close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vliv nesmyslů na nedostatek sester

5. dubna 2016 v 5:09 | Petr |  ČSKB
Umírající rabín nechá zavolat své syny a říká : "Povím vám největší tajemství svého života - všechno je jinak" -tedy přesně tuhle anekdotu nemám příliš rád, protože výrok "všechno je jinak" zneužívají různí pomatení paranoici a příznivci konspiračních teorií. Nícméně ve zdravotnictví tohle často 100% platí i bez paranoidních teorií.

Příklad s mladými doktory : Jdete na medicínu protože vám jdou přírodí vědy avšak nikoliv matematika. Tam zjistíte, že "všechno je jinak", a že budete místo lehkého studia biologie cpát do hlavy tisíce stran bichlí a ani google vám nepomůže, protože doktor neumí léčit chorobu, na kterou nemyslí. Pak jdete do praxe a zjistíte, že "všechno je jinak" že místo tisíců chorob typu "jeden případ z miliónu" je lepší když každý doktor zná "svých 20 chorob, ale zato důkladně". Pak zjistíte, že nezanedbatelnou úlohu hraje šestý smysl jakože : "podle standardů byl zdráv, ale stejně se nám nezdál", a že tento se získá jedině kontaktem s tisíci pacienty a že z toho důvodu "karidéristi létající po kongresech" nebývají ti nejlepší doktoři atd. Prostě musíte vnitřně přijmout, že to co letos děláte budete za 3 roky popírat a jiné cesty není. Pokud vás to frustruje - rovnou jděte jinam.

Pak tu máme zdravotní sestry. Paní Kubáčová přece jenom dostuduje, protože "příslušná můra" byla, po náležitém řvaní, seznámena s faktem, že "i nad Papežem sídlí ještě Ježíš Kristus" a tudíž není dobré vyhazovat od studia lidi kvůli seminárky ve spamu.

Tudíž "finis coronat opus" - v posledním semestru studia ošetřovatelství jsou ty nejdůležitější předměty - kategorie A ( zcela povinné ) : "Přednes prezentace v PowerPointu" a kategorie C ( zcela dobrovolné a postradatelné ) : "Ošetřování chronických ran" nebo "Práce sestry při hromadném neštěstí".

Pozor !!! - vnímáte to ? Bez znalosti "prezentace v PowerPointu" nelze být sestra, ale bez "ošetřování ran" ano !? Sama paní Kubáčová prohlašuje, že jí to připadalo trochu divné, ale pak zjistila, že "všechno je jinak". Že kolegyně, kterým to divné nepřipadalo, od začátku vypadaly, že z nich dobré sestry nebudou. Tudíž je čas probrat sesterský řetěz frustrace ze "všechno je jinak".

V dětství pícháte panenkám injekce a těšíte se až se budete "starat o babičky". Pak vystudujete střední školu zdravotnickou a zjistíte, že "všechno je jinak", že nejste "zdravotní sestra", ale "zdravotní asistent". Že ženská od metly s ošetřovatelským kursem délky 6 týdnů má stejné pravomoce i plat jako vy. Pak jdete studovat na "vyšší" nebo dokonce "na vysokou" školu. Na "vyšší" odborné škole vás ti samí lidi učí to samé, co na "střední". Na vysoké vás "tituly opatřené můry" učí, co samy neumí, neb to nikdy nedělaly - takže si můžete vybrat, co chcente studovat a v jaké "kvalitě".
Zakončíte předmětem "přednes v PowerPointu" a jdete opět do praxe nyní již jako právoplatná zdravotní sestra. Tam opět zjistíte, že všechno je jinak. K čemu je idealismus a altruismus, když nejsou vyplněné "ošetřovatelské diagnózy". Ba naopak - každý den píšete podrobný rozpis pacientových "neuspokojených potřeb" - a tento mezitím leží ve vlastních hovnech, protože můra z ředitelství ( která před lety selhala jako sestra ) obchází špitál a kontroluje papíry avšak pacienty nikdy ( aby se "nepotřísnila" ).

Dokud ještě nevyhoříte - jenom sledujete jak kolegyně mizí a "lejstra přibývají". O víkendu v noci - jste sama - jenom s ošetřovatelkou - na 30 nepohyblivých zmatených, pomočených, pokaděných, dementních seniorů. Pokud dojde k průseru - jste přísně potrestána, a jako "opatření" se na oddělení objeví další laserovkou vytištěný papír, jehož vyplňování sebere další čas, ale - prý - zvýší "bezpečnost". Mimochodem na "sobotní noční" nikdy nedostanete druhou sestru jako posilu, ale nové lejstro - každý měsíc.

Nakonec je vždy několik možností - buď vám PowerPoint nevadí - a jdete dělat kariéru vymýšelním další "byrokratické buzerace" pro bývalé kolegyně, - nyní již "podřízené", které po kariéře nejednou, neb jim PoserPoint vadí. Nebo přestanete šlapat po své inteligenci a svědomí a zjistíte, že prostě musíte pryč. Nebo vyhoříte, vypnete mozek a jen pohybujete končetinami podle směrnic. Která z těchto variant je pro marody nejlepší ?

OK je hezké, že "můry z ministerstva", které bojem za "kvalitu" ( jak je definována ? ), "bezpečnost" ( jak je denfinována ? ), "dohledatelnost", "vzdělání" ( existuje opravdu - bez ošetřování ran ? ) přeměnily práci sester ve frustrující peklo, nedávájící žádný smysl. Je hezké když tytéž můry nyní vymýšlejí "platové tabulky" a "náborové příplatky". Je otázka zdalipak by tyto můry neměly než nad penězi přemýšlet jak z "holčiček co píchají panenkám injekce" neudělat za 20 let frustrované a vyhořelé ženy, které po mateřské jdou raději dělat do Kauflandu, protože šikana z rukou zjevného idiota je vnitřně snesitelnější než neosobní "Chrám absurdity", známý též jako zdravotnictví.

Poznámka při druhém čtení - dadaistický blábol, neboli novela zákona 96/2004 o vzdělávání seseter dospěl do vlády. Jediná faktická změna je přejmenování "zdravotnických asistentů" na "praktické sestry". Myslíte že tím je problém vyřešen ? Paradoxně asi ano, protože maminy z venkova, které netuší, že tím se fakticky nic nezměnilo - pošlou své dcery "na zdravku" protože budou mít pocit, že tam už zase vzdělávají sestry. Než se na to přijde - bude pár ročníků podvedených nešťastnic, které dle představ ministerstva systém zachrání.

V realitě dávám výjimečně za pravdu prezidentovi lékařské komory, který na otázku nedostatku sester prohlásil : "neměli jsme peníze zaplatit je ani jako středoškolačky a přitom jsme je nahnali na vysoké školy" - vo to go. Jenomže jak říká moje stále oblíbenější hláška : "účinné řešení je politicky nepředstavitelné" - v tomto kokrétním případě spojené s dramatickým úbytkem míst "funkcionářek přes ošetřovatelství" po celé České republice.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Saša Saša | 5. dubna 2016 v 5:49

Když si čtu tvoje poznámky a postřehy, tak mám pocit, že si čtu o svém podniku. Sice nemáme pacienty, ale jinak je to prašť jako uhoď. Staří dopraváci, ale i předpisy (!!!), říkali "Dokud leží koleje, neexistuje důvod aby se nejezdilo". Po mnoha letech směrnic, nařízení, opatření, oběžníků a vylepšování toho všeho jsme ve stavu, kdy i jen jedna prasklá pojistka (při vhodné konstelaci osob okolo pultu) dokáže zastavit provoz na mezinárodní trati. Lidé ubývají, papírů přibývá, nikdo je už skoro nečte, protože se to prostě nedá stíhat, jeden papír popírá druhý a oba dohromady třetí...

Pojmy jako "bezpečnost", "plynulost", "vzdělání", "kvalita" a další jsou i u nás velmi frekventované. A předpisy a pravidla se stále zpřesňují, zlepšují a upravují, takže místo tenké příručky jsou bichle a nikdo už není vlastně ani schopen se jimi přesně řídit, protože to nejde.

Nechci srovnávat zdravotnictví a provoz na železnici, jsou to dva zcela odlišné světy, ale jisté paralely tu vidím :) nebo spíše :( ?

2 dotaz dotaz | 5. dubna 2016 v 20:23

Nevím proč mě u toho vyvstala představa cedule u hranic, popsaná nápisem ve smyslu "Vítejte v Česku. Při nejbližší příležitosti odložte mozek."

Nejdůležitější papír je ten toaletní, to věděli i komunisti.

3 Václav IV Václav IV | 5. dubna 2016 v 21:33

[2]: A proto nebyl k mání? Stejně jako vložky? Moje mamka po menopauze přenechávala mé ženě vložky které sice v jiném městě sehnala ale už sama pochopitelně nepotřebovala. Díky tomy jsme přežili v čistotě a veselé mysli. Asi tolik k tématu... Toto by se mělo vyučovat na školách. Ale koho by to zajímalo, že?

4 Lenka Šnajdrová Lenka Šnajdrová | E-mail | Web | 6. dubna 2016 v 8:57

Předmětný zákon do vlády zatím nedospěl. Původní termín byl v březnu, MZ ho změnilo na duben a dnes 6. dubna není k dispozici žádná verze po zapracování připomínek, kterých se sešlo mraky a materiál se zatím neobjevil na programu vlády.

5 Mia Mia | 6. dubna 2016 v 9:00

Na VOS i VS je akreditovan stejný studijní program, takže i se stejnými předměty, vyucuji lékaři, docenti i sestry z praxe. Zažila jsem obe studia a mezi me, kdyz se neustále jen rozšiřují predsudky o vysokoskolackach, byt mají stejne vzdéani i praxi jako děvčata z vyšších odborných škol. Jen to dělá zle v kolektivu.

6 Perpeťák Perpeťák | 6. dubna 2016 v 9:39

Jedna z užitečných vědomostí pro sestry, které by se měly učit, je mlácení pacientů přeloženým stetoskopem. Jednou jsem, jsa hospitalizován, ze zájmem  upozornil, že když se volá na pokoji mobilem, tak cvrkají za pacienty elektronické dávkovače, a protože jsem poznámku vedl konkrétně k telefonující osobě, dostal jsem znenadání ránu přes peřinu, až se z ní zakouřilo.

7 Jiří Jiří | E-mail | Web | 6. dubna 2016 v 14:07

Super a velmi výstižné.

Oni ti certifikovaní idioti jsou i v jiných oborech -http://napravnik.blog.ihned.cz/c1-65230500-kdyz-o-vzdelani-ucitelu-sestricek-a-strazniku-rozhoduji-lide-odtrzeni-od-praxe-tak-je-to-problem

V případě zdravotních sestřiček je to o to smutnější, že přijdou z práce tak utahané, že již nemají sílu se vzepřít, nějakému hlupákovi, který někde na ministerstvu vymýšlí takové nesmysly.

8 Jiří Jiří | E-mail | Web | 6. dubna 2016 v 14:09

[3]: Jasně spousta věcí nebyla k sehnání bylo málo peněz i v státním rozpočtu, ale na druhou stranu taková situace nutila komanče hledat a zavádět ta nejjednodušší ale fungující řešení.

9 houba houba | 6. dubna 2016 v 17:54

Autor to vystihl přesně, tak to chodí i v naší nemocnici. Studovaná můra z ředitelství kontroluje, zda dokumentace je správně vyplněná a pacienta ani vidět nemusí, aby zjistila, že všechno děláme blbě. Myslí tím hlavně vyplněnou dokumentaci. VŠ školu taky studuji, ale zjistila jsem, že mi to je s prominutím k h...u, protože u příjímacího pohovoru na vrchní sestru do důchoďáku mi řekli, že musím mít vystudovanou specializaci  ošetřovatelství v Brně,moje vejška a 25 let praxe u lůžka jim je ukradená. Takže budu vysokoškolsky studovaná bc. sestra ( s maturitou z gymplu a ze zdrávky) a stejně to po 25 letech praxe nejspíš ve špitále zabalím, neb mě baví se starat o pacienty,kvůli papírování a razítkování jsem na zdrávku nešla. :-)

10 rvx rvx | 6. dubna 2016 v 18:24

[9]: palec hore

11 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 8. dubna 2016 v 2:01

Sice nedělám ve zdravotnictví, ale pochopil jsem, že hlavní metodou práce shora je krýt si zadek. A ten se nejlépe kryje papíry, nařízeními, a připraveným obětním beránkem, kdyby bylo nejhůře.

Obětní beránek se vybírá tak, že je to osoba, která má předepsanou odpovědnost, které nemůže dostát. Nejčastěji proto, že nemá také pravomoce, aby mohla něco ovlivnit, ty ji byly odepřeny. A nebo proto, že fyzikální zákony jsou proti ní, a danou odpovědnost by mohla dodržet nikoli za současných fyzikálních zákonů.

No a pak je třeba zajistit skupinu těch, kteří to oddřou. Slovy smečky, to jsou většinou trpění skoro omega členové smečky. Někdy také zároveň obětní beránci.

Protože většina osob už nemůže prokázat v praxi žádnou kompetenci, a kdyby je někdo zkusil vyzkoušet na praktickém řešení nějakého problému, tak vyhoří – je třeba svou kompetenci dokázat papíry – tituly, certifikáty, osvědčeními. Na prokazování této kompetenci je PowerPoint užitečnější, než jakýkoli jiný nástroj.

Dokud existuje skupina, která to oddře, a ideálně skupina, které jde o věc – mohou ti zbylí blbnout do alelujá, a dělat MBA reformy až do nebes.

Ostatně věda také transformovala. Nejlepší vědec = nejfanatičtější grafoman, protože záleží více na počtu prací, článků a knih, než na čemkoli jiném. Možná že nejlepším vědcem podle dnešních kritérií vědeckých rad by byl autor Sherlocka Holmese.

12 Petr G. Petr G. | 10. dubna 2016 v 13:41

Proti směrnicím EU neprotestují jen ekonomi. Ti naopak hlasitě řvou proti úkolům co jim zadává jejich zaměstnavatel Ministersto Financí.

13 Petr G. Petr G. | 10. dubna 2016 v 13:47

[8]: máte pravdu.

Dneska jste za zjednodušení práce zdrbán od MBA mgr. za nedodržení postupu.
Od spolupracovníků vyštván z kolektivu za kurvení normy.

14 Petr G. Petr G. | 10. dubna 2016 v 13:53

[6]: evidentně Vás doma řezali málo, zkuste příště pitevnu.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama