close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Sebeobrana buzerovaných.

13. ledna 2015 v 5:16 | Petr |  ČSKB
Panoidní bludy mě vedou k představě, že lídři našeho státu .... společnosti .... zdravotnictví .... podporují - v rámcí hesla "rozděl a panuj" nevraživost mezi lidmi .... doktory .... biochemiky....
Naštěstí u nás na prochlastaném východě nedostoupil společenský marasmus takového stupně, aby jediné, co o sobě kolegové řeknou byly zlovolné pomluvy a dokonce se - v přátelském duchu - setkáváme na tzv. "Městském semináři" - což je dneska spíše už jenom drbárna, která má své jméno podle toho že už 37 let k těmto setkáním dochází v laboratoři "Městské nemocnice Ostrava".

Jelikož tato setkání probíhají obvykle ve čtvrtek kdy pracuju pro "jiného zaměstnavatele" - jsem účastníkem tohoto setkání zřídka - nicméně když Pán Bůh dopustí aj motyka vystrelí. Takže před Vánocemi jsem se s kolegy konečně setkal - a jako tradičně od mého zvolení za funkcionáře Společnosti klinické biochemie - se na mě sesypali s otázkami "z tohoto světa" které dle jejich (naprosto oprávněného) názoru nedocházejí sluchu Společnosti klinické biochemie.

Hezké bylo, že jsem vyslechl - vskutku desítky veselých / tragických historek z průběhu laboratorních akreditací, a pokud bych si vedl seznam tak bych mohl krásně udělat tabulku akreditačních auditorů / odborných posuzovatelů, kde by vlevo bylo jméno a vpravo popis od relativně korektního - "byrokrat odtržený od reality", po lapidární - "idiot". Kariéra "akreditačního auditora" má totiž až orgazmatickou přitažlivost pro "osoby jistého typu" - stále totiž platí "kdo neumí - učí", nebo pro danou situaci výstižnější : "kdo výrobu nezvládá - výrobu kontroluje".

Pak ovšem - jako vždy - nastala smutná část semináře - neb jsem se ptal "co jste udělali na svoji obranu proti byrokratické šikaně" ?? Smutné je, že odpověď byla - jako vždy - "Proboha co máme dělat, vždyť bychom - jeho vysokoblahorodí - slovutného pana auditora akorát naštvali a příště to měli ještě horší" ? Tedy nezbývá než zopakovat zcela elementární poučku : "každý si k vám dovolí - kolik mu sami dovolíte". Nicméně krom obecné rady, vykrystalizoval v průběhu semináře tento postup sebeobraby proti byrokratické šikaně:
  1. Před auditem ve vaší laboratoř vám akreditační firma navrhne složení akreditační komise - vyptejte se na pověst členů komise a u největšího byrokrata / idiota - napište akreditátorům že "tuto osobu si nepřejete neb její pověst nazaručuje korektní průběh posuzování"....
  2. Pokud budou požadavky auditora během posuzování mimo hranice zdravého rozumu - vyžadujte aby vám akreditační auditor zdůvodnil své požadavky na základě textu ISO 15189. POZOR berte v potaz že akreditační auditoři nejsou zastánci zdravého rozumu - takže se nenechte opít rohlíkem - ani frázemi o "obecných zásadách" - donuťre je, aby postupovali dle vlastních pravidel "co je psáno - to je dáno". Příklad : v současnosti je mezi akreditačními auditory velice oblíbené buzerovat laboratoře kvůli "metrologické kalibraci pokojových teploměrů" protože u většiny přístrojů je napsáno, že pracují od 15 do 30 stupňů a co kdyby personál zmatený vadným teploměrem nepoznal, že místnost je přetopená nad 30 ( nebo mrazivá pod 15) ??!! Takže vyžadujte z ISO 15189 ostavec, který konkrétně mluví o metrolgoické kalibraci pokojových teploměrů .....
  3. POZOR - auditoři firmy ČIA se s oblibou odvolávají na vnitřní předpisy firmy ČIA - berte to tak, že ani katolíci nevedou disputace na základě Jehovistické či Mormonské bible ERGO materiály firmy ČIA mají (pokud vůbec) platnost pouze na půdě firmy ČIA - nikoliv na vašem pracovišti. Žádejte tedy opravdu vysvětlení na základě oficiálního textu ISO 15189.
  4. Pokud se nedohodnete (vysoce pravděpodobně) - trvejte na tom, aby váš oponentní názor byl zapsán do oficiálního zápisu z posuzování. Doporučuju větu typu : "Auditor / odborný posuzovatel nebyl schopen doložit důvod svých námitek na základě textu ISO 15189".....
  5. O nekorektním průběhu auditu nám napište na výbor ČSKB - my na schůzích rádi (neradi) probereme něco jiného, než kongresovou turistiku a pletichy v mezinárodních biochemických organizacích. A když už nic - pokud nějaké jméno bude ve stížnostech figurovat nápadně často - možná pronikne i do zápisu z jednání což je pro budoucí oběti takového auditora neocenitelná informace.
  6. Jméno auditora s pochybnými metodami / byrokratickými požadavky - si nenechávejte pro sebe a neoficiálně, avšak kolegiálně informujte spolupracovníky v regionu, aby i oni mohli dle bodu 1 "vyřadit ze stáda problematické kusy".

Dovoluju si upozornit, že zejména body 1 a 6 mají kritickou důležitost, protože i byrokratům v akreditačních firmách časem dojde že platit veškerá školení a plat někomu kdo stále "sedí na střídačce" je nesmysl - a na základě Darwinistického "přežití nejlépe přizpůsobených" bude takový auditor brzy vyřazen.

Nemáte odvahu na tento postup ? Plně si uvědomuji, že "žijeme v Česku" kde Voltairovské - "nesouhlasím s vašimi názory, ale do smrti budu hájit vaše právo je říkat" - nikdy neplatilo. Tutíž neočekávejte žádné slitování od systému, kde akreditační auditoři běžně skrývají deficity vlastního ega za požadavky norem ISO. Na druhé straně opakuju opět - "každý si dovolí, co mu sami dovolíte" - takže pokud jste na svoji obranu neudělali vůbec nic - neplačte potom na mém rameně, "abych to nějak zařídil, ale hlavně Vás nikde nejmenoval".....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 RxD RxD | 13. ledna 2015 v 16:09

Pokud  na psychiatrii lékaži ři připustí, aby se moci nad nimi chopili pacienti,  ocitneme se ve stejném případě, jako když chce vědce někdo certifikovat. Už problém "certifikovat vědce" je umělý, a "chce precedens". Jak povolí jeden, budou už muset všichni, a příživa je na světě. Samozřejmě že dnes, kdy každý může fušovat do všeho, je autorita většiny vědců prakticky nulová.
Zkrachuje třeba výzkumák, vedení rozkrade a rozprodá vybavení a prošmelí objekty, a osazenstvo na dlažbě tedy založí skupinu, a "jde sloužit obchodní inspekci". Jak to vypadá: Ráno se sejdou v deset u vytypovaného obchoďáku. V jedenáct už odtud vlečou tašky nejlacinějšího šmejdu. Ve dvanáct proběhne vyděračský telefonát s vedením, a ve tři odpoledne se již dělí u tramvaje o bakšiš. Tak dneska úplatek padesát papírů do kapsy, každej teda patnáct papírů, a pět se půjde kolektivně prochlastat do bordelu, na utužení kolektivu. Kšeft musí běžet, kdyby fotra věšeli. A kapitalizmus je založen na tom, že se kamarád podělí s kamarády, a když ne, pak půjde do pekla. Kdo dá, pojede na zlatém koníčku do nebíčka, kdo nedá, pojede na prašivé svini do pekla, a bude solůit mastnou pokutu. Je to dobrý byznys, hlavně se neprodleně natlačit na  místo dalšího prostředníka, a kasírovat, ani kvůli tomu nejen poledne nedržet, ale ani kvůli tomu nespat !!! Certifikováni budou všichni, a když bude certifikován  poslední, tak ty certifikace u prvních certifikovaných už dávno nebudou platit, a může se jet znova...

2 Karel Karel | 13. ledna 2015 v 20:48

[1]: Někdy si říkám, co by se stalo, kdyby lidé jako Vy vyhráli volby.

3 RxD RxD | 14. ledna 2015 v 8:41

Karle, znáte takovou tu básničku, jak Král říká: Čtěte od začátku, a skončete na konci !!!
A bílý Králík četl:

On řekl mi, že s u ní byl,
a mluvil o mně s ním,
ona mi měla velmi v  zlé,
že plavat neumím...
...
...
...
...
a to musí zůstat Tajemstvím
jen mezi kamarády...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama