close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Žebrákovo trilema

8. prosince 2015 v 5:42 | Petr |  Filosofování
Tedy pro humanitně "vzdělané" - dilema jsou dva výroky vzájemně se vylučující. Trilema jsou tři výroky vzájemně se vylučující ve smyslu, že alespoň jeden neplatí pokud alespoň jeden jiný platí.

Takže přistupme k výkladu - v Praze jsou zloději uhlazení - za peníze KSČ a STB vybudovali "podnikatelské impérium", jehož majetek nyní rozhojňují šikovnými paragrafy v legislativě a peníze takto získané, investují do zvelebení obce Průhonice u Prahy. To na periferii republiky vypadá typický podnikatel poněkud jinak - pokud nepočítáme pár ubožáků, kteří se snaží přežít tlak zlodějů EU dotací a lobby velkopodnikatelů z Prahy - vypadá typický podnikatel spíše jako borec, který až do našeho vstupu do Shengenského systému pašoval v Českém Těšíně chlast, z výnosů tohoto byznysu si otevřel nějaké ty bordely podél hranic, které s příchodem permanentní ekonomické krize od roku 2007 přestaly prosperovat, proto nyní koupil pár plesnivých barabizen, které předělal na "ubytovny pro sociálně vyloučené spoluobčany".

Sociálně vyloučení spoluobčané naopak - dostávají mnoho tisíc - klidně až 10 000 jako "doplatek na bydlení" - tedy řečeno jinak - dva lidi "sociálně začlenění" ( tj. pracující ) s průmerným platem - se celým objemem svých daní skládají jednomu "sociálně vyloučenému" na "doplatek na bydlení" který končí v kapse místního "neuhlazeného podnikatele", aby rozmnožil kaptilál vzniklý kdoví jak.

Bere tohle vaše hlava ?

Pak si vezměmě druhou stranu stejné situace - náš stát má definované - existenční minimum, životní minimum, minimální mzdu, a přesto dá "sociálně vyloučenemu spoluobčanovi" ještě 10 000 navíc, nad tyto limity - tedy oficiálně jemu, ale ve skutečnosti rovnou na konto gaunerovi s plesnivými barabiznami, aby mohl koupit další barabizny a svůj byznys exponenciálně rozmnožovat.

Bere tohle vaše hlava ?

Za minimální mzdu + 10 000 už by přece šlo zřídit nějaké veřejně prospěšné místo. Celá řada "neziskovkářů" dělá za podobné platy, aby nemuseli pracovat doopravdy !? Nebylo by tedy lépe, všechny sociálně vyloučené raději zaměstnat byť v profesích stejně zbytečných jako ta "neziskovka" ?
Rád bych odpověděl ano, ale obávám se, že tak snadné to není . Nedávno jsem se o tom přesvědčil v "Shervoodském lese" alias "Vrchlického sadech" před pražským Hlavním nádražím. Čekaje na odjezd vlaku, pozoroval jsem množství "veřejně prospěšných" zaměstanců "Pražského podniku služeb" jak ve slušivých reflexních oblečcích a s pěknými plechovými dvoukoláčky - dokonce s nápisem : "tento zaměstnanec má nárok na přestávku 10.00-10.30 a 18.00-18.30" se pohybovali parkem a ( teoreticky ) měli uklízet. Jenže to nečinili - pouze náměsíčně chodili sem a tam a tvářili se smrtelně vyčerpaně, jakoby Sherwoodský les měl vzduch stejně řídký, jako vrchol Mt. Everestu. Tak jsem jako "profesionální drzá huba" jednoho z "náměsíčných" oslovil slovy : "Pane - pane - tady je nebezpečně rozbitá flaška ( od chlastu - jak jinak v Sherwoodském lese ) můžete ji, prosím, zamést, než se někdo pořeže ?"

Fujtajxl - jenom moje rozložitá postava a výška o dvě hlavy vyšší než zmíněný "sociálně vyloučený Pražan" - mě zachránila, že jsem nedostal přes hubu, za takovou drzost - možná tam řve sprosté nadávky dodnes a kyslík mu už nechybí....

Tedy podtrženo sečteno
  • Buď bude stát živit hnidy nejrůznějšího druhu - zneužívající mnohočetnými metodami peněžní toky v sociální sféře.
  • Nebo k nim bude přistupovat ortodoxně spravedlivě, ve stylu komunistického "každému dle jeho práce", ale v tom případě je nutno si zvyknout, že na ulicích se budou běžně vyskytovat lidé, jejichž ne-práce bude oceněna pouze hladověním.
  • Nebo je možné "sociálně vyloučené" spoluobčany do práce nutit nějakým ( lehkým ) násilím, ale to zase není příliš kompatibilní s ideou liberální demokracie a svobody a lidských "práv" v tomto státě.
Takhle to ještě není to správné trilema, ale matematické trilema si pro zamyšlení četnářům z předchozích úvah formulujme nyní. Tedy trilema jak z učebnice zní :

Alespoň jeden z následujících výroků neplatí :
  • Žádný občan v České republice nezneužívá sociální systém.
  • Žádný občan České republiky netrpí život ohrožující bídou
  • Jsme svobodná společnost s liberální demokracií.
Osobně mám trochu obavu, aby platil alespoň jeden výrok - protože bez toho, už by to nebylo správné trilema.
Jasné ?

Poznámka při druhém čtení - zatímco u nás Ústavní soud prohlásil, že žádat práci za podporu nezaměstnanosti je porušování "lidských práv" v Německu Sociální demokracie ( !!! ) transformovala úřady práce na "pracovní agentury" a nezaměstané na "státní zaměstnance" těchto agentur, které pak "půjčuje" podnikům, dokud je někdo nezaměstná. Přesto mají Němci poloviční nezaměstanost a dvojnásobné platy .... nebo že by to bylo "proto" ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 listopadka51 listopadka51 | Web | 8. prosince 2015 v 6:01

Dík za vysvětlení, opravdu jsem netušila co ten výraz znamená. :)

2 Karel Karel | 8. prosince 2015 v 6:37

Prosím paní Kubáčovou, aby na Petra trošku dohlídla, takové kydy jsem dlouho nečetl.
např. uvedu na správnou míru (vůbec nejsem odborník ale to jsou všeobecné znalosti)

- počet lidí takhle žijících po ubytovnách je asi 100 000 (viz dokument český žurnál na čt), tedy rodin bude méně (dávka je na rodinu), tedy těžko budou dva pracující dělat na jednoho

- v Německu není nižší nezaměstnanost než v ČR, je vyšší či přibližně stejná. Typicky v zemích s vyspělou ekonomikou a velkými platy bývá nezaměstnanost spíše vyšší

Pán v Scherwoodském lese nemusel být zaměstnanec, ale trestanec - nucené práce uložené soudem, jeho nechut pracovat je pak jasná

Co se týče platů, peníze za prodaný výrobek se rozdělují do: vývoje, výroby a prodeje, přičemž na výrobu zůstane nejméně, jelikož zde v ČR jsme samá montovna, proto jsou i platy malé. Nový sklad Amazonu sice pomůže snížit nezaměstnanost pod 6% ale růstu průměrného platu v ČR nepřidá.

3 petr-kubac petr-kubac | 8. prosince 2015 v 6:45

[2]: No to jsem rád, že už i diskuse nad mými blogy je vedena dle zásad "moderní mediální komunikace" - to jest upneme se na tři nepodstatené detaily a ty vyvrátíme až na subatomární úroveň.

4 Karel Karel | 8. prosince 2015 v 7:20

[3]: Petře, Tvůj článek je ukázkový případ, jak např. fungují populističtí politici když lákají ovečky. V jádru je vždy nějaká pravda, ovšem celé je to zaobalené a podané ve formě která násobně převyšuje jakoukoliv nadsázku.

Rozumnější by bylo napsat:
Je tady cca 100 000 lidí, žijí jako rodiny či jednotlivci v ubytovnách, stát to platí. Tito lidé nemají motivaci pracovat, jejich děti kopírují chování rodičů. Nejde až tak o peníze státu, ale těmto lidem se touto podporou vlastně ubližuje, stávají se nekonkurenceschopnými a taktéž jejich děti. Je návrh tyto dávky časově omezit, na ubytovny chodí sociální pracovnice a snaží se pracovat alespoň s dětmi, ...
Nebo:
Abychom dohnali Německo v životní úrovni, je třeba podporovat vědu a výzkum. Za slabé Nečasovy vlády šlo na výzkum tolik a příjem státního rozpočtu z daní byl tolik. Nyní pan Babiš má větší příjem díky rostoucí ekonomice (díky automobilkám), ale investice do vědy a výzkumu je stejná jako za Nečase. Více peněz totiž Babiš posílá na dotace (sobě?). Tak lidi ne abyste ho volili.

5 A A | 8. prosince 2015 v 8:00

Problém je s tou motivací. Ač se to nemusí zdát, žijeme v době nadbytku a teoreticky by nikdo nemusel hladovět na ulici. Motivací by tedy nemělo být naplnit břicho (koupit BMW, ...), ale udělat svět lepší. Bohužel je to jen naivní přání. Lidé spolu asi chtějí spíše bojovat než spolupracovat.

6 petr-kubac petr-kubac | 8. prosince 2015 v 9:08

[4]: + [5]:  Sláva - tak přece jenom lze na smysl "trilematu" přijít.

Jenom bych dodal poznámku, kterou jsem četl od více komentátorů na téměř všechny současné problémy - "účinné řešení je politicky nepředstavitelné"

Z čehož vyplývá populisticko fašisticko, xenofobně, rasistický závěr - je-li účinné řešení pro současné státy politiky nepředstavitelné - jiné státy ( třeba ten Islámský ) si budou vědět rady....

7 pb pb | 8. prosince 2015 v 10:02

Maji nejaky vyznam ty uvozovky kolem slova vzdelane v prvni vete?

8 petr-kubac petr-kubac | 8. prosince 2015 v 12:03

[7]: Nejkratší vtip v čestině :
"Co děláš o víkendu ?" "Práva v Plzni !"
Proto ty uvozovky - málo kdo je humanitně vzdělán bez uvozovek - a ti, které znám, jsou spíše samouci, než by to nabyli na oficiálních školách.

9 R.Richter R.Richter | 8. prosince 2015 v 12:35

[4]: Karle, vím blíží se vánoce, tak si vzít o trošku víc se dá tolerovat. Ale "Abychom dohnali Německo v životní úrovni, je třeba podporovat vědu a výzkum." tolik neberte, to škodí nejen vám, ale i číst to, může mít stejné neblahé účinky. Dokonce patrně nevědomky jste se zapojil v jedné větě do onoho popisovaného trilema.

-dohnat Německo
-životní úroveň
-podporovat vědu a výzkum

Karle alespoň jeden den abstinujte, pomůže to.

10 dotaz dotaz | 8. prosince 2015 v 16:55

[9]: Dog eat dog :-D

11 Karel Karel | 8. prosince 2015 v 19:24

[9]:
Je-li člověk slušný a je zároveň komunistou, není inteligentní!
Je-li člověk inteligentní a je zároveň komunistou, není slušný!
Je-li člověk slušný a inteligentní, NEMŮŽE BÝT KOMUNISTOU !!!

12 Nežádoucí Nežádoucí | E-mail | 9. prosince 2015 v 7:03

Já to bral jako nadsázku k vyjádření  ducha zdejší atmosféry. Omlouvám autorovi i značné nepřesnosti. Ale klobouk dolu před R.Richtrem, že ještě udrží jasný rozhled. Kéž by jste chlapci pracovali ve školství. Rodina záchod státu a škola základ otroctví.

13 pb pb | 9. prosince 2015 v 9:51

[8]: Aha takze ja znam nekolik blbu, co vystudovalo techninu, tak odted bych mel vzdy psat: technicky "vzdelany". Pak ale bude nejlepsi kolemslova vzdelany psat uvozovky vzdycky.

14 m.marianek m.marianek | 9. prosince 2015 v 10:09

[11]: Karle, Karle, podceňovat své nepřátele je zásadní chyba v jakékoliv strategii, nejen v té válečné. Můžete o nich říkat, že jsou to grázlové, nebo dokonce svině, že jsou fanatici a šílenci, ale nikdy je nemějte za blbce.

15 Karel Karel | 9. prosince 2015 v 11:34

[14]: To by me ani nenapadlo, dokonce i toho ruskeho agenta na hrade nepovazuji za blbce, ale za psychopata.

16 opus111 opus111 | E-mail | 9. prosince 2015 v 15:49

Řešením situace je zavedení "nepodmíněného základního příjmu".

V současné době je nezaměstnanost zakomponovaná přímo v systému.

Po zavedení NZP se lidstvo osvobodí a všechny panem Kubáčem uváděné negativní sociální jevy budou odstraněny.

17 rvx rvx | 10. prosince 2015 v 21:01

[16]: nějak jste zapomněl uvést, kde onen NZP vyčarujete ;)

18 opus111 opus111 | E-mail | 10. prosince 2015 v 21:25

To už je velmi detailně rozpracovaná záležitost.

Vzhledem k naivnosti otázky, vás spíše odkáži na dokument, který je dobré si nejdříve prostudovat.

Jinak se následně nebráním další diskusi.

https://youtu.be/PUYTtluGu4A

19 rvx rvx | 10. prosince 2015 v 22:51

[18]: těžko říct co je horší - jestli mít naivní otázky, nebo naivní představy ;)

20 Karel Karel | 11. prosince 2015 v 6:14

[18]: no zeitgesist jsem zde na Petrově blogu nepotkal, tak teď už jsou tu asi všichni...
K NZP,  hrál jste někdy tetris?

21 opus111 opus111 | E-mail | 11. prosince 2015 v 8:24

Je vidět, že jste extrémně neinformovaný.

Zeitgeist je bezpeněžní ekonomika, založená na hospodaření se zdroji.

Zatímco NZP, pracuje normálně s penězi.

Lépe, když přestanete dělat chytrého a nejdříve se podíváte na ten dokument o NZP a také si nastudujte co znamená Zeitgeist.

http://www.zeitgeistmovement.cz/

22 petr-kubac petr-kubac | 11. prosince 2015 v 20:05

[20]: Hnutí Zeitgeist - mi nápadně připomíná komunismus - představa, že lidi stále s primitivními savčími motivacemi opustí své biologické limitace a odevzdají se "vědeckému řízení zdrojů" - možná ano pokud budou pod vlivem nějaké drogy ve stylu filmu Aeon Flux

Ale jinak "nepodmíněný základní příjem" se mi naopak velice líbí jako způsob jak lenochy nahnat zpátky do práce a už jsem o tom i sám psal
http://petr-kubac.blog.cz/1508/post-socialni-stat

23 Karel Karel | 11. prosince 2015 v 21:08

[21]: Vaše reakce je zcela stejná, jako u podomního prodejce hned po tom, co jsem ho odmítl, aneb dělal ze mě hlupáka, jakéto bohatství vlastně odmítám. Zeitgeist je bohatství podomního prodejce, aneb peníze zakladatelům do kapsy a ovečky co sypou.

24 Karel Karel | 11. prosince 2015 v 21:12

[22]: Také si nedovedu představit, jak průměrný čech přežije ve městě kde mají všichni LCD TV povinně o normované velikosti 48"

25 gilhad gilhad | 11. prosince 2015 v 21:43

[18]:OK, kde je ten dokument sepsany cesky, nebo aspon anglicky, abych ho mohl aspon precist a bude-li stat za to tak i prostudovat?
Prvni 4 minuty toho videa tam nejake mluvici hlavy pomalu a s odmlkami predcitaji jakysi skript nemecky, coz je mi zcela na nic, nebot nemecky neumim a cist dokazu aniz bych hybal rty mnohem rychleji nez ti panacove. A pokud to nefunguje bez emocionalni stranky povidacich staricku, tak je to pouze propaganda, nikoli ekonomika a nema cenu s tim ztracet cas vubec.

26 opus111 opus111 | E-mail | 11. prosince 2015 v 23:02

Když je někdo takový negramota, že si neumí na Youtube  zapnout české titulky ještě mne za to jebe, tak končím s komunikací.

Pan Kubáč to samé, dělá si srandu s inženýrů a potom prokáže, že mu zcela chybí obsáhlejší pohled a pochopení v sociální oblasti a naváží se zcela nesmyslně do Zeitgeist, aniž by cokoliv pochopil.

Tak si dále hrajte na chytré, já končím, nemám potřebu někoho přesvědčovat, když je dopředu rozhodnutý, co si bude myslet.

Pitomců už jsem v životě potkal více než dost, takže mne už nic nepřekvapuje a jak se opět potvrdilo, vzdělání nehraje žádnou roli.

27 gilhad gilhad | 12. prosince 2015 v 11:58

[26]: a kde se ty titulky daji stahnout? Me mluvici hlavy nezajimaji, kdyz mam neco nastudovat, chci fakta a chci mit moznost je cist normalne a podle potreby se k nim vracet a ne cekat, az mi je nekdo prekokta rychlosti prvnacka na zakladce (titulky se tam objevuji stejnou rychlosti jak ty hlavy mluvi)

Jestli nechapes rozdil prostudovat a trpne cekakt, az to nekdo po kouskach prekokta, tak jsi toho asi moc nenastudoval

28 opus111 opus111 | E-mail | 12. prosince 2015 v 12:11

Kdybyste nebyl lenivý, tak byste titulky dávno našel, jak ve formátu SRT tak v PDF.

Ale vám evidentně nejde o studium zajímavého sociálního řešení, jde vám jen o provokace.

http://eko.iwaldorf.cz/

29 Karel Karel | 12. prosince 2015 v 13:17

[26]: Krásná reakce typu "odmítnutý podomní prodejce" nádhera.

Jinak ten Váš základní příjem, samozřejmě že by to fungovalo, jenomže zboží zdraží o nějakou hodnotu tak, aby daně z tohoto zboží byly pak použity na základní příjem, tedy IMHO blbost.

To je jako by Sobotka prohlásil, že od zítřka platí zákon a každý má povinně na výplatu 3x tolik než doposud měl, aby jsme skokem dohnali Německo. Co se asi stane? Do týdne bude zboží 3x dražší a kurz koruna-euro podobně.

30 opus111 opus111 | E-mail | 12. prosince 2015 v 13:22

Píšeš tady blbosti, o žádném zdražování zboží se v dokumentu nehovoří.

Neustále se vyjadřuješ k něčemu, čemuž vůbec nerozumíš a nikdy sis to neprostudoval.

Sobotku si do huby neber, ty hovado neobadane!

31 gilhad gilhad | 12. prosince 2015 v 13:25

Lenivy jsem, ale proklikal jsem cele youtube rozhrani a odkaz na stazeni titulku nenasel. Vami odkazovana stranka tam zminena neni, pri hozeni titulku do googlu na prvnich dvou stranach taky nevyjede, dal jsem nehledal. - je nejaka cesta jak z youtube ty titulky stahnout rovnou (pro libovolny film)?

K materialu samotnemu napisu pozdeji, ted uz musim bezet

32 dotaz dotaz | 13. prosince 2015 v 22:27

[30]: Prosím nekrmte trolly v místním panoptiku, pak se nám tu přemnožují a nedá se udělat krok, aby člověk na nějakého nenarazil.

Blbcovi (mluvím obecně) nevysvětlíte že je blbec a nadávání v internetových diskusích ještě nikomu inteligenci nezvedlo, tak šetřete síly, protože všechno je o lidech (a gaussově křivce). Nic víc, nic míň.

33 gilhad gilhad | 15. prosince 2015 v 6:57

Citat:
Zahrnuje čtyři kritéria:
    Zajišťuje existenci a umožňuje podílet se na společenském dění.
    Jde o individuální právní nárok.
    Vyplácí se bez prokazování potřebnosti.
    Nevyplývá z něj povinnost pracovat.

Citat:
    Základní příjem neznamená pro každého více peněz.
    Nejde o peníze, které by člověku jen tak spadly shůry a měl je navíc,
    ale o sumu, která vrůstá do stávajícího příjmu.
    Příjem z výdělečné práce se zmenší.
    Celková výše příjmu se nezmění,

Dusledek - Kdo bude pracovat za plat pod urovni ZP, bude pracovat zadarmo.

Zapomente na "privydelek k duchodu", "privydelek k ZP", pokud nebudete schopni odvadet praci, ktera sama o sobe po zdaneni "zajisti existenci a nezavislost na praci dle ZP" a jeste neco navic, tak si praci nepolepsite.

Samozrejme ji muzete vykonavat zdarma, pokud vas to zrovna bavi. Ale krome pocitu uspokojeni si nijak nepolepsite.

Kdo neni schopen a ochoten podavat vykony jako zdravy clovek, nema sanci na jakykoli "nadstandart" a pracovat sice smi, ale nic za to nedostane.

Takze vsechny dosud spatne placene prace spadnou do kategorie, kdy se je nevyplati delat.

Nebo se jen zvednou dane a za dostacujici k existenci se dodefinuje miska ryze a sdilena palanda a jinak se nic nezmenei.

34 gilhad gilhad | 15. prosince 2015 v 7:21

[33]: Dale rozhovor s pokladni: - pracovala byste i kdybyste mela zajisteny ZP?
- No, rada potkavam lidi, takze asi ano, ale delala bychg to po svem a taky bych cestovala a venovala se vic rodine a svym konickum

= ted jsou v obchodem porad cedule "prijmeme pokladni" a u pokladen jsou fronty, s takovymto pristupem by misto jedne pokladni jich bylo potreba aspon 5, aby se stav nezhorsil - ale najde se 5x tolik lidi jako je ta pokladni, co by chteli travit volny cas za kasou, aby videli jine lidi?

Uz ted je poptavka po pokladnich vetsi nez nabidka ... ale mozna vsichni urednici sni jen o tom, ze kdyby nemuseli delat za podstatne vyssi plat v urade, tak by si radi ve svem volnu sedli za pokladnu a poznavali lidi, co ja vim?

35 opus opus | E-mail | 12. ledna 2016 v 12:35

"Dusledek - Kdo bude pracovat za plat pod urovni ZP, bude pracovat zadarmo."

Neuvěřitelné, že někdo může být tak slepý. Zvláště na tomto webu, kde předpokládám jistou míru inteligence.

Přeci každý výdělek se připočítá k Základnímu Příjmu. Takže každý výdělek i za nejnižší mzdu je zvýšení celkového příjmu, takže nikdy neděláte zadarmo.

ZP + Příjem z práce

Tady asi opravdu nemá smysl nic vysvětlovat. :)

36 Gilhad Gilhad | 12. ledna 2016 v 16:45

[35]:  Pokud se bavime o tom navrhu z linkovaneho povidani, tak to tak rikaji a ukazuji celkem jasne

Nejde o peníze, které by člověku jen tak spadly shůry a měl je navíc, ale o sumu, která vrůstá do stávajícího příjmu.
    Příjem z výdělečné práce se zmenší.
    Celková výše příjmu se nezmění,

a ukazuji, ze kdo mel vic nez ZP, tak se mu vydelek o ZP pokrati a bude mit stejne.
Kdo mel min, tak se mu to na ZP dorovna.
kdo mel stejne, ma stejne.

To co tvrdite vy (výdělek i za nejnižší mzdu je zvýšení celkového příjmu) je neco jineho, nez tvrdi ty mluvici hlavy.

A o to tady jde.

Ze kazdou chvili o tom nekdo rika neco jineho, co se mu zrovna hodi.

Mluvici hlava rekne, ze zdroje jsou (stejne jako kdyz pujcovali recku) a ze to spocetla (a vzapeti uvede, ze samozrejme mzda vetsi nez ZP se o ZP krati)

Vy tady zas tvrdite, ze samozrejme nekrati, protoze by to jinak byla blbost. A ze mluvici hlava spocetla ze zdroje jsou (ale ta to pocitala za predpokladu, ze se to krati a jak dobre pocitala vydelecnost pujcek recku vsichni vidime - recko v dluhove pasti a veritele ve ztrate, mluvici hlavy maji premie za obchody)

Tak uz se dohodnete o tom, jak to je. Takhle se s tim neda diskutovat, kdyz se nesejdete ani na zakladnich predpokladech.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama