close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

ČSSR náš vzor ?

17. listopadu 2015 v 5:57 | Petr |  Filosofování
Nejsou to ani dva měsíce, co jsem jako zástupce "výboru ČSKB" byl na sjezdu naší Biochemické společnosti. Musím přiznat, že nejzajímavější okamžiky byly dva - ten druhý - byla přednáška Dr. Wahlstedta z firmy Labquality o organizaci laboratoří a celého zdravotnictví v jeho rodném Finsku, která jakoby vypadla z oka komunistickému zdravotnictví dle "Zákona o zdraví lidu" z roku 1966. Finové totiž nevědí, že takto je to špatně, protože to vymysleli komunisti ! Nebo ve Finsku to nevymysleli komunisti ? Ale třeba se Finové chytí za nos a provedou "zdravou soudružskou sebekritiku", aby se mohli inspirovat našim spoučasným zdravotnickým systémem - laskavým, spravedlivým a dokonale organizovaným, aby ani koruna neskončila v rukou zlodějů - žejo ?

Ten první a největší zážitek byl - veřejnosti nepřístupný - slavnostní oběd se zahraničními přednášejícími. Všichni kladli stejné otázky : "Máte dostatek chemiků ?" "Máte dostatek laborantů ?" "Máte dostatek doktorů ?" a odpověď byla unisono - napříč celou Evropou - "NE". Tak jsme Prof. Neumaierovi - šéfovi Německé biochemické společnosti - říkali - "Mysleli jsme si, že nedostatek pracovníků je věc chaosu v našem vzdělávacím systému ?" A on na to s německou solidností : "V tom to asi nebude, protože v Německu je vzdělávání zaběhlé a ustálené už 30 let a přesto nám v posledních letech chybí specialisti, dokonce i do velkých oborů jako je neurologie a chirurgie !"

Tak jsem se zasnil a prohlásil "Nedostatek pracovníků - jsme už jednou zažili - byl to příznak rozkladu komunistického systému". A hned jsem to přiblížil - v česku notoricky známým vtipem : Bilak si stěžuje Mao-Ce-Tungovi : "Chýbajů nám robotníci !" A Mao říká : "Pošlu vám dělníky. Kolik chcete ? 30 miliónů, 40 miliónů, 50 miliónů ???"
Na to se zahraniční hosté rozesmáli, ale pak jim úsměv zamrzl a zmíněný Dr. Wahlstedt se nervózně zeptal : "Ale cítíte rozdíl mezi demokracií a komunistickým režimem ?"
Takže dnes, v den nekulatého výročí převratu je otázkou k zamyšlení - v čem přesně je rozdíl ? Nebudu napodobovat stařecké členstvo KSČM, abych radikálně tvrdil : "Je to stejné, ba ještě horší !!!"

Možná by nebylo špatné vzpomenout Marxistický vývoj po spirále, která se stále vrací do stejného bodu, jenom na jiné úrovni. Takže už nemusíme uzavírat nevýhodné obchody s Kubou a hostit tu Arafatovy Palestince, neb nám to cestou RVHP nařizuje Brežněv, ale museli jsme zrušit žárovky, zavřít cukrovary a za chvíli budeme budovat Islámská ghetta, neb nám to cestou Evropské unie nařizuje Angela Merkelová ?

Možná by nebylo špatné vrátit se k Marxovu předchůdci - Georgu Wihlelmu Fridrichu Hegelovi a jeho "dialektickým triádám". Tedy ne vývoj po spirále, ale výchozí situace - TEZE - se prudce změní ve svůj protiklad - ANTITEZI - která se po jisté době opět změní ve svůj protiklad - SYNTEZI, která ale není identická s TEZÍ a obsahuje prvky obou předchozích. Jasné ?

Měli jsme první republiku, liberální kapitalismus, demokracii a svobodu. Pak přišly sezóny 1938 - 1989 a najednou jsme měli plánované hospodářství, a totalitu. Pak přišel další převrat a co máme dnes ? SYNTEZI, která zahrnuje prvky všech dosavadních režimů ? Tedy ne-plánované hospodářství, ne-totalitu, ne-nesvobodu a ne-cenzuru ? A mimochodem jaký je rozdíl mezi ne-totalitou a svobodou, nebo ne-cenzurou a svobodou slova ?

Zbývá jednodušší otázka Dr. Wahlstedta : "Rozeznáte rozdíl mezi současným a komunistickým režimem ?" Z ní pak vyplývá podstatně složitější otázka pro všechny : "Rozeznáte rozdíl mezi liberálním kapitalismem, svobodou, demokracií a současným režimem ?"

Poznámka při druhém čtení - ano jsem si vědom, že před 4 dny, šílení islamisti zabili 130 Francouzů - ale tím více je třeba bedlivě sledovat odkud jdeme a kam míříme. Francie před 30 lety taky byla idylická země téměř bez kriminality a se socialisty ve vládě....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 gilhad gilhad | 17. listopadu 2015 v 9:17

Vyvoj po spirale jsme brali:
prvobytne pospolna spolecnost - otrokarstvi - feudalismus - kapitalizmus -komunizmus (jako druhobytne pospolna spolecnost)

Zajimave je, ze jsme se nedostali k nasledujici fazi - druhobytnemu otrokarstvi ...

2 Karel Karel | 17. listopadu 2015 v 9:57

Zásadní rozdíl mezi první republikou a nynějším stavem je, že nyní se každý chce seberealizovat. V podstatě bohatý za 1. republiky byl bohatým..., chudý byl rád, že je rád  - uživit rodinu byl velký problém, měl sny co ho hnaly, ale realizovali se jen ti nejlepší (např.Josef Volman). Ti pak sebou strhli další vrstvu (např. realizovali se jako mistři v jeho fabrice) Cena práce dělníka a řemeslníka byla velmi nízká, kvalita jejich práce byla však špičková.

Komunista to otočil, uživit rodinu nebyl problém (relativně) ale skutečné seberealizace neexistovaly (jen přes stranu), vývoj a inovace ve fabrikách se téměř úplně zastavily. Moje vrtačka kterou pan Volman vyráběl za války se objevila beze změny v katalogu TOS rok 1952 a vyráběla v podstatě bez jakékoliv inovace (inovovat ale bylo co) do roku 1989. Vyrábí se i nyní v HelTOS, samozřejmě již inovovaná. Cena oficiální práce byla zřejmě velmi vysoká, kvalita se postupně zhoršovala.

Dnes chce zbohatnout úplně každý, nikdo nechce zbytečně pracovat, uživit rodinu není relativně problém. Cena práce je velmi vysoká, do toho kecají odbory, sociální systém je šílený moloch. Řemeslník je extrémně drahý a nic neumí.

Co se týče zdravotnictví tehdá a nyní, myslím si, že největší změnu přinesla západní technologie jako SONO, CT, MR. Toto by komanč nevyrobil ani kdyby se posráál (však ani nedokázal okopírovat hardisk).

Každopádně pravda je, že se vývoj společnosti nikdy nezastaví vždy se to někam šine a pak dojde v krizi k obratu. Škrtilo se na tajných službách, do pozemního útoku proti IS nikdo nechtěl, buch.. teroristický útok a najednou to půjde.

3 R.Richter R.Richter | 17. listopadu 2015 v 10:44

V současnosti je vcelku nejzajímavější období vývoje společnosti s tím, že je převelice obtížné věštit kam se to posune.

Třeba zdravotnictví. V současnosti do něho jde kolem 300 miliard korun ročně, přitom státní rozpočet, tedy rozpočet celého stáru je zhruba trojnásobný. No a pořád se mluví o jeho neschopnosti léčit pro podfinancování zdravotnictví. Řešení je následné, pokud budou lékaři lépe již tak královsky placeni, léčení se zlepší. Sice si nedovedu dost dobře tuto spojitost vysvětlit, ale předák lékařských odborů o toto usiluje. Vyvstává zásadní otázka: při jakém množství miliard by se zdravotnictví zlepšilo natolik, že by lékaři národu sdělili. Máme dostatek a léčíme tak, že není ani jeden nemocný.

Nabízí se zásadní otázka: je možné penězi z pitomce udělat alespoň středně chytrého člověka. Pokud ta cesta je možná, jsme na začátku rozkvětu, pokud ne, jsme v prdeli.

4 Petr G. Petr G. | 17. listopadu 2015 v 13:26

Komunista neuměl okopírovat harddisk?
Jaká byla kapacita harddisku v roce 1980? Jděte s kritikou komunistické technologie k šípku. Mezi roky 1950-1990 se vymyslelo vše co používáme. Až po roce 2000 cena klesla na tolik, že je to od roku 2010 považováno za standard. Ať je to email z roku 1980, nebo ADSL z roku 1990 co stále frčí za přemrštěnou cenu. Zaostalost komunistické techniky jrásně demonstruje válka v Syrii.

5 Karel Karel | 17. listopadu 2015 v 14:20

[4]: Pche, elektronky tesla = kopie wehrmacht, svetozname frezky FA3 FA4 FA5 vse vyvinute pred komancem, to same soustruhy, bruska znacky kamenicek - te dokonce komanc musel ponechat jmeno, jinak by ji na zapade neprodal, komanc jen modernizoval elektriku a skrine co byly kulate udelal hranate nic vic, komunisticke cnc skoncily na elektronice, polovodice vyrabene v tesle = zapadni kopie, MHB8080 = kopie intel, hardisk zde http://m.root.cz/clanky/vzpominka-prvnimu-ceskoslovenskemu-hard-disku-pomohl-i-gustav-husak/

6 Karel Karel | 17. listopadu 2015 v 14:24

[4]:  A jestli chcete dukaz, tak si vyguglite scany starych prospektu firem MAS, Svoboda, Volman, Kamenicek pripadne katalog TOS rok 1951 je na stazeni na www.tumlikovo.cz a srovnejte s fotkami stroju z let 80 tych

7 petr-kubac petr-kubac | 17. listopadu 2015 v 14:36

[3]: Proč stojí zdraovntictví téměř 300 miliard ?
Protože všechny "procesy" jsou optimalizovaány pro max vývar "spřátelených firem"
Ergo nové matrace za 3000 kus x 100ks.  nedostanete, pokud je "neobestavíte" novým pavilonem za 300 Mega a tak to jde až na úroveň "léčebných postupů" které téměž vždy jsou vedeny maximálním ziskem.
Pokud jdete dělat do zdravotnictví - nepočítejte s žádným velkým příjmem - dokud nevstoupíte do "bratrstva kočičí pracky"

8 Karel Karel | 17. listopadu 2015 v 14:47

[7]: Petře, byla tedy výstavba toho nového pavilonu ve Frýdecké nemocnici kvůli matracím?

9 rovan rovan | 17. listopadu 2015 v 16:18

To jsme v té prdeli![3]:

10 petr-kubac petr-kubac | 17. listopadu 2015 v 16:59

[8]: To je velice pozoruhodné 1/3 špitálu bylo nutno zbourat - přitom "oficiálně" neubylo ani jedno lůžko aby se "neztratily" smlouvy s pojišťovnami - pacienti se mezitím tísnilive zbytku špitálu jako sardinky  
Pak se postavil "zmetek" za 460 mega aby spřátelné firmy vydělaly - ten je za větší prachy menší než původní budova takže lidi se tísní dále...

A teď otázka jaká kapacita je potřebná - ta před zbouráním 1/3 nebo potom nebo po postavení té zmršeníny, nebo ještě nějaká úplně jiná - nikdo neví, kdo ví nepoví, ale prachy tečou jakoby nic.

11 Karel Karel | 17. listopadu 2015 v 19:19

[10]: Já teda o tom nic nevím, ale z čeho se dá usuzovat, že to stavěly spřátelené firmy a že to bylo předražené? Není náhodou rozpočet takovéto stavby veřejný?

12 petr-kubac petr-kubac | 17. listopadu 2015 v 22:50

[11]: Tak hledej šmudlo ;-))
Ale abych nebyl zlej - přiklad z praxe - každý heliport na střeše - je prakticky stejný jako kterýkoliv jiný - cena 20-40 mega z toho polovina jde "projektantovi" - jakémusi SROčku z Prahy, protože jedině JEHO projekty pak prodjou schválením Úřadem civilního letectví
Co kdybys přestal šmudlit strojírenství a za víkend překreslování 100x opakovaného heliportu ve stavebním CADU sebral 10 mega ?

13 Karel Karel | 18. listopadu 2015 v 6:15

[12]: Já to samozřejmě hledat nebudu, já jsem rád, že přibuzní mají opravenou nemocnici a že ty prachy neskončily jako obvykle v Praze.
Nicméně narazil jsi na téma dnešní doby a sice, že na kde co musí být papír. Např. začít podnikat v elektronice jako třeba regulační technika je skoro nemožné. To máme jen papíry na EMC, typové zkoušky rozvaděče(+zničený rozvaděč) a jsme na min 50 000Kč bez ohledu na to, zda je v rozvaděči jen mnou vyrobený domácí zvonek, nebo řídicí jednotka inteligentního domu.

14 Karel Karel | 18. listopadu 2015 v 6:16

[9]: Těmi penězi se dají vytáhnout schopní lidi co trčej v nějaké prdeli za bakšiš, nebo jezdí pracovat do německa. Idioti se přesunou dál.

15 pb pb | 18. listopadu 2015 v 8:26

To je ale blby clanek. Irituje mne to, potoze autor pise perfektni clanky o chemii, elektrnonice a biologii. Z tohoto clanku jsem se dozvedel, ze to je tak nejak nahovno, ale nevim presne jak. Ja socializmus pamatuju a nemenil bych zpatky ani za nic. Rozdil je v tom, ze muzu jet, kam chci, delat co chci, cist co chci a kdybych na to mel penize, muzu si lecos i koupit. A ze, neziju v raji je mi take jasne, nektere veci jsou asi opravdu ve zdejsi (i evropske) spolecnosti opravdu hodne blbe. Ale ja ten rozdil vidim celkem jasne, a ten minuly rezim bych opravdu zpatky nechtel. Blbe je, ze kdybych to mel po svem zorganizovat, aby ten svet opravu ten spravny, tak bych stejne nevedel jak na to. Tvrdit, ze je neco blbe umi kazdy, problem je udelat to nejak lepe.

16 R.Richter R.Richter | 18. listopadu 2015 v 10:34

[7]: Odpověď "a vy zase bijete černochy" mi nepřijde přijatelná.

Zkusím to oklikou. Běžná, většinová mzda je kolem 15000-18000 hrubého. Těchto lidí je kolem 60-70%. Právě tito lidé povětšinou váhající zdali ještě chodit do práce, nebo s tím seknout a jít na úřad, tento královský 300 miliardový vejvar vyživují. No a v tento okamžik přijde odborový lékařský předák a vyřvává, že v současnosti je to jen průměrně 65000,-Kč měsíčně na lékařskou hlavu a bylo přece slíbeno 75000,- tak buď to stát dá, nebo končíme. Přitom stát nic nemá, má jen silové složky jenž onu částku jakýmkoli násilím vymůžou na těch lidech, kteří mají právě ony mizerné mzdy.

Bohorovně přecházet skutečnost, že se to nějak rozkrade a nejde s tím teda nic moc dělat protože kočičí tlapka, je na trojky vidle do zad a nejlépe durch. A zdvihnout hodně vysoko a držet a nepustit za žádnou cenu.

17 petr-kubac petr-kubac | 18. listopadu 2015 v 11:04

[15]: Pokud nebereme "technické detaily" jako neschopnost ekonomiky se přiblížit západu pozoruhodnou vlastností pozdniho bolševika byla prohnilost takového stupně, že ani vrchní komunističtí pohlaváři nevěřili tomu co sami tvrdili
Dneska je doba složitější, odmyslíme li "technické detaily" jako jsou nesplatitelné dluhy západních států je to podobné -  nebo si myslíte, že třeba Merkelová skutečně věří že přesunutí 100 000 migrantů z těch 1 000 000 které zatáhla do Německa něco řeší ?

[16]: Myšlence "vy taky bijete černochy" nerozumím - po celé Evropě chybí desítky tisíc sester a tísíce (mladých) doktorů, protože to zaměstnání má mnohem špatný poměr zodpovědnost/prachy a díky nepřetrřítému provozu překvapivě nízkou hodinovou mzdu - takže jak na to má společnost reagovat - ve stylu kapitánů průmyslu, kteří si dodnes stýskají po dělnících před penzí co v 90. letech makali prakticky zadarmo ?
Kradení ve zdravotnictví ( které zřídka jde do zdravotnických kapes ) je samozřejmě proces s tím paralení, který akorát vysává zdroje, které by mohly situaci zlepšit.

18 Petr G. Petr G. | 18. listopadu 2015 v 11:17

[5]: a co rakety NASA? To nebyla kopie wermachtu :-)
Pardon, ja zapomněl na změnu bydliště von Brauna.
Když převezmu (znárodním) fabriku, tak logicky pokračuju ve výrobě soustruhu ve stejném tvaru. Mohu ojebat materiál, ale ne z hodiny na hodinu změnit komplet výkresovou dokumentaci.
A mrkněte jak se kopie z Číny dobře prodávají v Evropě.

19 P P | 18. listopadu 2015 v 17:10

Bohuzel definice ekonomickych systemu se vzdy dost podstatne lisi v provedeni a i v chapani samotnych lidi. Současný rezim už prece velmi odpovida socialistickemu zrizeni. Myslite, ze to vetsina lidi vi? Dotace vseho mozneho, garantovana (max. nebo min.) cena sluzeb, socialni jistoty...

Pouze pri vysoke vzdelanosti lidi, ale neplest s poctem vysokoskolaku, je mozne predat rizeni statu lidem a mit opravdu stihly statni aparat. Bohuzel nikde na svete, zrejmne jiz z prirodniho principu, neni dostatek vzdelanych lidi.
Velmi zjednodusene kdyz slapnu trochu stranou a reknu, ze vzdelanost souvisi s IQ, pak z grafu https://www.google.cz/search?q=iq+distribution+curve je me jasne, ze jedincu, kteri muzou pro globalni ekonomicky system neco lepsiho vymyslet, je tak maximalne 10%. Jenomze tyto lide vi, ze proti zbyvajicim nemaji uspet.

P.

P.S.: K tvemu projevu patri ale spise veta oznamovaci. Ty otazky mi tam u tebe nesedi. Vykricnik, otaznik, dvojtecky i zavorky patri tesne slovu!

20 Karel Karel | 18. listopadu 2015 v 19:02

[18]: Vyrabeli, ale na 40let zastavili dalsi vyvoj, protoze fabriku ridil krejci co byl v KSČ uz pred valkou a inzenyry poslali od prken rubat uran

21 Karel Karel | 18. listopadu 2015 v 19:07

[15]: Pane vse co jste napsal je pravda, vsimnete si ale, ze velmi chytri az genialni lide byvaji v socialnich nazorech uplne mimo. Tot castecne i Petruv pripad :-)

22 vladimír šmídl vladimír šmídl | E-mail | 19. listopadu 2015 v 2:24

[5]:RVHP mělo svůj zánik v genech.Ten disk jsem si koupil  v bazaru, který se 20 let živil rozprodejem Škodovky v Plzni a ten disk byl pouze odpojený od kontextu podniků, které jsou pro hi-tech výrobu nezbytné.(mimochodem: velký impuls pro rozvoj HDD daly práce z oboru feromagnetismu plzeňského rodáka , nositele Nobelovy ceny za fyziku Petera Grünberga, odsunut 1945, otec *Rusko))
Výroba polovodičového křemíku byla zvládnuta navzdory embargu, ale k výrobě
jsou potřeba tisíce materiálů zvláštní čistoty.Ostatní státy RVHP si kupovaly licence jak je napadlo a nikdy nespolupracovaly(Piešťany od Intelu, Bulhaři-Motorola, NDR-Zilog atd.)Některé věci měly světovou úroveň (výkonová elektronika ČKD),ale  kde je NUTNÁ série
milion kusů, tam si hrál každý stát RVHP
na vlastním. Embargované CMOS paměti měli v Mnichově a v Drážďanech volně.
V USA nevěděli, že se v RVHP vyrábí křemík (přitom se exportoval, např do Indie)...

23 R.Richter R.Richter | 19. listopadu 2015 v 17:39

Nějak si nemohu pomoct musím s tím sem.

Ve zdravotnictví je lékařů a sester ohromný nadbytek a bezesporu by stačilo na královský život i polovina rozpočtu.

Byl jsem nucen nějaký čas dělat doprovod do fakultky v Olomouci. Většinou jsem poseděl čtouc a luštíc asi tak kolen 4-5 hodin. Ta podívaná na chodbě byla ohromná, desítky bílých plášťů se bezcílně pohybovali sem a tam za patřičného profesorování, asistentování, primářování a nevím co jiného. Nejvíc jsem napočítal 10 cest jednoho člověka. Nemluvím o gáblíčku při svačince, obídek a nakonec něco toho času věnovat tomu otravnýmu pacoši.

Ano, pohled může bát převelice zkreslený a nevypovídající.

Socialismus neskonal na alkoholikovi Havlovi a zvonících klíčích, ale mladých komunistických puškách, kterým to věčné soudruhování a ekonomická zaostalost bránilo k "osobnímu" růstu. Zjednodušeně, došly prachy.

Zdravotnictví se nachází ve stejném postavení. Omezené (300 milird) peníze, ale nezřízená chuť je rozkrást. Ono rozkradení je vlastně onen mizerný pracovní výkon. Tudíž ano, i nadále bude platit ono "to zaměstnání má mnohem špatný poměr zodpovědnost/prachy"

24 Trunk Trunk | 19. listopadu 2015 v 21:53

[23]: lékař ve fakultní nemocnici != lékař v nemocnici jiné, stejně jako lékař v nemocnici != lékař v privátu

25 petr-kubac petr-kubac | 21. listopadu 2015 v 9:56

[23]: [24]: Oba máte pravdu - akorát pan Richter mě čte nepozorně, protože jinak by určitě narazil na moji oblíbenou větu, že celé Rakousko má méně fakultních nemocnic než Praha

Pozoruhodné a vlastně logické je že z periferních ( a efektivnějších ) špitálů není takový vývar, proto většina "racionalizačních" opatrení směřuje hlavně proti nim s odůvodněním, že fakultní nemocnice dělají "světovou" medicínu a tak se na jejich hospodaření nesmí sahat. Nejradikálnější reformy zdravotnictví za posledních 10 let pak paradoxně udělala policie - útvar pro odhalování korupce - bohužel.  

Zde článek "Není žlučník jako žlučník " z mého pera http://petr-kubac.blog.cz/1307/neni-zlucnik-jako-zlucnik

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama