close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hlasování nohama

5. května 2015 v 5:35 | Petr |  ČSKB
Můj blog stejně čtou jen dědci a báby v mém (a starším) věku. Nicméně, kdyby sem náhodou zabloudil nějaký mlaďoch, nepamatující bolševika (třeba paní Kubáčová), je nutno zmínit tu zvláštní atmosféru zahnívající spolednosti 80. let 20. století. V čem ta situace byla pozoruhodná - ve škole nás neustále učili, že "žijeme v nejlepším možném světě" - "táboru socialismu a míru" - a přitom doma a v okolí se člověk stále setkával se šeptandou typu "Karel už do školy nepřijde - utekl s rodiči do Západního Německa".... Dětský mozek z toho byl zmatený - každý měsíc někdo ze známých "utíkal na západ" a přitom nidko "ze západu" neutíkal k nám snad krom Deana Reeda, který byl ale jenom jeden za celé RVHP.

Dokonce ani Dean Reed se tak úplně nepočítá - protože ten se občas volně vracel do U.S.A. a pak zase volně vracel zpátky do D.D.R. ;-) Zatímco moře lékařek - kolegyň mojí máti, které "zdrhly na západ" se už nikdy nevrátily - a dokonce jsem s bratrem - kojencem v kočáru a s máti objíděl sídliště a vozil tašky plné potravin pro různé "nepohyblivé maminky", zanechané zde v Česku. Přitom za námi docela často chodili "divní pánové v šedivých bundách" a moji máti si sem tam z dálky fotili.... ;-)) Není divu, že můj mozek to prostě nepobral, a že i přes rodičovskou výchovu typu "o tom s nikým nemluv", jsem už na základce udělal veliký průser, když jsem se v jedné z prvních hodin "občanské nauky" ptal "soudružky učitelky" - ortodoxní bolševické svině : "A myslí pan prezident vážně, to co říká, nebo mu taky přikázali říkat něco jiného ???"

ERGO - může vám kdololiv, vykládat cokoliv, když někdo zanechá v Česku veškerý majetek a dokonce rodiče a "hlasuje nohama" útěkem do Rakouska - patrně se mu v tehdejším Česku tak úplně nelíbilo.....
ERGO DNESKA - mohou vám "kapitáni našeho zdravotnictví" a vůbec "kapitání celé společnosti" vykládat cokoliv - o blížícím se "ráji na zemi" - pokud narazíte na článek jako je TENTO, který se jmenuje příznačně "Zdravotní sestry nejsou a už ani nebudou" - zapnete zkušenost z dětství a "myslíte si své". Pro ty, co nemají čas číst - jádrem článku jsou dvě čísla - v roce 1997 v době končícího systému "středoškolského vzdělávání sester" šlo ze škol do zdravotnictví 5174 sester. To ovšem byly ty staré "nekvalitní" sestry, které ani neuměly "pracovat dle normy ISO" - dneska máme sestry "podstatně lepší" - "kvalitní" - vysokoškolsky vzdělané, kterých podle stejného článku šlo v roce 2014 do praxe 581 - tedy 9x méně než v minulosti a asi 5x méně než naše zdravotnictví potřebuje, aby se udrželo alespoň v současné (ne)funkčnosti....


Dědci mého věku nadávají, že mládež je blbá, a praxi ve zdravotnictví nezvládá, ale realita bude ta, že mládež, na rozdíl od "placených optimistů", ještě nezahodila poslední zbytky inteligence a chová se racionálně.

Před rokem 1997 sestra absolvovala 4 roky zdravky s vědomím, že po maturitě jde dělat a tudíž se musí to, co bude potřebovat - opravdu na škole naučit. Dneska - je střední škola zdravotní - instituce produkující - "zdravotnické asistenty" - kterí mají pravomoce prakticky stejné jako různí "nepřizpůsobivi" a "dlouhodobě nezaměstaní", které pracák vyhnal z gauče - udělat si 3 měsíce dlouhý "ošetřovatelský kurs". Proto zdravotní škola je 4 roky dlouhá flákárna, bez nutnosti něco si zapamatovat, protože po zdravotní škole - stejně "musíte na vysokou".

Podtrženo sečteno - na střední zdravotní škole "se nic nenaučíte" a na vysoké škole pak "to samé ještě jenou opakujete" - celý systém je "rozbředlý" a roztahaný na spoustu let, kdy na různých stupních škol pro samé flákání se studium a praxe nakonec úplně vypařily. Dokonce, pokud se sestra nespokojí s titulem Bc. a jde studovat "Magisterský stupeň" - trvá to 5 let - tedy jsme dosáhli pozoruhodného úspěchu - vzdělávání "nepoužitelných sester" trvá jen o rok méně než příprava "průměrných" doktorů. Mládež to ví - hlasuje nohama - a prostě na zdravotnické školy ani nejde.

OK Takže "kapitáni zdravotnictví" systém posrali - a co teď - pokud se něco zkazilo - mělo by se to napravit. Pozoruhodné je, že současný systém nefunguje - ač jeho tvůrci tvrdí opak - a ještě pozoruhodnější je, že unisono tvrdí, že náprava není možná kvůli nějakým hodinám "praxe" nařízených EU, která stejně u současných sester - bakalářek stojí za ******* .

Takže jsme o 30 roků starší, než za Jakeše a Bilaka, ale stále žijeme v "nejlepším možném světě" - "táboru sociálního státu a míru". Jeden rozdíl tu přece jemom je - za tento blog mě sice několikrát chtěli vyhodit z práce, ale (zatím !!) ani jednou nepřišla můra z "uličního výboru KSČ" - buzerovat moje rodiče - jako když jsem v roce 1983 udělal ten průser s "panem prezidentem".

Poznámka při druhém čtení - před týdnem jsem přes ČSKB dostal návrhy Ministerstva zdravotnictví na reformu vzdělávání lékařů i sester - neskutečné čtení někde mezi Švejkem a filmem Brazil Terry Gilliama. Jazyk tohoto výplodu je ovšem jen menšinou problému, protože faktický obsah se dá shrnout větou : Akční plán do roku 2020 - pro zkurvení toho, co ještě zůstalo funkční. Paní Kubáčová - profesí zdravotní sestra - se na začáku smála a na konci čtení tohoto paskvilu jen zaraženě mumlala: "nehoráznost".
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Václav Václav | 5. května 2015 v 8:45

Současný zdravotnický dorost taky zhusta hlasuje nohama. Ono mít cca 5ti násobek tuzemského platu a přesně daná pravidla stojí za trošku toho nepohodlí s jazykem a nostrifikací diplomu. Jinak v každé zemi se více či méně musí držet huba a krok.

2 Dalio Dalio | 5. května 2015 v 9:17

Poučné je také, pokud se máme zájem seznámit s těmi inteligentnějšími , kteří před lety "hlasovali nohama", a nyní se na vozíku vracejí na stáří zpět, což bych nekorektně nazval "hlasování gumama"...Bohužel už není to co bejvalo, a třeba v Průhonicích u Prahy zkrachoval domov důchodců, a na ulici se na vozejku ocitli i dva pětaosumdesátníci - bývalí angličtí letci, kteří tam skoro pět let solili pětatřicet papírů měsíčně.

3 Houba Houba | 6. května 2015 v 20:59

Chápu zdravotnický dorost, že hlasuje nohama ven, vklad 7 let studia (4 roky asistent plus 3 roky bc.), na škole jim tlučou do hlavy, že nebudou mejt zadky, protože budou vysokoškolsky vzdělaní....a pak ty zadky  stejně musej mejt a jako bonus dostanou 17 tisíc na ruku ;-).

4 PavelH PavelH | 10. května 2015 v 11:08

Takže EU nám přikazuje 2300 hod. praxe pro sestry, jinak se nebude uznávat jejich vzdělání v zahraničí... To mě pobavilo... Vždyť i u nich je nedostatek sester a proto se snaží najít jakoukoli možnost, jak jejich vzdělání uznat. Dřívější systém vzdělávání sester na SZŠ byl lepší, přestože měl jen 1062 hod. praxe. Zbylou praxi (a mnohem důležitější) sestry získaly na konkrétním pracovišti. Dnes i po absolvování těch 2300 hod. jsou sestry pod odborným dohledem, musí sbírat kredity v systému vzdělávání a vůbec se jim kladou překážky, aby nemohly normálně pracovat.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama