close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Infračervený terorista

4. září 2014 v 5:14 | Petr |  Elektro
Cokoliv stálo v Sovětském svazu za něco - bylo součástí zbrojního průmyslu a tedy určeno k zabíjení lidí za železnou oponou. Nejinak je tomu s Novosibirským výrobcem tankových zaměřovačů jehož civilní divize je známa pod současným názvem TAL.
Můj otec - vyslán v 80 letech - s relativním dostatkem rublů na služební cestu - nevěděl do dovézt do Česka a tak udělal v pravdě geniální krok a jelikož v té době jsem byl rádoby - astronom amatér - koupil hvězdářský dalekohled, který je dodnes v prodeji pod stejným názvem ALKOR 65.


Čistě - z dnešního pohledu je to dalekohled dosti ubohý - zrcadlový Newton s průměrem zrcadla 65 mm (kdejaký triedr má větší objektiv) na azimutální montáži. Na druhé straně některé aspekty konstrukce tohoto přísroje jsou naprosto geniální - je zcela nezničitelný - trubky by klidně mohly sloužit jako hlaveň bazuky. Navíc je to Newton - tedy "divný dalekohled" který budí pozornost tím, že abyste viděli nahoru koukáte do okuláru "do strany" a "dole máte zrcadlo".
Co je však na dalekohledu nejgeniálnější, je, že je dodáván v dřevěné bedně velikosti kufru, ve kterém si vidláci do Prahy vozí hodobóžový oblek.

V principu tedy není divu, že 90% astronomickýh pozorování, která jsem v životě udělal jsem udělal tímto dalekohledem. Problémeček však nastal v době, kdy jsem se rozváděl s bývalou manželkou, protože v té době jsem byl i s dalekohledem n a náštěvě u mojí máti "na chatě" a - já nekonečný blbec - jsem se nechal přesvědčit abych tam dalekohled nechal "neb tam jsou dobré pozorovací podmínky". Ubohý ALKOR tím skončil jako všechny ostatní věci, které moje drahá mamá dostala do svých spárů. Tedy od té doby jsem jej neviděl a vzhledem k okolnostem pochybuju o jeho existenci.

Takže se mi za pár let zastesklo po hvězdičkách a hlavně jsem konečně chtěl "na vlastní oči" vidět Krabí mlhovinu. Takže jsem vytáhl ze šrajtofle 10 000 a koupil naprosto ničím nezajímavý hromadně vyráběný Newton o průměru 150 mm - což je 6x větší plocha zrcadla nez ALKOR -takže jsem nakonec krabí mlhovinu opravdu viděl.

Nicméně o tom dnešní pohádka není. Když jsem Newton postavil do pokoje - tak jsem vysvětloval tehdy asi tak 5 leté dceři jak se "budeme koukat na hvězdičky". V tom přišel na návštěvu můj otec - zamnul si ruce a prohlásil - "to sis koupil, aby ses díval, jak se mladé holky svlíkají žejo !". Tato věta zapnula v mozku dcery nejaký přepínač a ta se slzičkami v očích začala požadovat, že chce vidět "jak se mladé holky svlíkají"- Takže abych měl pokoj - jsem namíříl dalekohled asi na kilometr vzdálený panelák, kde jak na potvoru jediná osoba, pozorovatelná oknem, byla jakási babina nalívající do varné konvice vodu. Tím jsem dceru uspokojil a slžičky zahnal. Když jsem dceru vracel exmanželce - hrdě hlásila: "celý den jsme se dalekohledem dívali, jak se mladé holky svlíkají...." takže výchovný účinek byl rozhodně větší než 100%.

Nicméně tato historka mě inspirovala k tomu, že by bylo vhodné vyrobit "kus elektroniky", kterým by se dala užít nějaká ta sranda. Princip je v tom, že když jsem na podzim chodil venčit "bývalého psa" - bral jsem si malinkatý triedr - a tím jsem sledoval nikoliv "jak se mladé holky svlíkají" ale světelné reklamy a nápisy, které jsou v noci vidět z obdivuhodné dálky. Například z "Bezručovy vyhlídky" nad Frýdkem je vidět 22 kilometrů vzdálená těžní věž "dolu ČSA" v Karviné.

Takže se konečně dostáváme k meritu věci - představte si triedr, ke kterému jsou připevněny ještě dvě další optická zařízení.
  • Laserové ukazovátko - aby bylo zcela jasné "kam se koukám"
  • Infračervená LED s optikou a mikokontrolérem, která svítí do stejného bodu jako ukazovátko.
K čemu to ? Představte si tu legraci - "přes půlku města" namíříte na okno za kterým blikotá televize. Krátce bliknete laserem - jestli míříte správně. Pak druhým tlačítkem začne IR ledka vyblikávat ve všech lidstvu známých kódech dálkového ovládání k televizoru povel "VYPNI".

K čemu dojde - odrazem od bílého stropu obýváku se místnost vaší ubohé oběti naplní IR světlem až nakonec jeho televizor dekóduje správný povel a zhasne. Což vy na druhé straně teleskopu uvidíte jako pohasnutí typického blikotání a budete z toho mít dětinskou škodolibou radost. Dokonce pokud to dovedete k dokonalosti, tak si na displeji připojeném k mikrokontroléru přečtete který povel byl poslední - a tudíž jakou televizi "vaše obět" vlastní.

Připadá vám to jako veliká ubhost ? Jednak jsem "infračerveného teroristu" ještě nepostavil - a potom pokud v noci za tmy venčíte psa - čím rozumným chcete tento čas zaplnit, zejména když moje druhá oblíbená "venčící" činnost - to jest poslech radioamatérských pásem na krátkých vlnách - je pro venčení na nočním sídlišti dosti hlučná ?

Takže jako obvykle - dávám tuto ideu do oběhu ve stylu "open source" a pokud náhodou postavíte "teroristu" dříve než já - nezapomeňte mi poslat schémátko.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 RXD RXD | 4. září 2014 v 9:32

Opět musím bohužel konstatovat, že jste nepředběhl dobu, protože tohle jsem testoval a popisoval již před mnoha lety. Aparatura se sestávala v prvním pokusu jen z dálkového televizního ovládání, a brýlové čočky půl dioptrie o průměru 60 mm. Už s tím dosvítíte asi 50m, a pokud to mírně rozostříte, zaberete několik oken, a pokud to zaostříte, spolehlivě to chodí na tuto vzdálenost i jen na jedno okno. Druhý pokus spočíval v IR panelu 5x5 leddiod 160 mW, který když nezaostříte tak jedete přes půl stěny paneláku. Pokud zaostříte, jedete klidně i na půl kilometru, o čemž se můžete přesvědčit dle shody blikání obrazu a svého ovladače. Pokud přikročíte k inverznímu principu, lze nejen různé kódy vysílat, ale také je i číst počítačem, a opakovat / vysílat zpět. Tím změníte třeba v neděli večer celý protější panelák v společnost lidí, zaujatou sami sebou, to je s celovečerní manipulací s ovládači v mnoha patrech, aniž byste musel stisknout knoflík sám, stačí to postavit na balkon a dívat se. Při manipulaci zřejmě rychle přijdete i na to, že při odrazu od oken uslyšíte překvapivě hlasité zvuky za těmi /zavřenými/ okny. Zde bych neprodleně skončil, a jenom ještě tiše poznamenal, že toto zažízení / ještě elektronkové/ se dostalo do bývalého českoslovend snad  někdy koncem šedesátých  let minulého století, používala ho například StB, a jeden z jeho názvů byl "cvétnaja tóčka"...

2 RXD RXD | 4. září 2014 v 9:41

Ještě jedna záškodnická rada, zaměňte kód "vypni" za kód" Zapni" a kód "+ hlasitost", dejte ovladač s vyzařovačem do ruky paní Kubáčové, a požádejte ji, aby na balkoně stiskla tlačítko v půl druhé v noci, držela ho, a projížděla protější okna po řadě....

3 kolemjdoucí kolemjdoucí | 4. září 2014 v 10:51

Když nám bylo -náct, tak jsme hráli podobnou sídlišťní hru, a to „Bramborového teroristu”. Někteří již tuší, pro ty co netuší jak se to hrálo - to jste si takhle večer vyšli se síťovkou brambor na procházku po parkovišti, a když jste se vraceli, tak už v síťovce žádné brambory nebyly. Kde skončily?? To poznali majitelé parkujících plechových miláčků hned ráno při startování...

4 RXD RXD | 4. září 2014 v 11:26

Nejlepší sídlištní hra jakou jsem kdy viděl, byl vysílací modul Aurel 433,92 MHz s modulátorem a tranzistorem BFR93A na konci, a půl kilometr kolem rozzuření řidiči aut, z nichž někteří se na parkovišti do svých miláčlů dobývali francouzákem. Brambor do výfuku.....nejste pravděpodobně perfekcionista, pokud byste byl, upevníte mu ještě na auto nenápadně vzadu cívku s videopáskem ze staré kazety. Mám v ulici právníka, který, když ráno vyšťárá hiltivrtačkou brambor z výfuku,  se svým americkým autem brázdí čtvrť, a za ním vlaje kilometr překvapivě pevné černé pásky, která se s šustotem vine okolo sloupů, a podráží lidem nohy.....

5 RXD RXD | 4. září 2014 v 11:39

Uvažujeme li teoreticky o systému těchto her, vidíme, že stupňování technických prostředků je stále jen jakýsi moderní vědecký idiotizmus, a stavění  multivibrátoru s pentiem se čtyřmi jádry na třech gigahertzích, přesto že to jde i jen  se dvěma tranzistory, samozřejměně že to ovšem musíme znát. Kdysi třeba obešli za jedné letní vlahé noci v Košicích nějací rozčilení cikáni město s kyblíčkem EPOXY 1200 a štětkou, a ráno lezli měštští radní na své pracoviště okny radnice, stejně jako všichni ostatní obyvatelé města, kteří měli na dveřích dozické zámky. Technika...K čemu technika, když stačí zapnout zdravý cikánský rozum? Nové nápady však dnes většinou absentují, a proto i většina moderních polovodičových součástek je použita řekněme "nedůstojně"...

6 Steran T. Steran T. | 4. září 2014 v 11:57

Když si tak čtu tento článek a ohlasy na něj tak vám nevím.
Buďto : jsem starý a blbý a nemám kouska smyslu pro humor
nebo : jste všichni zlomyslní parchanti a magoři.

Vysvětlí mně někdo z vás, jak to je ?

7 RXD RXD | 4. září 2014 v 12:05

Kdybych byl zlomyslný parchant a magor, vysvětlil bych pan Kubáčovi, že "infraterorizmus" je technicky naprosto zastaralý, a perspektivní metoda je, posílat všechny řídící kódy pro televize, videa a satelity, vygenerované  počítačem do elektrovodné sítě, modulované třeba frekvencí 10,7 MHz, která je ve všem...

8 kolemjdoucí kolemjdoucí | 4. září 2014 v 13:26

Kdybych byl zlomyslný parchant a magor, nepsal bych tam „Když nám bylo -náct”...

Ale přiznám se dobrovolně, že jsem to schválně napsal tak, aby si z toho každý mohl vybrat „co jeho jest”, a jsem celkem rád za vaši reakci (ačkoliv nemusela být tak bouřlivá; pokud tedy ovšem nepatříte mezi ty příliš uvědomělé typy, co kvůli každýmu prdu hned bonzují strážníkům).

9 SPECZ SPECZ | 4. září 2014 v 16:44

lenista78
vrabcak / vrabcak1

Obdobné zařízení - jen s malým dosahem se prodává jako stavebnice pod názvem TV-B-Gone.
ATtiny s nahranými vypínacími kódy televizí, 4 IR led - dvě dvojice na dvě různé vlnové délky,
pár tranzistorů, spínač, kondík, baterka - a jak se s tím dá vyblbnout :-)
Zamaskoval jsem to do krabičky od cigaret, v hospodě při fotbalovém přenosu je použití dost adrenalinová zábava.
Stejně tak v prodejně elektra je s tím veselo. Nevtipnější výsledek byl v obchoďáku kde měli panel složený z 3*4
televizí a každá televize zobrazovala jednu část obrazu. Podařilo se mi díky zakrytí IR ledek vpnout jen část
televizí - a černé díry v obraze bijí do očí mnohem víc než když se prostě vypne celý panel. Po chvíli přiběhl
chlapík s dálkovým ovladačem, a zkoušel televize zapnout. Menší problémek byl v tom, že používaly jeden a tentýž
kód pro zapnutí i vypnutí, takže při několika marných pokusech a zapnutí vypnutých televizí zároveň vypínal ty
zapnuté ... Panel je ve výšce kde na něj nikdo nedosáhne ani ze štaflí - chvíli jim trvalo než přišli na to že
musí cvaknout jističem.

Fotky maskovaného ovladače jsou tady: https://imgur.com/a/BzMvO

10 SPECZ SPECZ | 4. září 2014 v 17:04

První dva řádky nemají žádný "skrytý význam" je to bordel co se mi omylem dostal z/do clipboardu ...

11 rvx73 rvx73 | 4. září 2014 v 20:31

a já blb vypínal v noci ožralýmu hluchýmu sousedovi jistič :) Jak ubohé a amatérské :)

SPECZ - TV-B_Gone - díky za tip ;)

12 RXD RXD | 5. září 2014 v 11:40

Na vypínání jističů / třeba v práci před koncem pracovní doby / jsou ideální spínací hodiny nastavené tak na pět až dvacet minut s paralelně zapojeným spínacím kontaktem. Pokud to používáme rutinně, je vhodné spínat kontaktem tyristor, připojený paralelně k síti. Samozřejmě ne půlampérový. V dnešní domě popelnic plných elektronického odpodu vyhoví dvojtranzisotorový časovací obvod, 25A tyristor, a vše se zabuduje do adaptéru pro nabíječku mobilu......

13 Whisperer Whisperer | E-mail | 5. září 2014 v 12:00

Dobry den,

mozem niekde najst na Vas kontakt?

14 RXD RXD | 6. září 2014 v 10:37

Pokud si dokonce budeme stavět  "prístroj" na indikaci infračervených vtipálků, dpopručoval bych něco na principu laděného přijimače VLF /konvertor /, případně něco s fázovou smyčkou 4046, která se dá zase zadara ladit ve značném kmitočtovém rozsahu, a na vstupu místo antény nějakou pindiodu s brejlovou čočkou v ohnisku. Pokud zrovna nepoužijeme rozptylku, dá se zdroj indikovat přesně "na okno nebo na lavičku před domem". Někdy by člověk předpokládal, že se stačí podívat jen do noci kamerou nebo foťákem, ale ve všech / těch nejzajímavějších případech / to právě nejde. Obvody TSOPxx chodí jen na frekvencích okolo 40 kHz, i když jsou citlivé úplně "zadara".... .

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama