close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chci povinnou vojnu !

2. srpna 2016 v 5:42 | Petr |  Svět okolo
Už od raného "jinošství" mám levou nohu o 3 cm kratší - díly tomu mám "křivou páteř" - "úhel dle Cobba 15 stupňů" - což podle všech regulí mělo stačit na "modrou" vojenskou knížku - tedy na status - nevoják - kripl. Jaké bylo moje překvapení u odvodu, když se svými skutečnými zdravotními problémy jsem mezi kolegy mediky s jejich 200 stránkovými elaboráty o neexistujcích chorobách vypadal jako ten nejzdravější a jaké bylo překvapení, když důstojník u komise s tragickou tváří oznamoval že vojsko má tak zoufalý nedostatek doktorů, že jsem byl uznám schopným služby v "kategorii III/C" což je jen "o pohlavek" lepší zdravotní stav než mají "kripli s modrou". Potom jsem měl několik měsíců na rozmyšlenou, jestli se budu ztrapňovat předstíráním neexistujících chorob a místo hledání zaměstnání ztrácet čas fňukáním u přezkumných komisí, nebo jestli zkusím vojnu absolvovat. Takže jsem dělal posádkového doktora na Libavé, prošel všemožnými výcviky, smolil se do střeleb a pyrotechnických prací, zažil velké povodně léta 1997 atd... Vše už bylo zde na blogu zmiňováno.

Zajímavá byla historka po návratu z vojny - seděl jsem se svým cyklistickým spolujezdcem, který je neoficiální znalec historie II. světové války a poslouchal jeho žvanění jak "by všechno dělal jinak" - a pod jeho velením by vyhrála vždy ta strana, která by poslechla jeho rady. Na jedné straně jsem měl ještě v paměti vojáčky, kteří se posrali a poblili stressem z hluku ( cvičné ) dělostřelby či bombardování a na druhé straně jsem tady měl před sebou frajera, který všechno ví nejlépe.

Jenom taková odbočka - dneska jsou lidi pletichařením na Facebooku tak zocelení, že jsou všichni statečnější než lvi a tygři dohromady - takže pokud jste si necvrkli do kalhot z překvapivé exploze, za vaším zadkem - tak jste sráči, co nevědí, co je to pořádný výbuch. Já jsem si u nečekané salvy z DAN do gatí cvrkl a myslím si že třepající se a blijící vojáčci v západních filmech alá "Nepřítel před branami" nebo "Zachraňte vojina Ryana" - jsou daleko blíže realitě než URÁÁ nadšení sovětské filmové propagandy.

Ergo - máte v hlavě čerstvé zkušenosti z vojny a u piva posloucháte jak váš známý žvaní a myslíte si - "tebe chci vidět po uši posraného". Tak jsem zavolal pár dalším známým a zorganizovali jsme paintball, který dopadl přesně jak jsem předpokládal. Milý "generál-teoretik" byl vystřílen jak malý Jarda neb se neuměl plazit, plížit, krýt, pohybovat přískoky, najít si kryt, střílet z paintballové pušky za poklusu - "na levou" - atd. Na pivě "po akci" - jsme mu museli dávat pít jak ležákovi v LDN, protože nezvladatelným třesem rukou, z prožitého stressu, dvě piva rozbryndal a přilákal tím vosy.


Jaké je tedy poučení z této historky. Vláda neustále spekuluje, jestli obnovit povinnou vojenskou službu nebo ne. Ještě před pár lety se novináři ptali mládeže - "jak byste bránili vlast" ? A odpověď byla "tak nějak" bychom se to "intuitivně" pokoušeli zvládnout i bez výcviku. Hovno hovno - mládeži - polovina by byla předem vyřazená - hrůzou posraná - a druhá polovina by byla mrtvá... Dnes už doba pokročila. není třeba diskutovat o "obraně vlasti", protože tato činnost a zmínky o ní je Pelikánem stíhaný "pravicový extremismus" a kdoví jestli ne rovnou terorismus, za který bude 12 let natvrdo !! Rozdíl v chování nováčků a bývalých vojáků na všech ( mnoha ) paintballech, které jsem kdy absolvoval však mluví jasně. I výcvik před desítkami let zanechá pohybové stereotypy a výrazně zvýší naději na přežití - v úloze střílejícího i v úloze před střelbou unikajícího.

Problém vojny je v tom, že náš divadelní ministr obrany s modrou knížkou si patrně taky myslí jak se v tom vyzná když do omrzení hraje ty "policejní komisaře" v seriálech pro důchodce. Navíc tu máme ( i bez paintballu a dělostřelby ) strachem po uši posraného premiéra a "vrchního velitele armády" s prohulenými cévami v mozku, na nohou a třemi promilemi lihu v krvi. Kromě toho na armádě visí hromada příživníků, kteří si zvykli extrémně (ne)výhodně prodávat vojsku obrněné transportéry, radary, helikoptéry, stíhačky a další drahé hračičky, které jsou v "asymetrické válce" vojsku i lidem platné jak mrtvole zimník.

Co tedy čekáme ? Osobně bych se dožadoval 3 měsíčního výcvikového kursu první letní prázdniny po 18. narozeninách - aby se nikdo nevymlouval, že nevěděl kdy nastoupit. Samozřejmě že by se zvedla vlna posranců, kteří mají "výhrady svědomí" vzít do ruky zbraň. Takoví by vzali do ruky motyku a 3 měsíce sázeli ve vojenských újezdech stromky, nebo by cvičicím kolegům dělali servis jako vaření a úklid. Kromě toho bych zavedl "vojnu light" nebo taky "vojnu třetího věku" - zcela dobrovolný týden až měsíc dlouhý "branný kurs" třeba pro ženy, starší lidi a vůbec všechny, kteří by nesplňovali podmínky pro regulérní vojnu, ale chtěli by zkusit něco vojenského výcviku.

Plus další militaristická opatření - branná výchova na školách - proč už ( opět ) není ? Cvičné střelby na školách ? Náš gympl měl malorážky a školní malorážka byla první "PALNÁ" zbraň, ze které jsem kdy střílel. Výcvik přežití, pohyb v terénu, orientace v mapě, první pomoc - proč už to není ? Neměl by někdo zorganizovat ( pěkně ostrý ) paintball pro tu blonďatou můru, co przní školství a vzít i Stropnického a Sobotku ?

Na závěr obvyklá dávka pesimismu - až Sobotka zaplatí výzkum veřejného mínění - jistě víte, jak dopadne : "75% maminek by si nepřálo poslat mazánka na prázdniny do kasáren". Takové maminky si patrně přejí smrt panikařícího mazánka v přestřelce uniformovaných složek s teroristickou buňkou že ? V každém případě, pokud se neumíte pohybovat přískoky "z krytu do krytu" a střílet za chůze "na levou nohu" - opravdu vážně uvažujte jak se k "vojně light" dostat už dnes.

Poznámka při druhém čtení - jistě se ptáte jak moje "křivá páteř" vojnu přežila - v pohodě - jenom při přísaze v Hradci mi trpasličí poručík nadával "proč stojím tak křivě, že mám každé rameno jinak vysoko". A navíc - záda mě nebolí dodnes - na rozdíl od kolegů - kriplů s falešnými zdravotními potvrzeními !!

A ješte další poznámka - mým velitelem na Libavé byl Marek Obrtel - státem uznaný xenofob, nacionalista, fašista, rasista, terorista, ruský agent a kdovíco ještě. Reálně však plukovník ve výslužbě, který establishment a propagandu krutě naštval, když vrátil státní vyznamenání na protest proti vojenským akcím NATO na Balkáně a středním východě. Jako veliteli polní nemocnice v Kosovu a Afgánistánu mu totiž nedělaly dobře povinné rukotřasy se zjevnými zločinci politicky korektně označovanými za "představitele místní vlády". Takže teď víte, kdo mně - latentního vítače syrských gynekologů amatérů - už kdysi dávno zkazil ;-)))

A do třetice - mrkněte na fotku - první a třetí člověk zprava - oba nápadně černovlasí jsou kolegové Syřani ( ne gynekologové, ale zubař a neurochirug - zcela vážně !! ) Ti mají dvojí tj. syrské i české občanství a dostali vybrat - buď 3 roky hlídat Golanské výšiny za Sýrii, nebo rok flákáni za Česko. Fotka jasně ukazuje co si vybrali. Tak jenom kdyby někdo vyrýval, že jsem živého Syřana v životě neviděl. Nejenom že viděl, ale dokonce jsem s nimi bydlel "na cimře", kopal "okop pro ležícího střelce", běhal podle buzoly a střílel z SA58 !!
 

25 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ass Ass | 2. srpna 2016 v 8:06

S těmi filmy jste hoooodně přestřelil.
Když porovnám "západ vs východ" před 89, stejné hrdinské patos a nikdo se "nepochcal", ale ty východní jsou více reálné, tam i hrdinové umírají...

Když porovnám "západ vs východ" o II. světové tak opět východní jsou více "reálné", viz Sevastopol, stalingrad, nebo o těch ženských (název jsem zapoměl).

Když porovnám "západ vs východ" o "součásných konfliktech", pak opět výtězí východ v reálnosti. Viz 8rota (voják se pochčije ve výcviku), viz x filmů o čečně a kavkazu vs hrdinný otsřelovač (čímž nesnižuji, že byl dobréj voják, ale film a realita...)

Jinak, souhlas s tím výcvikem, který není o tom "jak umím obsluhovat konkrétní zbraň, např. SA58 či danu, ale návyk poslechnout rozkaz, skočit do bláta, návyk jak do bláta skočit, návik, že kolem mě střílí atd.

Viděl jste 8rotu (ruský film)? A porovnejte s filmem o západních hrdinech z aktuálních konfliktů? Viděl jste ruský film o Sevastopolu či stalingradu a porovnejte s hrdinckými filmy

2 Ass Ass | 2. srpna 2016 v 8:08

Omluva za dabl, píšu přízpěvek v noteopadu a nejak se mi nakopíroval text i co jsem nechtěl, tedy poslední věta neplatí :D

3 pb pb | 2. srpna 2016 v 9:09

Bylo by skutečně dobré, kdyby se nějak nacvičovala schopnost co dělat v krizových situacích - ta první pomoc, jednoduchý kurz přežití, co dělat v případě ohrožení, umět poslouchat signály... Je, ale zajímavé, že když se řekne vojna, většinou se tím myslí právě takové flintaření, od malorážky přes paintball k historkám z ostrých sřeleb, přičemž právě toho bude v budoucím konfliktu potřeba poměrně málo.

Pak je tu otázka: v čí prospěch se ty výcviky provozovaly, někdo je musí platit patrně český stát, a myslím, že je dost lidí, kteří budou z pricipu odmítat brannou povinnost ve prospěch Zemanů, Klauzů, Babišů a podoných individuí, reprezentujících český stát.

4 Gabriel Svoboda Gabriel Svoboda | E-mail | 2. srpna 2016 v 9:13

Já osobně bych se radši nechal zastřelit teroristy, než jít na vojnu. (Stejně jako bych po úrazu raději zemřel, než ho přežil ochrnutý.)

A že bych místo vojny sázel stromky, vařil nebo uklízel? To bych si moc nepomohl. Předpokládám, že takoví místovojáci by stejně jako skuteční vojáci bydleli v nějakém kolektivním ubytovacím zařízení, tedy v ideálním semeništi šikany. To radši tu kulku od teroristy.

5 petr-kubac petr-kubac | 2. srpna 2016 v 10:24

[4]: Při vší úctě - co má společnost z člověka, který předem deklaruje, že není schopen ani prostého přežití v kolektivu a to ani jako mírumilovný sazeč stromků ve skupině dalších sazečů stromků ?

Má někdo, kdo je schopen přežít v kolektivu - v případě průseru - pro takovou osobu riskovat život ?

6 Gabriel Svoboda Gabriel Svoboda | E-mail | 2. srpna 2016 v 10:27

[4]: Nemá, však já se taky nikoho o nic neprosím a od nikoho nic zadarmo nechci. Pokud se nikdo nebude o nic prosit mě a nařizovat mi povinnou vojnu.

7 Gabriel Svoboda Gabriel Svoboda | E-mail | 2. srpna 2016 v 10:43

To, že je v Česku zatím klid, je zajištěno tím, že platím daně na policii a armádu. Ale pokud by jim mé daně nestačily a chtěly by mou osobní účast, pak opravdu raději tu kulku od teroristy. Až budou mít lidé jako já většinu, pak prostě klid na ulici zajištěn nebude a bude to výsledek svobodné volby lidí.

8 Petr Petr | E-mail | 2. srpna 2016 v 10:55

[5]:Bohužel Gabrielů je hodně

9 petr-kubac petr-kubac | 2. srpna 2016 v 10:58

[6]: Velice pochybuju že od společnosti nic nežádáte. Určitě už dnes chcete aby někdo preventivně odstrašoval drobné ( i velké ) hajzlíky od snahy vás šikanovat ne ?  

Naopak společnost, kde je "každý sám za sebe" ( nebo max. za svůj kmen ) - by se vám asi nelíbila - příklad - Somálsko, Libye, a další zhroucené státy - tam pokud dáte najevo, že se nebudete bránit - hajzlící vás začnou šikanovat - protože vědí, že ( neexistující ) stát pro nikoho nehne prstem.

[3]: V otázce vojenského výcviku je to zajímavé - komunistická ČSLA přijímala a zase propouštěla 4x ročně kolem 30 000 branců v jednom termínu. Dnešní armáda se tváří, že je to gigantický úkol zcela mimo její možnosti .... skoro to vypadá, že i na generálním štábu sedí "žadatelé o kulku od teroristy" ;-))

10 Gabriel Svoboda Gabriel Svoboda | E-mail | 2. srpna 2016 v 11:02

[9]: Ano, ale od toho platím daně, jak jsem psal výše.

11 IvanH IvanH | 2. srpna 2016 v 11:19

Tak na Slovensku sme v tejto veci o hodný kus ďalej. Existuje u nás dobrovoľná vojenská služba. Viac na

https://www.mosr.sk/dvp/

12 petr-kubac petr-kubac | 2. srpna 2016 v 11:20

[10]: "Platím si daně, abych měl klid" - je právě ten problém. Jednak je čím dál jasnější, že řešení mnohých problémů nespočívá v množství peněz - třeba ghetta, školství, "manuální negramotnost" atd. A potom přístup "platím si tak mi dejte pokoj" vedek k atomizaci společnosti na jednotlivé - beztrestně zabitelné - "ovce".

Ale bezu, že vidíte svět jinak - až budu jenou znovu kopat "okop pro ležícího střelce" - udělám jej širší, abyste měl kde zalehnout před kulkami.

13 Had Had | 2. srpna 2016 v 11:30

Ad filmy: ruské URÁ možná vychází z mentality národa. Je v nich kus toho východního seběobětování a je možné, že se z toho Němci posrali víc, než když jim za prdelí bouchnul šrapnel.
Ad vojna: Tříměsíční intenzivní výcvik by možná ani nedal čas k šikaně, narozdíl od dvouletého flákákání. To co jsem absolvoval já nebyla vojna (silniční stavební vojsko), ale když nic jiného, tak si řada socialistické mládeže zvykla žít bez maminky za zadkem a tento výchovný počin armádě nelze upřít. Bordel v armádě byl dán úrovní důstojníků. Když vám velí člověk ze žilinské dopravky, tak to je odlišné, než když veliel absolvoval Vyškov. PS: Neplazil jsem se, přískoky se pohybovat neumím, střílel jsem asi třikrát, protože mi za ten rok nepřidělili zbraň. Zato jsem se zdokonalil v mariáši.

14 pb pb | 2. srpna 2016 v 11:51

[9]: K tomu poctu brancu viz http://forum.csla.cz/viewtopic.php?f=6&t=1799

To forum je vubec zajimave cteni, odpovidaji tam takova hovada jako Vacek, na druhou stranu se tam clovek o CSLA neco dozvi, i kdyz muj pocit je, ze obcas se mluvi o jine armade nez jsem zazil ja.

15 Richter Richter | 2. srpna 2016 v 12:07

Musím chválit za "PALNÁ" malorážka. Hned se mi udělalo blaze na duši. A ta úleva z informační přesnosti. To se nedá popsat.

No, i dnes se na Libavé střílí. Často bývám na protilehlém kopci a ty úleky i z tak velké vzdálenosti jsou značné. Být u "toho", tak si určitě cvrnknu. Určitě jste chodil na Kocourovec na pivo.

16 petr-kubac petr-kubac | 2. srpna 2016 v 12:17

[15]: nikolivěk - nebyl jsem posádkou v Přáslavicích, ale přímo ve Městě Libavá navíc důstojnící předstírali, že je nás tam 5 ačkoliv jsem na ošetřovně byl sám - protoře v méně než 5 lidech byl zakázán nepřetrtžitý provoz - bez nepřetržitého provozu ošetřovny nebyly povolené noční střelby - na které se jezdila dívat generalita z NATO, do kterého jsme tehdy vstupovali.

Takže jsem byl rád když jsem s vysílačkou místo mobilu šel do hospody na Libavé na náměstí - tehdy tam čepovali nějaký samoser, tak jsem ani moc nelitoval.

Zato jsem trénoval na cestách dlážděných pro tanky a odrovnal horské kolo.

17 jx null jx null | 2. srpna 2016 v 13:15

Nevim, jestli nereaguji na trolla, alw presto mi to neda...

Filmy pred rokem 1989:
Byl by nejaky CCCP ekvivalent filmu jako jsou: TopGun (1986, dejove blbost, ale technicka stranka?), Lovec jelenu (1978, tohle by vubec nekdo v Sojuzu natocil?), Full Metal Jacket (1987)?

Stalingrad. Jestli myslite ten, kde bylo i par ceskych hercu (1993, napr. Hermanek), tak ten tocili Nemci (vychodni/zapadni?), urcite ne Rusaci. Kdyz jsme u Nemcu, tak ti zapadni natocili Das Boot (1981). Prekonal to uz nekdy nekdo?

Co se tyka ruske 9. roty (2005), tak to jsem videl a neveril svym ocim. videl jste to az do konce? Konec vojina Ryana (1998) mi prisel dost pritazenej za vlasy, ale konec 9. roty... no proste takove ruske. Zlatej starej dobrej Rambo (1982).

"Soucasne" konflikty. Nemam moc prehled, ale treba Jarhead (2005) nebo Hurt Locker (2008) mi prijdou dost dobre. A opet, byl by nekdo v Rusku schopen natocit neco takoveho? Nevim proc, ale pri techto otazkach si vzdcky vzpomenu na vtip, jak prijde novy vezen do gulagu a otatni se ho ptaji "Hele, nevis, jak dopadl zapas Spasskij - Fisher?" "Prohral jsem."

18 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 2. srpna 2016 v 13:48

Zaprvé, nevidím jediný důvod proč jít na vojnu a v případě konfliktu chcípnout za, a teď mě omluvte mou drzost, za potraty kolem sebe. Ne děkuju. Uvědomte si že kauzalita je platná všude. Akce a reakce. Má reakce je: nasrat.

Samozřejmě, schopnost obrany se bude v Evropě v příštích letech značně hodit ale pro to nikdo nepotřebuje zasranou vojnu. I v čr existují firmy poskytující vojenský výcvik z kterého je odstraněno pobíhání do zblbnutí kolem buzerplacu a přátelskou šikanu od mozkovou nedostatečností požehnaných potratů v jednotce.

A jen tak mimochodem, pokud se vedle vás odpálí (a nebo to začně kropit) nějaký idiot, výcvik fakt nepomůže.

19 blr blr | 2. srpna 2016 v 14:03

jako neznalec vojny (nemám modrou knížku - vojna byla v mých 18 letech již zrušená) bych se rád zeptal, co to znamená střílet "na levou". díky.

podařilo se Vám naštvat již dva egoisty, jsem zvěděv, kolik jich bude "hejtovat" do zítra

20 SPECZ SPECZ | E-mail | 2. srpna 2016 v 14:14

Pane Kubáč sice chápu váš postoj, a víceméně souhlasím s několikaměsíčním povinným základním výcvikem, na druhou stranu když čtu reakce v diskusi tak mě to poněkud děsí.
Jsem příslušníkem aktivní zálohy AČR. Tam jsou všichni, stejně jako u pravidelných jednotek AČR dobrovolně.
Během KZP ve Vyškově zhruba dvě třetiny zájemců odpadnou, prostě to psychicky nebo fyzicky nezvládnou. Kurz základní přípravy přitom trvá pouhých šest týdnů.
Podle plánů pro válečný stav by se každá rota (pro nevojáky - jednotka o cca 100 lidech) rozšiřovala na prapor (300-1500 lidí, v našem případě je předpokládáno
kolem 1000 lidí), s tím že současní příslušníci jednotky budou povýšeni a dostanou na starosti ty kterými byla jednotka doplněna - odvedence.
V rámci jednotky, ať už se jedná o družstvo, četu či celou rotu jsme závislí jeden na druhém, vzájemně si pomáháme, spoléháme jeden na druhého a důvěřujeme si.
No a to co mě docela děsí je myšlenka, že by život můj a mých spolubojovníků mohl záviset na různých takových Gabrielech a fuckthisshitech ze zdejší diskuse, kteří sice třeba nejspíš výcvik nějakým způsobem absolvují, ale pak při první možné příležitosti zahodí samopal a utečou ...

Mimochodem, zrovna letos jsme měli větší cvičení na Libavé (ubytování na srubáči) - něco je vidět třeba tady: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/416231100240023/
Doporučuju nebrat moc vážně povídání moderátorky typu "byli v terénu !až! deset hodin denně" protože různí humanisti a podobná verbež kecá armádě do toho co a jak může dělat,
v důsledku toho oficiálně moc přes deset hodin denně výcvik trvat nemůže, takže se deklaruje že trvá do deseti hodin denně ale prakticky trvá podstatně delší dobu. Extrém v ohýbání předpisů se pak praktikuje ve vyškově, kde se první dva týdny cvičí cca. 20-21 hodin denně, a tamní vedení se bojí toho kdy jim do toho nějakej blb začne šťourat a znemožní to ...

[3]: K Těm "různým Zemanům, Babišům a podobným" - Fakt mi nejde o to bojavat za tyto individua, ty se prostě jen povezou s ostatními - jde mi o to aby naše země zůstala naše, a aby nám místo našich zmrdů kterí nám to tu teď vedou místo toho nešéfovali nejrůznější Omarové a Abduláhové, případně Voloďové.

[18]: Když to poblíž vás začne nějaký magor sypat, tak se naopak docela hodí vědět jak (a za co se krýt), umět se plížit a vyhledat si vhodný (ú)kryt, a být zvyklý na střelbu v blízkosti - je pak daleko menší šance že strachy ztuhnete na místě, neba začnete zmateně běhat kolem - a to je reakce spousty lidí ...

21 blr blr | 2. srpna 2016 v 14:15

[18]: I v čr existují firmy poskytující vojenský výcvik z kterého je odstraněno pobíhání do zblbnutí kolem buzerplacu a přátelskou šikanu od mozkovou nedostatečností požehnaných potratů v jednotce.

Samozřejmě, za peníze i dům v Praze. Blbnutí na buzerplacu a samotná povinnost vojny mělo svůj důvod

Podívejte na dokument Zlatá mládež, díl V armádě (archiv ČT).

22 petr-kubac petr-kubac | 2. srpna 2016 v 14:19

[18]: Zkušenost říká, že ( krom hrdinů akčních filmů, které jsou i tak jen fikce) nikdo nepřežije sám. Zkušenosti z bývalé Jugoslávie mluví o skupinách 15 - 20 lidí, kteří se mohou spolehnout ne na super špičkový výcvik nebo vybavení, ale na ne-podrazáctví ostatních.

S těmito zkušenostmi je vaše koncenpce výcviku za peníze a ne-podporování ostatních "potratů" jistě 100% kompatibilní že ?

23 pb pb | 2. srpna 2016 v 15:22

[20]: Tady by to chtelo definovat co to znamena "nase zeme". Jsou to ti, vsichni, kteri mluvi cesky? Vsichni kteri ucastni danoveho systemu? V vsichni co se narodili na urcitem uzemi? Sam mam pocit, ze z kazdeho trochu. Bohuzel jednotny pocit sounalezitosti, tak jak byl pocitovan za prvni republiky, uz uplně chybi.Ta vase zeme uz nemusi byt moje zeme, tak to - bohuzel - je. Proto ocekavam spise konflikt typu obcanske valky, i kdyz patrne v nejake zavisloti na jinem, treba globalnim, konfliktu.

24 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 2. srpna 2016 v 15:31

Bolševik udělal chybu, že povinná vojenská služba trvala 2 roky (občas i déle). Bylo zcela zřejmé, že tak dlouhá vojna je zbytečná a ztrátou času.

Ačkoli ji později tento režim zkrátil na rok, aby ji pak zrušil zcela - stále je to přehnané. Povinná služba o délce 3 měsíce, v krajním případě max. do 6 měsíců by byla optimální. Ale hlavně naplněná užitečnostmi a výcvikem - což je asi nerealizovatelné v dnešním bordelu.

S obranou se stalo jen to samé co se školami, univerzitami, podniky, zákony a leččíms dalším v tomto státě. Mohutně se tuneluje, vyšší místa jsou teplá místečka pro kmotry a vysloužilé příbuzné. Mohutně se byrokratizuje, reformuje, a nekompententnost slaví pré.

Ono by pro začátek stačilo, aby tento stát přestal chránit útočníky a soudy se řídily jasným pravidlem, že útočník nese riziko. Nikoli obránce, který je potom stáhnut z kůže a vláčen roky po soudech, pokud se ubrání - zda nepřekročil nutnou obranu.

Jak už jsem psal nedávno, největším problémem jsou ženy. Většina žen už je tak zblblá propagandou, manipulací - ať už sluníčkáři, neziskovkami a jinými truly - že jakoukoli obranu považují za agresivitu. A ženy se vždy první (ať oběti, svědkyně či další) zajímají o to, zda je útočník v pořádku a nedostal bebí. Osobní zkušenost z několika akcí, kdy jsem zachránil ženy při loupežných i jiných přepadení. Zcela vážně uvažuji, že až uvidím přepadat ženu, nebudu už do toho zasahovat.

25 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 2. srpna 2016 v 15:36

[20]: Jak jistě víte, vlastenectví a obrana vlasti má dnes svůj název: neonacismus a extrémismus.

Každá rychlokvašná celebrita, rychlokvašný umělec, novinář, politik - se snaží ze sebe udělat důležitého vlastizrádnou činností a pliváním a bořením tohoto státu a Čechů.

26 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 2. srpna 2016 v 15:56

[20]: Pokud se ve Vyškově cvičí 20-21 hodin denně, a zároveň při tomto cvičení trvajícím "pouhých" 6 týdnů odpadnou 2/3 lidí - pak máme ve státě občany ve vynikající kondici daleko před celým světem. Škoda, že jste tyto dva údaje, totiž denní délku cvičení a počet odpadnuvších nenapsal vedle sebe - hned by to mnohé objasnilo.

27 Duranga Duranga | 2. srpna 2016 v 17:06

Už se něco mění, nový zákon zavedl Dobrovolné cvičení v délce 6 týdnů. Je to vlastně totéž, co přijímač do AZ, ale bez povinnosti do nich vstoupit. Zájem projevilo zatím 1500 lidí, prakticky bez medializace. Záložákům přidají peníze a něco dostane i zaměstnavatel. Myslím, že je to správná cesta, jak píše SPECZ, nikdo se nechce spoléhat na lidi zásadně proti.

Paintball jsem si nedávno zkusil, jsem z generace nevojáků. Dobrá zkušenost, voják bych byl asi špatný, bez výcviku určitě, a rychle mrtvý. Vysraný jsem byl jen při hře "dobývání budovy", kdy člověk čeká ránu na každém centimetru a za každým rohem.

28 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 2. srpna 2016 v 18:46

Byl sem tady označen za egoistu. Jako cože? Vidíte si do tlamiček?

Člověk je v piči, a naprosto logicky, okolní špína si na něm zatančí kozáčka ale když teče do bot (třeba když se ekvivalent toho samého chystá provést obohacovač Omar akorát s celou Evropou) všichni začnou kolem sebe máchat povinností pomoct celku? Cože? Děte si do řiti s tímhle.

Jo, a samozřejmě že bych v první příležitosti na vojně vzal roha (v případě konfliktu samozřejmě), proč bych proboha zůstaval? Nejsem ničím k celku vázanej, celek na mě sere tak proč bych já nesral na něj?

29 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 2. srpna 2016 v 18:58

[22]: Kdo říká že chci bojovat? Jednoduše se přidám k těm kdo vítězí. Pokud budou vítězit muslimové, asi nemusím dodávat co udělám že ?

A postapo? Tak to sem mrtvej rovnou stejně jako všichni v tomhle threadu, nato vemte jed.

30 Lubomír Vrána Lubomír Vrána | E-mail | 2. srpna 2016 v 19:06

Největší problém asi je, že nám dlouhá léta vládnou političtí a vojenští analfabeti. (Ne,že by ti rudí před nimi byli nějací ajnštajni, ale alespoň byli ve střehu před třídním nepřítelem.) Ti současní mně připadají navíc zcela nepoučitelní a nikdo s nimi hned tak nehne. Zejména, když jim radí sluníčkářští našeptávači.
Další problém je určité falešné společenské paradigma o bezpečí. Dokud ten náš líný plebejský lid nedostane pořádně do držky, něčím takovým jako bylo 11. září, tak se společenské klima nezmění.

31 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 2. srpna 2016 v 19:07

[5]: Whatever. To komu pomůžete je vaše volba. Tečka.

Doporučuji zavést střílení všech slabých kusů. Pro jistotu, zdroje sou cenný žejo.

:D komici, a za tohle bych jako měl bojovat ?

32 Had Had | 2. srpna 2016 v 20:11

Hledím, jak se u tohoto tématu odhalují charaktery. U elektoniky je to nuda, u politických témat trochu lepší, ale tady teprv člověk kouká, co má za spoluobčany.

33 petr-kubac petr-kubac | 2. srpna 2016 v 20:15

[31]: Vaše příspěvky jsou zábavné - příliš bych na vaše delší přežití v případném průseru nesázel, ale nemohu se nezeptat - vy sám se považujete za slabý nebo za silný kus ?

34 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 2. srpna 2016 v 20:38

[32]: Podívejte se na naši politickou, univerzitní a neziskovou scénu - a překvapen nebudete. Fuck this shit je ještě z těch lepších.

Je jedno, jestli začnete Jakubem Jandou, autorem homosexuálního porna, který je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty a poučuje veřejný prostor o morálce druhých.

Nebo Hate Free, které si pomalovalo vlastní okolí nacistickými symboly (analogie požáru říšského sněmu ála Hitler) a pak řvalo o nenávisti a neonacistech.

Nebo si vezmete Sobotku - nemusím dále rozvádět.

Nebo věnujte ponornost Martinovi C. Putnovi, či Jiřímu Dientsbierovi, atd.

Veřejný prostor se přímo hemží přehlídkami těch nejhorších povah, které mohou existovat.

Proč vás tedy překvapuje, co máte za spoluobčany. Já překvapen nejsem, ba spíše příjemně - protože to co se pohybuje ve veřejném prostoru má silný puch síry a ďábelských rohů.

35 Crew Crew | 2. srpna 2016 v 21:42

Pane Kubáčí obávám se, že nemáte ponětí co je to opravdová "vojna", protože jste na vojně nikdy neby. Vaše zkušenosti postavené na cvrnkání barevných želatinových kuliček a "špagátování" někde na ošetřovně jsou poněkud legrační. Jsem ročním 64 a základní vojenský výcvik jsem absolvoval v Tachově jako velitel R4 u dělostřelců. Absolvoval jsem cvičení Varšavské smlouvy a ostré střelby na raketové střelnici Ašuluk. Takže mám  povědomí o tom jak vypadá salva z houfnice i dopad rakety v cílové ploše. Mám povědomí o tom co je to ostrá šikana rusínských, maďarských a východňárských analfabetů s nulovým sociálním cítěním a zápornými hygienickými návyky. Mám jakési ponětí o 130 sebevraždách vojáků prvního ročníku VÚ4447. Vím jak vypadá odběr krve, povyšování pádlem, trhání brků a podobné krvavé radovánky mazáků. Taky vím jaký je to pocit když otevřu dveře umývárny a na potrubí se třepe můj kamarád. Já sám jsem přežil jenom díky své profesi a možnosti vojnu trochu ojebat díky ní. Vy jako špagát na ošetřovně jste si chodil s vysílačkou na pivo a stěžujete si jaký to byl samoser. Já jsem uklízel krev a zvratky mladých kluků kteří byli nuceni pojídat vlastní výkaly v rámci mazácké vojny. Kdo nepojedl dostavil se k odběru krve...
Znaky téhle armády jasně rozeznávám ještě po 30 letech a není to moc dobrý pocit. Já sám za sebe touhle armádou opovrhuji bez ohledu na to jak se údajně změnila a jak je vyspělá a profesionální. Můj názor je, že není. Je to stejná sebranka patetických blbů kteří si kreslí nacistické symboly na výstroj místo rudých hvězdiček. Stejná sběř zkurvených zkorumpovaných lampasáků, kteří místo přikrádání benzínu z autoparku rozmrdávají rozpočet v plukovnických fondech a nefunkční výstroji a výzbroji. Je to stená banda zasranejch ojebávačů, jako ta která kamuflovala sebevraždy mladých kluků jenom proto, aby útvar nepřišel o hodnocení. Armádních afér jsou plná média.
Už nikdy nechci a nebudu součástí téhle armády a chápu odmítání každého kdo zažil šikanu, ponížení a trvalé následky na zdraví. Vy, máte pravděpodobně pocit, že zrovna vám armáda něco dala, protože jste mohl jezdit na kole, spát na pokoji se Syřanem, chodit na pivo a zašívat se na ošetřovně. Je to směšný.

36 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 2. srpna 2016 v 21:49

[33]: A když není argument, tak toho druhýho aspoň zdecimujem žejo :)

Šanci na přežití mám stejnou jako vy. Tak jako vám byl k smíchu ten kokot kterej se posral na paintballu, tak vy a vám podobní armádní teoretici jsou k smíchu těm kteří skutečně na tý zasraný frontě byli (Irák .. Ukrajina ..).

Na vaši otázku nebudu odpovídat, nevidím důvod proč přistoupit na vaši hru a přenést střet na mé území.

37 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 2. srpna 2016 v 21:54

[35]: Proboha děkuju bože, troška zdravého rozumu je jako voda pro člověka ztraceného v poušti.

38 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 2. srpna 2016 v 21:58

[34]: Nepřirovnávejte mne k těm zmrdům. Já se do nikoho neseru pokud se ten někdo nesere nějak do mě.

39 petr-kubac petr-kubac | 3. srpna 2016 v 7:14

[36]:  Nemám zádný špatný úmysl, ale pokud se mají slabé kusy střílet - jak jsou nastavená kritéria vzhledem k Vaší osobě. Dovolím sí odpovědět sám - agresivní, neuvážlivý - bez výcviku  - nespolupracující s ostatními - asi byste horko těžko prošel.

[35]: To je mi opravdu líto, že jste se nechal šíkanovat Maďary s nulovými hygienickými návyky. A co jste vy sám  dělal v "mazáckém roce" - taky šikanoval, aby se řetězec nepřetrhnul ?
Nicméně jste přežil - a je vidět, že cvičení splnilo svůj účel - Respekt ( posranost ) z armád Varšavské smlouvy je ve vás dodnes.
Ale asi jste tak moc dobrej nebyl, protože máme v rodině účastníka "cvičení Vltava" z roku 1966 a ten to zdaleka ta špatně nepopisuje.

Jo a mimochodem diskutující s nickem ODBORNÍK - byl zablokován již dříve, tak  jsem blokádu prodloužil i na jeho novou IP adresu.

40 pb pb | 3. srpna 2016 v 8:14

[39]: To jste asi spatne pochopil, ja s nazorem pana Crew naprosto souhlasim. Ja mam za to, ze chtel rici, ze pokud se nekdo se na vojne setkal s sikanovanim tak mu k zadnemu prospechu nebylo. Ja vojnu taky absolvoval, a zadneho lepsiho cloveka to ze me neudelalo, spis jsem ziskal obdiv k odmitacum vojenske sluzby, ti alespon v te dobe meli odvahu odmitnout, a vetsinou skoncili v base. A basa - to teprve kurs preziti! Ano setkal jsem se na vojne s nejakymi kritickymi situacemi a naucil jsem se nejak jim celit - ale to bych se naucil v kazdem prostredi, ktere je neprijemne - asi i v te base. Ta armada kterou jsem poznal ja, byla nebojeschopna. A pochybuji, ze dnesni cesti lampasasci by byli lepsi.

Takze nazor ze cviceni splnilo ucel, je nesmysl, pan Crew rika ze uz s tim nechce mit nic spolecneho, cili ja to ctu jako opak. A to myslite vazne, ze kdo byl sikanovan, take sikanoval?

41 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 3. srpna 2016 v 8:22

[39]: Ne ne, zase další kterej nepochopil ironii. To bylo mířeno na VÁS, vzhledem k tomu že jste se vyjádřil stylem, si šikanovanej a nedáš to v kolektivu? Tak chcípni.

Jestli jste to nepochopil, já neoznačuju lidi potraty pro nic za nic.

Každej jeden čurák si zlepšuje ego na každém o trošku slabším kuse. Lidi se chovaj jako zrůdy.

Za takovou špínu neproleju ani kapku ničí krve, ať se špína pozabíjí mezi sebou, tomu zbytku se uleví.

42 mln mln | 3. srpna 2016 v 8:57

A ja chcem povinnú bojovu misiu v nejakom skutočnom ozbrojenom konflikte pre všetkých ktorí chcú povinnú vojnu. hranie sa na vojaka v bezpečí strednej Európy nie je to pravé orechové.  Myslím si že lekárske organizacie ako napríklad "doktori bez hraníc" by mohli sprostredkovať pánovi Kubáčovi doživotný zážitok frontové medika v najrôzneších destináciach - aj ked do tej najzaujímavejšiej - sýrskeho Allepa sa už dostať nedá.

Len vďaka povinnej vojne (žoldnieri v miliónovom počte by boli asi moc drahí) bolo možné viest vojny s milionovými stratami (napríklad šialené ofenzívy 1.svetovej - státisice mŕtvych, územné zisky minimálne, život vojaka uplne bezcenny).

43 Crew Crew | 3. srpna 2016 v 11:45

[39]: Nechápu jakým způsobem souvisí Vltava 66 s šikanováním vojáků ale budiž. Gratuluji vám i vašim rodinným příslušníkům ke splnění čestné občanské povinnosti; i vás samotného ctí odlesk slávy rodinného příslušníka. Chápu vaši nevrlost ze zpochybněním vaší úlohy při budování Lidově socialistické... eh, pardon: Armády ČR a jejího začlenění do struktur NATO. Je velmi pravděpodbné, že jste byl platným členem a snímek pantátů v pantoflích je tomu dokladem.
Ale teď vážně. Já chápu vaše pocity. Byl jste na "vojně" a přejete tutéž zkušenost i ostatním. Jak se to liší od šikanózního řetězce který naznačujete u mě, ponechám k vaší úvaze. Za svou osbu mohu prohlásit, že jsem se nažil jako mazák ten řetěz co nejvíce přerušit a svůj ročník zobáků jsem chránil jak to jenom šlo. Snad se mi to i povedlo. Z mých zobáků si to nehodil žádnej na rozdíl od dvou dokonaných sebevražd a tří ve stádiu pokusu v ročníku kdy jsem byl zobák u dělostřelců já. Můžete tyto zkušenosti zpochybňovat a ironizovat jak je ctěná libost, v podstatě jsem rád, že jste zažil takovou pohodovou a úžasnou vojnu. To co jsem zažil já nepřeju nikomu - na rozdíl od vás.

44 petr-kubac petr-kubac | 3. srpna 2016 v 14:25

Diskuse pod tímto článkem začíná připomínat rozčilené žvanění důchodců jestli Česká republika od pádu bolševika hospodářsky upadla nebo ne.
http://petr-kubac.blog.cz/1607/zeme-zitrka-brazilie
Proto bych si dovolil poněkud zúžit ohnisko položením pár otázek:

Existuje nějaký důvod - z hlediska jednotlivce i společnosti, aby KAŽDÝ muž, žena či dítě NEBYLI vycvičeni v základních  sebe-obranných dovednostech ?

Je tímto důvodem dnes v roce 2016 to, že  kohosi šikanovali v komunistickém vojsku roku 1964 ?

Je diskutujícím známo, že platná psaná i nepsaná pravidla společnosti jsou jen tak silná, jako sílY, které vymáhají jejich dodržování ?

Tedy pokud odmítnu se na jejich vynucování podílet může to mít pro mně -  mazánka / individualistu - špatné důsledky ?

A poslední otázka - myslíte si, že nebezpečným je ten, kdo mazánky / individualisty na tento rozpor v jejich chování upozorní ?

Věřím, že vaše rozčilení pramení hlavně z neochoty přiznat si, že povinný vojenský výcvik celé populace je opravdu nutný a moje případná cesta do válečného ohniska v to nemůže nijak změnit.

45 Karel Karel | 3. srpna 2016 v 15:11

Největší problém této země je, že tu máme osm miliónů prezidentů. (malé děti nepočítám)

46 mln mln | 3. srpna 2016 v 15:11

Pán Kubáč, vás na vojne okrem strielania na ľavu aj indoktrinovali v dostatočnej miere aby ste tento militaristický sadomachizmus šírili dalej (niečo na štýl ked som musel trpieť ja nech trpia aj ďalší). zaujímavé je že ste to verejne prejavili až po tak dlhej dobe.
Kto chce ísť na vojnu, nech ide. Kto chce ísť do prvej (a asi aj jedinej) línie nech ide.  

Vaše otázky pripomínajú  myšlienkové cvičenie SSáka ktorý rozmýšla či sa má podielat na vykonavaní príšerných ale pre vtedajšiu "silnú" spoločnost nutných písaných a nepísaných pravidiel.

Pozrite sa na silné spoločnosti tesne pred 1 svetovou a kam ich to doviedlo.

Rozpútaniu 3 svetovej zabránili nie tie milióny brancov ale jadrové zbrane. Takže receptom sú podla všetkého jadrové zbrane. Vy namiesto toho aby ste aspoň symbolicky písomne presadzoval český jadrový zbraňový program presadzujete storočím neuspešný koncept povinnej vojenskej služby. Takže skor pokročilé zbrane hromadného ničenia sú zárukou bezpečnosti než hromada tupých brancov ktorí sa zmôžu len na vzájomnú šikanu.

Zaujímavou  otazkou by bolo či by sa islam šíril aj po tom ak by sa meteorit v mekke roztopil následkom útoku jadrovými zbranami.

Keď  odmietne jeden ,tak sú z toho špatné dôsledky pre jednotlivca. Keď odmietne dostatočné množstvo, tak sú  z toho špatné dôsledky pre vládnucu triedu a príklad pre ďalších.  

"Spoločnost" je politikmi stvorený mýtus. Spolčujem sa len so sebe podobnými, nie s náhodnou vzorkou populácie.

V prípade vojny s jadrovou veľmocou je vám prískok z krytu do krytu nanič (mŕtvi sú jediní víťazi jadrovej vojny). V prípade konfliktu so susedným  štátom dosť silným (Nemecko, Polsko) aby zautočil (Slovensko to si nebude) v ČR nemáte dosť ludí a techniky a bude z toho masaker.

Pokial by sa na tej vami ospevovanej povinnej vojne nezacali učit metody improvizovaného partizánskeho a záškodníckeho boja, tak pokus o ten socialistický revival nemá zmysel. Modelový príklad úspešného odboja je Afganistan - tam si vylámali zuby už aspoň 4 impéria (z toho 2 jadrové). Ked už cvičit "sebaobranu spoločnosti", tak dobrovolne podobným spôsobom.

Zamyslite sa nad tým za koho skutočne chcete bojovať. Za ten "prochlastaný východ" z článku "integrácia lopatou"?

47 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 3. srpna 2016 v 15:24

[44]: je problém jednotlivce jestli se naučí bojovat nebo ne, nikoho jiného. Armáda je tady od zabíjení, vtipné je že odvedenci čistili rajony a byli šikanovaný staršíma, to zabíjení trénovali až když jim rupli nervy a šli to kolem sebe #uklidit.

Jediný co ta parodie na armádu vychovávala byli psychopati.

Chcete umět zabíjet? Zaplaťte si thora a pak jeďte za kurdama (nebo donbas). Pokud to přežijete, budete vhodně připraven na #skutečnou válku.

48 petr-kubac petr-kubac | 3. srpna 2016 v 15:31

[46]: Pokial by sa na tej vami ospevovanej povinnej vojne nezacali učit metody improvizovaného partizánskeho a záškodníckeho boja, tak pokus o ten socialistický revival nemá zmysel. Modelový príklad úspešného odboja je Afganistan - tam si vylámali zuby už aspoň 4 impéria (z toho 2 jadrové). Ked už cvičit "sebaobranu spoločnosti", tak dobrovolne podobným spôsobom.

Sám jste si odpověděl ovšem s poznámkou, že u nás byla kontinuita předávání vojenských informací "z otce na syna"  přerušena už v 18. století - proto povinný základní vojenský výcvik v nejkratší představitelné délce

49 petr-kubac petr-kubac | 3. srpna 2016 v 15:34

[47]: Taky vás šikanovali Rusíni a Maďaři ;-)))

50 mln mln | 3. srpna 2016 v 15:41

[48]: Lenže tieto záskodnícke a partyzanske vedomosti sa na povinnej vojne vyučovat asi nikdy nebudu, lebo sa politici boja vlastného ludu.

51 Honza Honza | 3. srpna 2016 v 16:35

K původu textu mě napadly následující hypotézy:
1) Děláte si srandu srandu, zkoušíte, jak budou "věrní čtenáři" reagovat.
2) Akutní intoxikace něčím fak hnusným
3) Organický psychosyndrom (neupadl jste na hlavu?)
4) Kubáč je na dovolené, někdo se jej v nepřítomnosti snaží zdiskreditovat.
5) Definitivně jsem se zvencnul já.

Například hluboká myšlenka v
[44]:
"Existuje nějaký důvod - z hlediska jednotlivce i společnosti, aby KAŽDÝ muž, žena či dítě NEBYLI vycvičeni v základních  sebe-obranných dovednostech ?" Ano, exituje - když nechtějí, proč je k tomu chcete nutit???

Dále: víte, jak vypadá státní zdravotnictví, sociální systém a vlastně vše, co je státní. Proč si myslíte, že státní armádní výcvik bude mít nějakou rozumnou efektivitu???

Ještě jinak: jistě víte, co jsou náklady příležitosti. Lidí, co obětovali rok života na vojně jsou v ČR statisíce. Kolika lidem to život zachránilo? Když Vám dám hodně, řeknu stovce - opravdu si myslíte, že se to vyplatí??? Znáte vůbec někoho zachráněného?

Povinná vojna není zadarmo. Z vojenského výcviku má zisk v podstatě jen ten člověk - proč si myslíte, že by měl daňový poplatník platit výcvik někomu, kdo o něj nestojí (a tudíž se asi moc nenaučí) a ještě ho k tomu nutit???

Nebo si myslíte, že v případě "symetrického konfliktu" (např. islamizované Německo vs V4) by rekrut s roční vojnou (kdysi) byl k něčemu dobrý??? Někde jsem četl, že životnost tanku se počítá na desítky vteřin. Jaké je asi životnost pěšáka, který není profesionálním vojákem?

52 petr-kubac petr-kubac | 3. srpna 2016 v 17:24

[50]:
Efektivita státního výcviku sice má problém, ale je tu jiný problém - stát je "stroj na násilí" takže on jediný má legitimitu hromadně cvičit vojsko - nicméně z pověření státu by se výcviku mohly ujmout soukromé firmy - jen se bojím, jestli by to maminčiny mazánky nevystrašilo ještě více.
Otázka povinnosti - platíte daně dobrovolně ?
Náklady obětované příležitosti ? Jakou zásadní hodnotu jste vytvořil v "pomaturitních" prázdninách ?
Vojna není zadarmo - zato Pandury Gripeny a jiné zlodějiny nesou výnos ? Alespoň by stát udělal něco užitečného pro lidi.
Symetrický nebo asymetrický konflikt - regulerní výcvik vs. "záškodnický výcvik" - vždy je efektivnější a rychlejší cvičit lidi, kteří si na vojenské věci v minulosti alespoň sáhli.

53 petr-kubac petr-kubac | 3. srpna 2016 v 18:24

Omlouvám se diskutujícím, ale kvůli mého věrného - nemocného čtenáře jsem měl dvě možnosti - buď dříve nebo později zablokovat IP adresy všech proxy-serverů na ZeměKouli, nebo přepnout diskusi na moderovanou.

Diskutujte dále - nepatologické byť ostré názory včetně pana "Shita" jsou vítány.

54 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 3. srpna 2016 v 19:01

[49]: Kdyby mě ty rusíni šikanovali, tak tady nepíšu ale sedím v lochu za hromadnou brutální vraždu protože by mi z tý šikany přeskočilo kolečko.

Šikana nakonec vyvolá buď sebevraždu nebo brutální vraždu. Jste vzdělaný doktor, je mi záhadou proč vám to není zřejmé. Jako čtenář víše, začínám mít pocit že jste nás tady pěkně všechny vytrollil.

55 VeleKníže VeleKníže | 3. srpna 2016 v 21:25

Crew, co se myslí tím "odběr krve, povyšování pádlem, trhání brků" ? Jak to v praxi vypadalo?

56 tlj tlj | 3. srpna 2016 v 22:47

Zarážející je pasáž z komentáře [20]: o délce výcviku:

"Doporučuju nebrat moc vážně povídání moderátorky typu "byli v terénu !až! deset hodin denně" protože různí humanisti a podobná verbež kecá armádě do toho co a jak může dělat,
v důsledku toho oficiálně moc přes deset hodin denně výcvik trvat nemůže, takže se deklaruje že trvá do deseti hodin denně ale prakticky trvá podstatně delší dobu."

Kde všude já už tyhle "humanisty" viděl...

57 dotaz dotaz | 3. srpna 2016 v 23:50

[35]:[41]: Souhlas bez výhrad.

58 Karel Karel | 4. srpna 2016 v 7:28

Je zajímavé pozorovat, jak Petr píše články takovým způsobem, že to náramně přitahuje anarchisty, komunisty a ultrapravičáky, přičemž ve skutečnosti Petr asi není ani jedno z toho. A je docela prča sledovat, jak jsou ti extremisti perfektně ztotožněni s tím co napsal a pak v diskuzi se jim Petr vyjeví jinak. Ta reakce jak ho najednou obviňují, že je to falešný Kubáč, nebo že je ve skutečnosti troll, to je pecka. Nebo jak pánové jedou ten svůj názor ve stylu "Tohle je názor i zbytku republiky", to mi připomíná Velebu a tu jeho "Mlčící většinu" LOL teda MLOL

59 Crifodo Crifodo | 4. srpna 2016 v 9:44

Ano, takovéhle téma je pro trollení úplně ideální. Není to ani technické-věcné, ani filozofické-intelektuální, jsou to v zásadě hospodské kydy o tom, kdo měl těžší/barvitější vojnu.
Mít, nebo v případě ČR nemít funkční armádu, a nechat si ji během dvaceti let anihilovat, je docela kardinální věc.
To oč tu jde, se ale armády až tak dalece netýká, protože v nastávajících konfliktech půjde nejen o vnějšího agresora, ale i válku frakcí národa mezi sebou, nejspíš taky o válku jeho silových složek navzájem.
Doporučil bych dva materiály k předestření toho, o co se tu bude jednat:
1) futuristická sociální scifi Bídné roky od Falbakkena - po 40 letech se předestřená fikce shoduje až to mrazí.
2) válka v Jugoslávii před 20 lety. A z ní jeden moment, studentka sarajevské univerzity vysvětluje novinářům, jak teď jako sniperka odstřeluje svoje spolužáky z toho nesprávného etnika a jak počítá s tím, že až válka skončí, jak zase dokončí školu.
Výcvik sem, šikana tam, hlavní problém který na lidi čeká, je mentální ne/připravenost začít zabíjet lidi okolo sebe v časech, až začnou být zabíjeny jejich rodiny. To tady dvě generace minimálně už nikdo nedělal.

60 Honza Honza | 4. srpna 2016 v 10:13

[52]: No myslím, že do toho, co jsem dělal po maturitě o prázdninách Vám nic není. Každopádně to pro mě bylo výrazně přínosnější než případný vojenský kurz. Schválně - znáte někoho (nebo alespoň slyšel jste o někom) kdo by sobě/někomu zachránil život na základě dovedností z vojny?
Stejnou logikou můžete navrhovat povinný výcvik řízení letadla - nikdy nevíte, kdy se Vám to může hodit: sebevražedný pilot zabije druhého, lidé zneškodní sebevraha, ale bez někoho s pilotními zkušenostmi letadlo stejně spadne. Kdyby tak alespoň jeden měl půlroční kurz létání...
Mimochodem já osobně nevidím přínos v tom, aby kdokoliv (vyjma profesionálních vojáků) absolvoval vojenský výcvik. Mnohem raději bych byl, kdyby mi třeba vyplel zahradu (nebo klidně sousedovi). Pokud někomu přikážete dělat něco, co nechce, pak je to otroctví (nevolnictví), ať se to zabalí do jak chce vzletných frází. Když je to ještě něco tak hloupého jako vojna, pak to je zoufalství.

Myslíte si, že v symetrické válce budou co k čemu lidé, kteří před mnoha lety prodělali "vojnu"? Pokud půjde o asymetrickou válku myslíte si, že ti, co na "vojnu" jít nechtěli budou dělat aktivní odboj???

Pokud chceme mít alespoň náznak bojeschopné armády, tehniku a zbraně prostě mít musíme. To je naprosto irelevanní k tomu, že Vy navrhujete DALŠÍ zdroj obrovského mrhání za cenu neskutečné buzerace všech lidí.

61 Crew Crew | 4. srpna 2016 v 12:29

[55]: Odběr krve: zobák se postavil čelem ke zdi, cca 10 cm s nachystaným ešusem. Mazák ho praštil pěstí zezadu do hlavy a opakoval to tak dlouho dokud netekla krev z nosu. Poté ji zobák zachytával do ešusu tak dlouho dokud mazák neřekl dost. Pak se doplnil ešus vodou a zobák to vypil.
Trhání brků: Oblíbená činnost některých oddílů motorizované pěchoty složené z maďarů a východňárů. Kombinačkama se uchopil kus kůže cca plocha palce a následně se kůží kroutilo tak dlouho dokud se neodělila od zbytku vaziva. Sloužilo to jako procedura "povyšování" po jednom roce vojny kdy se ze zobáka (bažanta) stával mazák. Povyšování pádlem byl vyšší level pupenda a opět to byl rituál "povýšení". Prosté pupendo se provádělo tlučením železnou jídelní lžící na břicho zobáka. Počet úderů nebyl nijak omezen a tlouklo se v podstatě tak dlouho dokud existoval nějaký mazák ochotný tuto činnost vykonávat. Normální bylo těžké poškození kůže a vaziva pod ní. Běžně odpadávaly kusy tkání - úderů bylo mnoho desítek až jednotka stovek. Podle počtu mazáků v jednotce. Vyšší level byl, že kuchaři si pro tuto proceduru rozklepávaly naplocho těžké železné naběračky. Další level byl povyšování pádlem. Pádlo byla dřevěná měchačka přibližně tvaru skutečného pádla o velikosti cca metr a váze asi 2-4 kg podle stavu nasáknutí tekutinamy. Používala se k míchání obsahu kotlů na stravu v kuchyni. Zobák se položil na rozpálený kotel jehož plášť měl teplotu přibližně 60°C - kotle se vytápěly párou - zadnicí vzhůru. Dostával na prdel podobně jako při pupendu tolik, kolik byla ctěná libost mazáků. Většina vojáků zákl. sl. mého ročníku byly slováci z východu, rusíni a maďaři. Naprostá většina z nich neuměla jiný jazyk než nářečí své obce a zažívali nepředstavitelný stres z prostředí a zacházení. Je docela logické, že si tyto zvyky předávali dál, protože po jednom roce vojny uměli stěží padesát slov česky. Mě do spojovací R4 soustavně přidělovali operátory, kteří uměli výhradně maďarsky.
Pan doktor si z těchto praktik utahuje, a já netuším proč. O potřebnosti armády a způsobu výcviku který pan doktor preferuje mám své pochybnosti ale vcelku mi na tom nezáleží. Vadí mi, když má tendenci svoje osobní zkušenosti stavět na podstavec obecně platné normy.

62 petr-kubac petr-kubac | 4. srpna 2016 v 12:59

[61]: Já si z těchto praktik neutahuju, ale jaká je souvislost s těmito praktikami a odmítáním včeobecného vojenského výcviku - dneska - nechápu.

Evropské armády jsou nebojeschopné. Výcvik vojáků je proto hlavně pro ně samotné, aby měli schopnosti se v budoucnu postavit proti komukoliv - třeba svému bývalému cvičiteli.

Je nutno bránit takovému výcviku ?
A důvod je že vojsko před 50 lety stálo za nic ?
Proto mají lidi být vydáni na milost a nemilost osobám, které vycvičila Al-kaida a spol. ?
Která dle vaší logiky je morálně výše než pohrobek armády z roku 1964 ?

Opravdu této logice nerozumím - působí dojmem boje v před-minulé válce.

63 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 4. srpna 2016 v 13:59

[62]: pokud máte takovou péči o bezpečí Evropanů tak pište články o zesnadnění získání zbraní a vrhnutí peněz na nákup dalších žoldáku místo buzerace obyčejných obyvatel.

Zatrhnutí pandurů a podobných sraček může taky zvětšit rozpočet na žoldáky.

Šikanovací seance nikomu nepomůže.

64 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 4. srpna 2016 v 14:07

[58]: Pane, omlouvám se, ale jste idiot. Nejsem ani pravičák, ani anarchista nebo něco na ten způsob. Kdyby vaše maličkost se obtěžovala pochopit smysl toho co zde bylo napsáno, neházela by pak všechny kritiky aktuální lidské morálky do pytle s pravičákama, bolševikama, anarchistama a speciálně pro vás socanama.

65 petr-kubac petr-kubac | 4. srpna 2016 v 15:15

[63]: Jednak si dosti protiřečíte - shrnu li vše příspěvky tak jste něco jako mírumilovný pacifista, likvidující "potraty", kerý se nechá soukromě vycvičit, pak si to půjde vyzkoušet někam na Donbas - protože jste kritik aktuální morálky, která je tak špatná, že nakonec bude lepší přidat se k vítězné straně pokud to budou mohamedání nebo taky ne ?  ......

A už jsem se ztratil - to víte blbec

Ale otázka získání peněz na další žoldáky je zajímavá - kolik procent populace by museli být ti noví  žoldáci, aby s rozumnou pravděpodobností ochránili pacifisty vašeho typu , kteří z důvodu nevhodné aktuální morálky potratů kolem se nejsou ochotni bránit sami ?

66 Karel Karel | 4. srpna 2016 v 15:37

[64]: Vaše jméno jsem nezmiňoval, krom toho má reakce byla víceméně i na komentáře dřívějších článků, tam se "falešný Kubáč" objevil také. Krom toho, to že se nepovažujete za anarchistu, neznamená, že ostatní Vás tak nevnímají.

67 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 4. srpna 2016 v 15:43

[65]: Ja si neprotiřečím. Nikde jsem nepsal že někoho likviduju nebo to plánuju dělat. Jak sem řek, ať se špína mezi sebou pozabíjí, já se zdovolením mezikulturních válek nebudu účastnit (třeba tak že zběhnu do druhého tábora, není to žádný rozdíl vzhledem k tomu že obě strany sou stejní šmejdi). Taky jsem nikde nepsal že jsem jel na donbas či ke kurdům, pouze jsem to doporučoval jako dobrý trénink když už teda tím zabijákem chcete bejt.

To samí s thorem, chcete výcvik? Tak si ho zaplaťte. U thora rozhodně vystřílíte víc patron než 6 za rok (zdravím armádu čr).

Po vlastní linii se v případě nutnosti plánuju bránit sám, policie která přijede 30m po vraždění a nebo armáda schopná tak maximálně dobít cikánské gheto (možná) opravdu není něco na co by šlo spoléhat.

A opět, problém není množství mužů ale třeba nože za 20 táců ... Takže pak není nafta

68 Karel Karel | 4. srpna 2016 v 15:51

[65]: Petře, pokud standardní vojenské cvičení ruské federace běžně přesáhne 100 000 mužů, a celkem mají možná 2M vojáků (při 140M obyvatelích), tak ČR jako taková těžko sestrojí jakoukoliv armádu, která by ji ubránila. Čímž nechci říci, že naše armáda je zbytečná, jen prostě pro obranu musíme být součásti většího celku a je věcí kompromisu, zda to co jim nabídneme bude stačit. Dost možná pokud nabízíme něco co je více odborné, než voják s puškou (třeba protichemická rota) tak pak armádu nemusíme mít přehnaně velkou. Úvaha: pokud bychom nahnali v extrémním případě všechny muže a ženy do armády, kdo bude vyrábět zbraně? Vždy to bude kompromis s ohledem na to, že se sami neubráníme. A takový polovojenský výcvik o prázdninách po maturitě, nebo vyučení by asi neuškodil, to nezpochybňuji.

69 VeleKníže VeleKníže | 4. srpna 2016 v 16:04

Crew: Je to možná naivní, ale to nějaké vyšší nadřízené vůbec nezajímalo, co se tam děje? Nevěděli o tom? Ty sebevraždy taky nikoho nezajímaly?

A něco odlehčujícího na závěr: Jaký tam vlastně byl přístup k automatickým zbraním mimo cvičení?

70 petr-kubac petr-kubac | 4. srpna 2016 v 16:22

[68]: Příklad z Balkánu - nepochybuju o tom, že Srbsko nebo Chorvatsko je dlouhodobě neudržitelné jakkoliv velkou armádou. Což naprosto není tím, že by jejich armády byly tak kvalitní - dokonce není jisté jestli nejsou ještě více zkorumpované než ta naše - ale vojenský výcvik nemá 100 ale 120% populace  a 100% dospělé populace má zbraně.

NATO - je hezké v něm být, ale český politik po Mnichovu 1938 nemůže takovým organizacím příliš věřit - je snadné se na malý ohrožený stát vykašlat kvůli "ochraně hraboše polního"

71 petr-kubac petr-kubac | 4. srpna 2016 v 16:41

[67]: tak vidíte že se mou už začínáte souhlasit - Třeba v Izraeli by na místě vraždění byl ozbrojený civilista se zkušenostmi z armády už 30 minut před incidentem. Navíc 1 takový civilista do každé rodiny a máte vyřešenu i ochranu pacifisů nespokojených s aktuální morálkou  že mám pravdu žejo ?

72 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 4. srpna 2016 v 18:15

[71]: Souhlasím s vámi že osobní ozbrojení je pro jedince prospěšné, nesouhlasím ale se zbytečným státním výcvikem/parodií na něj. Pokud by jó stát chtěl být hodný, tak by mohl nemajetným nějaký nadstandardní výcvik proplatit u soukromích agentur. Pouze pokud by o to samozřejmě stáli.

73 petr-kubac petr-kubac | 4. srpna 2016 v 19:38

[72]: Tohle v principu není špatná idea - až na zkušenosti s "povinným" očkováním - ženská nenechá naočkovat dítě a pak obtelefonovává doktory - "pomóoc ono dostalo černý kašel"
Zbrojní varianta by byla - "přece se mi nic nemůže stát" - a pak "pomóóć oni po mně střílej"...

74 fuck this shit fuck this shit | E-mail | 4. srpna 2016 v 20:16

[73]: Dokud je valná lidská populace tvořena zmrdy, ideální řešení nebude nikdy existovat. Čím je řešení více zmrd-resistant, tím lepší, v aktuálním stavu lidstva. Osobní iniciativa je obecně mnohem více zmrd-rezistentní nez direktiva.

75 Crew Crew | 4. srpna 2016 v 20:40

[69]: Vyšší nadřízení tyhle praktiky, více či méně podporovali, protože jim usnadňovaly práci. Poměrně významě. Je potřeba si uvědomit, že dělostřelecký oddíl tehdy (1981) byl cca 300 lidí a velelo mu kolem desítky vojáků z povolání, z nichž někteří byli jenom tabulkoví a v době "míru" neměli podřízené. Zbytek velení byly záklaďáci v hodnosti poddůstojníků a absolventi. Poddůstojníci se tvářili že šikanu nevidí, protože měli přímou zodpovědnost za družstva a báli se vězení. Za šikanu se chodilo do Sabinova na rok až dva. Absolventi (jako byl pan Kubáč) se téměř bez vyjímek opět tvářili že nic nevidí. Mnohdy aktivně působili na vojáky aby nic nikam nehlásili. Opět viz. Sabinov. Takže oddílu o několika stech vojáků v podstatě veleli mazáci a s odstupem doby, musím uznat že dobře. Oddíl a útvar plnil normy, nebyly mimořádné události a na cvičení všichni fungovali. Proč se dělo to co se dělo, je hlubší problém a není na to tady prostor. Tachov byl součástí VZO a útvar v Tachově byl v neustálé bojové pohotovosti. Pokud neplnil normy, (nástupy, čas plné polní, čas výjezdu, BORO atd.) byla to mimořádná událost a musela se ohlásit na velení VZO do Stříbra. Takže tvrdá mazácká vojna pomáhala nadřízeným v připravenosti k boji. Doslova - byla tuhá totalita a sotva odezněla "normalizace."
Z toho plyne, že sebevražda není mimořádná údálost, nemá vliv na bojovou připravenost. Běžné bylo neudělovat dovolenky a volno k opuštění posádky, protože pozdní návrat byla mimořádná událost. Sebevraždy mimo kasárna (tzn. "pozdní návrat") byly docela časté a proto vojáci nejezdili domů. Já byl relativně bezproblémový a domů jsem se podíval poprvé po dvaceti měsících. Někteří až 14 dní před civilem.
Přístup ke zbraním byl v podstatě velmi dobrý až snadný. Zbraně byly sice uzamčeny ale zámek byl spíš symbolický. Střelivo se hlídalo více a náboje se počítali ale byla to komedie. Součástí VÚ byl pluk motorizované pěchoty a vojáci neustále cvičili ostré střelby. Protože neradi čistili zbraně, tak před střelbami zahodili větší část střeliva a nebo s ním kšeftovali. K dostání byly náboje útočných pušek, lehkých kulometů, protileteckých kulometů "dvojčat", cvičné střelivo do vložných hlavní houfnic, cvičné dělostřelecké střelivo včetně náplně; měl jsem dokonce ostrý náboj do houfnice 122mm. Úrazů a poškození vojáků střelbou ale bylo relativně málo a většinou to byly kraviny analfabetů a polodementů z pěchoty. Obrátit zbraň proti nadřízenému a nebo šikanistovi si nikdo nedovolil - jak říkám, ono jim to fungovalo. Únikovou strategií bylo sebepoškozování a opilství.
Mnoho armádních nadšenců je přesvědčeno, že se armáda změnila a funguje jinak a lépe. Tak určitě. Pouze se šikana, ojebávání a krádeže přesunuly na kvalitativně vyšší level. Krade se dál a ojebává se co to jde od zdola nahoru. Šikaně se říká mobing a nebo náročnost při plnění úkolů. Krádežím se říká optimalizace a výběrové řízení. Vojáci neumírají protože nevydrželi ten tlak ale protože selhal padák a nebo taktická vesta. Z Brenu se nedá střílet, CASA nemá homologaci, Pandur měl taky cosi už si nevzpomínám a tzv. "bitevníky" schovávají v dusíkovém stanu a bojová letadla si lízujou. Armáda je prostě bordel na kolečkách vždy bude, nedělejme si iluze. Obranu civilistů a majateku vidím spíše v edukaci a zpřístupnění osobních zbraní civilistům než v nějakém šířeji pojatém poloarmádním výcviku aktivních záloh nebo jak tomu nadávají. Nedělejme si iluze o bojeschopnosti útvarů současné armády. Česká armáda měla a vždy bude mít životnost několik málo hodin až dva dny. Pak bude anihilována včetně předražené techniky a přetrénovyných "aktivních záloh" - byl jsem na zakázce pro JCBRN a viděl jsem ty výlupky při nějakém brífinku. Tak určitě.

76 petr-kubac petr-kubac | 4. srpna 2016 v 21:46

[75]: Já už nechchi být pichlavý, ale okamžikem vašeho odchodu do civilu se vašeho příspěvku stává snůška blábolů Pandury, CASA - beru Breny ( možná ) ale kolik v poslední době bylo úmrtí ze selhání padáku nebo taktické vesty - při výcviku v česku - ne nejasná úmrtí kdoví kde "na misi" ? A jako forma sebevraždy ?

Opět opakuju - v Evropě proti sobě budou stát rekruti cvičení Al-Kaidou ( a spol. ) proti místní domobraně. Nebo varianta 2 - armáda šíleného státu ( nechme stranou jeho jméno ) proti domobraně a  partyzánům. Armáda pravděpodobně nepřežije den, ale to na její povinnosti vycvičit celou populaci - sakra rychle - nic menění.

Dokonce i s populací složenou ze 100% vycvičených záložáků není vyloučena varianta se vzdát, ale bude to jiná kapitulace než by byla dneska - protože Sobotkovi došly plíny a mládež nemá connect na facebook !!

77 VeleKníže VeleKníže | 4. srpna 2016 v 23:55

Crew: Čtete se vskutku dobře, nemáte taky někde blog jako tady pan Kubáč?

Případně nezvažujete prosím pěkně vaše vzpomínky a názory někde zarchivovat? Minimálně by stálo za úvahu nějaké pdf či webová stránka. Domnívám se, že nejen pro další generace je to velice cenný popis a v jistém smyslu i opozice. A hádám, že nebudu sám, koho jste zaujal.

Jinak na ty zbraně a jejich dostupnost jsem se ptal z jednoho prostého důvodu. Jak popisujete tu krutou šikanu a ty sebevraždy... Představa, že něco takového mám podstupovat a pak mít chuť se zabít, tak bych to pravděpodobně naposled zpříjemnil i ostatním, kteří se zasloužili o můj stav. Určitě se tam nějaký takový pokus objevil...

78 Ass Ass | 5. srpna 2016 v 6:24

[17]: Troll je ten co napíše něco s čím nesouhlasíš a tak ho prvně urozíš a ponížíš?
Proč bych zrovna tobě měl odpověděť potom co urazíš a pak místo "otázky" už zdělíš "pravdu"?
Ne bobane, s lidmi jako ty nedebatuju, život mě naučil, že u toho kdo "má pravdu" nemá smysl vést debatu...

79 Crifodo Crifodo | 5. srpna 2016 v 8:05

[75]:[76]:
Abyste o sobě navzájem nepochybovali ohledně vojny, přinesu do hospody taky pár cintů z vlastní zkušenosti:
Zkušenosti jaké má Crew a druzí se evidentně liší podle druhu zbraně a tím (velmi propastně) kvalitou odvedeného "materiálu". V civilu bych asi neuvěřil, jaký rozsah vlastností mohla mít naše populace (a zůstává trpkou otázkou, jaký vlastně všichni tihle tvorové měli a mají vliv na tehdejší i dnešní národ, protože ty vlastnosti měli před ZVS i pak dál v civilu).
V mém případě, roky 80-82, jsem se s tak brutálním šikanem nikdy nesetkal, což připisuju nejspíš zbrani - radiotechnické zabezpečení letectva - ani ve výcviku ani později ve službách na letišti. Zažil jsem jak východňáry tak maďary a různé mongoly, největší svině za mě byli, nevím proč, kluci od Plzně. Prešováci mi z opušťáku vozili součástky na bastlení, které neměla Zesla Eltos v Pardubicích. Systém dokázal z kuchařů, zedníků a lesních dělníků vycvičit operátory a mechaniky VKV radiostanic, na úrovni výměny bloků, negramot tam nebyl žádný. Vojnu určovali největší měrou kádrovaní funkcionáři - lampasáci inženýři, tehdejší absolventi kateder fungovali jako celkem oddaní služební psi. Charakterní výjimky se našly. Sebevraždy jsem nezažil, nehody taky ne když nepočítám pár katastrof létajícího personálu, bylo ale pár dezercí se "sebevraždou" na závěr - honicí psi oddaní režimu zapálili stopovkami stoh kde se ukrýval zběh nebo tak něco. Kradlo se všude a věechno, hlavně proviant a nafta, celek ale fungoval podivuhodně funkčně a troufnu si tvrdit, že v tom množství a frekvenci náletů až neuvěřitelně (proti dnešku nesrovnatelný a neuvěřitelný počet stíhačů, vrtulníků, letišť včetně záložních, personálu. Bylo mi pak ještě umožněno porovnat na pár cvičeních vývoj po 1990: obrovský úbytek všeho, záklaďáků, know how, ideově obrácení důstojníci dezorientovaní chlastali, spousta afér s babami, rozkrádačky, pitvoření ve stylu Teď jsme skoro US Army a Top Gun. Série leteckých katastrof koncem 90´ co měsíc jedna to celkem ilustruje i osoby ministrů (yň) obrany a náčelníků GŠ atd... dnešní armáda je tak na 2% reálné síly bolševické.
Když tu padla zmínka o Izrali - to je velmi případné a vhodné - kdo je tady vlastník zbraně, je něco jako mafián, kdo není vlastník v Izraeli, je něco jako ulejvák - to je hlavní rozdíl.
Ale ani tam neřeší domobrana a včasné odstřelené aresivního čmouda všechno. Na kassamy druhé a třetí generace nestačí ani tisíc agilních záložáků a mamin s útočnou puškou v síťce pod kočárkem - tady si Izraelci museli máknout a vytvořit Iron Dome -
SOFISTIKOVANÝ ÚČINNÝ SYSTÉM, KTERÝ FUNGUJE DÍKY VŠEM FUNKCÍM ŽIDOVSKÉHO STÁTU: PATRIOTSTVÍ, VZDĚLÁNÍ, OSOBNÍ INICIATIVA, FUNKČNÍ EKONOMIKA, FUNKČNÍ POLITIKA, FUNKČNÍ OBRANA a SOULAD VE SPOLEČNOSTI.
Proto se tady v EU Izrael moc nepropaguje.

80 petr-kubac petr-kubac | 5. srpna 2016 v 8:29

[79]:dnešní armáda je tak na 2% reálné síly bolševické - o procentech můžeme diskutovat, ale jinak souhlas -  proto beru vojsko jako školící - nikoliv bojovou instituci.

ÚČINNÝ SYSTÉM, KTERÝ FUNGUJE DÍKY VŠEM FUNKCÍM ŽIDOVSKÉHO STÁTU: PATRIOTSTVÍ, VZDĚLÁNÍ, OSOBNÍ INICIATIVA, FUNKČNÍ EKONOMIKA, FUNKČNÍ POLITIKA, FUNKČNÍ OBRANA a SOULAD VE SPOLEČNOSTI.
Proto se tady v EU Izrael moc nepropaguje ....

Ach jo

81 Ass Ass | 5. srpna 2016 v 8:32

Obecně celou diskusi "odpůrců Kubáče" definuje podle mě tento text:

"Existuje nějaký důvod - z hlediska jednotlivce i společnosti, aby KAŽDÝ muž, žena či dítě NEBYLI vycvičeni v základních  sebe-obranných dovednostech ?" Ano, exituje - když nechtějí, proč je k tomu chcete nutit???

Se tě zeptám, jsi ženatý a děláš vše co ti řekne žena, protože chceš? Když nejsi ženatý, dělal jsi vše co jsi chtěl nebo, aby jsi "zasunul" dělal jsi co nechceš, aby jsi mohol dělat co co chceš?
Vsadím se, že ANO. Proč to píšu, lidé dělají a dodržují pravidla, která nechtějí, aby byla společnost stabilní a předvídatelná (schválně nepíšu lepší/horší). Pravidla jako placení daní (určitě to neděláš, že chceš) nebo armádu (určitě ji tvoji předci nezavedli, že chtějí) se zaváděli, protože k tomu byl důvod, že se děli "excesi" (ala vzpomínky Crew)? Jako někdo si myslí, že při zavedení pravidel si někdo nemyslel, že se nestane něco co jednotlivce "zabije" (někdy i doslova)? Kecy, počítalo se stím, ale ve výsledku to bylo lepší než ten chaos...

Když Kubáč dával příklad s vakcinací. Když ju zaváděli byla otázka "10000 mrtvých" když nebude vakcinace nebo "10" mrtvých, když bude.
Když se na to budu dívat pohledem Crew či těch 10 mrtvých dětí a jejich rodičů, pak je to "neodpustitelné zvěrstvo", když se na to podívám hlediskem společnosti jako celku "pak je to smutné, ale raděj 10 mrtvých a šikanovaných než 10000 mrtvých a chaos"...

82 mln mln | 5. srpna 2016 v 15:40

[81]: bojím sa že tých šikanovaných bolo viac ako 10. Dúfam že ked nejaká obeť šikany bude aktívne a brutálne riešiť svoju šikanu, ludia ako vy to schytajú za to že aktívne šikanistický systém schvalovali.

Myslím že v USA maju na školách už tradíciu ušpešnej liečby šikany automatickými zbranami.

83 dotaz dotaz | 5. srpna 2016 v 20:18

Hádáte se všichni hezky (včetně trolla Karla, zdravím ;-) ), ale žádná změna nenastane, dokud většina nepochopí a nedosadí si do kontextu, že se v Evropě jedná o shora řízený rozvrat a žádné boje- (natož obrany-)schopné armády nejsou v plánu (kromě těch soukromých pro pár oligarchů). Zbraně domů pro všechny (jako v CH)? Zapomeňte, ve skutečnosti je zázrak, že se tu ještě vydávají zbrojní průkazy. Mrkněte třeba na Francii - na ulicích peklo, jejich vláda ale prosazuje tvrdé odzbrojování a regulaci. Proč asi (a pro koho)...

Klidně mě nazývejte konspiračním pomatencem apod ("Karel začíná, teď!"), ovšem než tohle soudný člověk "vypustí z huby", tak se první podívá do zrcadla a dvakrát si to promyslí ("co kdyby..."). Nesoudní ne, ti řvou rovnou - programování systému se u těch jednodušších prostě projeví snáze a rychleji. Snowden je konspirační co?? Snad ne teorie...

Všechny informace máte k dispozici přímo před nosem (a navíc můžete hledat i sami), ale odmítáte je/to přijmout. Čeká vás ještě dlouhá cesta (a nebo se taky můžete modlit).

84 Crifodo Crifodo | 5. srpna 2016 v 20:22

Nemyslím že se šikanování na vojně dá nacpat do stejné kategorie s šikanem ve škole nebo v zaměstnání. Na vojně je zakomponováno do sebevýchovy a v mírných formách je tolerováno až adorováno jako součást zocelení a pro líné a blbé lampasy taky jako metoda, jak naložit na jiné práci, kterou se mají zabývat oni sami.
Školy a pracovní kolektivy nemají jedince v moci 24h denně, není tam tak potlačována osobní svoboda, identita, vyžadována kázeň kterou může šikanující zneužít.
Specifický případ vyústění "civilní" šikany byla Olga Hepnarová, u které nerozpoznaný a neřešený asperger s. vedl ke známému způsobu vyúčtování se společností, což se (bohužel) v různých obměnách vyskytuje dodnes a myslím že bude i v budoucnu.
Nepříliš známý případ vojenského šikanu líčí CZ TV film ZOBANI (1993) naprosto neskutečný surově pravdivý projekt kterému se dodnes divím, že v něčem tak připosraném jako naše TV vůbec kdy vznikl (podle skutečné události z 1970, dvě úmrtí u útvaru byla klasifikována jako vražda a pachatel Konečný dostal provaz, pak změněno na doživotí). Zde byla akcentována zesranost a slabost důstojnických kádrů po čistkách 1968.
Malinko jsem měl možnost nakouknout v době své vojny do poměrů u dočasně přítomných vojsk, myslím že tam na šikanování vůbec nebyl prostor kvůli trvale bojové pohotovosti a obrovské moci důstojníků nad záklaďáky včetně jejich zdraví a životů - kvůli požadavku kdykoliv začít konečnou válku proti imperialistovi nebyl zájem na tom, aby se vojáci rozptylovali nějakým odběrem krve nebo trháním brk. Prostě sloužili až padali na hubu, strašné žrádlo, nulový prostor pro svá práva nebo osobní potřeby.

85 dotaz dotaz | 5. srpna 2016 v 20:35
86 jx null jx null | 6. srpna 2016 v 3:04

[78]: I kdyz jste zrejme urazen a tykate mi, tak budu vykat.

Jestli Vas urazilo "Nevim, jestli nereaguji na trolla, ale presto mi to neda...", tak to je smutne. Ale moje pozorovani ceskych internetovych diskuzi me bohuzel vede k pocitu, ze jakmile se nekde objevi nekdo, kdo se vyjadri zle o CCCP, tak ihned nastoupi rota kremlobotu s retorikou ve stylu "a vy zase mlatite cernochy". Protoze si myslim, ze par filmu jsem videl (jako mladsi rocnik jsem si nedavno i toho Meresjeva stahnul), tak jsem mel z Vaseho prispevku holt pocit, ze patrite k nim.

Jestli si chcete povidat o filmech, tak muzeme. Nejspis mi muj nazor na ruske filmy nevyvratite, ale aspon mi treba rozsirite obzory a treba mi poradite aspon jeden dobrej ruskej film (ne, 9. rota to podle me neni). Mimochodem, cele sve mladi jsem si myslel, ze takoveho Derzu Uzalu (1975)
natocili rusaci a az nedavno jsem byl vyveden z omylu, protoze to natocil Kurosawa.

A jak tu nekdo zminil film Zobani, tak ten jsem take nedavno videl a chapu, ze nekteri na vojnu nemaji nejlepsi vzpominky.

87 Ass Ass | 8. srpna 2016 v 7:17

[86]:  :D Přiznám se, že jsme zapochyboval, zda jsem špatně odhadl tvoji osobnost a o co ti jde, ale žvásty "ze jakmile se nekde objevi nekdo, kdo se vyjadri zle o CCCP," ukončení jazykem pornoherce Jandy "holt pocit, ze patrite k nim." jste mě uklidnil, že jsem čuch na lidi neztratil :D

P.S. Jasně diskutovat o ruském filmu, když hlavním bodem zdělení je "patříte k nim", je fakt opravdu, ale fakt zájem diskutovat ne potvrzovat "že jste ten spravedliví", hele, jestli máte ten pocit, že musíte mít potvrzenu svoji pravdu, musíte za někým kdo vám to odkýme  a hlavně přeci nesmí patřit k nim :D Ale kouzelné bylo i "jsme mladší ročník", asi jako, že mám být stařec jako ti co v anglii ukradli mladým EU  a pak se ukázalo, že to napsal 70letí eurohujer :D

88 Martin Martin | 20. srpna 2016 v 21:41

Nečetl jsem celou diskusi, ale mě by hlavně zajímalo, proti komu mám být cvičen a koho považovat ze nepřítele a koho za přítele? Víme, jak se to v minulosti už několikrát otočilo. Cvičili jsme boj proti západním imperialistům a najednou z ničeho nic jsme zjistili, že to jsou naši přátelé. Tak z toho je pak člověk jelen... Jako nerad bych, abych na někoho střílel v domění, že je to můj nepřítel, abych se na druhý den dozvěděl, že jsem střílel do přítele.   Co třeba všichni ti doktoři a inženýři co se na nás teď valí z Afriky a Asie, jsou to naši přátelé, nebo nepřátelé? Protože já opravdu nevím... Nejdřív je vítali, pak najednou proti nim staví ploty, v tom aby se čert vyznal...  Já jen, abych věděl, jakou ruku si mám připravit, jestli kynoucí pozdrav, nebo zdvižený prst? (Viz onu pohádku Tři veteráni.)

89 Martin Martin | 20. srpna 2016 v 21:49

Jinak děkuji za pěkný blog. Objevil jsem jej nedávno a velice rád si zde listuji. Umíte psát poutavě, ftipně a poučně na různá témata. To se jen tak nevidí. Zároveň mě dycky jímá závist, protože já toto nedovedu, už jen proto, že nemám takový rozhled a zkušenosti a znalosti. Obezně vzato je internet kopa hnoje a toto je taková oáza květin.

90 I am Jane I am Jane | Web | 2. září 2016 v 18:27

Já jsem žena takže nemůžu posoudit jestly jít na vojnu nebo ne, ale z okolí vím že vojna byla pro všechny kluky dobrá škola života :) takže škoda že jí zrušili :(

91 Xira Xira | E-mail | Web | 2. září 2016 v 18:41

Úžasný článek. Konečně se tady někdo umí bez servítek vyjádřit k takovému tématu. Ve vašem článku je zmíněno mnoho věcí s kterými osobně také souhlasím. Kéž by se tak stalo a byla opět povinná vojna. Dnešní kluci by alespoň vyrostli do pořádných chlapů a ne do chlapečků (i když posránci, kteří by před vojnou utekli se najdou v každé době), co se schovávají za počítačové hry a neví co je to život, neumí se o nic postarat a především nemají žádnou disciplínu a nedokáží si ničeho vážit. A nám ostatním by to přineslo alespoň cenné zkušenosti. Já sama osobně bych šla také dobrovolně na vojenský výcvik, myslím si, že umět se ubránit a střílet se nám jednou bohužel bude hodit všem.

92 DRAK DRAK | Web | 2. září 2016 v 19:07

[1]: je vidět...žes západních filmů moc neviděl
a k ruským (tedy správně sovětským)? naprosto odporné filmy s nechutným naturalismem mě strašily celé dětství. díky, již nikdy více!

93 DRAK DRAK | Web | 2. září 2016 v 19:09

snad proto, že jsem si vojnu prožil, bych její obnovení nepřál ani největšímu nepříteli. ponižování od gum, od mazáků, degradace lidského života, hnus. a proč by v případě konfliktu prohodili velitele po celé republice? protože jakmile by dostali vojáíci do rukou zbraně s ostrými, tak velitelé by padli jako první, s kulkou v zádech.

94 DRAK DRAK | Web | 2. září 2016 v 19:13

doadatek:
vojna nedělal z chlapců chlapy, ale mrzáky. ničila vztahy, rozbíjela rodiny...prostě ne, ne. jedině profesionální armáda má smysl. ale chápu, že dnešní mladí by vojnu potřebovali, aby poznali řád a zocelili se. jenže právě to vojna nedělala. návraty vojáků - s rozhašeným zdravím, zničeným trávením, pocuchanými nervy a v blízké době ztrátou vlasů. o dívkách, které dvouleté čekání často vzdaly nemluvě...

95 DRAK DRAK | Web | 2. září 2016 v 19:14

[91]:  tak jdi do armády, když jsi tak chytrá. jinak pravdu nemáš.

96 DRAK DRAK | Web | 2. září 2016 v 19:18

[86]: když už polevím a uznám nějaký sovětský válečný film za hodný sledování, pak
Jdi a dívej se
chtěl bych i napsat Tarkovského Ivanovo dětství, ale s ním mám spojené noční můry...ono vidět ho v deseti letech není dobré

97 Xira Xira | E-mail | Web | 2. září 2016 v 19:45

[95]: Absolvovat vojenský výcvik a narukovat natvrdo do armády jsou dvě naprosto odlišný věci. Vojenský výcvik by nikomu neublížil. To  armádní mise dělají z vojáků mrzáky a osoby co nejsou schopni vrátit se do normálního života.

98 Viza | Mossy Plains Viza | Mossy Plains | Web | 2. září 2016 v 19:50

Máte můj obdiv. A můj nevlastní zesnulej děda by si s váma určo rozuměl.

Bohužel, i moje mamka vyprávěla, že proč se neučíme střílet, že to jednou budeme potřebovat. Učila se střílet ze vzduchovky při branném cvičení na základní škole (!!!), kdežto nás učili jen první pomoc a to i s dýcháním úst do úst :D (což už samozřejmě víme, že je nesmysl; nakopneš srdce, všechny systémy v těle se zpravidla nahodí samy jako při restartování počítače... dýchání z úst do úst je vlastně nepotřebné v drtivé části případech).

Popravdě, já jsem si říkala, že bych se minimálně naučila střílet; možná to nestačí k tomu přežít ve válce, ostatně na vojnu by mě s moji těžkou nadváhou a výškou určitě nevzali, maximálně tak jako nějaký ucpávač děr před výbuchy... :D Popravdě, ani si nedovedu sama sebe představit běhat, natož se plazit s těžkou zbraní v rukách (držela jsem kdysi jenom revolver a byl do jedné ruky relativně těžký - co teprve bojové pušky...).

Navíc, zrovna dneska jsem říkala jednomu (ne)kolegovi z práce (dnes odešel po jednom a půl dne v práci, kde se musí stát většinu dne (!), proč nejde na vojnu, když se mu nechce makat? Alespoň by dělal něco užitečného, načež se mi solidně vychechtal do xichtu, že proč by tam chodil, že ze sebe nebude dělat lempla (21 let tomu mladíkovi) :)

Nevím proč, mě jednoduše baví poslouchat nebo číst nějaké historky od někoho, kdo má zkušenosti a má na sobě zelenou...

Určo sem vlezu ještě párkrát. :)

99 fijalovejsvet fijalovejsvet | 2. září 2016 v 23:14

Moudřejší už nechce umírat za něco, co ani neexistuje.

100 Amia Amia | E-mail | Web | 3. září 2016 v 0:49

Skoro si to ani nemusím číst a hned říkám jo! Taky bych znovu zavedla povinnou vojnu, pro mladé 18 či 19, alespoň na ten nejzákladnější výcvik. VŠECHNY, tj. muže i ženy!
Vynechávat ženy z povinné vojenské služby jen proto, že jsou to ženy, není nic jiného než plýtvání.

Výhře ,,vojáků" nad nikdy-cvičenci se absolutně nevidím, to je tak samozřejmé, až mě skoro udivuje to zdůrazňování :)

(A teď si jdu číst komenty)

101 Hořká blogerka Hořká blogerka | Web | 3. září 2016 v 8:10

Hele sice s tebou souhlasim, ale tu blondatou muru si nech. Za dlouhou dobu je to prvni clovek, ktery dava hodnotu i humanitnimu vzdelani a sorry vole, ze vsichni neumime matiku, fyziku a periodickou tabulku prvku z pameti. Ale vlastne nemas spatny napady. I humanitne orientovanejm jedincum (jedinkam) by se alespon ta tvoje vojna light jednou hodila. :)

102 picus picus | E-mail | Web | 3. září 2016 v 9:03

Jsi komunista, co chce omezovat svobodu druhých.

103 Kate Kate | E-mail | Web | 3. září 2016 v 10:05

Tak pro začátek - vojenskou službu zvládne absolvovat stejně tak žena jako muž.
Kurz první pomoci jsem si dělala mimo školu, jelikož se to všechno zanedbávalo. Vždycky mi bylo líto, že branné dny, na kterých musela být, mimo možnosti se něco naučit, i pořádná zábava. Kurz přežití, tak to je věc, kterou bych chtěla někdy zažít.
Říkám si, že i dnešním dívkám by neuškodilo místo lakování nehtíků zúčastnit se vojenského cvičení.
Mě i mým bratrům a sestrám by taková zkušenost jedině prospěla.
Já si vojenskou službu částečně nahradím studiem, jelikož od října nastupuji na obor Zdravotního záchranářství. Spousta lidí ovšem nic takového nikdy nezažije, což mi přijde jako strašná chyba. Ale bohužel...

104 m4verick2 m4verick2 | Web | 3. září 2016 v 13:53

Woow, to je dlouhá diskuze, roloval jsem snad půl hodiny.
Taky jsem o tom napsal článeček - a tOto zase z druhého pohledu věci:
http://m4verick2.blog.cz/1608/mame-se-bat-valky-uvaha

Měli bychom si nejdřív uvědomit, jestli případně půjde opravdu o obranu NAŠÍ ZEMĚ, anebo o obranu USA a jejich cílů. My jsme jenom jejich loutky a nezáleží jim na nás. Proč by mělo? Zamyslete se!

105 Necroparanoia Necroparanoia | E-mail | Web | 3. září 2016 v 19:21

Nevím no, na jednu stranu to má něco do sebe, ale na druhou stranu mi stát nedává tolik, abych za něj chtěla bojovat.

106 shira-elizabeth shira-elizabeth | E-mail | Web | 3. září 2016 v 22:04

Nás třeba první pomoc učili.. Určitě, kdybysme na střední měli možnost jít na kurz přežití, tak bych šla. Popravdě uvažuji o pilotním průkaze a armáda je takové dobré místo, kde bych našla uplatnění... Ale nejsem vlastencem, tedy se mi moc nechce bojovat za... Vlast..
Ale myslim, že ty 3 měsíce na vojně by nikomu neublížili a já bych pak třeba neměla takový problém narazit na skutečné muže, protože těch vážně moc nepotkávám...

107 Čerf Čerf | E-mail | Web | 4. září 2016 v 8:59

Na vojně jsem byl a rovnou říkám, že jsem rád, že povinná vojna byla v původní podobě zrušena. S tím, kdo je a není "mamánek", podle mne vojna nijak nesouvisí. No a oblíbená fráze, že vojna dělala "z chlapců chlapy" je buď naivní pohled někoho, kdo si to sám nevyzkoušel, nebo úsměvné vytahování toho, kdo si to v okouzlení vlastní zkušeností myslí sám o sobě :-).

Takže závěrem můj názor: Speciální kurzy přežití případně vojenských dovedností? Proč ne, může to být pro každého mimořádně užitečné! Povinná státní verze? Ani náhodou!

108 brusinečka brusinečka | 4. září 2016 v 14:13

Militaristická kultura je tak nechutnej produkt nacionalismu a toxické maskulinity, že ani nemá cenu jinak komentovat.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama