close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Poslech krátkovlnného rozhlasu 1.

31. března 2016 v 5:23 | Petr |  Elektro
Loni o Vánocíh jsem prohlásil "civilizace je v prdeli" neočekávejte články o robotech a jiných blbostech, ale o přežití v drsných podmínkách. Taky jsem prohlásil "nejsem první robotik, kdo udělal takový obrat - ani poslední". Vše je dokonalá pravda - přede mnou se od robotů k "přežití bez civilizace" otočil význačný "robotik Matfyzák", kterého nemohu jmenovat, ale na jeho žádost vzniklo několik dílů "Chemie pro šílence" a teď jde stejným směrem jeden z administrátorů slavného serveru Robodoupě, který to o sobě ještě neví, ale já to o něm vím na 100%.

Tento člověk se mnou místo robotů začal řešit "zatraceně kvalitní radiopřijímač", Antény a v poslední době si koupil krátkovlnné rádio - čímž svůj osud v mých očích zpečetil. Napsal jsem mu několik obsáhlých mailů o tom "jak se chytá" na krátkých vlnách, a pak se mi rozleželo, že krátkovlnný rozhlas je přesně ten průnik "vidlácké elektroniky" a vidláckého životního stylu vlastizrádným "státním orgánům" navzdory.

Přestože budeme probírat i radioamatérské vysílání - těžištěm seriálu bude rozhlas, protože krátkovlnný rozhlas je ( a bude ) jedna z možností jak se vymknout státní cenzuře. Státy, které vysílají na krátkých vlnách tam řeknou více než se odváží pronést v běžných médiích ( Rusko vyhrožovalo ( na krátkých vlnách ) Ukrajině zastavením dodávek plynu půl roku dříve než o této možnosti informovalo "ČT24" ).
Dobroserní intelektuálové namítnou, že na krátkých vlnách vysílají vlády a toto vysílání není "vyvážené", schválené EU a vůbec Bruselem náležitě cenzurované. Kouzlo krátkých vln je v tom, že za hodinu ladění a poslouchání slyšíte státní cenzury tolika států, že si často můžete udělat obrázek - lokální cenzuře navzdory. Navíc - na rozdíl od internetu "Ionosféra ( která odráží signál a tím jej šíří ) rozhlas necenzuruje" - na rozdíl od současného "hnutí za Internet bezpečnější", kteréžto je krycí zástěrkou pro cenzurou šitou místnímu režimu na míru, ať už je tento jakýkoliv.

Kromě toho, proč bych nenapsal o věci, kterou dělám od děcka, která mě baví, a která kdysi měla dobrodružnou příchuť chytání "Hlasu Ameriky" a "Svobodné Evropy" komunistickým cenzorům navzdory a dneska to je ( a bude ) velice podobné - dobrodružné shánění informací - "novým Marxistům z Bruselu" navzdory.

Bohužel jakožto člověk, který vyšel z radioamatérského prostředí - nedovedu se na krátkých vlnách orientovat bez dopomoci "radioamatérských pásem" proto budeme muset probrat i tuto oblast, přestože hlavně u nás jsou radioamatéři přímo rakovinově zasažení - jednak svým věkem - a potom spoluprací s bývalými komunistickými strukutrami na ose Savzarm - odposlechová služba STB, což je přesně ten důvod,proč jsem zatím o krátkých vlnách nepsal.

Budeme proto postupovat odzadu
  • Krátkovlnné modulace
  • Radioamatérská pásma a co na nich slyšet
  • Rozhlasová pásma a co na nich slyšet.
Pro netrpělivé mezi vámi bych uvedl jednoduché pravidlo jak ná krátkých vlnách alespoň něco slyšet ještě dneska večer :
  • je-li slunce na obloze ladím rádio od 21 ( 18, 15 ) MHz směrem k nižším kmitočtům,
  • není-li slunce na obloze ladím rádio od 5 ( 2.3, 1.7 ) MHz směrem k vyšším kmitočtům.

Což mě vede k poslední poznámce - máte krátkovlnné rádio ? Jak to že ne ?! Chcete být obětí propagandy vyráběné "intelektuály okolo Bohouže" ? Mně osobně se podařil majstštyk a koupil jsem několik krákovlnných rádií, které byly nové k sehnání za 249 kč. A za tuto cenu je jejich výkon - nepřekonatelný ( myšleno vážně beze stopy ironie ).

Před úplným závěrem prvního dílu tedy - šup do elektra, koupit baterkami hnané kapesní rádio s krátkými vlnami a šup s ním mezi fazole a rýži do "krizové krabice SAMLA"
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 SPECZ SPECZ | 31. března 2016 v 8:51

Tecsun za 250 ? Kde ? Pod 3kkč jsem ho nikde neviděl ...

2 Perpeťák Perpeťák | 31. března 2016 v 10:38

Zděsil jsem se Vašeho výroku "Intelektuálové kolem Bohouše". O koho jde ?

3 IvanH IvanH | 31. března 2016 v 14:36

[1]: No to by aj mna zaujímalo. 10€ dam za neho bez mihnutia oka ...
Mám doma stale funkčný trazistorák Hitachi vyrobený okolo roku 1965 , KV pásmo rozprestreté na min 2 možno 3 rozsahy, samozrejme aj DV,SV a VKV, 12 tranzistorov - poctivý superhet, na 4 veľké monočlánky to beží možno aj rok - záložne rádio pre každý prípad.

4 dotaz dotaz | 31. března 2016 v 19:22

Super! Jelikož posledních pár let začínám trochu litovat, že jsem se nikdy pořádně nevěnoval analogu a VF (a vím tak o tom celkem kulový), tak se těším jak malej Jarda.

A můžem oprášit nějaký starý amára :-) (škoda, že tohle není Váš web… :-/ )

5 Perpeťák Perpeťák | 31. března 2016 v 20:46

Pokud radio nemá minimálně dvoje směšování, tak to není radio. Stejně tak pokud nemá koncový stupeň vysílače dveře, tak to není žádný vysílač. To radio za těch 250 korun má dva integráče, vsadím se že se ladí provázkem, který je namotanej jedním koncem na osičce knoflíku, a druhým koncem na kolečko plastovýho otočnýho kondenzátoru. Tohle používat na krátký vlny je šílenost. Každá stanice jde na rozsahu minimálně dvakrát jako zrcadlový kmitočet, a pokud to začneme měřit i triviálními metodami, zděsíme se za co jsme vyhodili prachy. Nejšílenější jsou levná "digitální" radia, která dokonce něco ukazují na displeji čísly, ale zakrátko zjistíme, že většina tlačítek na panelu je jen ovládání nějakého budíku.

6 SPECZ SPECZ | 31. března 2016 v 21:54

Zjistěte si o tom rádiu něco než začnete kecat hovadiny ...

7 petr-kubac petr-kubac | 31. března 2016 v 22:16

Ajaj - to jsem netušil jaké pozdvižení bude z krátkovlnného rádia za 250 ( zcela přesně 249 kč )

Takže přerušuji dočasně seriál - příště bude o rádiu článek.

Jenom drobný disclaimer - neobjevil jsem jak sehnat Tecsun 660 za 249, ale na druhou stranu si troufám tvrdit, že "moje rádio" je daleko lepší než "provázek kolem osičky kondenzátoru"

Jo a mimochodem - jsem 100% přesvědčen, že tohle rádio má jediné směšování ( v principu možná žádné směšování ) a přesto nemá zrcadlové příjmy - protože to kouzlo se jmenuje směšování na nulovou mezifrekvenci a DSP demodulace - to všechno se dá dneska koupit za 249 heč ;-)

8 Dex Dex | 1. dubna 2016 v 7:58

Pokud hledáte levnější rádio na KV, tak doporučuji Vaší pozornosti http://swling.com/blog/2014/12/a-review-of-the-countycomm-gp5ssb-portable-radio-a-great-emergency-portable/

Ovšem za 249,- Kč ho neseženete ;-)

9 SPECZ SPECZ | 1. dubna 2016 v 10:07

Aha, působí to dojmem že se na fotce chlubíte levným úlovkem. Pokud tomu tak není, bylo by fajn doplnit informaci že se jedná o ilustrační foto :-)

10 Perpeťák Perpeťák | 1. dubna 2016 v 11:33

Pokud je to radio jak píšete něco s IO typu 7000 a pod. / synchrodynní příjem /což jsou skoro všehcny dnešní přijimače,  pak je to ještě mírně horší. Funguje to sice od skoro nuly do víc než 140 MHz, ale silnějšjí vysílač vždy vytlačí slabší, což je třeba na KV a tom slabším vysílači který chceme poslouchat, lahůdka. Jak staromil bych doporučil třeba stařičkou knihu "s tranzistorem a baterií, kde je třeba popsán tranzistorák s konvertorem. To už je skutečné dvojí směšování, a když konvertor uděláme mechanicky stabilní, a původní tranzistorák použijeme jen jako mezifrekvenci, můžeme dosáhnout skutečně dobrých výsledků, zejména pro začátečníka. Pokud bychom měli zájem postavit něco citlivého sami, existuje ještě cesta přímozesilujících přijimačů, a moderní digitální provozy s počítačem, kde se nám sype třeba morzeovka, PSK a podobně přímo písmenky na obrazovku jako pro blbce. /Případně tomu můžeme nějakým překvapivě jednoduchým bastlem i pomocí počítače odpovídat../.Při dnešních téměř geniálních součástkách jako třeba BF998 na vstupu můžeme dostat za babku za večer překvapivě citlivá zařízení.

11 Osmdesát Osmdesát | 1. dubna 2016 v 14:44

Pokud "marxisté z Bruselu" nevidí KV vysílání rádi, je to možná jeden z důvodů, proč ČRo na KV před pár lety skončil (http://www.radiotv.cz/p_radio/cesky-rozhlas-kvuli-usporam-definitivne-ukoncil-vysilani-na-kratkych-vlnach/).
I když nevím, co světoborného by ČRo byl na KV schopen oproti standardnímu vysílání říct? Buď jak buď, mezinárodní KV vysílání podle mě vždy bylo prezentací každého státu, tak nějak to souviselo s jeho sebedefinicí mezi ostatními, s jeho kulturní úrovní. Vypnutím KV vysílání vláda dala vlastně najevo, že tohle nechce.

12 dotaz dotaz | 1. dubna 2016 v 17:02
13 petr-kubac petr-kubac | 1. dubna 2016 v 18:35

[10]: Prosím prosím - ušetřete čtenářům čas a piště jen tehdy pokud máte o předmětu diskuse alespoň vzdálenou potuchu - Ano ?

14 K K | 1. dubna 2016 v 18:51

Zde je zdroj foto
http://swling.com/blog/wp-content/uploads/2013/12/Tecsun-PL880-SWLing-Post-0527.jpg

Také jsem si říkal, že Kubáč dobře koupil za 250Kč

15 Perpeťák Perpeťák | 1. dubna 2016 v 18:57

Bohužel, již delší dobu se s tím živím, a nemám doma hvězdářský dalekohled, a tak nemám praktickou možnost, pokud někdo konkrétně neco chce,  od těch rádií utéct třeba do vesmíru. Zkuste něco hodit na plošňáky, a uvidíte. Ty hvězdy mají výhodu, že jsou naštěstí daleko...

16 petr-kubac petr-kubac | 1. dubna 2016 v 20:50

[15]: Tak nás z pozice profesionála poučte, co znamená IO typu 7000 - jestli je to "jednočipové rádio" typu TDA 7000  ( jedno směšování mezifrekvence 70 Khz), které sice není vzor kvality, ale "překrývání radiostanic" je výhodnou vlastností frekvenční modulace bez ohledu na přijímací čip.

Nebo jestli IO 7000 znamená příjem pomocí CMOS spínaných mixérů typu 74HC4066 - které používá například nejlepší QRP radiostanice současnosti ELECRAFT KX3 ( jedno směšování mezifrekvence 15 KHz a DSP demodulace )

17 Perpeťák Perpeťák | 1. dubna 2016 v 21:08

Tím "typem 7000" a pod. jsem myslel odstrašující šumáky z vietnamských tržnic. Sama synchronní demodulace není špatná, kdysi jsem třeba koupil v Truhlářské za 240 korun /!!/ jakousi modrou bednu, která se pak ukázala jako neuvěřitelně citlivá mezifrekvence ruského družicového dálnopisu Argon-B. Tak šly skutečně stabilně naladit do nulového zázněje AM stanice, a bezchybně je to demodulovalo. Pokud si vezmeme výšeuvedený šumák a ještě s jen jedním směšováním, většinou se nestabilní oscilátor vleče s přijímaným kmitočtem, a dělá to paskvil. Tyhle malé přijimače jsou dobré jedině třeba na poslouchání blízkých štěnic, které mohou utect při provozu třeba o půl megacyklu, a příjem se prakticky nezmění. Co se týče 4066 nic proti nim nemám, jedině snad to pravoúhlé buzení v souvislosti s šumem. Je to poměrně rozsáhlý problém, stačí si vzít šumový analyzátor, a klesat s úrovní signálu. Ovšem ne s nějakým elektronková ým tesláckým generátorem, připojeným kabelem, ale vyhoví třeba jako zdroj oscilátotová kostička z počítače, zavěšení kilometr od měřicího místa v lese s pěticentimetrovou anténkou. Vždycky jsem se bavil tím, že jsem třeba takovéhle signály nechal indikovat některé ambiciozní radioamatéry, oni mne prohlásili za blbce, pak to li ovili s nejmodernějším vybavením a anténí farmou na zahradě, nakonec to za několik hodin našli v šumu, a pak mi na radioburzu chodili superinteligentní pánové, a kladli různé nenápadné dotazy, a při vyslovení onoho kmitočtu mi bylo jasné, že jsem byl prásknut, a nyní mám být ještě infiltrován. Pokud byste měl zájem o nějaký hodně slabý signál, "až něco hodíte na plošňáky", tak jsem k dispozici. Mohu od kHz až po wifi...

18 petr-kubac petr-kubac | 1. dubna 2016 v 21:44

[17]: Děkuji za "třesky plesky" - tajemnou bednu se "slušnou" mezifrekvencí Argon-B z Ruského dálnopisu. Oscilátor z PC síťové karty s 5 cm anténkou kilometr v lese a další.

Myslím že místo profesionála jste právě ukázal klasického vařiče "vejvarů z netopejra". Přesně tu příčinu proč dneska mládež radeji programuje "kravičky v Javě do smartfounu" než by riskovali, že se budou muset lidmi vašeho typu generovaným "blátem" prokousávat při výrobě nějaké skutečné elektroniky.

Osobně - jako amatér - nabízím opačnou cestu. Dělejte elektroniku raději jednoduše bez vejvarů z netopejra, ruských modrých beden a jiné černé magie. A v rámci tohoto způsobu dělání věcí prohlašuju : objevil jsem kde se dá běžně a za 249 korun sehnat rádio jehož kvalita mně neuráží pří poslechu rozhlasu na krátkých vlnách - nic více -nic méně.

Pro nedočkavé můžu zveřejnit už dnes - je to Lídl rádio jejich firemní značky Silver Crest - odložte si 249 korun z prasátka, protože není k sehnání stále, ale prodává se "v akci" každých pár týdnů.  Detaily včetně rozborky, fotek a úvahy jak jsem přišel na to, že právě toto rádio bude lepší než Vietnamský průměr - příští čtvrtek.

19 mawwis mawwis | E-mail | 1. dubna 2016 v 22:01

koukám na uvahy kolem radií, nicméně rádio dělá kvalitní anténa + vstupní obvody, pro ty kterým je i TDA7000 něco sprostého, když jsme s tím to obvodem laborovali tak většina diskutujících v tom lepším případě tahala kačera na špagátu,není nad pořádnou "flašku" a kdo si to nezkusil, neví o čem řeč... max. čtyři knoflíky žádně tři prde..le tlačítek prakticky na dvě věci. A to, že ČT neinformuje včas - nepřekvapuje ČT - české ticho...

20 Kvak Kvak | 2. dubna 2016 v 5:05

Moje první rádio, které jsem si navíc jako malý kluk pod dozorem táty postavil sám bylo z historických bazarových AF7, AL4, AZ1, cívky výměnné pro jednotlivá pásma na lamelových paticích od vadných elektronek, anténa dva stožáry, měděný drát. Kam se na tuhle zpětnovazební dvoulampovku hrabal kdejaký pozdější šváb. Naučil jsem se přitom v osmi letech a době tranzistorů a začínajcích integrovaných obvodů věci, které žádný namistrovaný magůrek s jablíčkem v kapse nepochopí do penze. Jo a na elektronice ani na dalších ke koupi neodolatelných pokladech z vietnamských tržnic nic odstrašujícího nevidím, dají se vybrat věci s kvalitou převyšující cenu násobně a leckdy jinak na trhu neexistující. Tedy pokud nejste moderní brouk Pytlík, který by se osypal i z nákupu u Conrada...

21 mawwis mawwis | E-mail | 2. dubna 2016 v 8:21

[20]:naprostý souhlas :-)

22 Perpeťák Perpeťák | 2. dubna 2016 v 9:08

Obávám se, že pokud chce člověl něco skutečně vědět o radiotechnice, mel by nejprve spolehlivě oddělit tyto čtyři věci:
- praktickou potřebu
- kvalifikované zkoumání
- obchod
- psychiatrii

Pak by si měl jít vzít mantl, a odebrat se zatočit si cvičně jako potenciální zájemce / zákazník /něčím pořádným třeba na zastupitelství Rhode a Schwarz do Prahy na Evropskou. Pak teprve, kdyby věděl prakticky, co je to "dobrý přijimač", by se měl rozhodnout, zdali tomu obětovat určitý čas. Pokud třeba člověk občas navštíví radioburzu v Holkicích, a nevěnuje se obchodu, může si klidně zajít na exkurzi do Dobřanské léčebny, a výsledek zajímavě prožitého dne bude stejný. Myslím, že doby starého pana Motyčky a nebo inženýra Šíra jsou dnes nenávratně pryč, a všichni se jen topí v moři učených profesionálních amatérů, na hranicích starého a již nepoužitelného principu laděných LC obvodů, a nějakého absurdního zesilování šumu.

23 Had Had | 2. dubna 2016 v 19:21

Nebylo těch osobních invektiv už dost? Myslím že princip tkví v něčem jiném. Až bude stav nouze, budu vdčný i za jiné šumy, než chytám ze zbytečného osočování.

24 mawwis mawwis | E-mail | 2. dubna 2016 v 21:09

[23]:a vo tom je ... až bude vše v čudeli tak i starej dobrej Marconi bude dobrej :-D

25 Petr G. Petr G. | 3. dubna 2016 v 16:52

Když potká sob soba, mají radost oba.
Když sejdou tři snobi, tak se v řiť svět obrátí.
Střízlivý dnešní svět nepochopí.

26 Václav IV Václav IV | 3. dubna 2016 v 18:08

[25]: A opilý také ne. Jen ho to otupí a přestane mu svět vadit. Vyzkoušeno osobně :-)

27 dotaz dotaz | 4. dubna 2016 v 0:31

Nekrmte trolly.

(V místní ZOO by to mělo být hned na brance na cedulce)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama