close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Úskalí robotické racionality.

30. června 2016 v 5:32 | Petr |  Filosofování
Protože "o Brexitu" dneska píše každý, kdo má do zadku díru, chtěl jsem se tomuto tématu vyhnout, proto jsem v úterý psal o první pomoci. Týž den jsem však dostal vynadáno, že "Evropa se hroutí a Kubáč si píše o chroptících babinách" - proto respektuju "hlas lidu - hlas boží" a přidávám se urychleně k nekonečnému proudu článků reflektujících šok z odhalení zjevného faktu, že " císař Claude Juncker je nahý"....

Víte jak zaženete slepice do ohrady ? Můžete je honit po dvoře, chytat a házet přes plot, nebo můžete přes celý dvorek udělat "lajnu" ze zrní, která končí menší hromádkou uvnitř ohrady. Slepice ve vztahu k zrní je dokonale racionální tvor - jde ve směru "koncentračního gradientu", zobe od zrníčka k zrníčku, až se s ostatními slepicemi octne v ohradě.

Jak se jmenuje lidský ekvivalent dokonale racionální slepice ? Homo economicus - což je matematický model člověka, který jedná dokonale a 100% racionálně tak aby maximalizoval svůj prospěch. Od ekonomické krize v roce 2007 je koncept "homo economicus" zpochybňován - jakože lidi často jednají "iracionálně" nebo "v rozporu se svými zájmy". Problém však možná nebude v samotném (i)racionálním chování, ale v tom co to znamená "jednat ve svůj prospěch". Zásadní otázka totiž zní - pokud drůběž ve snaze maximalizovat okamžitý zisk skončí zavřená v ohradě - je to pro ni stejně výhodné i z dlouhodobého hlediska ?

Přesně stejně nejasná situace jako se slepicemi je i s lidmi ? Co přesně je "maximalizace vlastního prospěchu". Je to okamžitá výhoda, nebo dlouhodobá stabilita, něco mezi tím ? A pak je dokonce i otázka "co je to prospěch" ? Jsou to ( jen ) peníze, které nikdy nesmrdí ? Kvalita rodiny a společnosti ? Smysluplnost vlastní existence ? Tedy slepice jdoucí po zrnu jsou dokonale racionální ve smyslu ekonomických teorií. Už pes ( zejména ten náš ) je inteligentnější a u nás doma se často vyskytuje situace : "nepřijmu od tebe dobrůtku, protože nemám v úmyslu tě poslechnout". Pes v daném okamžiku sleduje nějaký vlastní dlouhodobější zájem, který někdy je, ale někdy není pánečkovi zřejmý.
Možná už tušíte kam směřuje dnešní článek - opravdu nechci sáhodlouze rozebírat, proč dali Angličani hlasitě najevo, že se jim nelíbí jak se na trůn patřící Alžbětě II. dere Angela Merkelová a spol. Co je z mého pohledu ( bývalého ) robotika zajímavé - jsou všechny ty reakce potom. Tedy zejména ten názor, který v česku unisono zní jakože "staří nevzdělaní angličtí venkovani" zkazili život "mladým vzdělaným městským kariéristům".

Co když je to jinak ? Co když je Evropská unie křížem krážem nalajnovaná "lajnami zrní", které mají každého v poklidu dovést do jeho ohrady. Co když "staří nevzdělaní venkovani" jsou naopak zkušenější - toto "nalajnování" vidí a byli v úloze psa, který odmitá lákání na granuli, aby si mohl běhat volně dle své vůle ?

Ano je to jasné - bude ekonomická krize. Evropská unie je totiž obrovský "Anti-Jánošík" který Slovenským důchodcům bere, aby splatil dluhy Řecké vlády u Německých bank. Tudíž oligarchové v pozadí bank a korporací mají strach o své zisky - dvě cifry za desetinnou tečkou. Proto nyní třesou finančními trhy, aby dali důrazně najevo že i promile z miliard jsou milióny. Z tohoto hediska mají političtí komentátoři pravdu - bylo racionálnější neodmítat psí granuli a jít po zrnu. Bylo by to však stejně racionální i z pohledu hypotetického dlouhodobého "nerušeného vývoje" EU v dosavadním směru, pokud by tento probíhal třeba až do roku 2050 ?

OK myslím, že je to jasné - teorie robotické umělé inteligence zápasí s problémem překonání "lokálního maxima" - tak dlouho jdete od malé hromádky zrna k větší, až se ocitnete v ohradě, ve které krom poslední hromádky už není nic. Přitom kolem ohrady je stále plno žrádla. "Anglická situace" má ještě jiný pozoruhodný aspekt, který bych uvedl citátem z Járy Cimrmana : "mladý Jára usoudil, že pokud s tím, co má pod sukní je žena - musí paní učitelka logicky být muž". Tedy - celá Evropa je plná mladých a vzdělaných lidí, kteří míří od zrnka k zrnku do lokálního maxima své kariéry. Najednou se ukáže že existuje obrovská skupina lidí, kteří mají jiné cíle. V tom případě je úvaha jednoduchá : pokud já - vzdělanec a chytrák z korporace - jdu po "snadných prachách" - pak lidi, kteří po nich nejdou - logicky - musí být nevzdělaní hlupáci....

Tolik tedy pochybnosti o dlouhodobé výhodnosti "slepičí" / robotické racionality - a to jsme ani nestihli probrat otázku, jestli se vyplatí vyměnit finančně zcela neuchopitelné fenomény jako svoboda, spravedlnost, rozum nebo svědomí - za Euro-prachy - a jak vysoké Euro-vzdělání je nutné abyste tak učinili snadno a s lehkým srdcem, ale nesmutněte. Vývoj v EU nám dá ještě mnoho příležitostí tyto detaily probrat.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Duranga Duranga | 30. června 2016 v 9:44

Ano, je to jinak, mladí se totiž na referendum vykašlali. Otázka je, jestli absence znamená "nevím" nebo "je mi to fuk".

http://imgbank.cz/images/2016/06/30/98ws4dg87f4dg.jpg

2 Had Had | 30. června 2016 v 9:54

Všichni zobali zrní a šli do svých ohrad, pominu-li nepočetnou skupinu lidí, kteří byli vždy schopni myslet vlastní hlavou. (A stejně jim je to jako menšině houby platné.) A tak šli za zrním, které jim slibovalo něco jiného než už znali. Neb to, kterým byli krmeni dosud, nevedlo k pocitu nasycenosti. Demokracie řízená demagogií dokáže mnoho. To už věděl jistý Adolf.

3 ,, ,, | 30. června 2016 v 10:55

Pokud jste opravdu někdy honil slepice do ohrady, a jenom neteoretizujete, pak se k tomu používá dole zahnutej drát asi jeden metr, kterým se prostě máchne po zemi, dvěma až třem slepicím se podrazí nohy, seberou se, a hodí do ohrady, a je to. Naším nejoblíbenějším vtipem na dovolené na vesnici bylo, chytit sepici, položit ji zobák na silnici, a křídou udělat od hlavy až na asfalt čátu, aby to viděla. Ona maličko zvedne hlavu, a čumí na čáru, a zastavuje auta. To je i základní princip jakékoli politiky.

4 Crifodo Crifodo | 30. června 2016 v 12:03

Zajímalo by mě, jestli má slepice zobání nadřazeno v programu situaci kdy na obloze krouží káně?
Nebo jestli se slepice požene za zrním do ohrady, kde se už vesele směje lasice.

5 Crew Crew | 30. června 2016 v 13:19

On se pan doktor naštve, že mu kazíme diskusi o alegorii, kterou plebs bere doslova ale fakt je ten, že onen postulát "o slepici" platí pro jednu ideální slepici. Pro hejno platí teorie chaosu: slepice prostě uzobávají tam kde vidí zrno zcela chaoticky a náhodně, ev. se rvou až krev stříká se sousedkou zleva zprava. Až se čára vyzobe a přeruší, slepice se pokojně rozejdou, kovkajíc pohoršlivě nad hospodářem, který jim nasypal málo. Načež do ohrady nakráčí kohout, sežrav hromadu, mysle si cos o debilním stádu slepic. Tu máte alegorii, není zač.

6 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 30. června 2016 v 19:11

Tohle je zrovna věc, nad kterou přemýšlím už pár let, a nedocházím k ničemu.

Podle mého mladí mají život nalinkovaný ne zrním, ale dogmaty. Takže jim stačí podstrkávat vhodná dogmata - na to jsou různí "odborníci". Zde se strašně podceňuje role univerzit, která je podle mého klíčová v tom nasít do hlav mladým lidem programy, kterými je lze řídit.

Mám dokonce teorie, že dnes už se na školách od základy až po doktoráty ani tak neučí znalosti, vědomosti, ale spíše je na školách politická práce, která umožňuje přeprogramovávat mozky lidí na správné a někomu sloužící ideologie. Koneckonců inkluze a další jsou jen krok k zesílení tohoto směru.

A když, přes všechnu mnohaletou snahu přeci jen lidé vybočí z uličky - což se stává velice zřídka, začne se ohánět ekonomickým propadem a oni se do ní ovce zase zasunou. Nějaké vyšší ideály nikoho nezajímají. I boj proti rasismu, diskriminaci a další je jen snahou jejich zastánců získat prachy a dobrý flek u neziskovky.

Což vysvětluje mimo jiné i to, že Západ (šedé eminence v pozadí) nenávidí Rusko nebo si neví rady s muslimy. Na Rusko (a Venezuelu) namířili svou zbraň (skrze propad cen ropy), totiž ekonomický propad a Rusové namísto toho, aby se stali ovcemi a potentovali se hrůzou a svrhli vlastní vládu - zareagovali zvýšením soběstačnosti, rozvojem svých podniků a prací na tom, aby v nějakém blízkém budoucnu jim ekonomické sankce od Západu byly u zadnice.

Osobně se ale domnívám, že daná centra Evropy/Západu skončí špatně. Protože lidí, kteří něco umí na Západě přibývá. A je jasné, že za nějaké desetiletí to bude mít kolosální vliv na jak prosperitu Západu, tak na konkurenceschopnost Západu, ale také na neschopnost vlastní obrany a vojenství - i tam je třeba vyvíjet zbraně a něco umět. Když vidím, jak prudce klesá úroveň českých škol i znalosti lidí z nich vyšlých.

Dovolím si předpověď: V roce 2022-2023 se rozpadne Evropská unie.

7 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 30. června 2016 v 19:14

Oprava posledního odstavce: Protože lidí, kteří něco umí na Západě KVAPEM UBÝVÁ.

8 Had Had | 30. června 2016 v 19:51

Angličani byli odříznuti několikrát. Když to udělal Napoleon a zablokoval britský dovoz, nezbylo Evropě, než začít s průmyslovou revolucí i na kontinentu. I tak může dopadnout blokáda. Za druhé války udrželi odříznutí od zbytku okupované Evropy a přežili. Teď se odřízli sami. Je to silný národ.
Úroveň našeho školství upadá, ale i tak existují jedinci, kteří studovat chtějí a jsou nadprůměrní. Bohužel ti nebudou asi mezi těmi, kteří nám budou sypat zrní = vládnout a pokud ano, tak inteligentní grázl je velmi nebezpečná kombinace.

9 petr-kubac petr-kubac | 30. června 2016 v 22:25

[2]: V diskusi o Anlgičanech zaznívá, že propagátoři vystoupení z EU používali falešné argumenty a "proto k tomu došlo"
Neobhajuju používání falešných argumentů, ale myslím si, že jejich vliv byl minimální - mnohem menší než dlouhodobá nálada ve společnosti.

Příklad - předvolební propagace v česku
Bohuš tvrdí "komise se usnesla" Babiš tvrdí "ANO prostě to zařídíme" ODS tvrdí - "my už nejsme strana mafiánů" atd... Otázka je jestli tyto řeči mají pro lidi vůbec nějakou hodnotu než tu, že v je blbé aby politik v televizi 45 minut mlčel ....

10 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 4:27

[9]: Myslím, že linka vede jinudy. Ačkoli je to přísně ideologicky tajné, a zejména pro ekonomy naprosté tabu - není dostatek pracovních míst a příležitostí pro současnou populaci. Automatizace, robotizace a další způsobuje, že pracovních míst ubývá.

Rozhodně není třeba dovážet pracovníky ze zahraničí. Už tak se musí kamuflovat a předstírat, že je dostatečná zaměstnanost třeba tak, že stát vytváří obrovské množství úřednických míst, nebo že se snaží dostat maximum lidí na vysoké škole, čímž 5-6 let studují a nejsou ve statistikách nezaměstnanosti.

---

Jenže lidé se nějak uplatnit chtějí, či často musí, aby přežili. A tak vymýšlejí cokoli - jak druhým překážet (ekologové, feministky, neziskovky, ...), nebo jak jim ztrpčit život (vydavači nařízení, ...), atd. Tak vzniká ta destruktivní činnost. Ti lidé nevěří politickým řečem, ani ANO, ani ODS, ani ČSSD - ale vnímají politické strany jako příležitost, kde se upíchnout.

Já si myslím, že hlavním důvodem, proč Andrej Babiš je úspěšný je právě to, že jeho strana dává nové příležitosti a fleky pro lidi, kteří v politice nebyli. Jen fakt, že každé město, okres a kraj mělo x nových fleků pro nové lidi - ti, kteří chtějí rýžovat v politice vycítili příležitost. Protože jinak je v politice pro nové korytáře zabetonováno. Andrej Babiš jednoduše zavedl do celého státu bandu nových vyžírků, kteří tím pádem kopou za něho a dal jim příležitost. Na účet státu a nás všech.

---

Podívejte se, jak je všude zabetonováno. Když se budu chtít stát učitelem, potřebuji dostudovat pedagogické minimum. Když se budu chtít stát psychologem, tak 5 let studia + min. 5 let podstgraduál + další nástavby. Jak to je s novým adeptem na lékaře nevím přesně, ale vy to víte sám.

Staří matadoři zkrátka zabetonovávají cestu mladé konkurenci. Přijde čas, kdy každý obor bude potřebovat 3 doktoráty + 10 let pracovat zadarmo pro staršího v daném oboru + 30 atestací. A to od popeláře, uklízečky až po lékaře a atomového fyzika.

Je zabetonováno, a tak mladí koukají, kde je cesta. A cesta je v neziskovkách, ideologiích, rozvracení toho a onoho. Hledají uplatnění v genderových agitacích, bojích za utlačované cikány či nelegální imigranty, atd.

Schválně, proč nám mizejí technické obory? Proč není dostatek lékařů a sester? A přesto noví adepti mají tak krkolomnou cestu, že se na ní vykašlou už na začátku - a výsledné prachy na konci za to často ani nestojí.

Mnoho lidí má jedinou cestu: rozvracet a výt s vlky v politice či různých ideologií s deštěm.

11 petr-kubac petr-kubac | 1. července 2016 v 7:31

[10]: tím žvaněním politických stran, které každý ignoruje jsem myslel spíše žvanění předvolební, ale mechanismus vámi popisovaný 100% funguje

VYtvoříme kastu úřednictva - ta zregujluje průmysl k nefuknčnosti - nejslabší z opravdového byznysu ( hodnoty vytvářející ) to zabalí - míst, kde lze pracovat ( avšak neprudit ) ubyde - stát podlehne tlaku a přijme další úřednictvo - toto chce předvést "jak jsou schopní" a tím podvážou ekonomiku ještě více.

Nicméně - něco se mění - už od podzimu "strach obchází ministerstvy" alespoň zdravotnictví výrazně změnilo slovník od "podepiš koncept zákona a drž hubu" k "kdyby vaše slovutná komise posoudila náš skromný zákon" ;-))

12 Petr Petr | 1. července 2016 v 7:45

[10]:ze mist kvuli robotizaci ubyva je mimoradne blby socialisticky argument. Tak blby, ze se mi ani nechce zduvodnovat proc. Zkuste si na to prijit sam.

13 vladimír šmídl vladimír šmídl | E-mail | 1. července 2016 v 8:01

[8]: Jestli se nepletu, Evropa zavedla ,,řepné" cukrovarnictví.Dnes je třtinový cukr čtyřnásobně dražší,než řepný (čr), řepný vítězí.(je to jinak, ale to se v obchodě říkat nesmí)

14 Karel Karel | 1. července 2016 v 8:47

Ze zábavy tady čtu ty všelijaké kydy, ale tohle mě pobavilo asi nejvíc:
[6]: "Na Rusko (a Venezuelu) namířili svou zbraň (skrze propad cen ropy"
Takže my jsme ti hajzli, co jim nechceme dávat za ropu 150$ a oni chudáci pak nemají na vodku?
Jako že my můžeme za to, že jsou zaostalí tak, že ropa tvoří víc jak polovinu jejich rozpočtu?

"Rusové namísto toho, aby se stali ovcemi a potentovali se hrůzou a svrhli vlastní vládu"
Rusové jsou ovce, a diktátor se vždy špatně sesazuje. Pusťte si Russia Today na youtube, aby jste viděl jaké kecy národu pouští, nedávno mi říkal člověk, co se vrátil z ruska: "oni žijí v náladě, jako by II. světová skončila včera"

"zareagovali zvýšením soběstačnosti, rozvojem svých podniků" Jo to je možné, ale cokoliv v čem je elektronika má západní součástky, i to jejich nové dopravní letadlo má komplet avioniku západní, dokonce i motory (prej prozatím)

15 Crifodo Crifodo | 1. července 2016 v 9:26

[5]: ono má každá alegorie svá úskalí a zvlášť okolo tak mnohovrstvého problému jakým jen Svaz evropských socialistických republik.
Jinak jsem toho mínění, že autor je sdostatek silná osobnost, aby si na svém blogu s hlasem lidu (...), nakonec dějiny mu dají za pravdu, že lidu (plebsu) daleko víc svědčí ten diktátor než nějaká demokracie nakonec zmutovaná buznami a dobrosery do konečné (...).
Císař Džankr je hlavně ožralý než nahý;
a nakonec, pevně věřím, že autor není robotik bývalý, nýbrž bytostný a celoživotní, aspoň tedy do doby, než nám mnohým překryje všechno milosrdná stařecká demence.

16 Petr G. Petr G. | 1. července 2016 v 12:08

[12]: jmenovče Petře. Zavádění robotů ubírá práce fyzické, což kancelářští a úředníci kompenzují byrokracií, normami ISO. Pak na jedno CNC robotizované pracoviště jsou dva dělníci. Další ISO manager se musí přijmout do kanceláře a práci mají i zbyteční externí kontroloři. ISO jak cyp,  pyčo.

17 Lubomír Vrána Lubomír Vrána | E-mail | 1. července 2016 v 13:32

Za prvé bych tak úplně nevěřil předkládaným demografickým charakteristikám ohledně volby v brexitu. To může být cílená dezinformace. Že by ti, kteří volili odchod z EU, byli ausgerechnet akorát starý blbci z Vidlákova?
2. Některým lidem připadá EU trochu jako Rakousko-Uhersko. Možná, že osud EU bude obdobný osudu R-U. Elita EU nás zatáhne do nějakého průseru a pak se EU rozpadne.

18 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 14:17

[12]: Mně se zase nechce reagovat na příspěvky bez jediného věcného argumentu, jistě pochopíte proč a přijdete na to sám.

19 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 14:41

[11]: Možná bych nad tím uvažoval takto. Existují 2 druhy žvanění/komunikace:

1) Komunikace/žvanění kdy cílem je předat informace.

2) Komunikace/žvanění/zvuky, které slouží k utužení sounáležitosti a přiřazení se ke skupině. A daní najevo, že já patřím tam a tam.

Současné žvanění slouží ad 2). Kdo v tom hledá informace, nebo přemýšlí, zda se tomu věří/nevěří je vedle. Toto politické žvanění je v podstatě veřejné prohlášení "patřím do toho a toho klanu, jsem mu loajální a náš klan nezradím, a věřím a budu se bít za náš klan do morku kostí". Jiný účel toto bla bla bla nemá.

V současné době se těžko diskutuje, protože zejména mladší generace + ženy nekomunikují kvůli informacím, ale kvůli tomu, aby zjistili, kdo na které straně stojí a ke které skupině patří. O pravdu nejde. Proto lidé deklarují co nejhlasitěji souhlas s názory nějaké skupiny (ať už jim věří či nevěří), protože se jedná o vyhlašování identity kam patří a ke kterému mančaftu se hlásí.

Např. příspěvek Karla [14]: obsahuje minimální informaci, ale hlavně podtextové prohlášení, že se hlásí k hlavnímu proudu těch, co nepřemýšlejí, ale za každou cenu budou bít Rusko a hledat na něm šmouhy. Stačí jen číst. "tohle mě povavilo nejvíc" = jste looseři, co nemají názor jako naše parta a my jsme lepší. Nějaké přemýšlení a informace se v [14]: moc najít nedají.

Měl jsem také s mnoha projevy problém než mi došlo, že ne každý projev, řeč a příspěvek je určen k předávání informací. Mnohý je určen k tomu, aby deklarovali ke které skupině patří a skupina je pak ochraňovala. A politici toto dělají. Vyjadřováním EU kydů Sobotka a další deklarují směrem k EU, že "já jsem váš, starejte se o mě, ochraňujte mě". Je to stejné, jako mládě řve, když chce ochranu matky, tak dospělí lidé toto dělají řečí, která se navenek tváří jako projev či informace.

20 Crifodo Crifodo | 1. července 2016 v 16:34

[19]:dobrá charakteristika, výstižně napsáno.
Ještě snad 3)Komunikace/zvuky které vydává sameček s cílem zaujmout samičku v soupeření konkurentů různými rituály. V přecivilizované době nebývá ani prostor ani možnost zaujmout samičku činy/gesty, tak se pak odehrává takové náhradní poměřování e-péra. Podmínkou pochopitelně je, aby samička četla dotyčný web "Jéé, Lojzíku tys je teda utřel!"

21 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 17:34

[20]: Milý Crifodo, a tím jste odhalil důležitou taktiku propagandy! Propaganda a manipulace se totiž zaměřuje především na ženy!

Protože když přeprogramujete mozek ženě, je to velice účinné. Žena totiž bude od svého muže či nápadníka vyžadovat, aby měl stejné názory či alespoň předstíral že ženiny názory jsou úžasné, skvělé a souhlasí s nimi, Jinak si nesmočí. A pokud se o takovou ženu uchází mužů více...

A za druhé žena v ideologii, kterou má vychová své děti. A všechny rodinné rituály a život rodiny podřídí tomu, co do ní bylo nandáno za ideologie.

Navíc ženy jsou přečasto učitelky, úřednice, soudkyně a nebo ministryně ála Marksová, Valachová a další - a prosadí tyto nesmysly i ve veřejném životě a budou vás nutit zpovídat se na základě pokřivených norem, které byly nahulákány manipulací.

22 Karel Karel | 1. července 2016 v 18:18

[19]: Já poměrně vzácně píšu do diskuzí, kde se vyjadřují lidé "Vašeho typu", víc tyto diskuze čtu, abych měl širší povědomí jací lidé kolem mne žijí. Rusko mi bylo víceméně ukradené do roku cca 2014, než jeho vojáci začali působit na území cizího státu a než poměrně hodně zesílila pro-ruská propaganda v ČR, čímž ohrožují naši národní bezpečnost, proto nyní zaujímám k rusku negativní postoj.
Ale lidem jako Vy, to nejde vysvětlit, když Vám něco vyvrátíme, vymyslíte ještě složitější konspirační teorii a tak dále..

23 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 18:42

[22]: "Ale lidem jako Vy, to nejde vysvětlit, když Vám něco vyvrátíme,..."

Třeba proto, že ve většině elektroniky nejsou - jak uvádíte - západní součástky, ale asijské součástky. To je ovšem konspirační teorie a lež.

Ona by ta vyspělost Západu byla docela hezká, kdyby najednou nebyly věci "made in china/prc" k dispozici. To bychom se nasmáli. Ale pšt! Tohle je proruská a pročínská propaganda, že Západ už toho až na výjimky moc nevyrábí a vyrábět neumí.

Já bych řekl po historických zkušenostech z 20. století, že největší nebezpečí pro Evropu bylo Německo. A při pohledu na Andělu Merkelovou, která šmahem pozvává nelegální imigranty do Evropy - čímž během okamžiku porušila dohody Dublin II a Schengen. Tedy současné Německo a Merkelová si s celou Evropou a mezinárodními dohodami vytírá zadek - a dost to připomíná dobu, kdy se vyskytovala písmenka NSDAP. On Adolf Hitler nebyl ani Rus, ani Číňan, ani Malajec. Kniha "Das Kapital" také nebyla napsána azbukou. Mnichovskou zradu 1938 také nezařídili Rusové.

Díly "proruské propagandě" už jsme dokonce plivali i na oslavy vojáků co položily životy při boji proti německému nacismu. Když se jeden politik vyfotil s motorkářskými vlky, které uctily památky těchto lidí - kteří si to nade vší pochybnost zaslouží - tak na něj létala od politiků, umělců a médií smrdutá lejna.

Díky "proruské propagandě" už dokonce došlo k tomu, že při uctění obětí Terezína byla podána žaloba od sudetoněmeckého spolku na to, že se jim pronesená řeč nelíbila, protože neuctivě mluvila o Němcích.

Ale toto jsou konspirační teorie vzniklé z proruské propagandy, která je čím dál zákeřnější a agresivnější. Nebýt proruské propagandy, lidé by do jednoho milovali Evropskou unii až do morku kostí, milovali by své politiky. Protože cokoli jiného je proruská propaganda.

24 Karel Karel | 1. července 2016 v 19:02

[23]: Co taková magnetická rezonance, CT, 3D ultrazvuk, to je z číny? To že součástky se vyrábí v asii ví každý, ale design těch nejsložitějších - uprocesorů se dělá v západním světě. Jak dlouho by trvalo rusku, než by takovou magnetickou rezonanci sestrojilo?
Jinak přesně jak jsem psal v prvním příspěvku, rusové i Vy žijete v náladě, jako by II.sv. skončila včera.
Noční vlci představují spíš ikonu diktátora Vladimíra Vladimíroviče než vojáky z jara 1945.
Krom toho hodně z těchto vojáků byli ukrajinci, západní spojenci rusko masově podporovalo materiálně, takže tito "rusové" k nám přijeli mimo jiné i v jeepech a schermanech. A jestli se vůbec dá mluvit o osvobození, když nás potom 40let měli v hrsti. Osobně bych spíš to nazval, jako že nám pomohli se zbavit nacistů. A né každý němec byl nacista. Líbil se Vám Felix Holzmann? Víte že byl německé národnosti a bojoval ve wehrmachtu? Byl to hajzl nebezpečný pro evropu?

25 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 19:17

[24]: Prostě vy jste lepší člověk, máte jediné správné názory. Víte, na které straně fotbalového klubu máte stát, a kde je váš mančaft.

Já vám poděkuji za Váš příspěvek jako demonstraci ke komunikačním stylům, což jsem použil v [11]:. Diskuse typu Sparta-Slávie a Baník je nejlepší nepatří k mým oblíbeným.

A dále se budu já osobně držet západního pravidla DFTT - don't feed the troll.

26 Karel Karel | 1. července 2016 v 21:24

[25]: Vtip je v tom, že pravda je složitá, snad nic nejde vysvětlit jen použitím "je to černé/bílé" skutečná pravda je něco jako šachovnice, mnoho políček, více pohledů z více stran, více vlivů a nad tím pohled hráče.
Takže když třeba napíšete:
"Když se jeden politik vyfotil s motorkářskými vlky, které uctily památky těchto lidí - kteří si to nade vší pochybnost zaslouží - tak na něj létala od politiků, umělců a médií smrdutá lejna."

Tak to je přesně ta černá/bílá pravdo-sugesce, která navozuje křik ovčanů. Tedy že ti umělci jsou svině protože plivou na lidi kteří chtěli uctít padlé vojáky. Ta skutečná pravda je mnohem složitější, hlavně tam nešlo o padlé vojáky.

"Prostě vy jste lepší člověk, máte jediné správné názory" Jak jsem psal, jen zřídka se k něčemu vyjadřuji, dnes jsem udělal výjimku, většinou jen pozoruji kvůli přehledu, ale když už se mé názory shodují s tím, co pak vždy jednou ročně vydá BIS jako výroční zprávu, tak je to trošku zvláštní.

27 Petr G. Petr G. | 1. července 2016 v 21:29

[22]: můžete mi ukázat český výrobek z 21. století s českými součástkami?
Pokud ne, co je špatné na ruské technice používající součástky z jiné země?

28 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 21:59

[26]: Prostě jak jsem psal, jste nadčlověk. Vůbec jste nám udělal obrovskou milost, že jste nám podčlověkům napsal - obvykle to, jak píšete neděláte. A my, nehodní, namísto toho, abychom vás na rukou nosili a cpali vám whisky a nejlepší ženy do pstele - s vámi, ó běda, nesouhlasíme.

Zřejmě byste neměl už dále házet perly sviním, a poctít svými názory někoho, kdo si to více zaslouží. Dobře nám tak!

29 blr blr | 1. července 2016 v 22:08

pane Ponkráci, souhlasím s Váma.

ohledně školství - stát ani systém určitě nemá zájem vychovávat samostatně uvažující lidské bytosti.

konspirační teorie - rád bych se zeptal všech, co v tom mají jasno: co je větší chyba, konspiračním teoriím věřit, nebo ne?

30 Petr G. Petr G. | 1. července 2016 v 22:09

Kecy otom že se schémata a návrhy složitých obvodů jsou ze západu si nechte pro vnoučata. Rusko v prvé řadě zabezpečí armádu, v druhé řadě nakrmí obyvatele. Rusko nemá důvod nechávat si schéma a (algoritmy) vyrobit v Číné. Vše si rus vyrobí ve svých továrnách. No a Číňan? Ten na patenty sere, proto jsou součástky v Číně levné.

31 blr blr | 1. července 2016 v 22:15

debata odkud jsou naše slavné jednočipy je z pohledu velmoce naprosto směšná. Uvědomte si, že Rusko má stejně jako spojené státy na vyšší úrovni naprosto jiné technologie, které se do rukou běžného člověka nedostanou (a velmi pochybuji, že se dostanou do rukou i řadového vojáka)

Tímto doufám popíchnu "hatery" konspiračních terorií a dostanu odpověď na otázku

32 Crifodo Crifodo | 1. července 2016 v 22:15

[21]:Ano, takhle by se dalo tlachat do rána aniž by to k něčemu kloudnému bylo (což je v téhle epoše provozujeme docela často, nemajíce nebo neznajíce nic lepšího). Komunikovat/žvanit se kromě toho dá i proto, abych ostatní bavil, nadchl pro nějakou velikou společnou věc...
k těm výrobkům/nevýrobkům, myslím že je naprosto zjevné že prim drží Asiati (páně Kubáče bratři), nejen ve výrobě ale i v ideovém autorství, protože oni jsou na vzestupu zatímco euroatlantická oblast se vyčerpala, a hlavně se už přestává množit a vymírá. Nejen česká, aby nám to nebylo tak líto, ale bílá civilizační všeobecně. Zatímco Asiati a zčásti kousky východní Evropy mají nějakou motivaci, Blízký východ, Afrika a většina latinské Ameriky chce spíš kopírovat cestu bílé kultury do hajzlu, aneb jak říká pan Kubáč od jednoho pomýleného lokálního maxima k dalšímu, čím dál míň početné skupinky evropských (západních) mladých, jalově vzděláni, budou ve zbývajícím čase levicově blouznit a vymýšlet jak pomocí procesoru posvítit v paneláku na spícího psa a nezašlápnout, zatímco jejich staří a hloupí fotři jim zkazili modrou žlutě hvězdičkovanou budoucnost.
Mimochodem je pěkné, jak ti mladí dynamičtí hrozně rádi studujou své humanitní proevropské pošetilosti do pětatřiceti...
no ještě bude rušno.

33 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 1. července 2016 v 23:03

[29]: "Konspirační teorie" jsou nálepka, kterým se má říci ovcím a slepicím "tudy ne, jinak byste byl konspirační teoretik".

Nálepkuje se strašně. Nědělejte to a to a ono, to byste byl rasista, xenofob, homofob, konspitační teoretik, socialista, prokremelský agent, antisemita, neonacista, ten onen špatný člověk.

Vykašlete se na nálepky a snažte se přemýšlet, kde je pravda a realita.

Můj názor je, že některé konspirační teorie jsou pravdivé, některé úplně mimo. A další můj názor je, že manipulace zasahuje i do alternativních proudů a některé konspirační teorie byly pohozeny do alternativy aby zmanipulovaly a zmátly lidi.

---

[30]: Vývoj umí udělat každá země, když na to přijde. V každé zemi jsou chytří lidé. Ale v zemi, kde se politika a ekonomika soustředí na montovny (Česká republika) moc šancí lidi něco vyvinout nedostanou.

Jinak Rusko i Čína mají své procesory, navržené vlastními silami. A hodlají jimi nahradit Intel, AMD a další. Po aféře s Assangem a dalším se dosti ví, že USA své technologie zneužívá ke špionáži, a ne každému státu se to líbí.

---

[32]: Prokletím Evropy je neustálé vraždění a ostrakizace chytrých lidí min. od počátku 20. století. Za to můžeme poděkovat zejména Německu a Němcům, kteří nadělili Evropě ten problém, že znamenití lidé z celé Evropy byly buď upáleni v koncentrácích nebo museli zdrhnout před nacisty obvykle do USA.

Rozvoj USA je v podstatě dar Adolfa Hitlera a německého národa Spojeným státům americkým.

Pak přišli komunisté a začali zbylou inteligenci čistit znovu.

A teď se úchylárnami od škol typu inkluze, rozšiřování lásky k EU, nejednotné osnovy a mnohými dalšími začínají opět hony na nejlepší lidi národa.

V Evropě už se přes 100 let neustále likvidují znamenití lidé.

***

Kromě toho v Evropě se už 600 let falšuje historie, která se neustále opakuje v kruhu. Už řadu století západoevropské národy mrví a ničí Evropu a snaží se zničit Rusko. Většinou to přeženou jako s Hitlerem, Napoleonem, první světovou válkou, atd. atd. atd. a Rusové pak Evropě zachraňují zadek. Evropě pak otrne, Němci začínají mít pocit, že by jim měla patřit Evropa (Angela Merkelová) a začínají varovat před Ruskem a chystají se na válku s Ruskem. To už se opakuje tolik století furt dokola v cyklech, že je to až nudné.

Jen soustavné přemazávání dějepisu, a vymazávání svinských akcí západní Evropy a očerňování toho druhého (střední, jižní, východní Evropy, Ruska, Asie) umožňuje nechal lidem zapomenout na předchozí kolo a jít do té blbé hry a oprátky znovu.

34 Crifodo Crifodo | 2. července 2016 v 7:10

[33]:V něčem máte jistě pravdu, v jiném jistě taky, akorát píšete už o něčem jiném. To že si státy buď vymlátily, vyhnaly do exilu nebo zpitoměly pseudovzděláním inteligenci, je pravda, na druhou stranu ty bohatší si ji pak zase lákají a kupujou (třeba pana Kubáče hromádkama zrní). Mně šlo o něco jiného: prostě se nerodí děti, demografie signalizuje místo kdysi poválečného indexu souhrnné porodnosti 2.3, 2.5, i 3.5, dnešní 1.6, 1.2 i hůř... a tak nejsou mladí a přibývá starých (pročež pak levicoví mladí, do 30 studující za penéze rodičů, vyjou nářky o hloupých britských důchodcích kteří je odstřihli od nadějné kleptokraticko-byrokraticko-homo-multikulti Evropy). Že právě ti hloupí důchodci, co kdysi hákovali u rýsovacích prken, v chemičkách, na statku nebo v armádě nebo na ropné plošině jim vystavěli tyhle základy a ne základy somálského typu, je fuk :)
Není to jen problém přežraného bohatého Západu, že je lepší bezstarostné dětství do 40 a šukání s antikoncepcí než budovat rodiny s 3 dětma. Děje se to úplně stejně i v ostrakizovaném Rusku, vyžebračené Ukrajině, i v úplně chudém a nevýznamném státě-nestátě Moldavsku, takže to nemá co dělat s politikou a HDP.
Zřejmě ten, kdo sype hromádky zrní, sype i vzory životního stylu jak by se měli lidi chovat.
Neděje se to jen v úplně chudém třetím světě kde buď na antikoncepci není, nebo je fanaticky zakazována, a v zarputilých antikonzumních patriotických zemích typu páně Kubáčových vietnamských bratří, kde se množí jak diví a pak přebytky posílají do světa aby ho kolonizoval na žluto.
Nevím jestli šílená organizovaná migrace po merkelo-rumpyjo-Junckerovsku měla idiotsky svazácky dokompenzovat populační propad architektama a inženýrama z Čadu a Pakistánu (to by musela být naplánována ještě když Makrela byla bezvýznamná kachna, projekt Euromed je totiž dvacet let starý!), ale je fakt že bílá Evropa rychle vymírá sama od sebe a bez násilí a děje se to úplně stejně v Británii i v Rusku, které některým schematickým bojovníkům zvedá tlak.

35 Karel Karel | 2. července 2016 v 8:57

[27]: Český výrobek s českými polovodičovými elektrosoučástkami patrně asi není, ale my na rozdíl od Ruska netvrdíme, že západ je prohnilý a že se bez něj plně obejdeme.

36 ,, ,, | 2. července 2016 v 12:42

Když jsem kdysi prožíval v práci tatarské technické nájezdy ve formě JSEP / jednotný systém elektronických počítačů /,
divil jsem se třeba šroubováku z pohrabáčového železa a rukojedí z březové větve s ani moc neosekanými bočními
větvičkami za třista rublů. Když jsem pak vozil do sběru počítač a klimatizaci po šedesáti milionech korun pořizovací
ceny, musel jsem se tiše smát tomu poměru pořizovací cena / cena ve sběrně, a přiznám, že jsem si tehdy zcizil asi sto
kilo duralových lišt, které používám dosud v dílně. V ekonomii jsem se soukromě ocitl mnohem výše než můj mateřský
podnik,kterému počítač sloužil snad jen na pozdvižení ega soudruha řiditele, a jinak byl platný i se svou snad
stočlenou obsluhou jak mrtvému zimník. Tatarská invaze z východu byla pak následována západní expanzí na východ, kde
březový šroubovák za 300 rublů byl proti novým zařízením ještě vysoce seriozní obchod. To že dnes na rozdíl od předchozích
dob již nevyvíjíme "své" 8080, a neexistují tedy po roce 2000 již v podstatě žádné "československé" součástky je podle mne
rozmuný krok, který přinese tím, že se řeklo konečně učeným idiotům "Dost", nesmírné úspory. Samozřejmě že mne, jako pracujícímu
idiotu a daňovému poplatníku číslo xxyyzz/abc to může být úplně jedno, protože se vše co se získalo navíc, se zase okamžitě rozkrade.

37 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 2. července 2016 v 16:02

[34]: "Mně šlo o něco jiného: prostě se nerodí děti, demografie signalizuje místo kdysi poválečného indexu souhrnné porodnosti 2.3, 2.5, i 3.5, dnešní 1.6, 1.2 i hůř..."

A přitom počet obyvatel Země neustále roste rychleji a rychleji. Takže se děti rodí, ale jen někomu a někde.

---

"a tak nejsou mladí a přibývá starých (pročež pak levicoví mladí, do 30 studující za penéze rodičů"

A právě proto jsem napsal, že pro mladé není uplatnění, viz můj úplně první příspěvek. Staří jim zabrali flaky, ale zapomněli nějaký program a budoucnost dát svým dětem. A děti - nemajíce uplatnění - chytají se úchyláren typu multikulti, vlastenectví je zlo, feminismus, genderové věci, boj za prosazení homosexualismu, ... atd. Už několikátá generace rodičů se totiž na děti vykašlala - a nic moc jim nepředala. Ty děti válčí samy.

Upřímně, kdykoli v lidech vyhasíná láska (zde především k dětem), tak se to projevuje pokrytectvím zvaným - budeme se bít a demonstrovat navenek jak děláme vnější projevy lásky i když uvnitř srdce máme led a na dětech nám ve skutečnosti nezáleží. Např. namísto toho, abychom dítě naučili jak dobře a šťastně zvládnout život (což je skutečná láska k dítěti) bojujeme za "aby bylo trestné dítě plácnout přes zadek", "abychom jej nezatěžovali a nechtěli po nich žádnou práci ani snahu", "abychom je nenutili podřídit se žádné autoritě a údajně neničili tak jejich osobnost".

Tím, že děti nemají autoritu to znamená, že nemají a necítí ani ochranu od dospělých (autorita vůči někomu a ochrana od něho jsou dvě strany téže mince). Rodičovská autorita přebírá za dítě odpovědnost a chrání je před nebezpečím a umožňuje tak dítěti vůbec prožít dětství a najít primární pocit bezpečí (viz první fáze Erikssonových etap vývoje). Jsou nuceny se stát ve velmi nízkém věku předčasně dospělými, protože je nic a nikdo nechrání. A jejich podvědomí si to samozřejmě pamatuje, že starší dítěti nedali ani to, co pes dá svým štěňatům - totiž ochranu, bezpečí, vedení a lásku. Názory na staré pak jsou jen později důsledkem těchto ranějších zážitků.

---

"Není to jen problém přežraného bohatého Západu, že je lepší bezstarostné dětství do 40 a šukání s antikoncepcí než budovat rodiny s 3 dětma. Děje se to úplně stejně i v ostrakizovaném Rusku, vyžebračené Ukrajině, i v úplně chudém a nevýznamném státě-nestátě Moldavsku, takže to nemá co dělat s politikou a HDP."

Protože chybí vyšší ideály a láska. Ideály typu "budeme mít největší HDP", "všichni si budeme konkurovat", "zisk je nejlepší mírou hodnoty čehokoli na světě" - v podstatě většině lidí berou chuť do života, berou cíle, berou smysl vůbec cokoli dokázat. Ten, kdo něco dělá, vyrábí je socka, po které dupe 1000 parazitů kolem - od neziskovek, úřadů, soudů, kontrol, apod.

Pokud nejvyšší cíl bude pouze materiální a ekonomický - což se děje - pak je už dosaženo a není třeba se nic snažit, není proč žít. Většina lidí už neumírá hlady.

Vždyť západní státy a jejich politici, stejně jako EU, už nemají lidem co nabídnout. Musejí vymýšlet ekonomické propady (jako po brexitu) a musejí si vymýšlet nepřítele - jinak už lidi nic nezvedne. Aby se zakryla tato ideová prázdnota a absence vyšších ideálů - Západ potřebuje vymyslet nepřítele. Vymýšlí si agresivní Rusku, prokremelskou propagandu - jen proto, aby zakrylo svoji žumpovitost. Ale už i to přestává stačit - a zřejmě později už budou muset rovnou začít válku, protože po letech dupání po vyšších ideálech kromě prachů už lidé časem rezignují i na virtuální nepřátele.

Pokud je nejvyšším cílem zisk a ekonomika, pak logicky lidé přestávají rodit děti tím více, čím více si to vezmou za své. Dítě je po materiální stránce pasivum a snižovat materiálního bohatství rodičů - sežere jim čas, peníze, atd. Lidé se jen chovají tak, jak přebírají hodnoty společnosti.

---

"... ale je fakt že bílá Evropa rychle vymírá sama od sebe a bez násilí a děje se to úplně stejně v Británii i v Rusku, které některým schematickým bojovníkům zvedá tlak."

Celá západní Evropa žila už velmi mnoho století brakováním kolonií po všech světadílech. Veškeré bohatství západní Evropy bylo fakticky získáno drancováním a kolonizací asijských, amerických, afrických i jiných států. Západní Evropa nijak jinak získávat bohatství neumí - a když přišla krize, přeorientovala se západní Evropa na vydrancování původně socialistických států (mimo jiné Československa) a tak prodloužila počítak krize Západu o nějakých 10-20 let.

Nenávist Západu vůči Rusku vyplývá v podstatě z toho, že je to obrovské území, které by bylo možné vydrancovat, ale Rusko si to nechce nechat líbit. Co hůže, ono je dokonce schopné se ubránit a uhájit se před akcemi (vojenskými, ekonomickými, stejně jako ideologickými skrze rozvracení pátými kolonami a cizími neziskovkami) A tak chce Západ zkrátit na jeho prosperitě, které by bylo možné dalších 10-20 let držet tu Potěmkinovu vesnici neustálého západního růstu až na věky věků. Dokud Gorbačov a Jelcin nechali drancovat Rusko skrze západní a americké poradce, bylo Rusko skvělá země. Jakmile to Putin zarazil, je najednou agresor nejvyššího zrna.

Západ ani Evropu ani pravdědpobná budoucí situace, kdy už nebude koho drancovat. A kdy bude sakra potřebné, aby státy byly v základě soběstačné jinak je čeká horší osud než peklo - nepřimělo ke změně stylu. Ani nemůže, protože změna stylu znamená dočasné utáhnutí opasků - a to by způsobilo, že současní politici by pocítili demokratický hněv lidu, kteří by je ve volbách vyhnali od koryt. A tak je třeba udržovat iluzi, že HDP a prosperita neklesne pokud možno ani o píď, protože politici potřebují být zvoleni.

38 Crifodo Crifodo | 2. července 2016 v 16:25

[36]:Měli jste patrně výjimečně zhovadilý podnik se zvlášť pitomým soudruhem ředitelem, protože jinde i tyhle počítače JSEP a SMEP nějakou práci udělaly, i když v mezích socialistického řízení a když se pak poměry konsolidovaly a trh otevřel k PC atd., kvalifikovaní lidi byli připravení a vyškolení (např. výpočetní oddělení firmy Pleas). I k neohrabaným RVHP mašinám totiž byli potřeba programátoři analytici atd. K těm součástkám, něco byl průser, něco byl standard, něco bylo kvalitní. Ve výsledku to poskytovalo zaměstnanost desítkám tisíc středně až vysoce kvalifikovaných lidí, jejich provinění nebylo to že nemají stejné výsledky, jako Texas Instruements nebo Siemens, byli přijemnějším stejně dobří, ale "jen" to, že vrcholový management byli kovaní soudruzi pitomci. Kteří určovali termíny, přístup na cizí trhy, ceny, míru podlézavosti k velkému bratru. Kvalita např. pro palubní techniku byla plně funkční, o kvalitě elektronek nejen Tesla i "tatarské" Svetlany si nechte referovat od audiofilů. Je třeba se dívat bez pošetilého ideového předpisu.
Březový šroubovák za 300 rublů je buď žert, urban legend nebo okatý podvod a zlodějna možná v rámci té vaší zakázky, protože jinak ruské ruční nářadí byla cca třetinová až poloviční cena proti Narexu a asi tak poloviční kvalita, obyčejně nepřežily tak rok a s tím očekáváním se sem vozily (ruční vrtačky, cirkuly, páječky). Asi jako dnes čínský póvl v baubau.

39 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 2. července 2016 v 17:06

[38]: Problémem je, že diskutujete s někým, kdo nechce pravdu, ale je fotbalový fanoušek nějaké skupiny. A snaží se tak dlouho střílet - až se opakovaná lež stane pravdou.

Dříve jsem často chodil jako účastník na přednášky, kde učitelé učili lidi o dobách či událostech, které jsem prožil. Ze zájmu, abych věděl, jak to dnes chodí. Co já se dozvěděl přesáhlo mou fantazii. Ačkoli komunismus byl zrůdnost, tohle není dobré - především pro budoucnost.

Např. děti ze základních a středních škol se dozvídají např. že za minulého režimu od cca 60. let umíralo milióny lidí v Československu hlady. Tak špatně bylo. Děti na to poté psali slohové práce, jak bylo za minulého režimu. Je to opatření proti kritice současného režimu, nic jiného.

Dějepis 20. století pak salámovou taktikou pomaličku ubírá a vynechává agresivní akce nacistů, stejně jako obranářských akcí spojenců - a míří to pomalu k tomu, že Adolf Hitler je vlastně skvělý chlapík, jehož skvělé plány zhatili agresivní Sověti. Němci pak byli obětí agresivních Sovětů, který nepřál Evropě věčný ráj pod Třetí říší.

Jinak já bych za součástkovou elektronickou základnu minulého režimu oblízl všech deset. Byla velice kvalitní v mnoha ohledech, a velice levná.

40 Had Had | 2. července 2016 v 17:50

[38]: Koncem sociku jsme měli na škole jedno patro fakulty zabrané EC1030 (sálová mašina, která možná uměla to, co dnes telefon. Na celé hnojárně byla 2 xt, která kantoři dostali osobně z ciziny darem. Než aby platili 10000 Kčs clo, věnovali ho papírově škole. EC1030 měla dvě čtečky děrných štítků, z čehož jedna četla mizerně. Řádkové tiskárny svým zvukovým projevem připomínaly kulomet.
Když jsem jel s ČSTV (Český svaz tělesné výchovy) na služební cestu do NDR (k hodným Němcům co u Stalingradu stříleli do vzduchu) musel jsem mít souhlas celoškolního výboru komunistické partaje.
Jezdili jsme na Kavkaz a sháněli ruské karabiny a skoby. Daly se taky koupit titanové příbory. (Vyráběla je fabrika na ponorky v rámci povinného 1% do tržních fondů.) Ruské zboží nebylo až tak blbé, ale jako u všeho, bylo potřeba si to doma dodělat.
Bylo mi dvacet, ale děkuji zpátky nechci.

41 Aleš Novák Aleš Novák | 2. července 2016 v 18:25

40: Pane Ponkráci, vy jste velmi pilný, píšete dokola pořád to samé a platí na Vás první věta z posledního Vašeho příspěvku. Vy máte svojí pravdu a marně Vám vysvětlovat, že nic není černobílé.
Nevím kolik Vám je, ale dnešní školní dějepis (přesto že jistě není dokonalý) zcela jistě je mnohem objektivnější a pravdivější, než ty bláboly, co jsem zažil v 70tých letech (jistě se najde pomatený učitel, který i dnes nějakou dobu (než se na to přijde) bude říkat dětem nesmysly, ale to bude vyjímka.

42 Crifodo Crifodo | 2. července 2016 v 18:31

[40]:Počítač umístěný na fakultě, v lepším případě nový, v horším vyřazený po morální smrti odjinud, je "učební pomůcka". Normální užití v PVT neboli výpočetkách spočívalo v hromadně zpracovávaných dávkových úlohách z dat pořízených jinde, míra účelnosti nebo byrokratičnosti byla způsobená ani tak ne principiálními limity techniky jako spíš bolševickým řízením. Jinde po světě stejné počítače sloužily podobně jen o nějakou dekádu dřív. Rezervace letenek, dopravní situace, parametry oběžných drah, statistika, cokoliv.
Vtip je tady v tom, že pracovník schopný vyrábět nebo servisovat nějaké floppy pohony (s podřízenou součástkovou základnou) je v principu schopen vyrábět mikropohony pro přesnou leteckou nebo zbrojní výrobu nebo na špici pozicionéry na plošinách pro satelity. Máte zemi s pracovníky v technologiích na nějaké úrovni. To co tupý, blbý zaujatý omezený bolševik brzdil (a odborníci často podnikali navzdory) jste po konci bolševika mohl nevídaně odbrzdit, rozvinout a povnést. Místo toho, máte poloviční porodnost než v roce 70 a z toho dvě třetiny touží absolvovat humanitní obor a klikat ve windowsové aplikaci úvahy, kolik VŠ asistentů bude napřesrok potřeba pro jednoho pozitivně diskriminovaného nepřizpůsobivého.
S tímhle, sorry, nejste schopen udržet toto území po dalších 20 nebo 40 let v dosavadní podobě, jak se tu vám a vašim rodičům žilo.
Ten telefon, co nahradí sálový počítač, povrchně a naprosto tupě obslouží každý neandrtál nebo migrant. ale to je asi takový argument, jako že šimpanz může řídit skútr. Může, ale milion těch šimpanzů na skútru si ani nezajistí žrádlo na další den. V rukou to mají jiní.

Kdysi to v rukou měli v zásadě obyvatelé každé srovnatelné země.

43 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 2. července 2016 v 19:11

[41]: Nějaký věcný a konkrétní argument je asi zcela nad Vaše možnosti, jak koukám.

Rozumím tomu, že zatímco teze všechno západní je zářivé a skvělé versus pekelné a zpropadené Rusko - to není černobílý názor, to je složitá a plně reflektovaná realita podle vás.

Zažil jsem oba režimy, a dokonce jsem byl řadu let v západní cizině. Dnešní školní dějepis je lež 10 x větší, než kdykoli si dovolili komunisté.

Komunisté byli žabaři oproti dnešní manipulaci, lžím a propagandě. Dnes se lže stokrát více, a stokrát prohnaněji.

Jak už jsem psal, komunismus byl zločinný režim. Vrátit bych ho nechtěl.

Ale z toho že neoslavuji opilý štěstím současný režim, a nelíbám Bruselu nohy všude kde chodí šťasten z toho, že jsem v Evropské unii => jen (omlouvám se za ta slova a už byudu příště jen slušnější) mentální retard se značně zaostalými kognitivními shcopnostmi vyvodí ČERNOBÍLÝ závěr, že dnešní režim je andělský, skvělý, dokonalý, nejlepší možný, a ve všem dokonale fungující, který poručí větru, dešti a bude tu proto navěky.

Jen černobílý člověk potřebuje zkritizovat všechno z minulosti i mimo Západ => protože jeho slabé schopnosti uvažování nic jiného neumožňují.

Vize šťastné budoucnosti za každou cenu neumožňuje ani Evropě, ani Západu, ani našemu státu, politice i dalším - žádnou sebereflexi. Jakákoli nekritizovatelnost režimu položila komunismus, položí tento současný režim, položí Evropskou unii, a položí celý Západ. Protože bez sebereflexu a korekce se položí cokoli.

44 Petr G. Petr G. | 3. července 2016 v 7:17

Můj otec v roce 1986 dovezl ze Sovětského Svazu kalkulačku.
Píše se rok 2016 ...
ani jednou sme v kalkulačce neměnili baterii ...
...
Není to kuličkové počítadlo ani krabice s klikou.
...
Je to kalkulačka se solárním článkem.
...
Funguje jak za dne tak večer při svíčkách, kdy nejde při bouřce PC a kdy mobil nabitý ráno už dávno chcípl.

A to že si na kalkulačce nepustím film?

Ruskému vojinovi počítajícímu souřadnice minometné palby taky nechybí.

45 Václav Václav | E-mail | 3. července 2016 v 9:54

Doporučuji přidat k příspěvkům číselné hodnocení, potom, by lenoši mého typu zbytečně nediskutovali, ale přihlásili by se k názoru.
PS Crifodo, Ponkrác, Petr G. - vynikající - jednička s hvězdičkou

46 petr-kubac petr-kubac | 3. července 2016 v 18:48

Vážení pánové - jednak jsem vymazal příspěvky, které byly zcela zcestné - a jejich autorům tímto dávám varování....

A potom jsem překvapený jak ostrá diskute typu EU / ne-EU nebo RUSKO / Ne-RUSKO nebo dokonce Tranzistory z Tesly Rožnov / Ne-tranzistory z Tesly Rožnov se tu vede.

Myslím že tyto otázky jsou příliš komplexní na jednoduchý aktivistický postoj. Vezměmě li Rusko - je obdivuhodné kolik vysoce ( technicky ) vzdělaných lidí tam je ale je taky obdivuhodné jaký společenský mechanismus vede hierarchii typu - podřízený - vzdělanec - šéf tupec - které je tam prakticky normou

Kouzlo je že Ruskou cestou jdeme i my - viz nářky nad chybějícími techniky ( kteří by si od debilů nechali vše líbit ) Stejnou cestou jde i EU.
Příčiny tohoto stavu ? Zánik občanské a růst kmenové společnosti - průnik státu všude - což vedek k situaci není důležit CO ale KOHO znáš ?

Má za takové situace smysl vést paranoidní spory o "propagandě" a plivat na kohokoliv, protože je 20 cm hlouběji ve srabu než jsma sami ? A zase naopak - má smysl lézt mu pod hladinou srabu do řiti ?

Zlepší jedno nebo druhé naši situaci ? Nejlépe ještě bez práce jen chrlením směrnic ?

47 Mustafa al-Shamyri Mustafa al-Shamyri | 3. července 2016 v 20:08

Neverici pse, ty urazit nas Prorok a Velky Bobes. Trest te nemine! Alah ach bar!

48 Crifodo Crifodo | 4. července 2016 v 7:13

[46]:ostrá? proč?pokud se strany namáhají používat v diskuzi argumenty, je to aspoň duševní rozcvička. Pochopitelně s aktivistou je možnost diskuze velice omezená. Pro aktivistu je cokoliv příliš komplexní, když to přesahuje jeho černobílé vidění světa. Což jsou podle mě asi tak dva největší průsery: černobílý schematismus a neschopnost rozlišovat předchozí chyby, což vede k jejich neustálému opakování.
Vždycky mě fascinovalo, jak obrovská masa lidí uvěřila různým idejím: život věčný, Třetí říše, komunismus, perestrojka, havlistická občanská pravda a láska... teď poslední trapné zjištění bylo, když moji vrstevníci, u kterých bych předpokládal už trpké poučení reálným bolševismem, celkem beze studu přiznávají, že před deseti lety horovali pro bruselský volný pohyb kapitálu služeb a osob, jak je brusel zklamala a že už jsou z eurobloševika vyléčeni. Jenže tuším, že příště zas někomu naletí-jestli ještě bude nějaké příště. Zdá se, že černobílé vidění světa je v mediální době základem.
Je tu ale jeden zajímavý korekční mechanismus. Ideologové sice rádi pracují s "nezatíženou" mladou generací která se dá ovládat černobílými hesly a aplikacemi v androidu (proto ted pokusy neomaristů snížit věk eurovoliče na 16 let!), na druhou stranu zpohodlnělá europopulace se přestává reprodukovat (už dávno ne množit) a tak složení voličů hraje ve prospěch starých skeptiků a ti zdaleka všichni nemají Alzheimra... možná proto poslední dobou ten západní bolševismus najednou tolika lidem leze krkem a proto najednou je Džankr nahý král. A propagandistická divadýlka tak trapně často nefungujou.
Rusko, na rozdíl od velké části blahobytné společnosti, má v lidech historickou zkušenost se zásadními průsery a ohrožením (Napoleon, Hitler, Stalin, gerontokracie...) podobně Izrael (pogromy, holokaust, intifada), podobně Maďarsko s tatary). Proto skepse východní Evropy vůči černobílým propagandám a prodeji jejich existence za západní hodnoty typu barevnější displej a rychlejší hypotéka na dovolenou. Západní společnost jak známo se nachází na špičce podkutané nekrytou ekonomikou a ví se, že finanční letadlo se jednoho dne ocitne na zemi, buď válkou nebo všeobecnou krizí.
Takže Evropa není tak úplně plná mladých a vzdělaných lidí - poslední generace je populačně už cca poloviční než ta v 70. letech, jejich vzdělání má problematickou hodnotu - ti bystřejší už tuší, že jestli oni s potížemi uživí své rodiče penzisty, tak sami už žádnou penzi čekat nemůžou - dovoz náplavy absolutně nic neřeší vinou nulové nebo spíš záporné kompatiblity. Pro ty mín bystré eurohujery bude jejich stáří úžasným zklamáním.

49 Wyrrm Wyrrm | 4. července 2016 v 11:22

Pěkně jste se rozjěli chlapcí.
Tak sem šoupnu jednu takovou myšlénku jako kdybych hodil kamének do vody.
Ta myšlénka je zde : co když je to, co se děje(a o čem je článek i reakce na něj), ne následkem, ale výsledkem ?

50 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 4. července 2016 v 17:59

[48]: "Vždycky mě fascinovalo, jak obrovská masa lidí uvěřila různým idejím"

Stejně jako je potřebou lidského těla jíst a pít - a pokud nemá tělo čistou vodu, tak bude pít alespoň splašky. A pokud nemá čisté jídlo, bude vybírat alespoň odpady z popelnic.

Stejně tak je základní potřebou lidské psychiky mít vyšší ideje a ideály. A pokud nebudou čisté a zdravé ideály - bude to člověk řešit stejně jako při nedostatku vody. Bude přijímat odpady, splašky, cokoli. Protože vyšší ideály je bytrostná potřeba člověka.

Mnozí lidé - i rozumní lidé - se snaží zamezit šířením bludných idejí tak, že prohlásí za blbost vše vyšší, včetně boha, náboženství, altruismu, či třeba jen snahy dřít jako kůň abych byl virtuózní houslista třeba nebo idea udělat něco prospěšného pro lidstvo - dobrý stůl, skvělý přístroj pro lékaře, atd. atd atd. Zkouší to s předložením idejí nadvlády rozumu a vyděláváním peněz. "Materiální zisk je nejlepší míra užitečnosti všeho" slyším vážně ze všech stran. (A to považuji podnikání a ekonomiku i materiálnoí za důležitou a podstatnou věc.)

Tímto bojem se ovšem jen otevřou mysli lidí pro nasávání bludnějších idejí. Protože psychika je potřebuje a prostě si je najde stůj co stůj. A potřebují je především mladí lidé, starší už nějaké své vyšší ideje mají. A protože starší generace jim zdůrazňuje zisk a neviditelnou pracku trhu jako nejvyšší hodnotu - mladí raději hledají vyšší ideály v levicových směrech, jakkoli úchylných.

Stejně tak jakmile se začal zesměšňovat bůh, tak si lidé našli náhražky, protože psychika vyšší věci potřebuje. Zcela Freudovsky si vytvořili ufouny, což je konstrukt, který je de facto bůh, ale přijatelnější pro aktuálnější společenské klima.

Stejně jako lidské tělo bude pít raději vodu z žumpy než žádnou vodu, tak lidská psychika zvolí raději úchylný vyšší ideál, než žádný vyšší ideál. Zde jsme jako starší generace selhali, a dětem nutíme jen materialistické ideály - a ony jsou tak otevřené pro nasávání různých ptákovin. A ty ptákoviny jsou dvojího druhu - jednak různé New Age nesmysly, druhak různé agresivní ničící akce, kdy podvědomí jede podle stylu, že lidé/společnost bez vyšších idejí je vadná a je třeba jí zničit/změnit jako celek.

Ostatně se domnívám, že rozšířené sebebičování bělochů je do zněčné míry z tohoto ranku.

51 Had Had | 4. července 2016 v 20:15

[42]: Vážený Crifodo, asi jsem úplně blbej, protože Vaši reakci nechápu. Jako civilizace jsme odsouzeni k zániku. Ale já jsem vděčnej za volný hranice. Počítače mne hněvají, anžto jsou mým pracovním prostředkem a čím dál tím víc tíhnu k roayalismu než k demokracii.

52 Václav Václav | E-mail | 5. července 2016 v 7:38

A sakra, pan Had touží být podruhem, tj. kdo v cizím domě v podnájmu bývá, nemaje majetku a živí se jen prací rukou svých a všeobecného  hlasovacího práva nemaje.

53 Crew Crew | 5. července 2016 v 21:40

[52]: Upřímně bych raději osvíceného mocnáře než sebranku pablbů bez vzdělání, bez konceptu a nebo vize v takzvané demokracii.

54 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 5. července 2016 v 22:00

[53]: Co když dostanete pablba mocnáře?

55 dotaz dotaz | 6. července 2016 v 17:56

Nedočetl jsem tuto diskusi do konce, ovšem co se týče konspiračních teorií - už dostkrát se u různých věcí ukázalo, že se nejednalo jen o teorie, ale o (dokázané a reálné) konspirace jako z partesu. Všichni víme o Snowdenovi a Wikileaks, o převratu na Islandu a mnoha dalších věcech, přesto se všichni tváří jako by nic z toho neexistovalo a dál odsuzují a nálepkují - skutečně si tím asi pouze potvrzují identitu, nicméně důsledky jsou destruktivní (což elity chtějí a ani se tím netají).

Říká se, že komu není rady, tomu není pomoci, tak se lidi včas vzpamatujte a začněte se změnami nejdřív každý u sebe, chtějte být lepší, chtějte vyznávat hodnoty, které něco dlouhodobě znamenají a které lidský rod zachovávají (Pravda/morálka/víra/zodpovědnost/svědomí/rodina/domov apod), jinak kopete hrob sobě i svým blízkým (a nejen těm).

56 Petr G. Petr G. | 8. července 2016 v 19:54

[54]: raději umřu za pablba mocnáře (pro jeho utopistický sen)
Než za pablby úředníky (EU-NATO), abych jim pomohl naplnit kvótu 6% povolených ztrát.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama