dědkovi.

Pro dnešek jsem si zanadával a zbývá už jenom tradiční rada pro blondýny - dovedete si představit ty možnosti ? Detektor orgasmu na principu infračervené reflektometrie třeba ? Víte kde by se musel měřit průtok krve ? Raději se ani neptejte !

Půvab těžkého živobytí.

5. srpna 2014 v 5:26 | Petr |  Filosofování
V roce 1971 bylo lidstvo na naprostém technologickém vrcholu a Sci-Fi literatura byla v úplně jiném postavení, než je dnes. V knížce jste četli, jak kosmonauti letí na Saturn - koukli se na televizi a tam opravdoví chlápci chodili po Měsíci. Dnes je Sci-Fi o tom jak trpajzlící lítají na dracích a hledají magické prsteny a v televizi vám religionista Liška vysvětluje, proč je "nemodernější" vrátit se do doby větrných mlýnů. Tedy v roce 1971 byl klasik Sci-Fi Isaac Asimov požádán aby uspřádal sbírku povídek, jejichž vědecko fantastické téma by se dalo použít ve školní výuce. Výsledkem byla sbírka Těžká planeta, kterou všem doporučuju k přečtení.

V této sbírce je zajímavá povídka o vztahu neandertálců a nás - moderních lidi "homo sapiens sapiens". Našinci dle autora nendertálce levou zadní předčili v každém směru a tak se neadertálci dali na cestu žebrání, polehávání a chlastu a nakonec vyhynuli, přestože si je moderní lidi měli tendenci chovat jako svérázné domácí miláčky. Tohle je čirá fantazie, ale je zvláštní, že podobné střety vyspělejší a zaostalejší civilizace probíhaly velice podobně i v rámci našeho živočišného druhu.

Chaotický výčet příkladů : Bíli američani nejprve nemilosrdně likvidovali indiány, evropskýcmi chorobami, zbraněmi a chlastem, ale poslední zbytky pak přesunuli do rezervací - které mají charakter samosprávných území a v každé z nich stojí buď kasino, nebo úložiště jaderného odpadu, aby výnosy z tohoto podniku umožnily indiánům věnovat se polehávání a chlastu.

Kanada zase chtěla zlikvidovaz "zaostalý" životní styl místních Inuitů alias Eskymáků - tak jim zbořili iglů, rozřezali kožené kajaky a nastěhovali je do "moderních" domečků, kde nezaměstnanost dosáhla 100% a alkoholismus 70%. Takže lidi, kteří se v tvrdých podmínkách byli schopni o sebe postarat se v "měkkých" podmínkách stali pobírači dávek, flákači, a "odpad společnosti".

Novověcí kolonizátoři a Africké civilizace - myslíte, že Křováci, nebo Masajové jsou ta hrdá etnika, která známe z filmů ? Jsou ale jenom ty kmeny, které se straní kontaktu s "globální civilizací" jak jenom mohou - ostatní jsou buď dobře adaptovaní na civilizaci a pak jsou od místní majority neodlišitelní, nebo jsou špatně adaptovaní a pak to jsou mouchami obletovaní borci ve špinavém triku polehávající v prachu pod palmou.

Naši cigáni - lze tento příklad pominout ?


Až doposud to vypadá jako rasistický výplod o "nadřazenosti bílého muže" ale nemylte se - víte co bude za 20-30 let ? Asiati vtrhnou do Evropy a najdou tady 60% nezaměstnaných věnujícíh se polehávání a chlastu a 40% "zaměstnaných" kteří budou sepisovat "prezentace v PowerPointu" - neboli taky nic...

Čím to je, že civilizační střety končí právě takto ? V "Těžké planetě" to popsali krásně - neandertálec, který byl nejlepší výrobce zbraní svého kmene se tak-tak vyrovnal dětem z kmene moderních lidí. Tudíž jediná činnost, která byla pro něj ekonomicky efektivní - a dostačující k zajištění živobytí - bylo žebrání, polehávání a chlast....

Nebo z druhé strany - pokud jako známku "společenské hodnoty" budete uznávat rychlost výroby prezentací v PowerPointu - neočekávajte, že se vám vyrovná Eskymák, který 30 let lovil velryby na kajaku, ruční harpunou, ve vodě teplé -2,5 stupně... (A naopak - samozřejmě !!!)

Tedy tam, kde není společenská hodnota - je společenská "nehodnota" - "bezcenné" životy, frustrace a chlast. Úplně smrtelné je, když se lov velryb - jakožto "řemeslo bez hodnoty" prostě nepřenese do další generace, která pak neumí ani PowerPoint, ani velryby, takovým lidem lze pomoci opravdu jen velmi těžko.

Legrace nás Evropanů je, že jsme teď někde uprostřed - můžeme jít snadnou cestou "outsorcování" všech hodnotných činností pryč a skončit jako neandertálci, nebo eskymáci, nebo můžeme jít "těžkou cestou" a nějak se uchovat, ale pravda je, že kdo by za tu žebračenku - nižší než podpora z pracáku - zkoušel něco skutečného dělat, když se může za státní prachy zařadit do zástupů "výrobců PowerPointových prezentací" ?

Chemie pro šílence 30. Pufry

3. srpna 2014 v 6:05 | Petr |  Chemie pro šílence
Bratří chemici - přijměte moji hlubokou omluvu, že neustále opakuju chemii pro 7. třídu (Husákovských) základních škol, ale chemie je asi nějak prokletá, protože poptávka po dalších a dalších (relativně) elementárních kapitolách je stále veliká.

Takže minule jsme probrali, že zásady a kyseliny ( a vůbec všechny ionizovatelné molekuly) jsou ve vodném roztoku dvojího druhu tzv. "silné" - tedy ve vodných roztocích jsou vždy (téměř) zcela disociované - rozštěpené na kladný a záporný iont a tzv. "slabé" kde se vytváří ronováha mezi disociovanou a nedisociovanou složkou.

Pak exituje taková středoškolská poučka, že reakcí kyselé kyseliny a zásaditého louhu vznikají neutrální soli - tedy roztoky solí by měly mít pH kolem 7, ale tuhle poučku vám ještě v 7 třídě rozbijí dalšími 2 poučkami, totiž, že že soli silných zásad a slabých kyselin vytváří zásadité roztoky a soli slabých zásad a silných kyselin vytvářejí kyselé roztoky.
Podvědomě nějak tušíme, že to bude tím, že taková sůl silného louhu a slabé kyseliny má tak trochu "schisofrenii".


Příklad "octan sodný" - sodík by nejraději octovou kyselinu zcela opustil a kroužil si v roztoku nako iont Na+, ale octová kyselina by nejraději byla jako CH3-COONa a sodík nepustila. Tím pádem nám v roztoku kolují i nějaké ionty CH3-COO-, které zoufale hledají (jakýkoliv) kationt. No a co je látka, která váže kationt (vodíkový proton) - zásada.
Ta zoufalost hledání kationtu je vyjádřena taky školní poučkou - "ionty slabých kyselin jsou silné zásady" a naopak.
ERGO: máme v roztoku octanové anioty, které se chovají jako silná zásada a celý roztok - soli - tím získá alkalické pH.


Teď je mi jasné, že jste z toho naprostí jeleni, ale nedělejte si z toho těžkou hlavu - osobně jsem tuto věc slyšel poprvé v 7. třídě v roce 1984, ale pochopil jsem ji až v roce 2001 při čtení této knížky.

Abyste nebyli tak úpní jeleni -probereme to ještě z jiné strany - sledujte obrázek. Do dvou kádinek, lejeme louh sodný NaOH v jedné kádince je silná kyselina chlorovodíková (alias solná) a v druhé je slabá kyselina octová.
Když lijeme louh do HCl - tak dochází k "neutralizaci" to jest v roztoku je moře H+ iontů odštěpených kyselinou, které okamžitě reagují s OH- ionty z louhu a v roztoku tak zbývá H+, Cl-, Na+ všechny složky ionizované a reaktivní. To se odrazí i v pH, které je neustále silně kyselé z nadbytku H+. Pak dojdeme k "bodu ekvivalence". V tomto jediném bodě je v roztoku jenom Na+ a Cl -, ale už další kapkou louhu navíc se reakční směs změní tak, že je v ní Na+, Cl- a OH- (z louhu).
Staří chemici říkali že "titrací silné kyseliny silnou zásadou - jedinou kapkou přechází pH z 0 na 14"

Co se děje s octovkou ? Pokud do octovky lijeme louh sodný tak octovka velice ochotně váže sodík a odštěpuje vodíkový proton, který zase reaguje s OH- takže ve reakční směsi je velmi dlouho CH3-COONa = octan sodný a jenom nepatrné množství disociované kyseliny, která uvolňje H+, proto pH není nijak extrémní a přidáváním dalšího NaOH se ani příliš němění !!! Tento fakt je na grafu pH myslím docela jasně vidět. pak ale dojde k tomu, že drtivá většina kyseliny octové dostane svůj sodík - a pak už to běží jako s kyselinou solnou - dalším přidáváním louhu se v roztoku začne vyskytovat Na+ a OH- a roztok se stane zásaditým.

Takže jsme probrali teorii - a teď další definice : Pufr (anglicky Buffer) - staří chemici říkali taky "ústojný roztok" - je směs slabé kyseliny a její soli se silnou zásadou, nebo směs slabé zásady a její soli se silnou kyselinou, který při přidávání kyseilny, nebo zásady drží pH relativně konstantní. Mnemotechnická pomůcka "ústojný roztok - ustojí všechno".

Každý Pufr má dva parametry - pH, které udržuje a "pufrační kapacitu" - tedy jak velký přídavek kyseliny / louhu snese.
pro pH máme elegantní vzoreček

pH = pK + log ( [CH3COONa] / [CH3COOH] )

Kde pK je disociační konstanta slabé kyseliny ( v našem případě octové) a ten divný logaritmus je poměr koncentrace soli a kyseliny.
Pufrační kapacita - se nepočítá tak snadno protože závisí na koncentraci složek, ale pokud se týče pH tak pufr má největší pufrační kapacitu v bodě svého pK - tedy když log ( [CH3COONa] / [CH3COOH] ) = 0 neboli když[CH3COONa] = [CH3COOH].

Pro šťouraly mám ještě 2 poznámky - hranaté závorky jako všude v chemii značí koncentraci látky uvnitř nich.
Pak jěště druhá poznámka - co když budu do octanového pufru lít kyselinu ? Pokud to bude klasický dobře udělaný pufr, ze směsi CH3COOH a CH3COONa pak bude v pufru probíhat reakce

CH3COONa + HCL = Na+ + Cl- + CH3COOH

Takže pufr ač založen na slabé kyselině - je schopen vázat i vodíkové protony ze silné kyseliny a tuto neutralizovat. Jako slabou složku pufru můžeme použít prakticky jakoukoliv organickou, nebo slabou anorganickou kyselinu - uhličitou, fosforečnou, existuje dokonce "barbitalový pufr" z kyseliny barbiturové - známé z - barbiturátů - primitivních prášků na spaní, kterými se v 60 a 70 letech sebevraždily herečky a zfetovaní rockeři.

Naprosto poslední poznámka - prostředí živých organismů - díky vysokému obsahu organických slabých kyselin a zásad - je jeden obrovský pufr - takže když můj "tajný čtenář" válčí s kyselostí svého "tajného reaktoru" - patrně se při alkalizaci směsi nadře.

Jsem zcela vyčerpán - proto zbývá už jenom rada robotům ke zničení lidstva - až budete na lidi "lejt louh" uvědomte si že se mohou bránit třeba octanem sodným, a že i jejich těla sama mají nezanedbtelnou pufrační kapacitu - co máte vy až na vás lidi budou "lejt kyselinu" ?