close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Nihil novi sub sole

14. června 2016 v 5:24 | Petr
Rozhořela se nám válka o to jak bude vypadat a kdo bude velet policii. Zdánlivě to vypadá, zcela jasně : Na jedné straně protikorupční bojovníci, hájící současný stav ( kteří pokud kradou a policie po nich jde - vždy je to z ušlechtilých příčin ). Na druhé straně jsou zavedené strany - starých pořádků, které prosazují kabinetně upečenou reformu policie ( Když tyto strany kradou - a policie po nich jde - pak je to jenom kvůli prostředkům do stranické kasy, které tak jako tak půjdou na boj za lepší zítřky !) Na obou stranách padají silácká slova jako "diktatura státních zástupců" nebo "neschopní policajti, kteří shodili Nečasovu vládu kvůli účtenek za kabelky Jany Nagyové" - to jako že více se ( zatím ) nepodařilo u soudu prokázat.

Dokonce tu máme i dvě interpretace toho, co se děje :
  1. Plk. Robert Šlachta dlouhodobě spolupracoval s Babišem - jako konfidentem - dodavatelem informací z byznysu - tak spolu upekli pád Nečasovy vlády, který otevřel cestu volebnímu úspěchu hnutí ANO. A teď když koaliční partneři jsou slabí spolu upekli otevření kauzy OKD ve které má Sobotka zásadní negativní úlohu. Plán se jim asi zhatil, protože Šlachtův policejní útvar má být narychlo zrušen, ale možná se nezhatil tak moc, protože Šlachta demonstrativně odstoupil, čímž dal Babišovi záminku odstoupit z vlády a vyvolat na podzim předčasné volby.
  2. Plk. Šlachta je jeden z "posledních spravedlivých" a za to jej potkal zasloužený trest v podobě likvidace jím vedeného policejního útvaru.
Nicméně už jenom za těch pár dní, kdy čtu vyjádření toho či onoho hlavouna - si myslím, že opět bylo vypuštěno tolik podivných manipulací a lží, že je čas utřídit si myšlenky písemně :

Příklad : Lobbista Marek Dalík byl ( zatím ) nepravomocně odsouzen za to že žádal po firmě Steyr až 600 mega zato, že "usnadní" prodej obrněných transportérů Pandur do České armády. Pozoruhodné je že skutkovou podstatu věci měli policajti nevývratně zdokumentovanou. Přesto Dalik nebyl odsouzen za korupci, ačkoliv zjevně žádal úplatek, ale za podvod. Tušíte proč ? To že si řekl o prachy je totiž nezpochybnitelné - zpochybnitelné je na co je chtěl. Policajti chtěli prokázat, že je měl pro Toplolánka - tehdejšího premiéra. To se však prokázat nepodařilo - ergo se v soudním spise vyskytla absurdní formulace "předstíral, že má vliv na členy vlády", který "oficiálně" neměl. Tím měl hlavouny ze Steyru uvést v omyl a vylákat z nich peníze - tudíž né korupce, ale podvod ( za který je nižší sazba) ;-)))

Touto optikou vzato se není čemu divit, že kauza premiérky Nagyové / Nečasové se zatím točila jen kolem nezdaněných kabelek, které jediné se dají jednoznačně prokázat - v ostatních případech jsou věci buď "státní tajemství" nebo narychlo sezdaní "manželé Nečasovi" nevypovídají, jelikož jsou nyní v příbuzenském vztahu. Toto je vykládáno jako slabost Šlachty ale není, to se stává i v lepších demokraciích - i Al Capone byl odsouzen za daňový únik, přestože se o něm 30 let vědělo, že to je mafiánský boss.

Otázka "spiknutí Šlachta - Babiš" - je podle mého názoru silně kontroverzní. Česká policie totiž pracuje v jistém rytmu, kdy každých 3-5 let je nutno odstranit z jejích řad policajty, kteří zatím ještě nepošlapali své svědomí :
1995 - Jan Kubice a spol zatknul v restaruraci U Holubů přes 100 členů ruské mafie - nikdo nebyl souzen ani odsouzen - část z nich vyhostili z česka - fotky a otisky prstů všech předali FBI - toto byla nevídaná akce celosvětově - nejen v české kotlině a výsledek se dostavil - všichni velitelé zásahu byli do 5 let rozprášeni. Sám Kubice dostal UOOZ jako neškodnou "trafiku", kde měl brát velký plat a nedělat nic.
2006 - "Íčko Langer" zrušil finanční policii.
2008 po úniku "Kubíceho zprávy" v roce 2006 byl Kubice znovu vyhozen "Íčkem Langerem" a na jeho místo byl dosazen Robert Šlachta, který se jevil jako neškodný policajt z Pohořelic u Brna.
2010 - 2014 struktura policie se příliš neměnila, protože všichi "kteří tahají za drátky" se soustředili na pozoruhodnou přesmyčku na postu policejního prezidenta Lessy - Červíček - Lessy ke které došlo poprvé v roce 2012 a podruhé 2013.
2016 - možná bude Robert Šlachta opravdu propuštěn a získá astronomicky placené místo "bezpečnostního poradce" v nějaké velké firmě nebo "neziskovce" - možná dokonce v Agrofertu.

Podíváte-li se na tabulku je vám 3-5 letá periodicita celkem jasná - pokud plánujete politickou kariéru - započítejte tam "policejní krizi" a vaši reakci na ni na sezónu 2021 / 22. Asi tak nějak to bylo i s Babišem pokud je "policejní krize" co 5 let - máte po 3 letech ve velké politice 60% šanci, že krize příjde práve teď - větší chytristika v tom podle mně není.

Otázka "diktatury státních zástupců" : Je dobré podívat se do Itálie raných 90. let - Sociální a křesťanští demokraté od II. světové války vládli ve "velké koalici" a spolupracovali s Mafií. Jenomže pak nasraní ( a zoufalí ) Taliáni zvolili Berlucsocniho, který nebyl žádný andílek, avšak necítil se vázán historickými vztahy s organizovaným zločinem. Prokurátoři a vyšetřující soudci okamžitě pocítili změněnou rovnováhu sil a začali soudít "padni komu padni". Taky se ozýval křik o soudcovské diktatuře - vzhledem k promořenosti politiky zločinem a vzhledem k délce "promlčecích dob" totiž kterýkoliv politk mohl kteroukoliv noc očekávat zatčení, vyšetřování a soud - to byla jistota. Pravomocný rozsudek však vzhledem k časté "zapomětlivosti a důkazní nouzi" zase tak jistý nebyl. V každém případě atmosféra byla tak hustá, že Křesťanská demokracie zatýkáním funkcionářů zcela zanikla a premiér - šéf Sociální demokracie - Bettino Craxi - prchl do azylu v Tunisku, protože v Itálii dostal 27 let natvrdo - co ty na to Bohušu ?

Otázka je jestli za promořenost politiky zločinem mohli italští soudci - tato otázka je analogická tomu, jestli za to v česku mohou státní zástupci.

Pokud někoho zajímá moje stanovisko - to je překvapivě málo zásadové - na jedné straně se mi nelíbí aby poslanci - přeběhlíci byli zavírání za hlasování v parlamentu ( byť bylo uplacené ), na druhé straně se mi nelíbí ani současná praxe, kdy každý policejní velitel, který je dostatečný šílenec aby nerespektoval své "řídící důstojníky" v sekretariátu některé politické strany je dříve, nebo později vyhozen od policie. Na třetí straně nemám dobrý pocit hlavně z Lenky Bradáčové - její kariéra je příliš raketová a dává jasně na jevo, že kdyby vystudovala "vědecký feminismus" pálila by podprsenky stejně radikálně jako dnes pronásleduje politiky na pomezí opravdového zločinu, domněnek a právního formalismu.

Tedy výsledek : Moc Agrofertu a státních zástupců bude ( přechodně ) oslabena - Brávo. Potreferné husy s máslem na hlavě se ozvaly - Brávo. Koalice se definitivně rozklíží a budou nové parlamentní voby ( ve značně změněné siutaci proti původním z roku 2013 ) - Brávo Brávo - vše se mi líbí, ať je to "boj proti korupci" nebo "boj za ( starý ) pořádek" - tak bezcharakterní jsem v této kauze. A nebezpečí jménem Babiš - vítěz letošních předčasných voleb ? V Itálii po 49 letech spolupráce tradičních stran s Mafií byl Berlusconi v politice 17 let ( 1994 - 2011 ) - trojčlenkou vzato - po 27 letech demokratického bordelu u nás - tu Andrej bude minimálně do roku 2022 - prostě nic nového pod sluncem, co by se jinde a jindy už 100x nestalo...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rvx rvx | 15. června 2016 v 10:22

Pane doktore, jelikož pracuju "poblíž" zmíněných institucí, řekl bych, že se vcelku orientujete ;) IMHO hodně dobře napsáno

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama