close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Japonská školní klička.

23. února 2016 v 5:55 | Petr |  Svět okolo
8. června loňského roku rozeslal japonský ministr školství dopis všem japonským univerzitám, které dostávají státní příspěvek na svůj provoz, že pokud do začátku školního roku 2016 nezruší, nebo radikálně neomezí své fakutly a obory zabývající se "humanitními studii" nedostanou pro školní rok 2016 státní dotaci, na kterou jsou zvyklé.

Jako oficiální důvod tohoto kroku uvedl, že japonská vláda neustále vyhodnocuje efektivitu peněz vynaložených do školství, a že odpovědnost v nakládání s penězi daňových poplatníků brání japonské vládě nadále finacovat humanitní škoství, které se ukázalo jako málo užitečné pro ekonomiku v situaci, kdy daleko užitečnější technické školy nejsou plně obsazeny.

Humanitní fakulty si bude moci ponechat pouze 7 tradičních "imperiálních univerzit" a soukromé školy, které nepobírají příspěvky od japonského státu. Ostantí školy mají své humanitní fakulty transformovat na "střediska praktického vzdělávání". Japonské ministerstvo školství soudí, že tento krok povede k poklesu počtu studentů humanitních oborů o 50% ve školním roce 2016/17 a následujících.
HUH - toto je tedy téměř doslovný překlad oficiálních zpráv, které jsou více než půl roku staré. Jelikož Japonsko bezprostředně nesleduju - tak mi tato převratná novinka doposud unikala. Přesto, když jsem četl tyto zprávy - a rozčilené reakce na ně. Nemohl jsem se ubránít pocitu - Japonsko má rozum a pokud by se tento krok dostal do hledáčku evropských médií - patrně by Japonci byli obviněni z tak oblíbeného fašismu, nacionalismu, a ač se to zahraničí mimo Japonsko netýká - možná i z rasismu a xenofobie. Zatím místo xenofobie jsou Japonci pouze obviňování, že "nepochopili" vývoj dějin a že se vracejí k "zastaralému modelu" společnosti, kdy prosperita je založena na práci a výrobě, což prý je typické pouze pro rozvojové země.

V pravdě se nejedná o likvidaci humanit, jako takových, ale o zavedení zásad - chceš být "genderový specialista" - můžeš, ale za své na soukromé univerzitě. Ty jistě přijmou i propuštěné vyučující a tím jejich úroveň vzroste nejméně na úroveň rušených, státem financovaných, humanitních fakult.

Než skončíme dnešní krátký, ale šokující příspevek jenom sugestivní otázky - dovedete si představit, že by takový krok udělal "hrdina Bohouš" ? Jsou české peníze vynaložené na specalisty v "evropských studiích" efektivnější než japonské peníze vynaložené na specialisty v "japonských studiích" ? Dovedete si představit, co by se stalo v české / evropské společnosti pokud by takový krok udělalo česko / EU ?

Opravdu jsem šokován, a doufám, že tato zpráva se v česku přece jenom dostane ve všeobecnou známost, protože naznačuje možnost probuzení zdravého rozumu, poklidnou cestou, bez krvavé mezihry ve jménu Alláha.

Poznámka při druhém čtení - máme ve Frýdku celkem pochvalovanou úklidovou agenturu LESK - už jsem jednomu religionistovi a jednomu "manažerovi veřejné správy" vystavoval zdravotní potvrzení, že tam mohou pracovat - jako uklizeči. Zcela vážně a bez nejmenší nadsázky !!

Poznámka při třetím čtení - podle zpráv z poslední doby se zdá, že české školství má úplně jiné problémy - opice ovládly ZOO a ošetřovatelé se třesou o život. Učitelka na pražské průmyslovce zemřela - de facto stresem ze šikany svých žáků - už teď čteme články "vždyť to jsou jen děti". Omyl - školství má být lehká - státem provozovaná a hlavně státem kontrolovaná - šikana na žáčcích, nikoliv naopak. Kantor s rákoskou v ruce - ví kdy přestat. Druhá strana - to jest děcka ( hajzli ) - to nevědí a výsledek se dostavil.

Možná ale souvislost s humanitním vzděláním v Japonsku tu je. Pokud je váš hlavní obor pajdák / ulejvárna. Obor typu "každý kdo neumře před promocí - odejde s červeným diplomem" - odkud máte brát autoritu ? Navíc v době kdy "společenská smlouva" neexistuje. Rodičovské schůzky jsou inkviziční tribunál blbých a agresivních rodičů, kteří hájí geny svých potomků. Školství řídí vaši ještě hloupější spolužáci ze zašívárny, kteří ani učit neumí - jen vypracovávat "směrnice", které přikazují nestresovat "citlivou dětskou dušičku" žádnými požadavky. Pak se nelze divit že učitel je tlačen do pozice "ovce" a na prázdné místo pastýře se tlačí "vlci".

Jinými slovy - školy mají být přísné a o něčem, nebo ať radeji nejsou vůbec ! Což platí nejenom pro školy !
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 lojzik76 lojzik76 | 23. února 2016 v 6:30

No, paní ministryně školství chce naopak více podporovat humanitní obory. Ta baba má naprosto šílené nápady, viz inkluze. Tady se už roky vytváří vzdělanostní společnost, kdy se řeší, aby vysokoškolský titul mělo 50 % lidí a maturitu každý. A na to samozřejmě společnost nemá. A tak se snižují laťky, aby to náhodou nebylo moc těžké a vznikají podivné vysokoškolské obory, které by byly nesmyslné a k ničemu i jako dvoudenní odpolední kurz.

3 p p | 23. února 2016 v 8:27

Typycký model vzdělaného kantora a s ním spojený obraz klasického školství je prostě pryč. V dnešní době platí hlavně "kdo umí, umí, kdo neumí, učí" (s výjímkami). Ze školství se stal jeden z odborů státní správy, a podle toho také vypadá. Včera jsem synovi vysvětloval kladkostroje, myslíte, že jim jejich fyzikář nějáký ukázal? Ne, měl připravenou krásnou prezentaci, v nějkém powerpointu. Když jsme si udlělali kladkostroj z Merkuru, kluk se plácnul do hlavy a řekl Áha!  

Na druhou stranu, nevidím jic špatného na tom, když někdo vystuduje religionistiku a pracuje jako uklízeč, sám jsem obdobný případ a nestěžuju si.

4 blr blr | 23. února 2016 v 9:31

Krásný článek - když si vzpomenu na to, že z "vyhlášení" průmyslovky v Pardubickém kraji jsme šli pracovat asi tři, zbytek na "VŠ", ...

Jinak to říkáte na propagandistická videa, pro mě nejznámější

https://www.youtube.com/watch?v=cCNpNpni6rY
https://www.youtube.com/watch?v=ZecMe60_YFk
https://www.youtube.com/watch?v=eZlYqiBiaWU

5 R.Richter R.Richter | 23. února 2016 v 11:24

No nakonec školství dělá jen to, co zbytek společnosti, tedy páchá "řízenou" sebevraždu s úsměvem a požehnáním elit.

K LESKu. Vaše překvapení je z neznalosti těch "tam dole". Ono je to daleko horší. Každý zaměstnavatel musí mít "svého závodního", tedy smluvního lékaře jenž každého!! nově nastupujícího zaměstnance musí zdravotně pro danou práci "uschopnit". Dokonce i při odchodu ze zaměstnaneckého poměru, což se neděje.  Ti co mají noční, každý rok k "uschopnění".

Už jenom tato "uschopňování" smluvním lékařům zajišťuje slušný existenční limit. Ceny jsou od 50,-Kč (zbabělci)do 600,-Kč (sekáči) za kus.

Jste na blbé straně lékařské ekonomické barikády.

6 ? ? | 23. února 2016 v 12:28

Ano, humanitní obory bude nejlepší zrušit. Začneme historií, aby ji nikdo moc neznal a pokud možno se z ní mohl moc poučit. Dále zrušíme studium jazyků a cizích kultur, ke světovosti přece stačí mluvit "po našimu" (v Brně pak hantec) a čágo bélo ingliš z MTV. Populace nám sice stárne a ve stáří dementní, ale co už, sociální práci taky zrušíme... Migrační krizi nám pak vyřeší nejlépe nějaký technolog, jen nevím, jakou technologii zvolí - střílet na hranicích? plynové komory? nebo něco inovativnějšího? A může přitom vyřešit i ten problém se stárnoucí populací...

Ne, nedělám si iluze o produktivitě humanitních oborů (a ano, můžeme se bavit o jejich funkcích manifestních i latentních), ale představa, že cesta k prospěritě spočívá ve zrušení humanitních oborů, protože vše vyřeší technici a technologové, je stejnou cestou do pekel jako představa, že vše vyřeší genderoví specialisté.

7 R.Richter R.Richter | 23. února 2016 v 12:49

[6]: To to bolí. "Migrační krizi nám pak vyřeší nejlépe nějaký technolog".

Migrační krize je krizí politiky a žádný jiný ji nevyřeší. Určitě ne nějaký sociálně vzdělaný pracovník. Nakonec, bude-li třeba, na pořad přijdou i ty nutné, značně humanitární, dokonce i nexenofobní, nefašistické, džendrově neutrální procesy "střílet na hranicích". Kéž by žil světově proslulý alkoholik Havel to by bylo slávy. Létadla s plnými pumovnicemi podél hranic a toho humanitárna, jedna radost.

8 petr-kubac petr-kubac | 23. února 2016 v 13:07

[6]: Václav Klaus v roce 1991 zrušil komunistické dotace od zemědělství, následkem toho zrahly potraviny s obsahem živočišných tuků skokově 2-3x následkem toho klesl počet infarktů za 2 roky o 25% od roku 1991 dodnes doktoři zvýšenou péčí snížili infarkty ještě o nějaká 3-4% takže v tomto případě : "lékař léčí, Klaus uzdravuje"

Tedy asi v tomto smyslu sociolog řeší "sociální" problémy s migranty ;-))))) a s dementy ;-)))))))))    lingvista učí jazyky atd.

Ano příslušní humanitně vzdělaní experti o tom mudrují, ale "Merkelová / Sobotka / Babiš uzdravuje" - a žádný z nich přitom nestudoval "Evropská studia"

9 Had Had | 23. února 2016 v 15:16

1.) Vzpomínám, že Jan Werich kdysi prohlásil, že se stal obětí humanitního vzdělání.
2.) Léta jsem se setkával s tím, jak obětí přírodovědného vzdělání rozhodují o projektech, které neumějí přečíst, aby zachránili tvora, kterého jako jediného mají přečteného.
3.) Titul ještě nikoho od blbosti neuchránil. Kéž by nás jednou platili, za to co děláme a ne na jaké jsme pozici v nesmyslné mašinérii plné zbytečných součástek.

10 Tin Tin | 23. února 2016 v 18:26

[6]: "poučení se z historie" -- to je taková pořád se opakující kravina. Kdyby se naše společnost měla vážně poučit, tak okamžitě klepne putlera přes prsty, aby si více nevyskakoval, už teď zopakoval roky 1938 i 1968. A invazi imigrantů by se bránilo všemi prostředky, aby silná menšina nedala v budoucnu záminku k dalšímu překreslování hranic.

11 Vladan Vladan | E-mail | 23. února 2016 v 19:06

Jmenují se ,, Igor Hnízdo,, a budu Vás trestat tímto středověkým nástrojem, dokud se budete chovat jako ve středověku. Joooooooo Rákosku na ně!!!!!!

12 Václav Václav | E-mail | 24. února 2016 v 16:42

Doporučuji nahlédnout do stránek UK "Repozitář závěrečných prací". Tím UK myslím důstojnou Univerzitu Karlovu. Myslím, že se zakladatel točí v hrobě nad praktickou aplikovatelností prací. Já bych doporučoval práci typu "kolik andělů se vejde na špičku jehly", jako řešení pro Pražskou hromadnou dopravu

13 wehrner wehrner | 25. února 2016 v 9:00
14 ? ? | 25. února 2016 v 15:30

[13]: No a co? Máte s tím problém? To, že v těchto tématech nevzdělaná / jednostranně vzdělaná část populace nespatřuje užitek, ještě neznamená, že jsou bezcenná... Vezměte si takové osvícenství - na některá témata se v té době také hledělo přes prsty a zdálo se, že jsou naprosto nesmyslá, a kde bychom bez osvícenství byli teď?

15 Václav IV Václav IV | 25. února 2016 v 18:19

[14]: Tady přece nejde o témata, ale o to kdo a v jakém množství se jim věnuje. To je zcestné.. Nedávno jsem ve vlaku vyslechl rozhovor, kde vystudovaný evoluční antropolog vyprávěl o své práci v reklamní agentuře. Kde v tom vidíte to "osvícení"?

16 IDe IDe | E-mail | 25. února 2016 v 18:25

[14]: Já s tím problém mám. Je to neužitečné, naprosto bezcenné pseudovzdělání absolvované ctižádostivými hlupáky, kteří by neměli nejmenší šanci vystudovat cokoliv smysluplného. Nevidím jediný důvod, proč by měl daňový poplatník něco takového financovat!. Mezi svými zákazníky mám dostatek absolventů takových škol, bez výjimky se jedná o jedince bez špetky představivosti a s nulovou schopností logického myšlení zato s neuvěřitelným sebevědomím.
P.S. Sociologie je asi takové věda jako věštění z lógru, homeopatie, numerologie nebo astrologie!

17 petr-kubac petr-kubac | 25. února 2016 v 19:51

[14]: Osobně nemám problém vystoupit před veřejností a žádat za svoji práci prachy. Pokud někdo "vědecky studuje" Gay porno - myslíte si že má stejnou odvahu ?

Nebo se musí skrývat za obezličky typu : "ke kultuře civilizovaného státu patří ..... ( abyste nedobrovolně platili ty kraviny, které produkuju )"

Tudy podle mně vede dělící linie.

18 Váslav IV Váslav IV | 25. února 2016 v 20:35

[17]: Ten původní názor, o farářích, řemeslnících a sedlácích, co se tu na pár minut objevil, byl přímočarý a jasný. Klidně tu mohl zůstat.

19 ? ? | 25. února 2016 v 21:38

[14]: Hovoříme zde o kvalifikačních pracích, jejichž primárním účelem je dokázat, že student zvládl metodologii vědecké práce, téma je v podstatě sekundární. Ten, co studuje gay porno, s tím veřejně vystoupí, mj. proto, že téma práce bude mít napsané v diplomu a jistě se ho na to řada lidí zeptá. Nemluvě o tom, že v gay pornu se točí pěkné prachy, tzn. možná to nebude mít daleko ani k praktické aplikaci, po níž tady všichni tak rádi volají ;-)

Absolvent jakékoliv vysoké školy by měl především zvládnout kritické myšlení, obor často bývá jen omáčkou, do které je toto zabaleno. Superspecializované obory, jako je medicína, jsou s dovolením trochu zvláštní případ.

Pokud se na absolventy humanitních a společenských oborů hledí jako na darmožrouty, dovolím si položit otázku, kolik absolventů přírodovědných a technických oborů pracuje skutečně v oborech, které vystudovali? Řekl bych, že si tak můžou podat ruce - takže proč by nemohl udělat evoluční antropolog kariéru v reklamce? Dokonce bych řekl, že je to celkem rozumné uplatnění vystudovaného oboru.

Druhou věcí je naprostá inflace vzdělání a titulů - ale to se netýká jen humanitních oborů, ale i technických - viz např. občasné diskuse na list.hw.cz.

Množství vysokoškoláků je ovšem politické zadání, které nebere v potaz rozložení inteligence v populaci - pokud studuje na VŠ 60% populačního ročníku, nezanedbatelná část vysokoškoláků jsou nutně debilové (ve smyslu diagnózy). Nicméně i toto má svůj důvod - latentní funkci vzdělávání je totiž redukce nezaměstnanosti. A zaplatit studentům studium na VŠ s tím, že je budou živit rodiče, holt stát asi vyjde levněji, než jim vyplácet podporu. Přebytek populace (a otázka, co s ní) je zase problém přelidněné a příliš technologicky vyvinuté západní civilizace. A je otázkou, co s tím...

20 petr-kubac petr-kubac | 25. února 2016 v 21:40

[18]: klidně to můžu zopakovat - lze si představit městečko, kde je 1 farář, 10 řemeslníků a 90 sedláků, ale těžko bude stabilní městečko s 90 faráři a jedním sedlákem - ale to je vlastně stejný argument jako když stojíte na trhu a ptáte se lidí zaplatíte ( dobrovolně ) za moji práci ?

Proto jsem to smazal.

21 petr-kubac petr-kubac | 25. února 2016 v 21:49

[19]: To by mě zajímalo  kdo z autorů prací na tom linku
http://www.white-media.info/akademicke_bahno.html
byl nucen pracovat s kritickým myšlením a klidně to rozšířím i na vedoucí a oponenty těch "prací"

Ergo - kdo nepracuje s vyvratitelnými hypotézam ať nemlží vznosným pojmem kritické myšlení.

Ale možná nemám dostatek fantazie - možná "sexuální slang Rokycanských Romů" lze nějak přetavit v nějaký experiment že ?

22 petr-kubac petr-kubac | 25. února 2016 v 21:55

[21]: Mimochodem toto je odkaz z budoucího článku o "kargokultistických vědách" - což jsou "humanity" z pohledu Richarda Fenymanna - stojí to za přečtení
http://www.osel.cz/8443-richard-feynman-cargo-cult-science.html

23 ? ? | 25. února 2016 v 22:29

[20]: Pěkný bonmot, ale zase na druhou stranu to bez toho jednoho faráře začne za chvíli drhnout - homo sapiens sapiens totiž nějaké filosofické / náboženské ukotvení, nějaké etické / morální směřování prostě potřebuje (a tudíž i tyto obory mají své opodstatnění). O tom, kam vede nízká míra religiozity, se můžeme velmi dobře přesvědčit v degenerované české společnosti - a to říkám jako člověk nevěřící.

[21]: Diplomovou práci neznám, ale studium sexuálního slangu menšiny může pomoci pochopit třeba to, jak funguje slang v kontaktu dvou jazyků, z nichž je jeden jazyk menšiny. Některé poznatky / závěry práce pak mohou posloužit jako hypotézy pro další výzkum, který je může vyrátit, nebo potvrdit, což by mohlo přispět k lepšímu pochopení, jak obecně jazyk funguje, jaký je jeho vztah k myšlení, etc. Snaha téma přetavit práci v experiment je bohužel skutečně důsledkem Vašeho omezeného rozhledu nebo záměrně zavádějící argumentace (přetavit v experiment nelze ani všechna témata v přírodních vědách!).

Pokud uznáváte jen práci s hypotézami, uznáváte jen kvantitativní metodologii. V oblastech fungování věcí lidských ovšem často k mnohem lepším výsledkům vedou přístupy kvalitativní, jejichž cílem je prostě pochopit nějaký jev - a výsledkem této snahy o pochopení může být právě ona formulace hypotéz, které pak potvrdíte či vyvrátíte následným kvantitativním výzkumem. Na kvalitativní výzkum je tedy třeba hledět v kontextu fungování oborů - jen s ním to nejde, bez něj to také nejde.

Druhou věcí samozřejmě je, jak funguje věda a "věda", ale to není problém jen v humanitních vědách. Z medicíny jistě znáte řadu "studií", jejichž cílem je jen potvrdit, že konkrétní preparát je v něčem lepší než konkurence - mnohdy pouze s cílem podpory zavádějícího tvrzení v reklamštině... Čili i zde se falšuje a manipuluje ve velkém - zrušíme tedy medicínu?

24 Václav IV Václav IV | 26. února 2016 v 9:08

[23]: Nikde nevidím, že by tu někdo navrhoval svět bez farářů a bez humanitních studií. Problém který se dnes objevuje je ten, že studentů humanitních oborů je prostě příliš mnoho. Důsledkem je že se ani nemohou uplatnit v oboru který studovali a berou co se vyskytne aby se uživili. V osvícenství také nechrlily univerzity tuny osvícenců a přesto proběho, že?

25 ? ? | 26. února 2016 v 10:30

[24]: Ano, studentů humanitních oborů je možná příliš mnoho, ale zjistěte si, kolik vynaloží stát na vzdělávání jedno z nich a kolik vynaloží na vzdělání jednoho technika či přírodovědce. Klíčové slovo: "koeficient ekonomické náročnosti". Napovím: většina humanitních a společenských oborů 1-1.2, technici začínají na 1.65, většina přírodovědných oborů mezi 2-3, medicína 2.8, nejdražší jsou zubaři a umělci s koeficientem 3.5. A kolik techniků a přírodovědců pracuje mimo obor? Kolik lékařů odchází do zahraničí?

Při zvážení teze o redukci nezaměstnanosti tedy armáda humanitně vzdělaných pracujících mimo obor není z pohledu státu zas tak hrozná a nákladná ;-)

Problémem je velké množství lidí s příliš vysokým stupněm vzdělání (a tedy nutně jeho klesající úroveň) OBECNĚ, NAPŘÍČ OBORY. A pokud se někdo tak rád naváží do diplomek na humanitních oborech, stačí se podívat na takové elektroinženýry a jejich diplomky typu Arduino po sto padesáté, aneb Univerzální vývojová deska s ATMega328, přičemž dvě třetiny práce jsou okopírované katalogové listy použitých součástek, zbytek je plagiát odněkud z Internetu a o tom, že před ledku by bylo vhodné dát nějaký ten odpor k omezení proudu, budoucí páni inženýři netuší zhola nic. Takže obdobné nesmysly s nulovým praktickým užitkem, jen si každý netroufne to zesměšňovat, protože nemá pocit, že tomu rozumí - a humanitním vědám přece rozumějí všichni, že.

A můžeme pokračovat, napříč obory: skazky o tom, jak suverénně až nebezpečně si počínají mladé paní doktorky čtvrt roku po promoci, z nichž nezanedbatelná část jsou relativně tupé nanynky s hyportrofovaným egem a dobře zvládnutými prezentačními dovednostmi, mám doma na talíři každý den.

O tom, že většina inženýrů má problém pochopit multikauzalitu, bych mohl taky vyprávět (a stejně tak by o tom mohla vyprávět řada lékařů, mezi nimiž jsou inženýři jako pacienti zvláště oblíbení).

Ano, je vzniká tu generace nevzdělaných vysokoškoláků, ale to zdaleka není problém jen přebujelých humanitních oborů...

26 Václav Václav | E-mail | 26. února 2016 v 13:34

Ověření technických a jim podobných myšlenek je evidentní, i když pořád existují "vynálezci" perpetua mobile. Ovšem ověření  humanitních názorů je možné pouze "společenskou praxi", která je obvykle za "horizontem událostí", takže se zpravidla z těchto odborníků stávají pouze perfektní diskutéři, kteří jsou od konkrétního nástinu správného řešení zpravidla ještě dále než je ten horizont.

27 rovan rovan | 28. února 2016 v 7:26

Souhlas se vším!
Nadávno jsem u "benzínky" poslouchal pána co nadával nad novinama:"Je to samej filozof a podobná verbeš, flákají se a na stavbách nejsou lidi!" Nedalo mi to a odsekl jsem, že nevidím důvod, proč by filozof nemohl dělat na stavbě, když nemá práci v oboru? Bodrý chlapík odvětil: "Áť se snaží studovali za naše prachy!" S usmátím jsem si představil filozofa jak se snaží...
Proč to píši? Až dude spousty filozofů dělat na stavbách, možná ubude studentů filozofie!

28 Tin Tin | 29. února 2016 v 14:22

[20]: Kolik má ten jeden sedlák k dispozici účelných robotů? Já si to tak představit dokážu. (A řekněme, že sedlák umí roboty opravit, nebo že opravář robotů vandruje od vesnice k vesnici.)
Pak bude zajímavé, co se začne dít, až farmaření sedláka přestane bavit a dá se na fáráření, nebo až se nějaký farář také začne rýpat v zemi.

29 Michal Michal | E-mail | 11. března 2016 v 12:44

[8]: tento týden jsme řešil "následky" páně Klausova zrušení "dotací" do zemědělství. Dotace z duše nenávidím, ale co provedl V.K. (pokud to byl opravdu on ?) bylo zrušení výsledku tereziánských reformy diferenciovaného danění zem.půdy podle oblasti, výšky, polohy a výnosnosti. Za komančů to snad jen zdokonalili natolik, že neúrodné polohy byly opravdu dotovány (za M.T. snad jen mírněji daněny). Důvodem mohlo být udržení pracovních míst i obyvatel  místě. Dnes naprosto nepochopitelně pobírají stejnou dotaci ve stejné výši zemědělci v polabí i v Orlických horách. Dává Vám tohle smysl?

PS: na Váš web jsem náhodou narazil teprve včera a doslova ho hltám. Nadhled si ale snažím zachovat  :-)

30 petr-kubac petr-kubac | 14. března 2016 v 8:20

[29]: O terezinánském systému zdanění půdy opravdu nemám tuchy - poznámka směřovala k tomu, že pokud jdete na jádro věci a zdražíte sádlo - má to na kardiovaskulární choroby větší vliv než celá kardiologie i prevencí dohromady

Ergo - můžete mít třicet neziskovek  plných sociologů bojujících proti chudobě, ale pak někde otevřete fabriku a má to větší vliv než všichni žvanilové.

31 Petr Petr | E-mail | 22. září 2016 v 19:44

děkuji za perfektní blog. Za č dny jsem jej doslova zhltl. Největší dík za (bio)chemii, jediný obor, který mne zatím minul a tak je pro mne ještě zajímavější.
Ani já nemám rád "grammar nazi", kteří tepají autora za každý překlep (i když "státní zpráva" mne  v jednom z minulých blogpostů zatahala za oči), ale "...stresem ze šikany svých žáků..."
je přeci jen významově trochu jiné než "stresem ze šikany svými žáky" nebo "stresem ze šikany od svých žáků"

32 Petr Petr | 22. září 2016 v 19:45

jj, to je ten český layout na nečeské klávesnici: Za 4 dny ...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama