close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Nebezpečná habituace.

11. listopadu 2014 v 7:22 | Petr |  Příroda
Pamatujete si ještě na SARS ? Rotaviry ? Máte přehled, která chřipka byla prasečí a která byla ptačí ? Pamatujete si jestli v Mexiku zabila 400 lidí jedna nebo druhá ? Pamatujete si na kterou z nich pořídila naše vláda 2,5 miliónu tablet Tamiflu, které pak šly do spalovny ? Pamatujete si, proti které chorobě jsme se měli hromadně očkovat neschválenými vakcínami ? A nakonec nepoužité vakcíny šly taky do spalovny ?

Nepamatuhjete si nic z toho nebo máte jenom mlhavé představy, které bratři Němci označují frází "es war einmal" ?
Jak je to možné ? Všecno to přece byly smrtelné epidemie, které měly (potenciál) vyhubit lidstvo ? Na druhou stranu máme teď smrtelnou epidemii s potenciálem vyhubit lidstvo každé dva roky - to je mnohem častěji než historické "morové rány" které v závažné formě byly jednou za sto let. Čístě jenom pro představu - za poslední morové epidemie u nás v roce 1711 zemřela 1/3 obyvatelstva - a přitom o této epidemii historici nemluví jako o globálním nebezpečí hrozícícm vyhubit lidstvo.

Zakže opět čístě jenom pro srovnání počty obětí moderních "globálních epidemií"
  • SARS - 774 obětí na celém světě
  • Mexická prasečí chřipka - 400 obětí na celém světě
  • Ptačí chřipka - desítky obětí ročně
A zcela nakonec - na "běžnou sezónní chřipku" zemře u nás ročně asi 2000 lidí.


Takže je vám patrně jasné o co jde - máme chorobu, která je jistým způsobem nová - původce zmutoval a je daleko infekčnější, než nezmutovaná forma, která byla téměř neškodná. To že zmutoval je zcela normální, pokud by viry nemutovaly nebyly by infekční, protože by časem každý měl proti nemutující formě protilátky. Pak vypukne nějaká lokální epidemie. Média se ptají "expertů" je tato epidemie nebezpečná ? Expert potřebuje publikace a granty - tak řekne - "smrtící a infekční potenciál této choroby je obrovský". TV Nova potřebuje titulky, které pochopí i dementní důchodce a tak nám "Emma Smetana" z televize vykládá "další smrtící epidemie na obzoru !!!"

Výsledkem je, že máme "smrtící epidemii" v době každé okurkové sezóny. To by bylo docela legrační, pokud by neexistoval proces habiutace. Tedy Habituace je pokles reakce živočicha na biologicky nezvážný podnět - štěňátko má smrtící hrůzu z rachotících aut- dospělý pes je naprosto ignoruje. Důchodce říká manželce "v televizi hlásí další epidemii". - "A jak se ta choroba jmenuje ?" - "Ani nevím !"

Jasné ? Hypochondr umře na to, na co si celý život stěžuje, protože mu po letech už nikdo nevěří. My máme "smrtící epidemii" 2x ročně, takže až se objeví "skutečně smrtící epidemie" - média budou křičet "dejte si bacha - teď už nejde o sledovanost", ale lidi budou říkat - "mámo - zase otravujou s nějakou nemocí"....

Modelový příklad dneška - EBOLA - zabila na západě rovníkové Afriky 100 - 200 lidí každý rok od roku 1974, co se zmutovaný virus objevil. Dneska však máme na stejném místě epidemii, která stála už přes 5000 životů - je to propuknutí globální epidemie nebo ne ?
Druhý příklad - AIDS - každý rok umře milión lidí - je to globální epidemie ?
Třetí příklad - Infekční žloutenka - taky umře milión lidí ročně na celém světě - je tohle globální epidemie ?
Čtvrtý příklad - Autonehody - ročně umře 1,2 miliónu lidí na celém světě.

Právě autonehody hrají alespoň v mé mysli jistou klíčovou roli. U každé choroby média bouří a "informují průběžně a dramaticky". U každé epidemie naší "zdravotníčtí manažéři" v rámci preventivní připosranosti podnikají až komicky neúčinná bezpečnostní opatření - typu nápisů na dveřích ambulance : "ebolu hlaste předem", ale já osobně sleduju zprávy a začínám se vzrušovat až úmrtnost na danou chorobu překročí úmrtnost na řízení auta a to je v současné době v česku 583 mrtvých ročně.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 11. listopadu 2014 v 7:39

Nějaká divná čísla, v česku se bežně zabije v autech 10 lidí jen během jednoho víkendu.

2 petr-kubac petr-kubac | 11. listopadu 2014 v 8:39

[1]: Pravdu díš - teď jsem se díval - policajti fetišisticky lpí na srovnání s minulým rokem, takže loni se zabilo 583 lidí což je o 10% méně než předloní - přehlídl jsem se ve sloupečcích tabulky v jejich ročence.

3 Karel Karel | 11. listopadu 2014 v 8:52

[2]: Ty jejich tabulky jsou stejně vcelku zajímavé, dokonce to aktualizují průběžně za předchozí dny a třídí dle příčin.

4 RXD RXD | 11. listopadu 2014 v 9:37

Řekl bych, že nejhrozivější epidemií posledních dvacet pět let je exponenciální exploze psychických chorob.  Kdysi třeba odporovalo vědeckému světovému názoru, že psychické nemoci jsou infekční, dnes si nalistujeme stránky nově budovaného Ústavu duševního zdraví národa, a hele, kdysi zavrhované se stalo jedním z předních výzkumných projektů. Televizi jsem vyhodil k popelnicím již před dvaceti osmi lety, a tisk seberu u popelnic jen takový, aby s ním šel zapálit krb. Myslím, že z hlediska systematické likvidace zbývající tzechbabwe je takový Blesk televizní noviny či Mladý fronta dnes daleko horší a účinnější než jakási pofiderní ebola...

5 map map | 11. listopadu 2014 v 10:19

Sebevraždy: hodně přes 1000 ročně, a to jen těch povedených...
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/sebevrazdy_zaj

6 Jarda Jarda | 11. listopadu 2014 v 18:30

A kolik zemřelo na světě lidí na "nemoc šílených krav"?

7 k. k. | 12. listopadu 2014 v 5:22

[6]: zatím jen svorcová, semelova ještě zije

8 RXD RXD | 17. listopadu 2014 v 15:36

Zkuste si někdy poslechnout Kristýnu Kočí, a nebo Bártova bráchu / který velí /, a bude Vám připadat Semelová jako v koutě sedící intelektuálka s koleny u sebe.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama