close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Blud českého managementu

2. prosince 2014 v 5:42 | Petr |  ČSKB
V dobách kdy "kreativci" ve vedení českého zdravotnictví ještě totálně nezničili postgraduální vzdělávací systém - jsem dostal na vybranou - buď budu po absolvování medicíny 6 let dělat 2 atestace podle komunistického zákona z roku 1966 "O zdraví lidu" nebo budu 5 let dělat jednu atestaci dle "směrnice EU". Obě atestace měly mít stejnou právní váhu - tak jsem si vybral starší a pracnější variantu - a dobře jsem udělal, protože ti, co atestovali dle směrnice EU mají dodnes mírné problémy, "podle které varianty" to bylo a tak. Zatímco zdravotniční úředníci při shlédnutí mého atestačního diplomu sklapnou podpatky - při shlédnutí EU diplomu - musí předkladatel většinou ještě dokládat absolvovanou praxi - nebo jiné byrokratické nepříjemnosti. Prostě jak říkali staří latiníci : "už starý Řím - neuznával vlastní měnu - platil v mědi, ale daně žádal ve zlatě - a proto padl .... "

Nicméně díky studiu dle "zákona o zdraví lidu" se dodnes znám s mnoha staršími kolegy - chemiky - kteří se na zkoušky připravovali na stejných kursech chemie jako já. Takže jsem nedávno s některými z nich seděl v hospodě - a dostal jsem kartáč jako hrom. Proč prý předsednictvo ČSKB nezveřejňuje "výživnější" zápisy z jednání - klidně i s drobnými návody jak "vydrbat se systémem" byrokracie našeho zdravotnictví. Proč prý se ČSKB nechová jako aktivista - bojujíci za biochemiky.

Tak jsem odpověděl asi takto: "Vaše požadavky se mi zdají příliš radikální, ČSKB se nemůže chovat jako naštvaný borec středních let - neb by prohospodařilo i poslední zbytky kreditu, které ještě má."

Při té příležitosti jsem se dostal do úzkých - jak kolegům popsat "celkovou atmosféru" odborné společnosti potažmo vedeni zdravotnictví. Vykládal jsem něco o tom že je katastrofální nedostatek lidí, kteří mají tendenci systém zjednodušovat a katastrofální přebytek lidí, kteří mají tendenci systém komplikovat. Vládne totiž blud, že návod (na cokoliv) na 200 stranách je 2x lepší než návod na 100 stranách. A taky vládne blud, že lidi jsou blbí, nesamostatní, nezodpovědní a běda pokud je nějaký úředníček pustí z dozoru. Pak jsem musel připustit že moc nad lidmi má nezanedbatelný "orgazmatický" potenciál. A že moje hypotéza, že každý nesmysl ve zdravotnictví je zdrojem nějakého kradení - nebyla přesná. Existují totiž nesmysly, které jsou zaměřeny čistě na to, aby nějaká osoba měla zámínku ukájet své EGO tím, že buzeruje ostaní....


Tak jsem přemýšlel čím to je, že úřednicvo ( a profesorstvo ) ve slonovinových věžích bojuje ( s realitou ) papírem, a každé "vylepšení" systému vzniké po "krachu bodového systému" v roce 1998 znamená byrokracii a de facto zhoršení schopnosti zdravotnictví pružně a úsporně léčit lidi.

Pak mi bleskla hlavou myšlenka, že zdravotniční manažeři asi neznají "základy výrokové logiky" - jako nikdo v české republice. Takže v manažerských příručkách se píše "opravdu účinná opatření nebývají populární". Jak tedy poznáme že "to děláme dobře" ? To se pozná podle toho, že to "není populární"......

Odtud je jen skok k hrubé logické chybě typu : "účinná opatření jsou nepopulární" vlastně znamená, že "nepopulární opatření jsou účinná" ???

Poboha ne !!! Tohle je logická chyba jako hrom - když prší je mokrý chodník - ALE -
- když je mokrý choník - neznamená to že prší - stále je tu možnost, že mohl projel kropicí vůz. Pokud je nějaká vyhláška, nařízení, norma, zákon - extrémně nepopulární - stále ještě jsou dvě možnosti.
  1. lidi mručí, že jim účinné opatření narušilo zavedené pohodlíčko a bahníčko
  2. lidi se zoufale chytají za hlavu, protože "takovou hovadinu ještě neviděli"
Jak obě možnosti od sebe rozeznat ? To je právě to "umění managerské vědy", které odlišuje šéfy s pověstí - "přísný ale spravedlivý" - od šéfů s pověstí - "idiot".

Takže vážební kolegové - nebuďte smutní, že jste se zde nedočetli "alternativní zápis" ze včerejšího jednání výboru ČSKB, stále ještě máte možnost být přísní, avšak spravedliví - a zbloudilým ovcím, které bojují s realitou papírem přátelsky imputovat myšlenku, že pokud realita je v rozporu s písemnými směrnicemi - stále je tu možnost, že "mohl projet kropicí vůz" a chyba - může být na papíře - nikoliv v realitě samotné.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petr G. Petr G. | 2. prosince 2014 v 13:19

Nepopulární -> účinná.
To mi připomnělo hádku s jením vzdělancem.
Tvrdil, že ekonomie svou logiku. Tak sem mu oponoval, podle jakého vzorce se mění sazba daní v čase a proč máme tolik různých ekonomických směrů. Kdyby byla ekonomie založena na logice dříve či později bude pro celý svět jednotná tak jako fyzikální či chemické zákony. Ty také nejsou proměnné v čase, dle toho jak si který politik, král, pastevec prdne.

2 Dalík Dalík | 2. prosince 2014 v 21:13

Moc hezký článek!

3 rvx73 rvx73 | 3. prosince 2014 v 7:10

Kdyby byla ekonomie založena na logice dříve či později bude pro celý svět jednotná tak jako fyzikální či chemické zákony. Ty také nejsou proměnné v čase, dle toho jak si který politik, král, pastevec prdne.

S citovaným výrokem bych si dovolil nesouhlasit (předesílám že nejsem ekonom :)

Fyzikální a chemické zákony totiž mohly vykrystalizovat víceméně do jednotné podoby proto, že fungují ve stejnorodém prostoru. Ale z matematiky víme, že stačí prostor změnit, a z 1+1 náhle nejsou dvě ale třeba 10. Čili jiná ekonomika zákonitě vznikne v prostoru absolutistické monarchie, která se snaží seč může o autarkii, jiná v prostoru "válečného komunismu", jiná vznikne v bezbřeze liberální demokracii kde hlavní modlou je "trh se postará o vše" a opět jiná v oligarchii ukrajinského typu "urvi co můžeš".

4 kolemjdoucí kolemjdoucí | 3. prosince 2014 v 21:07

Správně. „Udělalo se mi nevolno” rozhodně neznamená „Neudělalo se mi volno”.

5 Petr G. Petr G. | 4. prosince 2014 v 14:17

[3]: 1+1 = 2 či 1+1 = 10 platí stejné pravidlo A + A = 2*A. V ekonomii se základní operace +, - (má dáti, dal) ohýbá podle toho kdo je plátce a kdo příjemce. Navíc v matematice jsou (spíše bych měl psát fyzice, chemii) konstanty tipu PI=3.1415, e=2.7182 V ekonomii se (konstanty) sazby mění dle libovůle vládnoucí síly, jedno jestli demokratické, monarchistické, absolutistické, oligarchické.A propo máš zaplacené daně uhlíři?

6 Gornarok Gornarok | 4. prosince 2014 v 21:40

[5]: Dovolím si s Vámi polemizovat. Srovnání ekonomie s fyzikou je značně nejisté z několika důvodů. Fyzikální podmínky jsou neměnné. Fyzika se dá snadno zkoumat a dají se snadno provádět pokusy, pokus provedete během pár minut nebo měsíců. Ekonomie je proti tomu závisí na vládnoucím systému a s tím spojenou civilizací. Provádění ekonomických pokusů by bylo velice časově náročné, abyste vyhodnotil jeden projekt potřebujete 5/10/20/40/více let. Tímto chci říct, že ekonomické teorie se možná jednou ustálí v jednom bodě a nestalo se tak protože toto ustálení trvá mnohonásobně delší dobu než zkoumání fyziky.

7 Petr G. Petr G. | 5. prosince 2014 v 7:02

[6]: "Závislá na vládnoucím systému"
Ve všech státech, říších, koloniích, řešíte stále to samé "Kolik za zboží", "kolik na armádu", "kolik na vzdělání", "kolik vládnoucí vrstvě". O poměru rozhoduje vládnoucí vrstva a tam je kámen úrazu.
Budeme dávat Nobelovy ceny za Ekonomii, aby jsem na oko ocenili a dodali této pavědě nějakou váhu.

8 Karel Karel | 8. prosince 2014 v 11:07

Ekonomie/Matematika nemusí počítat přesně, někdy nám stačí znát jen směr, pravděpodobnost a není úplně nutné znát přesný číselný výsledek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama