close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Elektronická státní správa ?

21. července 2015 v 5:45 | Petr |  Svět okolo
Minule jsem zadal úkol přemýšlet nad nezkorumpovanými a přesto státem financovanými IT technologiemi - tahle myšlenka se ukázala být obzvlášť agresivním memem, protože sám nad tím přemýšlím už více než týden a jak je u mně - pesimistického paranoika - zvykem - došel jsem k jedinému závěru - co dnes není 100% blbě - je 100% naopak než by mělo být.

Takže proberme součastnost - ouřad zadá "výběrové řízení". kde formálně "nejnižší cena" ale ve skutečnosti "nejvyšší úplatek" je rozhodujícím kritériem. Na takové výběrové řízení se samozřejmě všchni talentovaní z vysoka vyserou, takže se do něho přihlásí firma X o které je předem známo, že to vyhraje a pak pár dalších firem úrovně Pata a Mata. Firma X to vyhraje - a v čele firmy X sedí postarší inženýr mého, nebo - nedej bože - ještě vyššího věku. Nerad to přiznávám ale dnešní 40 se v počítačích pohybují někde mezi SM4-20, Sinclair spectrem a prvními PC s DOSovskou příkazovou řádkou. Takže ať s úplatkem, nebo bez úplatku - technická řešení vymyšlená starci - podle toho vypadají.

Myslíte že si vymýšlím ? Špitál, kde pracuju za hříšné destíky miliónů koupil informační systém, který je sice klikací, ale neotevřete v něm dvě stránky jakéhokoliv textu zároveň. Proč ? Protože "klikací nádstavba" pouze překládá vaše klikání do písemných příkazů pro interpretr příkazové řádky, který najednou zpracuje jen jeden příkaz - a to máme rok 2015 prosím.

Takže pokud uvažujemem o opravdové "elektronizaci česka" - rozhodně nelze uvažovat v kategorii "ouřad vypíše výběrové řízení" - to bychom skončili jako staré Rakousko, které mělo železnice, telegraf, yperit a mašinkvéry, ale taky středověký "španělský dvorní protokol" ,díky kterému se na Schőnbrunnu koupali jenom v ponděli, aby dle názoru církve 15. století, příliš nepodkuřovali "hříšnému tělu".

Takže přemýšlíme jinak - stát má o občanech spoustu informací - co s nimi - občanovi zpřístupnit. Představte si, že do systému ve stylu "datových schránek" zadáte nějaké své tajné ID a tam vám vyskočí vše co o vás stát ví, včetně třeba toho, kolik vám sebral daní, zdrav. a soc. pojištění atd. a taky kolik vám vyplatil sociálních dávek, "podpory v hmotné nouzi" a tak. Tohle vypadá jako blbost, ale jednak už tohle by mnohým "uřvancům" zavřelo hubu, už tohle by patrně značně narušilo dřistoprdy, které cpe lidem vláda ( proto to patrně nikdy nebude ), ale hlavně - dole by bylo malinkaté tlačítko "aktualizovat evidované údaje". Takže pokud byste změnili adresu, oženili se, koupili auto, prostě cokoliv - tak byste tam napsali aktuální stav a klikli na "uložit".

Myslíte si že by to vedlo k podvodům ? Myslíte si že je těžké, aby si systém pamatoval předchozí informace ? Myslíte si, že dnešní borec, co se toulá kdoví kde a má "oficiální" trvalé bydliště na národním výboře je dohledatelný snáze, jenom proto, že to vkládala do PC můra na úřadě ? Tohle nevypadá příliš revolučně, ale asi by to znamenalo, že v každém okrese by z pěti budov o pěti patrech plných úřednic - zbyla jenom jedna - a to samo o sobě by takový systém udrželo finančně v chodu, bez koruny navíc.

Druhý stupeň - představte si že byste zjistili, že jste státu zaplatili 50 000 ročně na daních - tak byste svým ID přihlásili na státní "Kickstarter" - kde byste mohli "své daně" volně utratit za crowd-financování veřejných projektů. Nechchci si to idealizovat, ale výhodou by bylo, že třeba i firma pana MUDr. Béma a JUDr. Rittiga by se mohla účastnit se svým projektem psího útulku pro lesbické feny za 1012 korun - klidně - pokud by ji lidi tuto sumu ze svých daní dali - proč ne. Dokonce by se mohla účastnit i ta firma z Kajmanských ostrovů, co po dlouhém pátrání BIS zjistí, že ji vlastní Franta Bezdomovec z Wilsonova nádraží - pokud by se lidi hromadně rozhodli utratít ( vyhodit ) SVÉ daně za jejich projekt - proč ne vždyť hlas lidu hlas boží ne ? Jaká by byla úloha ministerstev ? Připravovala by projekty pro "státní kickstarter" a kvalitou svých projektů by šla do konkurence s firmami JUDr. Rittiga a nakonec i s těmi poctivými. Výhoda by asi byla v tom, že "podnikání za státní" by se už tolik nelišilo od "podnikání za své".

A navíc - když dneska chctete firmu Franty Bezdomovce odstřihnout od veřejných peněz - musíte vymýšlet složité právní obezličky jak to přesně definovat, aby i u soudu šlo obhájít, že obyvatel "Sherwoodského lesa" není ten pravý, důvěryhodný, kapitalista. A jen co to vymyslíte - mafiáni samozřejmě podniknou nějaký další krok ve stylu - hrací automat - videoloterijní terminál - kvízomat - ( kdovíjaká další špína )... Se státním kickstarterem by nic takového nebylo nutné - každý by byl a priori plně důvěryhodný a rovný s ostatními - jenom by prostě nenasbiral prachy na své projekty - na rozdíl od firmy jejíž struktura a úmysly - je veřejnosti jasná.

I státní kickstarter by měl výrazný "hubu zavírající" účinek. Nadáváš na rozbitou cestu ? Kolik jsi na ni přispěl ? Co kdyby si nějaké ministerstvo se svými projekty dlouho neškrtlo ? To by pak asi peníze došly a to by bylo zcela přirozený impuls ke snižování platů - což by zase byl zcela přirozený impuls k odchodu "chamtivých avšak neschopných" někam "za lepším".

Když už jsme u toho techno-nadšenectví - je na čase probrat otázku "elektronických voleb" - a u této kapitoly bych řekl "raději ne" - padělat 200 000 volebních lístků v papírové formě vyžaduje nemalý štáb lidí s vysokou pravděpodobností, že se celý podvod provalí - hacknout databázi někde na statistickém úřadě je však mnohem jednodušší. Když tedy jsem pesimistický k volbám proč nejsem tak pesimistický ke "státnímu kickstarteru". Obě tyto technologie jsou napadnutelné, ale v jejich základu je signifikantní rozdíl - volby z principu musí být TAJNÉ - zatímco kickstarter z principu by byl VEŘEJNÝ - nebo je snad důvod stydět se, za to, kam jdou mé daně ? ( dneska často ano, ale to je "jiná pohádka" ) - Tudíž hackování systému veřejných zakázek by bylo - i při stejné technologii - daleko komplikovanější.

OK - tak jsme si zafantazírovali - a představili si budoucnost, kdy stát na svůj provoz promrhá 1/10 a rozkrade 1/100 současných částek - a v tom je právě ten problém - KICK-STARTER by byl KORUPCE-STOPPER a proto by dopadl asi jako dneska dopadá zákon o zveřejňování smluv, zákon o státním úřednictvu a cokoliv, co byť sebeméně hrozí narušit "zavedené finanční toky".....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 21. července 2015 v 6:25

Tvé myšlenky jsou typické výplody z intelektuální hlavy, problém je, že váha volebního hlasu alkáče trosky bezdomovce = váze volby univerzitního profesora lékařské etiky. A min 1/3  (spíš 2/3) voličů je typu, že je jim vše u řiti nebo žijou v přesvědčení, že stát se o ně má 100% postarat (tím nemíním jen dávky) a toto dle nich zajistí jen strany čss ksč okamůra (ten hlavně aby nám ti černí z jihu nevzali tu holou prdel co máme)...

A můžeš zavádět průhledné výběrové řízení jaká chceš, ale z hovna prostě bič neupleteš. Dokud nebude úroveň myšlení a zájmu lidí o stát jako třeba ve švýcarsku tak žádné zlepšení korupce nenastane.

2 Karel Karel | 21. července 2015 v 6:27

Krom toho je ještě brzo, komanč kurvil 2 generace a minimálně stejně dlouho bude trvat než se to odkurví.

3 petr-kubac petr-kubac | 21. července 2015 v 7:20

[1]: Dovolil bych si nesouhlasit - povšimni si, že každý by dostal právo utratit daně, které SÁM zaplatil - to automaticky vylučuje alkáče, bezdomovce, firmy na Kajmanech atd.

4 Karel Karel | 21. července 2015 v 8:46

[3]: Tvůj návrh se nebude realizovat právě z důvodů, protože by se musel odhlasovat a k tomu nedojde z výše zmíněných důvodů :-)

5 Guest Guest | 21. července 2015 v 9:14

[2]: No, vzhledem k tomu, že za metody moderních managerů by se nemuseli stydět ani kovaní komunisté (tedy, ne že by to mnohdy nebyli stejní lidé), v nějaké odkurvení bych už ani nedoufal... vítejte v post-demokratickém věku!

6 Bystroushaak Bystroushaak | 21. července 2015 v 14:43

Elektronické volby by šly, ale muselo by se to postavit na kryptografii a ne na mysql tabulce. Každý svůj hlas podepsal elektronickým klíčem přiděleným státem třeba na občanku. Dokonce to jde udělat tak, že hlasy jsou anonymní, ale zpětně ověřitelné: https://crypto.stanford.edu/pbc/notes/crypto/voting.html

7 Pirx Pirx | 21. července 2015 v 17:21

[5]: Bohužel mám stejný dojem - k odkurvení nedojde. Když slyším názory některých lidí pod 30 let, jde mi mráz po zádech. Navíc, Evropa laškuje se socialismem a nepříjemně se jí to daří.

8 Gabriel Svoboda Gabriel Svoboda | E-mail | 21. července 2015 v 17:59

A co takhle prostě lidem nechat jejich peníze, aby je mohli utratit, jak chtějí, místo aby je museli platit na daních a pak klikat, co se s nimi má dít?

9 petr-kubac petr-kubac | 21. července 2015 v 19:49

[8]: Taky by se mi líbila zodpovědnost a samostatnost, ale obávám se, že takový postup by vedl k městům typu "oraniště začíná za branou mé vily a z města do města nevede nic"

10 Gabriel Svoboda Gabriel Svoboda | E-mail | 21. července 2015 v 19:53

Ve vašem systému si ale lidé stejně mohou naklikat právě to, aby jejich daně šly na zvelebení jejich vily a neinvestovalo se do přeměny oraniště na cestu. Takže kdyby se daně vůbec nevybíraly, odpadla by zbytečná administrativa.

11 Karel Karel | 22. července 2015 v 6:21

[3]: Ještě dodám, něco podobného tomu co popisuješ funguje v malých obcích, říká se tomu komunální politika. Ale v tom Vašem Frítku je volební účast 33% tak viz moje zmínka o 1/3 - 2/3 občanů.

12 Hlade Hlade | 22. července 2015 v 7:40

Jsou místa kde se s něčím podobným už koketuje. Letos to poběží první rok tak uvidíme jak to bude fungovat. http://www.semily.cz/cz/obcan/radnice-a-mestsky-urad/aktualne-z-radnice/jak-prosadit-vlastni-investici/
Asi není úplně náhoda že je to ve městě kde už se několik let zveřejňují všechny smlouvy města.

13 THB THB | E-mail | 23. července 2015 v 21:49

A banky v komunismu s heslem: Vaše průšvihy si plaťte sami a neše průšvihy si také plaťte sami, nás do toho netahejte. Vaše peníze jsou naše peníze a po našich penězích Vám nic není!

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama