close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Okovy biochemiků opět praskají !!

9. září 2014 v 5:31 | Petr |  ČSKB
Máme po prázdninách a je čas pustit se opět do práce - takže aby hned od začátku školního roku byla nějaká sranda, napsal jsem už v polovině srpna dopis řediteli Asociace Českých a Moravských nemocnic. V tom dopise jsem popsal celý "systém" akreditací laboratoří a problémy a neoprávněné zisky / náklady, které tento systém s sebou nese. Přitom jako základ celého dopisu jsem použil tuto odpověď Ministerstva zdravotnictví na můj dotaz - jestli řádění / podnikání "neziskové" a obecně "prospěšné" firmy ČIA ve zdravotnictví - není náhodou více než si náš zdravotní systém může dovolit.

Je otázkou proč jsem psal "nějaké asociaci' - tohle sdružení středních a menších nemocnic je totiž významný hráč na zdravotnickém poli. Jenom pro méně informované zrekapituluji : Platby ve zdravotnictví určuje pro každý rok tzv. "úhradová vyhláška" na které se musí shodnout zástupci zdravotních pojišťoven, zástupci poskytovatelů zdravoní péče a Ministerstvo zdravotnictví.

Jistě tušíte, že AČMN není ani zdravotní pojišťovna ani Ministerstvo - tedy je to zástupce "poskytovatelů" tedy v tomto případě nemocnic. Nyní si prosím sedněte a přečtetě odpověď ředitele asociace MUDr. Fialy :


To koukáte jak sůvy na drát že ! Pro lidi, ve zdravotnickém systému neorientované, se pokusím shrnout, co jsme vlastně četli : Došlo k tzv. "nedohodě" účastníků "dohodovacího řízení". V takovém případě má poslední slovo a definitivní text vyhlášky určuje Ministerstvo zdravotnictví. JENOMŽE v oblasti "laboratorních akreditací" došlo k dohodě - to jest ani zástupci nemocnic ani zástupci pojišťoven už v "úhradové vyhlášce" pro rok 2015 paragrafy o žebráckých platbách pro laboratoře, které se nedají "dobrovolně" akreditovat - nechtějí .....

Tedy dvě strany ze tří už "akreditátory" ve zdravotnictví nechtějí. Zbývá názor Ministerstva, který je dle dopisu, který mi poslali - liberální, ale naladěný taky spíše proti těmto "finančním únikům" ??!!

Dva jsou proti - třetí váhá - takže se zdá, že zdravý rozum a poctivost pro tuto chvíli vitězí ? Pokud ano - a příští rok už žádné zmínky o akreditacích v "úhradové vyhlášce" nebudou - budu současného ministra zdravotnictví už navždy nazývat "Prorokem a Osvoboditelem biochemiků" !!!

Předtím než vstanete a začnete jástat - dovolil bych si připodotknout jenom několik nepatrných poznámeček :
  1. Chamtiví gauneři spojení s "Temnou stranou Síly" určitě nespí a mají na Ministerstvu zdravotnictví své - velmi silné - páky.
  2. Zmizení "akreditátorů" z úhradové vyhlášky může být jen dočasná událost sezóny 2015, až příslušné obecně "prospěšné" firmy zjistí jaký to má vliv na jejich zisk - udělají možné nemožné, aby se navrátily "staré zlaté časy".
  3. Nezanedbatelným problémem takového návratu je touha po moci a mstivost institucí, které jsou "držitelem kulatého razítka" - takže stále trvá důvod k obezřetnosti.
  4. Likvidace "výnosného paragrafu" z úhradové vyhlášky neznamená konec laboratorních akreditací - je to pouze návrat do roku 2003 - do období skutečně dobrovolných akreditací....
Kromě pár vyhrůžek mým zaměstnavatelům ze strany jistých osob v konfliktu zájmů - zatím jde vše až obdivuhodně snadno - což mi naznačuje, že problémy teprve přijdou. Nicméně se velice těším na to jak budou muset "akreditátoři" změnit rétoriku - ze současného nenápadného vyhrožování - na upřímné a pravdivé přesvědčování biochemické veřejnosti o smysluplnosti svých služeb - to bude taková prča, že si to snad pojedu na nějaké školení poslechnout.....

Poznámka při druhém čtení - firma ČIA konečně vydala výroční zprávu - loni nově akreditovala 65 zdravotnických laboratoří - což při obvyklých cenách této firmy stálo naše zdravotnictví přibližně 16 miliónů korun. 186 již akreditovaných laboratoří se muselo "reakreditovat" nebo absolvovat "dozorový audit" což stálo přibližně dalších 19 miliónů korun - jenom na poplatcích této "obecně prospěšné" firmě. Celkem tedy 35 miliónů ! Celkový obrat této firmy činil 91 miliónů - jenom abychom měli "měřítko". Není nad výhodné soukromé podnikání s veřejnými penězi.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rvx rvx | 9. září 2014 v 9:03

zdravím, skoro bych už i napsal "gratuluji", ale známe svoje Papenhaimské ;) Nicméně si myslím, že dokud tyto informace budete publikovat pouze na tomto svém blogu, o jehož existenci si troufám tvrdit "skoro nikdo neví", tak opravdu hrozí to co jste napsal v závěru svého článku. Pokud se totiž dosavadní politika nedostane "pod tlak veřejnosti" a nezačne se o tom mluvit v mas-médiích, byť třeba okrajově, tak bych nějaký zásadní dlouhodobý průlom v této věci nečekal. Můj názor

2 RXD RXD | 9. září 2014 v 10:48

Dobrý kšeft je také, nechat se najmout k létajícím kontrolorům:

-V 10,00 se sejde skupinka nenápadných lidí s igelitkami před vytypovaným obchoďákem, a vejde  dovnitř.

-V 11,00 již mají igelitky plné nejlacinějšího zboží.

-Ve 13,00 proběhne uhlazená konverzace mezi několika pracovníky létajících kontrolorů, a pracovníky komerčního oddělení obchoďáku.

-V 15,00 vysejpají kontroloři pod dozorem komerčního oddělení nasbírané výrobky do popelnice ,

- V 15,30 si rozdělí kontroloři u zastávky tramvaje bakšiše, a každý si nese domů 15 papírů.....

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama