close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Pohádka tisíce a jedné zhovadilosti.

18. listopadu 2014 v 5:55 | Petr |  Svět okolo
28 října 1918 vtrhl dav na Starosměstské náměstí v Praze a pod vedením anarchisty Franty Sauera lany omotal a strhl mariánský sloup, který byl považován za symbol katolicko - habsburské - zkostnatělé říše - Rakouska Uherska, která tímto padla a začala první republika.

První republika fakticky skončila nástupem - slabocha Edvarda Beneše na prezidetské křeslo - formálně skočila příjezdem Wermachtu 15 března 1939, ale v dějepise se nejčasteji dočtete, že opravdový konec byl podpis Mnichovské dohody 30 září 1938. Je to jedno, protože je nepochybné, že po habsburské monarchii s C.K. železnicí, C.K. úřady a C.K. policejními konfidenty nastalo 20 let demokracie, o které ani já - skeptik - a přes všechny průsery, které jsou známé - nemám problém uvažovat jako o demokracii.

Po 30 září 1938 začalo 60 let temna, kdy se střídal jeden průserový režim za druhým - a to včetně - "zpazgřené demokracie" 1945 - 1948 a "normalizace" 1968-1989 pod vedením soudruhů na tancích.

Pak se opět země otřásla a 17 listopadu 1989 - to jest od včerejška před 25 lety vypadl z konstrukce bolševické "monarchie" nějaký důležitý kamínek a celá stavba se začala hroutit - ve směru "demogratizace" společnosti. Jestli jsme i nyní dosáhli demokracie - mám pochybnosti - a doufám, že dokážu, že to není jenom tím, že současnou dobu si pamatuju jasně a ostře.

Samozřejmě je třeba smést ze stolu formalistický pohled - za 500 příspěvků svého blogu jsem nebyl zavřen - takže patrně máme svobodu slova a volby se konají pravidelně a často. Vtip je v tom, že i v Afgánistánu, nebo v Rusku si můžete žvanit, co chcete a volby se tam konají stejně často - ale je to demokracie ? Je tedy na čase probrat rozdíly mezi lety 1918 - 1938 lety 1945-1948 a 1989 - 2014. Nečiním si naprosto nárok na pravdivost, úplnost nebo správnost čehokoliv.

Pozoruhodný je zejména rozdíl mezi "první republikou" 1918-1938. Druhou republikou 1938-1939 a "republikou 1945-1948" protože všechna tato období stále byla - formálně - demokracie. A přitom stále jsou tak daleko, že nejsem zatížen osobními vzpomínkami, nebo vzpomínkami kohokoliv z rodiny.


Tedy do roku 1918 vstupovala česká společnost vycepovaná Rakouským byrokratickým systémem, vytrénovaná konfidenty a zejména vybavená Rakouským - nezpochybnitelným právním a soudním systémem. Tehdejší elity - aby byly toho jména hodny - musely držet vysoký standard - být stejně vzdělaní a stejně - nebo více morálně na výši jako elity Rakouské a tím pádem jako elity celé Evropy a potažno celého civilizovaného západu.

Do roku 1938 vstupovalo česko psychicky oslabené 20 lety politikaření. Velikáni národa od Palackého po Masaryka byli mrtví - až se vkrádá temná myšlenka zdali pro postavení "vůdce národa" nestačilo na podzim 1938 jenom "být méně šílený než Hitler a Stalin".

Pak nastala skutečná destrukce společnosti - historie Protektorátu Čechy a Morava je pokryta spoustou nánosů lží a malování minulosti různými barvami, proto doporučuji přečíst Paměti Václava Černého II. díl 1939-1945. Tam se opravdu dočtete pozoruhodné věci - na jaře 1945 byla Rudá armáda už za Košicemi, ale na Pražské Gestapo chodilo tolik udání, že Gestapo naprosto nevyříditelným množstvím korespondence topilo místo dřeva. To bratři češi chtěli ještě "rychle udat soudeda - dokud to ještě jde" ....

Takže se pak není čemu divit, že léta 1945 - 1948 vypadala tak jak vypadala - právní systém z Rakouska formálně ještě fungoval, ale k postavení "elity národa" už stačilo jenom bít se v prsa "jaký jsem to byl bojovník proti Hitlerovi" a taky štěstí, aby nepřežili svědci opaku - viz Julius Fučík a jeho hrdinství / udavačství - mimochodem pěkně rozebrané ve stejném díle Pamětí Václava Černého.

Periodu po roce 1948 lze hodnotit anglickým ekonomickým termínem "race to the bottom" tedy "závod ke dnu" - bludný kruh, kdy "elity" jsou svině, a proto se bojí kohokoliv sebeméně lepšího než jsou sami, proto si vybírají podřízené a budoucí nástupce hoší než jsou sami - což se do nekonečna opakuje - vepřové hlavy zvedají ode dna další ještě-vepřovější hlavy. Je pozoruhodné, že pozdní komunismus měl tři druhy elit - politické vepřové hlavy. Pak formální elity tradiční - vzdělance a vědce - dobře "politicky prověřené" a neškodně zavřené za zdmi výzkumných ústavů. Kdepak pracovali před rokem 1989 Vašek a Miloš ? V Prognostickém ústavu založeném Ústředním výborem KSČ ? Co bylo třeba pro takovou práci ? Být agentem KGB ? Asi ano protože na své tajné poslání - sovětských agentů - hoši dodnes nejsou schopni zapomenout ! Třetí druh elit byly elity reálné - nebo realistické - zelináři, řezníci, pumpaři, vexláci - v každém případě abych se stal elitou - bylo nutné intelektuálně předčít Jakeše a Bilaka - což bylo více než snadné.


Tedy kamínek v listopadu 1989 vypadl a co jsme si odnesli "z minulosti do budoucnosti" ? Rakouský promyšlený, vymahatelný a spravedlivý právní řád ? Univerzitní profesory vzdělané na Sorbonně ? Německy mluvící Židovské podnikatele ? Nebo "politicky prověřené" technokraty, kterým peníze nesmrdí jako je Klaus a pak "realistické elity" jako je zelinář JUDr. Rittig a číšník Janoušek ? Tito rozhodně nejsou sami - znám členy ODS - podnikatele - svazáky - vexláky - konfidenty STB - vše v jedné osobě. Krom přerušení kontinuity právního státu - zdědili jsme po komunismu i totální přerušení kontinuity "nepsaných pravidel". Společenský étos se nám poněkud rozpadl od Masarykovského "nebát se a nekrást" jsme došli k současnému a trochu strašidelnému "všechno je dovoleno", protože to je známka toho, že máme "svobodu".

V konstrukci komunisitické společnsti jste rozeznali - toto je ideologická vsuvka, kterou tam chtějí mít vepřové hlavy - a toto je racionální jádro aby společnost fungovala. Dneska žijeme v době vlády technokratů a "neideologické politiky" Babišovského typu, což znamená, že dnes už nejde rozeznat, co je racio a co je předpis umožňující drobné přikrádání, protože díky neideologické podstatě politiky je nutno ve zdroj drobného, nebo velkého přikrádání přeměnit zcela vše. K tomu vemte stav Evropy a jejích elit - ve stylu : "hlavně neurážejte Pařížské Alžířany, připomínkami, že by bylo dobré umět číst"..... K tomu přičtěte politickou korektnost, krerá brání říci i "obloha je modrá" a máte explozivní mix současnosti jako vyšitý.

Srovnávat proto období před II světovou válkou a dnešek - nelze. Když dobře - jsme společnost opět na konci doby temna - jako když jsme se s Cyrilem a Metodějem učili číst, nebo po 30 leté válce a rekatolizaci - začátkem 18 století učili znovu česky.....

V každém případě jsme společnost východní - kmenová - s oligarchy typu Babiše, Kellnera, Bakaly, a dalších, kteří se od oligarchů azbukového typu líší v jediném detailu - zatím nemusí nasranou společnost (a ostatní oligarchy) zastrašovat soukromými armádami potetovanců s kalašnikovy - což jistě přijde, až se zjistí že současný "nepolitický boj proti korupci" vedl jenom k dalšímu kolu rozkrádání do jiných kapes. Co však můžeme čekat od společnosti, kde 40 let platilo "kdo nekrade okrádá rodinu" a dnešní směr vývoje určují "elity" ve spektru od Miloše Zemana po Martina C. Putnu.

Poznámka při druhém čtení - viděl jsem projev nejlepšího biochemika v české republice v Praze na Albertově - a to jsem se opravdu poučil, že jako - svazák - komunista - profesionální kariérista - byl zároveň studentský revolucionář. Následoval blábolivý projev značně se kymácejícího Zemana - s rajčaty a vejci ve vzduchu. Celé toto absurdní divadlo značně pozvedlo moji náladu. Každý národ má osud, který si vybojuje - nic více - nic méně.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 18. listopadu 2014 v 6:34 | Reagovat

No konečně minimálně "větší půlka" článku je napsána docela racionálně. Jen dodám, že na západě (a my jsme součástí západu) jsou taky Babiši a Chrenci, v tomto se neodlišujeme. V rusku si rozhodně žvanit co chceš nemůžeš natož hodit vejce po putinovi? to radši skočit mezi krokodýly.
A taky stejně jako Ty vůbec nechápu tu lásku klause a zemana k rusákům a hlavně k putinovi, v jejímž důsledku má ČR prezidenta, jenž je pro ní bezpečnostní hrozbou.

2 pb pb | 18. listopadu 2014 v 9:42 | Reagovat

Neni pravda, ze v Rusku si muzete psat, co chcete, za clanek tohoto typu by autorovi hrozil pravni postih - tedy pokud by blog sledovalo dosti ctenaru.

Pak by me jeste zajimala ta linie Zeman - Putna, co maji spolecneho? Nebo je to mysleno "od hovada ke vzdelanci", nebo jak tedy?

3 petr-kubac petr-kubac | 18. listopadu 2014 v 11:00 | Reagovat

[2]: Zeman - Putna jsou podle mně dva body na stejné přímce - mnoho vzdělání, mnoho žvanění - ale díky vyostřenému aktivismu - nedají ani dva další do mariáše, kteří by s nimi spolupracovali na čemkoliv.

4 Karel Karel | 18. listopadu 2014 v 12:17 | Reagovat

[2]: O Putnovi by se tolik nemluvilo, kdyby nekritizoval během prezidentské volby zemana. To že je to teplý katolík a pisatel filosofických komentářů zřejmě prezidentovi nevadí. tam jde čistě jen o pomstu.

5 pb pb | 18. listopadu 2014 v 14:09 | Reagovat

[3]: Dekuji za vysvetleni. Musim se ale pana Putny zastat: ano, rika nektere veci s kterymi nesouhlasim, ale jde o poctiveho cloveka, o kerem mi neni znamo, ze by lhal, choval se hulvatsky, vyhrozoval... - abych zminil jen ty aspekty, ktere postradam u toho druheho na vami vytycene  primce. Trochu mi pripada, ze vas proste irituje vsechno kolem nabozenstvi a religionistiky, pak hazite dohromady takove hulvatske hovado jako Zeman s pomerne slusnym - a hlavne neskodnym - clovekem.

6 RXD RXD | 18. listopadu 2014 v 14:37 | Reagovat

Četl jsem,/ ale ne v oficiálním dějepise / že tzv. "československá republika" byla vyhlášena 28.října 1918 na Václavském náměstí choromyslným pekařským pomocníkem, tři hodiny předtím, než se o tom mocnosti dohodly. Již příští rok vyl zoufale prezident Vilson na prezidenta Masaříka, proč ho proboha tak sprostě obelhal o počtu němců v čechách, a vykřikoval, že kdyby to věděl, tak by mu prej nikdy nekejvnul...

7 Karel Karel | 18. listopadu 2014 v 18:52 | Reagovat

[6]: To jsem nikdy nijak nepochopil, co vy komunisti/extremisti/sládkovci/vandasovci (nehodící škrtněte) máte proti Masarykovi? Nebyt něj tak vytíráme němcům zadky a československo nikdy nevzniklo.

8 RXD RXD | 18. listopadu 2014 v 20:20 | Reagovat

Dnes, a v podstatě odjakživa, vytíráme němcům zadky stejně, i když tzv. "československo" vzniklo. Stát vždy funguje na ideálech, na kterých vznikl, praví třeba v Ideálech humanitních Otec vlasti, ovšem pokud jen mírně nekorektní člověk pátrá po těch příslušných "ideálech", a narazí třeba na podnikání generála Gajdy na sibiřské magistrále, nediví se, že nakonec dostane sedumnáctýho listopadu roku 2014 Gauck na Albertově přes ucho vajíčkem...

9 rvx73 rvx73 | 18. listopadu 2014 v 22:15 | Reagovat

vcelku dobře napsanej článek, v "globálně" to vidím podobně, akorát bych se tak moc nevymezoval vůči Rusku. Podle mě je pro nás výhodné vycházet s Rusákama pokud možno po dobrém. naše země je orientovaná výrazně na export, ale nemá v podstatě žádné suroviny. V Rusku je to přesně naopak, takže ideální obchodní partner pro nás. Což v jůesej neradi viděj ;)

10 Karel Karel | 19. listopadu 2014 v 6:21 | Reagovat

[9]: To je nepochopení situace, nikdo nechce vycházet s ruskem po zlém, ani eu ani usa, nato. Ano my jsme závislí na ruském plynu a ropě, ale oni jsou závislí na našich penězích, protože nejsou soběstační a nemají zdravou funkční ekonomiku, takže našimi penězi za ropu financují jejich sociální systém. Naši důchodci budou maximálně mrznout, ale jejich pochcípají hlady.
Vemte si příklad z Poláků, ti mají/měli mnohem větší obchodní vztahy než ČR a nebrečí že jim hnijou jablka.

Sankce jsou odezvou na chování ruska. Zábor Krymu, ruští vojáci na ukrajině, sestřelený MH117. A samé lži z jejich strany, vše popírají furt dokola. Na východě ukrajiny jedou T72 ve výzbroji kterou má jen rusko a ne my tam žádné tanky nemáme...

Za pár let v hospodě: hele rxv73 co je nového? Ale mám smíšené pocity, rusáci mi zabili syna, znásilnili manželku a dceru, ale na druhou stranu konečně zas můžeme do ruska vyvážet paštiky.

11 Václav Václav | E-mail | 19. listopadu 2014 v 8:54 | Reagovat

Vážený Karle, bohužel naše peníze jsou z části půjčené peníze. A trend zadlužování státu je takový, že tento dluh nepůjde nikdy splatit, ale úroky budeme platit do alelujá. Takže se nedivte, že máme jen cca 30% západního platu. Dřív se to omlouvalo  tím, že máme menší produktivitu práce - zaptejte se v nějaké samoobsluze jak se  pokladní "vyvaluje"

12 Karel Karel | 19. listopadu 2014 v 9:10 | Reagovat

[11]: Je pravda že máme dluh a je pravda že jej máme oproti zbytku evropy malý. Souhlasím, že i tak by mohl být nižší. Co by se stalo pokud bychom dluh neměli a zbytek evropy měl? Začli bychom zaostávat, ty peníze by vždy někde chyběly a zaostávání stojí další peníze. Je to začarovaný kruh, nelzeovém hodnocení naší země, tu určitě soudruh prezident nezvyšuje.  
Mimochodem víte jaké je nejzadluženější město v ČR? Po přepočtu na příjmy a počet obyvatel je to Havířov!

13 Karel Karel | 19. listopadu 2014 v 9:15 | Reagovat

[12]: *opr: Je to začarovaný kruh, úroky závisí na ratingovém hodnocení naší země, tu určitě soudruh prezident svými aktivitami nezvyšuje.

14 kolemjdoucí kolemjdoucí | 19. listopadu 2014 v 9:25 | Reagovat

„RTFM -> dvakrát si přečti pravidla, čtyřikrát se zamysli a potom neodešli příspěvek”

Asi tak.

15 Karel Karel | 19. listopadu 2014 v 10:18 | Reagovat

[14]: a já se těšil jak se tu komunisti rozčílí a ono nic

16 RXD RXD | 19. listopadu 2014 v 10:59 | Reagovat

Vzniká li stát na takových humanitních základech, že žoldák / voják za prachy / vracející se podezřele komplikovanou cestou typu Vladivostok --- Německo do svého nového státu, a četník toho nového státu mu hned na hranicích vybrakuje baťoh, takže třeba přijde o kilový zlatý církevní kalich, pak se nesmíme za přibližně sto let trvání státu, vzniklého na těchto humanitních základech, divit Koženým, Bakalům, Kelnerům, ale i Zemanům a mnoha dalším.

17 kolemjdoucí kolemjdoucí | 19. listopadu 2014 v 11:24 | Reagovat

[15]: Uvědomujete si, že píšete velmi útočně? Pokud bych se neozval (reagoval jste na mě), souhlasil bych s tím co pravíte, tedy že jsem komunista (což nejsem), a pokud se ozvu, tak byste to zřejmě bral jako že jsem rozčílený (komunista)? Tohle přesně jsou praktiky (nejen) bulvárních novinářů, kteří chtějí dotlačit oběť tam kde ji chtějí mít pod záminkou, že mu dávají prostor se vyjádřit. Jak tedy mám nazvat vás? Fašistou, havlistou, nebo snad nějakým sprostým slovem? Řekněte...

18 Karel Karel | 19. listopadu 2014 v 11:47 | Reagovat

[17]: me lze nazývat obyčejným pravicakem na prochlastanem severu, přiznávam ze to bylo utocnejsi, v podstatě se takto chovají levicoví komentátoři viz hrůza na novinky.cz, tak jsem jim chtěl nechat okusit vlastni kaše. z dřívějších Vasich komentu jsem mel za to, ze jste komunista, pokud ne, tak pardon a můj příspěvek pak směrují na skutečné komunisty. jinak odpověděl jste mi krásne, všechna cest.

19 Pavel Pavel | 19. listopadu 2014 v 15:44 | Reagovat

Pánové, v zásadě to chce klid. Ukažte mě zemi , které vzkvétá (že, hmm ...) , kde není korupce , kde jsou osvícené elity, kde se nekrade a kde všichni uvažují primárně pro dobro celku na úkor svého osobního prospěchu ? Mimo Severní Koreje taková země není .... . Jaká země by nám měla být vzorem ? Čína (s korupcí, populačními problémy)? Jižní Korea? (stačí navštívit nebo pracovat v korejské firmě) Norsko ? (se zásobami plynu) Švédsko ? (s natahanýma muslimama) Itálie ? (s výborným jídlem ale s korupcí a obecně leností) Nizozemí ? (s fe´tákama) USA ? (s obecnou idiocií) Austrálie (s přemnoženýma klokanama) ?

Máme se tak dobře, že si to ani nezasloužíme. Bohužel jedni daní svou práci 70% ti procenty (zaměstnanec superhrubá mzda-čistá mzda ze zbytku 20% DPH) a druzí je ze sociálních dávek vyžírají.
Ten , kdo prosazuje lidská práva(v křesťanském slova smyslu), lidské povinnosti (odpovědnost sám za sebe , vracet společnosti to co do něj investovala) a nízké daně nikdy neudělá chybu a nezaplete se s takovými jako jsou KSČ , NSDAP , ANO ...

20 Dalík Dalík | 19. listopadu 2014 v 23:39 | Reagovat

GEEK:

Pane geeku, zajímavý článek, zvláště odkaz na knihu Paměti mě zaujal a linie Zeman-Putna intelektuálně osvěžila.
Ale jednu chybu jsem našel:
Miloš v prognostickém ústavu před rokem 1989 nepracoval. Prosím, opravte to.

21 Karel Karel | 20. listopadu 2014 v 8:22 | Reagovat

[11]: Si dovolím menší otázku, psalo se: "že máme menší produktivitu práce - zaptejte se v nějaké samoobsluze jak se  pokladní "vyvaluje" "

Není to tak, že se spíše počítají peníze co přitečou do státu z venku, tedy firma vyváží do číny, zaměstnanci dostanou plat který pochází z příjmů z číny a je tam nějaká produktivitu práce (zisk/počet zaměnstanců). Zaměstnanec jde s platem do samoobsluhy a tam něco z něj utratí. Tedy příjem z číny se pak drobí uvnitř státu.
Ale dle mě, pokladní ať pracuje jak chce, tak nikdy nezvýší výkonnost ekonomiky protože jen drobí zisk z vnějšku. Tedy pokud do čr nepřitečou zisky z vývozu, neporostou ani platy na německou úroveň. (Ony rostou i kvůli inflaci) a pokladní se může ztrhat a nic z toho? Je tato myšlenka správná, nebo se pletu?

22 Dalík Dalík | 20. listopadu 2014 v 13:01 | Reagovat

21: je jedno, jestli ty peníze přitečou zvnějšku, nebo zevnitř. Ale jsme malý trh, tudíž aby přišli čistě zevnitř je dost výjimka. V USA je to jinak, je to velký trh, takže je soběstačnější.

Příklad: místo pokladní bude zakoupen robot vyrobený v ČR a hovořící česky. Za rok se zaplatí a po dobu své životnosti bude moct pokladní dělat něco užitečnějšího - třeba vymýšlet další roboty. V každém případě samoobsluha bude vydělávat na mzdě, kterou by jinak dostala pokladní a pokladní bude dostávat peníze za něco jiného. Firma co vyrobila robota dostane 12 měsíčních platů pokladní. Tedy úplně všichni zbohatli a peníze přišly "zevnitř". Pakliže pokladní byla zaměstnána, tak její cena práce klesne, ale to jí nebude vůbec vadit, protože místo toho, aby stála za pokladnou, bude vymýšlet roboty (než se trh s roboty zasytí) a nakonec dostane peněz víc (protože vymyšlený typ robota zastane práci moře prodavaček).

Teď přijde inovace: místo robota hovořícího česky vyrobí firma i jeho anglickou mutaci. V ČR bude situace stejná jako před inovací, ale podaří se vyvézt dost robotů do USA. V USA díky tomu ušetří na platech amerických prodavaček a česká firma několikanásobně  zvýší zisk, oproti stavu před inovací.

Teď situaci otočíme: Roboty bude vyrábět americká firma. Nejdříve bude mít pouze anglickou mutaci, ale protože amerika je obroská, tak se jí podaří i tak prodat hodně robotů, v usa nebudou platit prodavačkám a firma bude ihned šíleně bohatá. Poté přijdou s inovací, vymyslí českou mutaci robota. Ale český trh pojme robotů jen pár, takže to situaci firmy nijak dramaticky nezmění (bude furt šíleně bohatá), ačkoli v čr se budou mít lépe, protože ušetří za plat prodavaček.

Takže nezávisí na tom, odkud přijdou peníze, ale protože jsme malý trh, tak na nás má vývoz daleko větší vliv, než na trh velký.

23 kolemjdoucí kolemjdoucí | 26. listopadu 2014 v 21:18 | Reagovat

[22]: Dokud budeme fyzické osoby, budeme muset jíst, a budeme tedy muset jíst jídlo, které někdo VYPRODUKOVAL, přičemž otázku distribuce toho vyprodukovaného můžeme klidně ponechat stranou (distribuce = ta prodavačka), protože na to pole si klidně může dojít i každej sám, ale žrát prostě každej MUSÍ. Stačí to takhle polopatě, nebo ještě něco nechápete?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama