close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 42. Osmolalita, chlast, fridex, mráz

20. listopadu 2014 v 5:50 | Petr |  Chemie pro šílence
V době kdy jsem se nějakým omylem považoval za mladého nadějdného doktora, jsem sloužil v neděli na Interní ambulanci. Tu přijela 6 metrová černá limuzína a přivezla 150 kilového syna mistního "romského krále". O tomto mladém muži bylo z předchozích záznamů známo, že rodiče mu sami kupují heroin "protože je o to prosí". Mladý muž byl v podivném stavu kombinované intoxikace. Měl periody kdy byl v bezvědomí a dýchal tak 2x za minutu a pak měl období kdy vstal a zuřivě demoloval vybavení ambulance - přitom bylo vidět že je v tranzu - nereagující na podněty zvenčí. Oba tyto stavy se pravidelně střídaly v intervalu asi 5 minut.

U takového pacienta za takové situace samozřejmě pravdu od nikoho nečekejte - tudíž je laboratoř jediná vaše záchrana. Co tedy je třeba vyšetřit - drogy všeho typu - lépe řečečno jejich metabolity v moči a alkohol. S alkoholem je na prochlastaném východě problém - nejen že se chlastá o 106, ale když vám přivezou do špitálu bezvládnou trosku - vy změříte 4 promile a napíšete to do chorobopisu - až hovadu zachráníte život - podají si vás jeho právníci - protože se dovíte, že to je ctihodný muž, opora společnosti, poslanec 7 zastupitelských sborů, vedoucí kroužku mentálně retardovaných šachistů a já nevím co ještě - a že vaše diagnóza - ze byl vožralej - hrubě porušila jeho pověst a tudíž na toto falešné obvinění bude náležitě reagovat - právními kroky....

Proto se na prochlastaném východě špitály vyhýbají stanovení alkoholu jak jen to jde. A pokud to dělají - tak nejlépe s poznámkou - tento výsledek je hrubě orientační a neznamená, že pacient alkohol "vědomě požil" atd.... Chudé špitály však mají jinou fintu. Představte si následující výpočet - 3 promile alkoholu - znamená 3 gramy alkoholu na litr. Molekulová hmotnost ethanolu je 47 g/mol - ergo 3 promile jsou 0,064 mol / litr. To je 64 mililmol / litr - což je takové množství molekul, které lze změřit jako změnu osmolality.

Osmolalita je množství rozpzuštěných molekul v roztoku bez ohledu na jejich chemickou podstatu. A 64 miliosmolů je opravdu hodně, protože osmolalita séra normálního neožralého člověka je 300 mosomol (mmol/litr). Vtip je v tom, že alkohol se v organismu rozkládá na acetaldehyd a kyselinu octovou, proto nepoužíváme molární hmotnost, ale "bulharskou konstantu" která říká, že každých 27,5 miliosmolů nad normu je 1 promile.

Čistě jenom pro zajímavost - jaká je nejvyšší na ostravsku naměřená osmolalita - u nás ve špitále je to 523 mosmol / litr - což odpovídá 8,1 promile alkoholu (pacient po týdnu na JIP přežil). Na jedné straně nevíme co měříme - těch 200 mosmolů nad normu klidně mohla být třeba močovina, nebo cukr, ale na druhou stranu pokud je borec "známá firma" táhne z něho jako z lihovaru a ostatní klinické přiznaky tomu odpovídají - co jiného by ty molekuly byly. Velká výhoda je, že v chorobopise pak není věta "chlastá jako prase", ale věta "měl vysokou osmolalitu" což propité mozky "známých firem" zdaleka tolik nedráždí.


Zbývá poslední nepatrná otázka - jak se tedy osmolalita měří. Jednoduchá odpověď, která vám nic neřekne je "kryoskopicky", což vyžaduje podrobnější rozbor. Představte si následující podivnost - čistý ethylenglykol - základ fridexu mrzne při -13 stupních celsia. Voda mrzne při 0 stupních celsia - smícháte je dohromady 40 na 60 čímž dostanete roztok ve kterém je 600 gramů na litr ethylenglykolu - ethylenglykol má molekulovou hmotnost 62 gramů/mol takže výsledný roztok bude obsahovat téměř 10 mol / litr ethylenglykolu.

Teď přichází magie - rozpuštěním každého molu látky ve vodě poklesne bod mrznutí vody o 1,8 stupně takže při 10 molech ethylenglykolu bude bod mrznutí směsi o 18 stupňů níže než by odpovídalo bodu tání směsi - což je něco jako -10 + (-18) = -28 stupňů celsia - díky vlastnostem ethylenglykolu, který na své molekuly váže molekuly vody je to ještě více.

Jestli si myslíte že mi hrabe a předpokládám, že ožralovi koluje v krvni směs vody a alkoholu která má vlastnosti nemrznoucí kapality - tak vězte, že mi nehrabe - je to tak a taky přesně takto se osmolalita roztoků měří - kryoskopicky - neboli přesným měřením bodu tání.

Úplně přesně je to tak - vzorek séra ožraly se dá do malinkaté zkumavčičky, do které stroj zasune termistor - pak chlazení vzorek podchladí až na teplotu kolem -3 stupňů celsia - protože povrch zkumavčičky i termistoru je hladký a neobsahuje žádná krystalizační jádra - sérum pacienta zůstane tekuté, přestože je podchhlazené pod teplotu mrznutí. Pak elektromagnetické kladívko na zkumavku jemně zaklepe - rázové vlny v roztoku působí jako krystalizační jádra a rozotk okamžitě zmrzne - přitom teplota ve zkumačičce přechodně vzroste přesně na bod tání roztoku. Protože chlazení stále jede - po zmrznutí roztoku teplota dále klesá.

Protože jsme říkali, že normální osmolalita je 300 mosmol/litr neboli 0,3 mol/litr - je teplota mrznuzí séra kolem 0,3 * (- 1,8) = -0,54 stupně celsia. Takže průběh teploty ve zkumavce je takový - klesne na -3 pak udeří kladívko teplota stoupne na -0,6 a pak zase klesá. Elektronika vyhodnotí vrchol píku teploty a podle toho spočte osmolalitu. Vaše (jeho) 3 promile tedy změní teplotu tání o 0,061 * 1,8 = 0,115 stupně - což je hodnota, se kterou nemají elektronické teploměry žádný problém.

Zbývají poslední dvě věci - jistě jste zvědaví jak dopadl "romský princ" - po komplexní otravě - mnoha drogami - se dostavil komplexní absťák, kdy - mladý muž - elita národa - demoloval metabolickou JIPku - takže se nakonec všem stranám ulevilo, když si jej rodina na revers a s vyhrožováním soudem převzala zpět do "domácí péče".

Úplně poslední je rada robotům ke zničení lidstva - lišácky se usmívejte a úslužně servírujte další a další drinky - lidi se nakonec uchlastají sami....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dalík Dalík | 20. listopadu 2014 v 13:11

Ale jak rozeznáte, že se chlapec ožral a nepožil náhodou ethylenglykol?

2 RXD RXD | 20. listopadu 2014 v 13:57

Pokud by začal demolovat zařízení, použil bych elektrický bič na dobytek s prodlužovací elektrodou. Vypadí á to sice nehumálně, ale je to účiinné, a zabrání to většinou velice rychle škodám. Sice je trochu cítit ve vzduchu ozon a spálená kůže jako na jatkách, ale nakonec 5J za chvíli docela příjemně unaví. / Naúčtoval někdo tu demolovanou místnost té aristokracii..?/ Já bych zaúčtoval i vybité baterky.

3 petr-kubac petr-kubac | 20. listopadu 2014 v 14:06

[1]:
1. vzhledem k toxicitě ethylenglykolu veze takového borce pohřebák na soudní pitvu nikoliv sanita do špitálu.  

2. Pokud přece jenom nějakým omylem přežije ptáme se byl na flašce namalovaný myslivec nebo montér ?

3. teď už vážně - ethylenglenglykol se dá přežít při požití zlomků množství obvyklých u alkoholu. Navíc dělá tak typické metabolické změny, které se prakticky nedají zaměnit - někdy  dokonce na první pohled od dveří ambulance.

4 Dalík Dalík | 20. listopadu 2014 v 14:27

Dobře, ale chápu to správně tak, že kryoskopický test osmolality se používá ke stanovení obsahu alkoholu v krvi, či ke stanovení ještě něčeho jiného? Protože pakliže mi vyjde bod tání třeba nějakých -0,6°C, tak to ůže bejt jak alkoholem, tak třeba přesolenou krví, nebo ne?

5 Dalík Dalík | 20. listopadu 2014 v 14:29

možná jsem to špatně pochopil...: Tedy rozpuštěním molu JAKÉKOLI látky ve vodě klesne pod tání o 1,8 stupně?

6 PetrZ PetrZ | 20. listopadu 2014 v 15:27

Tedy, vsechno hezke, zajimave, ale "vrchol píku" mi malem utrhl oci. Proto vam poskytuji tento zperny feedback  .-))

7 PetrZ PetrZ | 20. listopadu 2014 v 15:28

[6]: zpetny feedback to melo byt  ...

8 petr kubac petr kubac | 20. listopadu 2014 v 16:00

[5]: ANO ale v mnozstvi ktere je meritelne se takhle muzou nahromadit jenom cukr, mocovina, alkohol a sodik - a mezi temito ctyrmi molekulami je snadne rozhodnout, ktera to je

9 RXD RXD | 21. listopadu 2014 v 9:48

.....v chorobopise pak není věta "chlastá jako prase", ale věta "měl vysokou osmolalitu" což propité mozky "známých firem" zdaleka tolik nedráždí....

To mi připomíná moderní modifikaci Haškovy povidky z CaK Rakouskauherska, kde pan rada a správce pozemků chodili chlastat do hospody, a vždycky když se ožrali, tak všichni okolo tvrdili, že správce byl ořralej jak prase, a pan rada byl jen trochu veselej, jednou hodili v opilosti omylem do rybníka policajta, a u soudu byl pak správce osvobozenej, protože byl ožralej jak prase, a pan rada dostal flastr, a plakal, že prej on byl přece ožralej jak prase taky...

10 Karel Karel | 21. listopadu 2014 v 21:01

Si myslím že v soukromých nemocnicích nebudou mít problém napsat do chorobopisu rovnou promile.

11 Zuzana Medková Zuzana Medková | 22. listopadu 2014 v 14:55

Vaše maminka měla praxi v Brně,že ?

12 petr-kubac petr-kubac | 22. listopadu 2014 v 17:40

[11]: nevím jestli čtete tento blog tak nepozorně nebo jestli se potřebujete na 110% ujistit, ale ANO
http://petr-kubac.blog.cz/1205/jak-lecit-romy-a-nedostat-8-let-nedpodminene

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama