close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Pyramida postavená na špičku.

3. listopadu 2015 v 5:02 | Petr |  Filosofování
Hádejte které je nejdůležitější oddělení ve špitále ? Chirurgie ? ARO ? Moji čtenářové tuší že je to "Oddělení zdravotních pojišťoven" - kde se vezme výkaznictví - o tom, co se s pacienty skutečně udělalo a prožene se obrovským počítačovým "generátorem lží" aby se z toho vyrobila fikce, kterou "zkousne pojišťovna". Smrdí vám to podvodem ? To není správná představa - spíše si to představte jako střet principu "nepracovat zadarmo" který hájí špitál a prinicipu "udělat to musíte, ale účtovat to nesmíte" který tvrdě prosazují zdravotní pojišťovy.

I měli jsme ve špitále jedno takové oddělení, kde byly 3-4 šéfové - 30 leté inženýrky ekonomie na jehlovém podpatku - ty šéfovaly 2 bakalářkám - rychlostudovaným tetinám kolem 50 let ve flekatých kostýmech od Vietnamce, ale "generátor lží" uměla obsluhovat a s pojišťovnami se dorozuměla jenom jedna paní v modrém silonovém plášti - které zase šéfovaly ty 2 tetiny.

Bylo jasné, že pokud jste něco potřebovali a volali jste kterékoliv ze 6 šéfových - "nikdy to nedopadlo" - dokud vám nezavolala ta paní "úplně dole" a s tou jste se domluvili snadno a hned. Tudíž neodvratně, a bez zlého úmyslu, došlo jistým "sporům o autoritu", které způsobily, že všechny ty manažerky tu ubohou paní neustále "řídily" a "úkolovaly" - až se tato naštvala a odešla za několikanásobek peněz k mému druhému zaměstnavateli, kde se s ní zdravím dodnes. A můj první zaměstnavatel ? Tomu zůstaly všechny ty "manažerky" které uměly "problém prezentovat" - nikoliv však problém řešit. Dost průser u špitálu, který vykazuje péči za 100 mega měsíčně a tuto sumu potřebuje opravdu obdržet - ne ?


Od té doby tomuto typu "organizační struktury" soukromě říkám "organizace typu pyramidy postavené na špičku". Připadá vám to absurdní ? Uvědomte si, že je moderní doba. Jsou některé tradiční firmy, kde snad poznáte kdo má význam pro provoz a kdo ne - například u Světlíků ve Vítkovických železárnách se můžete každého zeptat, kdy naposledy držel ( služebně ) ocel v ruce - což vám může být orientačním vodítkem. Pak ale máme spoustu firem, kde "řízení kvality" a "nastavené procesy" zamlžily smysl i strukturu firmy do té míry, že je těžké určit, který WORDovský soubor na serveru je důležitý neb obsahuje třeba "chorobopis" a který se tváří jako mnohem důležitější, ačkoliv obsahuje jen nějaké postradatelné "dřistoprdy", sepsané mladou inženýrkou na jehlovém podpatku.

Stále nevěříte - tak poslední příklad - máme v Místku na ulici 17. listopadu 2262 hypermarket Albert - krásný - plný plakátů a reklam vytištěných 4 barevným offsetem na křídovém papíře, které jistě nebyly laciné, navržené špičkovými pražskými, nebo možná dokonce holandskými reklamními kancelářemi, které jistě taky nebyly zadarmo - vše je "hyper" a dokonale vymyšleno - až na drobný detail - nakupovat tam nelze - neb nejsou pokladní. Tedy zmámeni reklamou naložíte plný vozík a pak stojíte v nekonečné frontě před 2 slečnami u pokladny, které obě vypadají na nervové zhroucení - a za pár týdnů půjde jedna na nemocenskou a druhá otěhotní....
Dokonce jsem zažil jak nepříčetná baba - zákaznice - křičela na "lokálního manažera" a místo vysvětlení dostala "osobní dotazník" na místo pokladní se slovy "nestěžujte si a příjďte pomoct". ;-)))

Pozoruhodné - vědí to hypermanažeři hypermarketu ? A vůbec kolik je v "celém systému" prodavaček a kolik je "poradců" na management a markteting ? A pak nepříjemná otázka - kolik jsou náklady na platy jedněch a druhých. Vůbec bych se nedivil, kdyby toto byla pyramida postavená na špičku jak vyšitá.

Prostě postavte se na náměstí kdekoliv v česku a udělejte otáčku kolem dokola - sami uvídíte příkladů nespočítaně - od úřadů plných úřednic s jedinou otevřenou přepážkou - po špinavé ulice, nebo mnoho hodin pokaděné dědky ve zdravotnictví - protože ( na práci ) "nejsou lidi" a co je horší "na práci" nejsou ve firmách ani peníze ! Divné že ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 3. listopadu 2015 v 8:55

Tu hypernovu znám, poloprázdné parkoviště, o kus dál je lidl s čtvrtinovým výběrem zboží a venku před ním přeplněné parkoviště samými audi bmw porsche. V lídlu prodavač co vybaluje zboží, je volán okamžitě k pokladně, pokud se tvoří fronta. V hypernově jsem to nezažil.

2 Trunk Trunk | 3. listopadu 2015 v 13:29

[1]: Na tohle mimochodem dojel Interspar - z deseti pokladen obvykle jely dvě, za každou fronta patnácti lidí... Lidl je v tomto směru zajímavý i tím, že pracovníci jsou všestrannější - už jste viděli pokladní v Albertu vybalovat zboží? Nicméně - vzhledem k tématu článku - by mě zajímalo, zda se více zametá s pracovníky v Lidlu nebo Albertu (a jemu podobných podnicích).

A - jen tak mimochodem - nedivil bych se, kdyby "audi bmw porsche" stála před Lidlem i proto, že je to snad jediný řetězec v ČR, kde lze koupit kvalitní potraviny - jakmile se člověk zorientuje v jejich privátních značkách, není co řešit...

3 Pavel Pavel | 3. listopadu 2015 v 14:34

Ale toto je normální stav v mnohých korporacích (sám v jedné takové pracuji). Jeden člověk vyslaný řešit problém reportuje na telekonferenci 5ti přechytřelým  managerům , kteří ve skutečnosti ví prd.
Jednoho managera jsem kdysi dostal odpovědí proč nechodím na školení interních procesů a soft skills. Mou odpovědí bylo , že chodím pouze na technická školení , která mě posunou dál a kde znalosti takto získané budu moci "prodat jinde" . Nechápal o čem mluvím....

4 rovan rovan | E-mail | 3. listopadu 2015 v 19:38

Pane Kubáč! Už váš blog čtu hodně dlouho a zatím jsem nenarazil na nic, s čím bych nesouhlasil, ta piramida na špičce, mě napadla už před časem! Je to obecný stav, šlo by to aplikovat i na tok peněz a kapitálu obecně! Nebudu to rozebírat, ale stále častěji okolo slyším větu: "Já vím, že je to blbost, ale chtějí to po nás a jsme za to placení, tak to musíme dělat!"  Jde mi z toho mráz po zádech! Hlavně bych rád věděl, kdo po mě ty zbytečné "hovadiny" vlastně chce a k čemu, či komu slouží?                                  PS: Jsem "Lopata", pracuji jako elektrotechnik na údržbě! A i my už musíme vyplňovat a prezentovat...

5 rovan rovan | 3. listopadu 2015 v 19:42

To "i" ve slově pyramida, bych rád opravil! Nevím jak§

6 jujik jujik | 3. listopadu 2015 v 20:52

To mi připomnělo jednu písničku od pana Jahelky, akorát si to nepamatuju celý:

na šest lidí toho druhu
jeden dělník u soustruhu
ten je s těží uživí
což se dnes už i ví

Vzhledem k tomu že píseň byla míněna na komunistické řízení, tak je vidět že se toho v tomto ohledu moc nezměnilo.

7 jujik jujik | 3. listopadu 2015 v 21:08

Původně jsem chtěl ještě napsat něco vo tom, že bych raději nějaké články které mi něco přinesou, nebo jak psal někdo v příspěvku výše co budu moct "prodat jinde", ale náhodou jsem byl dnes pracovně v jedné strojírenské firmě která je vzorovým příkladem takového řízení. Sice nemají moc zakázek ani zaměstnanců (tedy těch skutečně pracujících), zato mají ale všude vizualizace využití strojů, grafy produktivity a zmetkovitosti, obrázkové návody jak dolít do stroje olej a chladící kapalinu, jak ukládat obrobky a co dělat když vypadne zmetek a tak dále.... Do té firmy jezdím už asi dvanáct let a když se na to podívám zpětně bylo během té doby vidět, jak se stará špinavá fabrika která funguje postupně mění v čistou a uklizenou firmu, která ovšem téměř nic nevyrábí. Tedy zdaleka ne tolik, na kolik má kapacity.

8 veĎ veĎ | 3. listopadu 2015 v 22:40

Je to zřejmě taková „Svéráz národního rybolovu”... Češi, líní jak vandrácká veš v červenci, přemoudřelí kam až oko dohlédne a ještě o kus dál.

S těmi úřady je to dokonalé, také jsem pozoroval postupný návrat provozních dob různých státních institucí k socialistickému schématu „Úřední dny pondělí a středa, mezitím někdy, a v pátek nám občane polib prd*l”

9 rovan rovan | 3. listopadu 2015 v 23:25

Někteří "zaměstnanci", to je alespoň můj dojem, pracují pouze na tom, aby prezentovali svou práci na nezbytných zbytečnostech a konkrétní hovadiny za ně musí udělat, ten kterého to zdržuje od práce užitečné! (nebo ho to pouze "sere")

10 Karel Karel | 4. listopadu 2015 v 6:27

Obrácená pyramida není jen fenomén dnešní doby, to tu bylo od nepaměti. Jen se to v některých odvětvích zhoršilo, jinde zas zlepšilo. Vždy se to však šine nějakým směrem dál. Každopádně, je to přesně ta věc, která dělá rozdíl mezi firmou co prodává a firmou co dodává zmetky. A mnohdy rozdíl skutečně závisí na jednom člověku, jako zmíněná paní v silonovém plášti.

11 Igi Igi | E-mail | 4. listopadu 2015 v 7:55

Jeden príklad:
Ako definovať projektového manažéra ?
9 žien porodí dieťa za 1 mesiac
...

12 ts ts | 8. listopadu 2015 v 22:43

Dobry clanek. Pro pokrocile anglictinare doporucuji nasledujici clanek, ktery s tematem velmi souvisi: http://strikemag.org/bullshit-jobs

13 petr-kubac petr-kubac | 9. listopadu 2015 v 11:12

[12]: Ano článek je to opravdu excelentní a vysvětlující mnohé - pozoruhodné je, že odkaz na něj se v diskuzi vyskytuje v krátké době podruhé poprvé před 14 dny :
http://petr-kubac.blog.cz/1510/byrokracie-blba-nalada-bida

14 ts ts | 10. listopadu 2015 v 9:48

[13]:
Máte pravdu, hned jsem si neuvědomil, že jsem na článek Davida Graebera narazil právě zde :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama