close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Už je to tady !

2. října 2014 v 6:00 | Petr |  Elektro
Jestli vám nadpis sugeruje, že jsem se rozhodl s předstihem oslavovat 25. výročí trvání české kleptokracie - jste na omylu. Dnešní přípěvek bude o tom, že výrobci čipů, mobilů a vůbec moderní elektroniky se posunuli zase o kousek dále ve směru "který jsem jim vytýčil" ;-)))

Tedy do nedávna to vypadalo, že celá "smart elektronika" se bude motat kolem 2-3 už 100 let známých fyzikálních principů. Ale pak přišly Crowdfudingové servery a najednou se mohou i šikovným malinkatým firmičkám dostat do rukou dříve nevídané prachy, takže ať si o kampaních ve stylu "přispějte na fotoreportáž o narkomanech v Bostonu" můžeme myslet cokoliv, je pravdou, že crowdfunding umožnil některé projekty a hlavně spoutě lidí zasel do hlavy seminko "co se chytne na Kickstarteru" - tedy myšlenku, co by se tak zákazníkovi líbílo.

Ergo ne že by se objevil IR spektrometr - jak jsem žádal ve svém článku, ale alespoň se objevila FLIR kamera pro iPhone zvaná FLIR ONE.

Tedy nejprve co to je FLIR - to je starý vojenský výraz zvaný "forward looking infrared sensor" - otrocky přeloženo dopředu hledící infračervený senzor - což je vylepšená verze "side looking infrared sensor" - tedy stranou hledící infračervený sensor. Jste z toho jeleni ?
Tedy v pradávných dobách se první protiletecké rakety navigovaly na cíl tak, že měly IR kameru velikosti "jednoho pixelu" která koukala stranou osy letu. Raketa se vystřelila tak, aby měla rotaci a pokud mířila přímo na nešťastné letadlo - kamera neviděla nic. Pokud mířila stranou při rotaci jediný pixel periodicky přejížděl přes cíl a "dodával puls" který pomocí analogových počítačů cukal řízením rakety tak aby se "zdroj tepla" dostal zase do osy letu - JASNÉ ?

Naproti tomu FLIR - koukal dopředu, měl mnoho pixelů - jako kamera - a navigace takové střely probíhá přesně jak byste ji dneska naprogramovali do Raspberry PI.


Tedy FLIR je složitě řečeno "termokamera" která vidí teplo. a firma FLIR ONE vyrobila "shield" pro iPhone s IR kamerou "miniaturní velikosti". Výrobek jménem FLIR ONE je postaven na modulu FLIR LEPTON a to je kompletni termokamera miniaturní velikosti - jako jsou "fotomoduly" do mobilu.

Takže sláva - další fyzikální přístroj který se časem za rozumnou cenu dostane do rukou všem. Samozřejmě, že se naskýtá oztázka "proč to trvalo tak dlouho". Ta je jednoduchá - především firma FLIR je malá firmička vyrábějící IR kamery, která patrně není jako "Texas Instruments / Rayhteon" napojená na výživné státní vemínko Americké armády. Tudíž se musí uživit z toho co dají soukromníci - tudíž jasně cítí, že "opravdový FLIR" do nějaké rakety za hříšné peníze patrně nebude nic, co by se dalo komerčně prodávat ve stovkách tisíc kusů.

Ale nevadí - sláva zase další "bondovská technologie" se začíná (za rozumnou cenu) dostávat do rukou plebsu. Zbývá už jenom tradiční a oblíbená rada pro blondýny - připadá vám IR kamera pro iPhone jako kravina na kvadrát ? Víte, že pohled "na pimpuláka" termokamerou vám řekne o mužské psychice více, než kdybyste přečetla všechny články o chlapech v časopisech pro blondýny od II. světové války dodnes !!!

Poznámka při druhém čtení: Texas Instruments se tváří jako neškodný výrobce elektroniky a přitom je to "elektronická divize" Raytheonu, což je výrobce raket známých jmen : Sidewinder, Mawerick, HARM, AMRAAM, Tomahawk nebo Patriot. Takže jestli nechcete, aby vaše vlastnoručně vydělané prachy, které utratíte za jejich čipy, vás jednou letěly zabít - prostě to dělejte jako já - Texas Instruments a jeho výrobky ignorujte !!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 2. října 2014 v 6:32
2 petr-kubac petr-kubac | 2. října 2014 v 10:08

[1]: Cena FLIR ONE je zatim 349$ - třetina ceny tvého gadgetu, ale jsme v Česku a tudíž retězcem překupníků obvykle cena značně nabyde.

3 RXD RXD | 2. října 2014 v 11:36

Kdysi jsem zkonstruoval kapesní ultrazvukový obětžovač, který se nakonec překvapivě ukázal daleko vhodnější jako ultrazvukový seznamovač. Jak krásný byl třeba takový Sri-Chinmoy, když se na jevišti soustřeďoval ke svému výkonu s klackem se strunami v ruce, a když jsem stiskl tlačítko, dostal najednou podezřele nábožný výraz, a jakoby nahoře očima něco hledal, načež od dveří vystartoval alkoholem napojený neoholený vyhazovač, neomylně na mne zacílil, a když spatřil  můj zřejmě provokativní výraz, vyvlekl mne s ryčením za futra, a nakopl na schodech do kostrče. Naproti tomu jeden můj seznámeníchtivý kamarád s tím obtěžoval v Metru nějakou prsatou nadrženou blondýnu blondýnu, a při rozvodu s ní pak přišel o veškerý svůj movitý majetek, a dosud mne proto proklíná. Co se týče "pindíkinfrasenzoru", v případě potřeby jen vidím problém, vypočítat vhodný výkon odporu, protékaného elektrickým proudem z baterky, a zapínaný tlačítkem pro úsporu baterie, který by zářil právě v tom infrapásmu 35-40 stupňů celsia, odhaduji tedy tak 5-7 mikro IR.....

4 SPECZ SPECZ | 2. října 2014 v 12:25

Můžete trochu přiblížit co máte namysli tím "ultrazvukovým obtěžovačem" ?

5 RXD RXD | 2. října 2014 v 13:45

Obtěžovač je přístroj, který obtěžuje. Sednete si třeba v hospodě, a proti Vám si sedne někdo kdo Vám nevyhovuje. Dáte si na stůl krabičku, zapnete, a on se začne vrtět a za chvíli odejde, až s výkřikem vyskočí a začne si rvát něco neexistujícího z ucha, záleží na poloze regulátoru. Principů je spousta, od IR až po ultrazvuk. Z toho posledního je zajímavé, že se to dá "ladit podle věku". Musí to být jenom směrové. V hospodách se můžete setkat i s infrazvukem, většinou to jde po zavírací hodině z reprosoustav, ve kterých zmlkne zvuk, a začne se chvět stůl, a vařit pivo v půllitru. Protože se rád bavím s profesionály, vím, že na chronického opilce který spí na stole, je třeba asi 15W,  4-20 Hz. Odpuzujete li ultrazvukem tenagery, pracuje měnič na páté harmonické, blondýny tak okolo třiceti se rády seznamují na třetí, a starý páchnoucí "hluch" potřebuje zblízka tak 6 KHz, 1W. To už se ale všichni díví, co se to děje. Musíte se věrohodně divit s nimi...

6 Vladimir Vladimir | 2. října 2014 v 14:13

Sakra, a ja blbec teperve dnes koupil ten IR senzor 8x8 :) Ja chci kontrolovat unik tepla z baraku.. Tak ze to asi bude micro IR camera..

7 Dalík Dalík | 4. října 2014 v 11:40

Poznámka k poznámce druhého čtení:
Pravděpodobně jste naprosto zešílel. Co je špatného na výrobci zbraní?

8 rvx73 rvx73 | 4. října 2014 v 11:41

[5]: jakej se do toho používá akustickej měnič, aby to mělo malé rozměry a patřičný výkon?

9 petr-kubac petr-kubac | 4. října 2014 v 19:41

[7]: jestli nechcete, aby vaše vlastnoručně vydělané prachy, které utratíte za jejich čipy, vás jednou letěly zabít - Texas Instruments ignorujte

je na tom neco nejasne ?

10 Dalík Dalík | 4. října 2014 v 20:17

No, tak mě poletí zabít jiný čipy nebo prachy, bude v tom velikej rozdíl? Já myslím, že nebude.
Uvažme ještě jinak, kdyby ta firma byla česká a vyráběla by jánevimpříklad třeba motorky pro roboty a pro drony, také byste jejich motorky nekupoval, protože by pak ten jejich dron mohl zaměřit nějakýho afgánce nebo íránce?

11 petr-kubac petr-kubac | 5. října 2014 v 8:53

[10]: Ano

12 Dalík Dalík | 5. října 2014 v 9:55

Inu, ministra obrany z Vás radši dělat nebudeme.

13 Dalík Dalík | 5. října 2014 v 19:05

a taky by nebylo marné pročíst si něco o TI na Wikipedii...

15 Dalík Dalík | 5. října 2014 v 22:49

14: ha, to je dobrý!

16 Dalík Dalík | 5. října 2014 v 23:10

Hele a tady máme klasický geekův krabicový spektrometr:

http://publiclab.org/notes/warren/6-12-2012/mobile-android-version-spectral-workbench

Je evidentní, že startupisti vykrádají tento blog.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama