close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Jsou programátoři k ničemu ?

25. srpna 2016 v 5:14 | Petr |  Počítače etc...
V rámci projektu "nasereme každého" jsem si dneska vzal na paškál programátory. Kouzlo je v tom, že programátoři jsou - ve své čisté podobě - profese společnosti nemnoho přinášející, spíše škodlivá - jsou to "teatrologové" elektronické branže.

Víte, který vynález přinesl společnosti nejvyšší nárůst blahobytu ? Možná přemýšlíte někde na pomezí očkování, antibiotika - a máte do jisté míry pravdu, ale z čistě ekonomického hlediska - absolutní špička je automatická pračka. Tedy ne moderní "bílé monstrum" napojené WIFInou na Internet. Jedná se o plechovou bednu z USA 50. let, která ale pere sama neb má uvnitř synchronním motorkem pomaličku hnanou hřídel s kontakty alias "programátor", který sám přepíná fáze praní. Tento progamátor z fosforového bronzu je jeden z mála užitečných. Pokud se ptáte, proč zrovna plechová bedna na fusekle je takový převrat - pak je to proto, že uvolnila ruce ženám pro jinou smysluplnou práci, dokonce mnoha umožnila zůstat po II. světové válce v zaměstnání, které si našly za válečné "nouze o muže" a tím prudce zvýšit počet pracujících a jimi vyprodukované jmění, což bylo jednou z příčin poválečné konjunktury v USA.

Pak jsou tu další technologie, které měly výrazný ekonomický efekt, kontejnerová námořní doprava, Boeing 747 a další vysokokapacitní dopravní letadla, plastikářská výroba, průmysloví roboti, CNC obrábění, telekomunikace do stadia faxu, polívky z pytlíku ( potravinářské polotovary ) atd.... Pak dlouho nic. Pak eventuelně počítače. Pokud přece jenom uznám užitečnost počítačů - proč považuju progamátory za škodnou ?

Kouzlo je totiž v tom, že počítače měly nějaký ( pozitivní ) ekonomický efekt ve společnosti v dobách, kdy ještě žádní programátoři nebyli ?!?! Několik prvních generací "ajťáků" totiž byli lidé - jejichž základy byly v jiném oboru. Často to byli inženýři přes elektroniku - tedy hardware, nebo matematici, nebo prostě lidi z úplně jiné branže fascinovaní využítím pra-počítačiů ve své mateřské profesi. V každém připadě to byli lidé pro které nebylo C++ alfou a omegou celého jejich rozhledu po světě.
Tušíte kam mířím ? Ještě tak 20 let zpátky stačilo "ovládání Excelu" ve vašem žitotopise k tomu, abyste byli přijati i na ministerstvo do Prahy !! Dneska je "znalost ovládání PC" základní součást gramotnosti, o které nikdo ani nediskutuje, že byste neměli umět.

Programátorská profese - však udělala opačný vývoj. Od inženýra strojaře, který potřeboval CNC stroj řídit elektronicky a proto "nějak zplichtil" jakési počítačové ovládání ( což bylo dobře ) jsme se neustálým "zkvalitňováním" a "specialisací" dopracovali až k dnešním programátorům, kteří dokonce programování považují za urážku, protože oni přece nesou prašiví "kodéři" kteří píší "kód" ale "systémoví dyzajnéři" kteří kreslí v editoru šipečky datového toku.

Tím mezi programátory a okolním světem vznikla hradba, kterou není snadné překročit. Tím v myslích programátorů vznikla hradba, kterou si ani neuvědomují, a kterou díky tréningu v dekompozici problémů na subproblémy řeší asi takto : Kontakt počítačů s reálným světem - odvrhneme a neřešíme, vyřeší "někdo jiný".... pak jsou všechny opičárny s daty, databáze, serverové farmy. "cloud" - vyřešíme na sub-atomární level.... Výstup výsledků do reálného světa - odvrhneme a neřešíme - vyřeší tatáž neexistující osoba, kerá řeší vstup.....

Výsledkem jsou "projekty na hovno" typu Facebooku, Instagramu, Snapchatu, celého "Smartfounového" šílenství a řady dalších, které alespoň poskytují nějakou zábavu, i když bychom mohli velice diskutovat, jestli by se takto promrhaný čas nedal využít k něčemu plodnějšímu. Pak tu máme čiré PC zlo v podobě nejrůznejších "vládních - Národních IT projektů" které VŽDY jsou nahovno za nesmírné peníze - a jejich čas mrhající potenciál je maximální aniž by práce s nimi někoho bavila.

ERGO podtrženo sečteno - když inženýr chemik "plichtí s Arduinem" nějakou automatizaci pro své experimenty v laboratoři - "opravdoví IT specialisti" se tomu posmívají, ale TOHLE je věc, která má potenciál zlepšit svět. Pokud burzovní spekulanti za miliardy přeprodávájí "startupy" s 13 zaměstnanci - postavené na PHP skriptech, co se vejdou na malou USB flasku a 1000 TB "selfíček" v databázi - je to pro společnost ztráta. Příčina tohoto stavu : "teatrologové IT sféry" - tedy čistí progamátoři, kteří sice umí 30 programovacích jazyků, ale nic smysluplného kolem, co by je podvědomě nutilo vymýšlet věci, které mají dosah i mimo MATRIX uvniř počítačových systémů.

Krásný příklad tohoto principu na závěr - kdsi byl populární "geocaching" - ale to jste na zaměřené GPS souřadnice museli jít dát "kešku" - plastovou pixlu se sešitkem a drobnými odměnami pro nálezce - jak reálné - jak "ne-programátorské !! Proto přišlo "něco lepšího" - Pokemon GO - pokemoni jsou virtuální generovaní na náhodných GPS souřadnicích na kterých nikdo nikdy nebyl - takže pozor, abyste nedopadli jako Brežněv v projevu na schůzi politbyra : "Soudruzi ! Stáli jsme na hraně propasti, ale nyní jsme udělali notný krok vpřed". Prostě software vše "virtualizoval" a tím přinesl zlepšení jak cyp, žejo ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ass Ass | 25. srpna 2016 v 6:44

Když odmyslím výroky " průmysloví roboti, CNC obrábění,... a dlouho nic počítač"? (co dělá asi s "frézky" CNC a robota použitelný stroj...)

Pak se základní myšlenkou souhlasím, jenom ze zkušenosti můžu říci "toto platí napříč profesema=všema", je to u doktorů, strojařů, alektrikářů atd. Vždy je nějaké jádro co říká "my jsme něco víc bez kterých by svět padl a nefungoval".

P.S. Viz příklad Pokemonuů, kdy engine té hry vzala jedna radnice a nechá(nebo nechala?) udělat aplikaci pro turisty o historii města. Ukázka, že něco co může vypadat jenom jako zábava se dá použít "seriózně".

3 SPECZ SPECZ | 25. srpna 2016 v 8:54

"pokemoni jsou virtuální generovaní na náhodných GPS souřadnicích na kterých nikdo nikdy nebyl"

Mýlíte se, souřadnice nejsou náhodně generované, a za účelem hraní her na tech souřadnicích bylo už před tím než se objevil pokemonGo mraky lidí. Souřadnice "pokéstopů" a "gym-ů" jsou totiž původem  tzv. portály ze hry Ingress, kterou stejně jako pokémonGo stvořila firma Niantic labs. Portály v Ingressu taky nevznikly samy od sebe, ale založili je hráči. Každý portál je na nějakém fyzickém objektu - ať už je to socha, pamětní deska, zajímavý ornament na fasádě domu, dětské hřiště, rozhledna, ruina uprostřed ničeho ... Založení nového portálu probíhalo tak, že hráč stojící poblíž místa kde chtěl portál založit (do vzdálenosti 30m od něj) označil na mapě přesné místo, z aplikace vyfotil k čemu že by portál měl patřit, pojmenoval ho a případně doplnil nějaký popis. To se odeslalo do nianticu a pak se dloouho nic nedělo. Ze začátku, kdy portálů a hráčů bylo málo, trvalo schvalovaní nových portálů desítky dní, ke konci klidně i rok. Před cca. rokem a půl zrušil niantic možnost nové portály přidávat, asi v té době chystali databázi pro pokémonGo. Na místech kde jsou jednotlivé portály vznikly pokéstopy, tam kde je portálů víc na nějaké relativně malé ploše vznikly gym-y. Pokud vím, pokémoni jako takoví se "líhnou" poblíž těchto míst. Ingress mi osobně připadá jako daleko zajímavější hra, která je navíc poměrně dost týmová, narozdíl od pokémonů kteří jsou víceméně individualistická hra. K vysvětlení proč bych tu musel rozepisovat pravidla ingressu o to už by tu asi bylo příliš OT.

4 pb pb | 25. srpna 2016 v 8:58

Děkuji za článek, pobavil mě. Stejně nahovno jsou truhláři - taky už kupují ohoblovaná prkna, doktoři - nechávají si  rozbory dělat v laboratoři, a používají třeba i rentgen, aniž by ho uměli sami sestavit, zedníci - taky jen tak kladou cihly, a vůbec projektanti - ti něco jen namalují a ještě k tomu v cadu, a to jim taky naprogramovali ti neználci programátoři.

Ač jsem programatáror, neurazil jsem se. Nepracuji pro státní sektor, pracuji pro firmy, co se živí samy. Až si ode mne nebudou kupovat moji práci, pak teprve poznám, že jsem na hovno.

To, co by bych  mohl považovat za urážku je v předposledním odstavci: Pokud nějáký chemik, přijde pro radu s arduinem, rapsberry či jiným prevítem, tak ji dostane, a každý, koho znám, se s ním o tom rád pobaví. Určitě je pár pitomců, co se tomu budou smát, ale já je ve svém okolí neznám - a to se kolem programování motám už hodně dlouho.

5 Karel 1 Karel 1 | 25. srpna 2016 v 8:58

Mě spíš vadí styl současného programování, kdy všechno jede přes různé frameworky, kód se v podstatě netvoří a většina je v podobě ctrl-c-v z něčeho staršího. Office xp chtěly necelých 200 mb místa/128 mb ram. Office 2016 chtějí 3 gb/2 gb. Já se považuju za průměrného uživatele kancl. balíku ale neuvědomuju si žádnou funkci nebo vlastnost, která by office xp natolik chyběla, že by to vyvážilo 15*nakynutí kódu. A tak je to se vším co se týče sw.

6 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 25. srpna 2016 v 9:24

Dnes se zmohu jen na: kde to mám podepsat? Souhlasím s každým slovem.

7 m.marianek m.marianek | 25. srpna 2016 v 11:41

[4]: Budete se divit, ale ano i dnešní truhláři jsou na hovno, vlivem používání prefabrikovaných dílů u nich vymizela spousta dovedností starých truhlářů, stolářů a kolářů. Kdy jste naposled viděl spojená prkna na ozub? Já u 50let starého stolu. Vím je to pracné a většinou existuje stejně dobré modernější (rozuměj rychlejší a méně pracné) řešení. pak ale jednou nastane situace, kde je to "zastaralé" neproduktivní řešení to nejlepší (ne li nutné) a použitím jiného řešení se výrobek degraduje. Tolik k truhlářům a teď zpátky k výpočetní technice. Velké množství abstrakcí vede v mnoha případech k obrovskému nakynutí kódu aniž by se zjednodušila jeho tvorba. Ještě ve win98 se dal použít pětibajtový kus kódu, který umožnil ovládat linky paralelního portu, zkuste to dnes, budete muset napsat tunu kódu, kterému nerozumíte, protože je stažený z nějakého "example" na internetu. Dnešní programátor většinou používá prefabrikovaná "udělátka" (ať už hardwarová, či softwarová), vyžadující často 100x větší hardwarové i softwarové nároky, než by bylo skutečně potřeba. Chápu, jde se cestou nejmenšího odporu a tou použití prefabrikátů je, ale tam kde chemikovi běží AVRko (resp. arduino) za desítky kč, profesionál použije desku počítače s 400x větším výkonem za tisíce kč, na které běží linux (nebo nějaký embedded wokna), s modrým zubem, usb a ethernetem. Výsledkem je, že zapnete v práci VF generátor a minutu startuje systém, multimetr po zapnutí půl minuty píše "initializing". Nedávno jsem v práci kalibroval modulární multimetry - bez displeje jen s USB připojením, dva dny jsem to rozcházel, pro linux výrobce u tohoto typu ovladač neposkytuje (byla by možnost jen s pomocí ovladače komunikovat z příkazové řádky), pro win musíte krom ovladačů nainstalovat ještě dva druhy software (jeden pro samotnou komunikaci, druhý jako IDE pro ten multimetr) zasírající po startu systému paměť spuštenými procesy. Doprdelekurvadrát, to ta pitomá krabička nemůže aspoň umět virtuální seriový port? Na win 10 se mi to nepovedlo rozchodit vůbec (možná konstalace notebooku, ovladačů a win10, snad konjukce Marsu s Venuší, zkrátka elixír není), pomohlo až použití mého soukromého ntb s win7. Jo a to ještě při instalaci záleží na pořadí v jakém se ten software instaluje - opravdu nic pro moje nervy. Multimetr takových kvalit bych postavil na bázi AVR za 40kč (nebo i klidně 8951) se seriovým portem a třeba FTDI čipem na USB. Ovládat by se dal pomocí jednoduchých příkazů z jakéhokoliv seriového terminálu na jakékoliv platfomě a to IDE by taky nějaký programátor splácal za jedno odpoledne. Jen pro doplnění, kdysi jsem sbastlil poměrně slušný RLC metr, který se připojoval ke zvukové kartě. Celé zapojení triviálně jednoduché zvládnutelné i začátečníkem v ceně několika desetikorun (2x OZ + 6 tranzistorů a nějaké "smetí"). Vytvořil jsem funkční prototyp s parametry profesionálních přístrojů za desetitisíce kč, po nacejchování chyba řádově v setinách až tisícinách % (převodníky ve zvukovkách jsou fakt dobrý). Celé to zkolabovalo na složitosti a nestandardnosti ovládání zvukové karty, původní software používal komponentu mediaplayeru přehrávající 1s sinusový waw při současném nahrávání. Idea však byla mít možnost kontinuálního generování signálu a frekvenci generovat na principu DDS. Získáme tak slušný nf generátor, nf milivoltmetr (případně nf miliampérmetr), případně nf wattmetr, a samozřejmě RLCmetr. Případně by se tím daly měřit i parametry nf zesilovačů - frekvenční charakteristika, fázová charakteristika, případně i zkreslení. Na to všechno jsem se vysral, díky složitosti ovládání zvukovky - posraného kusu hardware, který je v počítači už 30let a mě tehdy trvalo neskutečnou dobu, než jsem vygooglil kus kódu kterým se do zvukovky sypou surová data. Ovládání mixeru zvukovky je taky na samostatnou kapitolu. Jakékoliv pro normálního smrtelníka srozumitelné informace o ovládání hardware v PC končí u seriového případně paralelního portu (tedy u portů, které už v dnešních PC takřka nejsou). Omlouvám se, že jsem si vylil srdíčko, ale tak nějak to muselo ven.

8 Lee Lee | 25. srpna 2016 v 11:55

[5]: A je to problém? Terabajty na disku, gigabajty RAM gigaherze v CPU za pár kaček! Optimalizace běžného SW co máte v PC je nepodstatná. Nástup SSD a M.2 NVMe se 2299MB/sec sequential read and 944MB/s write to jenom umocňuje! To co se hodně počítá je efektivita práce. Když máte framework který urychlí práci o 20% kurevsky přemýšlíte jestli budete platit zbytečně další codery...

9 Crifodo Crifodo | 25. srpna 2016 v 12:22

"V rámci projektu "nasereme každého""

Máte skutečně zajímavé ambice.

10 Duranga Duranga | 25. srpna 2016 v 12:36

Profese SW vývojáře se rozpadla na desítky podprofesí. Od mikroelektroniky, přes domácí a průmyslovou automatizaci, až po banky, cloudy a data mining. Když se sejde VHDL programátor, webař, PLCčkař a matematik z Facebooku, tak si navzájem nebudou rozumět. Hejt zřejmě cílí na fachidioty a ty úmyslně škodící?
Étos společnosti v době rozmachu programátorů, tj. po druhé světové, byl vybudovat svět. Dnes je étos vydělat prachy a bavit se.
Tomu odpovídá i to, že z výše jmenovaných bude mít nejvyšší výplatu ten data miner, za informace o lidech dá reklamní agentura šílené peníze. Pokrok v reálu nikdo tolik neocení.

11 Ass Ass | 25. srpna 2016 v 12:39

[8]: A top co jste napsal je právě ten typ lidí o kterých je článek...
Nebojte i v elektrice jsou frajeri jako vy, dnes se usetri náklady, za 5-10 let se objevi znovu, ale to uz nebude nas problem...

12 Bystroushaak Bystroushaak | E-mail | 25. srpna 2016 v 12:42

„Kouzlo je v tom, že programátoři jsou - ve své čisté podobě - profese společnosti nemnoho přinášející, spíše škodlivá - jsou to "teatrologové" elektronické branže.“

Tak určitě. Proto je po tomhle oboru taková brutální poptávka.

„Víte, který vynález přinesl společnosti nejvyšší nárůst blahobytu ?“

Parní stroj? Elektrický motor? Výroba Amoniaku k hnojení, což spolu s mechanizací umožnilo snížit počet pracujících na polích z 75% na něco mezi 2-4% populace?

„Pak jsou tu další technologie, které měly výrazný ekonomický efekt, kontejnerová námořní doprava, Boeing 747 a další vysokokapacitní dopravní letadla, plastikářská výroba, průmysloví roboti, CNC obrábění, telekomunikace do stadia faxu, polívky z pytlíku ( potravinářské polotovary ) atd.... Pak dlouho nic. Pak eventuelně počítače.“

Protože ten Boeing, CNC a telekomunikace se určitě programovaly samy. Nehledě na to, že „počítače“ (resp. řídící automatizační jednotky) tak nějak umožnily masovou produkci všeho jmenovaného.

„Kouzlo je totiž v tom, že počítače měly nějaký ( pozitivní ) ekonomický efekt ve společnosti v dobách, kdy ještě žádní programátoři nebyli ?!?!“

Povolání programátora existuje ve větších počtech někdy od roku 1960.

Jediné co se změnilo je, že dnes mají větší dosah mezi „normální“ lidi, protože v podstatě neexistuje člověk, který by nějaké formy počítačů nepoužíval a čím dál víc se zvyšuje penetrace věcí „chytrých“ a přímo programovatelných a ovládatelných digitálně.

--

Jinak mě to tady přestává bavit. Čtu to tu přes RSS už asi tři, možná čtyři roky, ještě z dob, kdy diskuze zely prázdnotou a většina článků byla o elektronice, robotice a sem tam nějaké té biologii. Tenhle blog byl unikátní jednak tím, že vysvětloval věci „lidsky“, ale taky tím, že byl v podstatě „odborný“ a dalo se tu lecos naučit.

Poslední dobou to tu ale degraduje do politického circlejerku, kterých jsou na českém webu stovky, možná dokonce tisíce. Autor už v podstatě přestal udávat tempo a jen reaguje, buď na politiku, nebo na diskuze a sklouzává ke zpětným vazbám.

Protože jsem sám napsal něco ke stovce blogů a článků různě po internetu, tak mám určitou představu a přímou zkušenost, že je příjemnější psát věci, které čtenáři komentují, než věci, které (zdánlivě) nikoho nezajímají. To ale nic nemění na tom, že kdybych chtěl číst „hate“ a názory na všechna aktuální politická témata od uprchlíků po branou povinnost, tak si najdu jinou platformu.

13 fuck this shit fuck this shit | 25. srpna 2016 v 13:19

Počítače dnes řídí všechno, i ty letadla, lodě, banky, výrobny, všechno na co si pane Kubáči vzpomenete. Díky počítačům a programátorům je taková produktivita, že by bylo možné pracovat jen 2-3 dny v týdnu kdyby nebylo nenažraných elit. Za to vše vděčíme počítačům a programátorům.

Vy jste doktor (elektrotechnik ?), tak prosím komentujte to co opravdu umíte, umíte toho opravdu hodně, témata Vám nedojdou. Developery ale nechte na pokoji, to není Vaše branže.

14 pb pb | 25. srpna 2016 v 13:33

[7]: Truhlaři nedělají rybinu, protože to po nich nikdo nechce, a nikdo to nechce, protože je to drahé. Dnes je trend koupit šunt skříň, a za dva roky ji vyměnit za novou. Osobně se mi to nelíbí, ale lidi to tak většinou chtějí a tomu se pak přizpůsobuje i  řemeslo. Stejně je tomu i s programátory, lidi chtějí hovadiny jako facebook, tak to programátoři programují.

Nějak mi vadí, nebo se tím spíše nechávám vyprovokovat, ta autorova paušalizace. Semele všechno co se mu nelíbí_ Halík - programátoři - neziskovky - teatrologové..., a pak z toho vyvozuje závěry. Zajímavé je, že takovou socilogickou metodou míchání faktů, nepřesných faktů, osobních zkušeností a dojmů.  Myslím, že výčty toho, co stojí za hovno, je možné donekonečna rozšiřovat, ale pomůže to někomu?

15 m.marianek m.marianek | 25. srpna 2016 v 13:37

[8]: Ano je to problém, kvůli tomuhle už 20 let startují widle pořád stejně dlouho a jsou pořád stejně "svižné" (animované rotující kolečko na obrazovce je stále nejčastější věc, kterou je vidět). Přitom by vše mělo chodit 80x rychleji, než za dob win95. Uznávám, že moderní nabušená hra nemůže startovat steně rychle jak DOOM I, když tahá z HDD do RAM gigabajty textur a jiných dat, ale programy typu word a excel by měly startovat v desetinách sekundy. Proč Skype, což je jen blbý program na IP telefonii, musí minimalizovaný v tray zabírat 60MB RAM? Do prdele, vždyť jen čeká na blbým UDP portu na příchozí spojení, to je pár kilobajtů kódu. Co je ten zbytek? Kurvítko? Šmírovací software pro půl galaxie? Zpomalovač PC, abyste měl důvod vypláznout dalších 30litrů za nový i když ten starý měl výkon, že by mohl řídit mezigalaktické lety? Integráče za 40 korun mají dnes větší výpočetní výkon, než palubní počítač z Apola 13 a nikde to není vidět, je to záměr, nebo jsme tak neschopní? Každý úředník má dnes na stole PC s výkonem superpočítače z osmdesátých let, je napojený na internet a databáze a registry toho co dělá a fronta v čekárně je stejně dlouhá jako v sedmdesátých letech. Vyřízení OP, nebo řidičáku trvá furt měsíc, jak to kurva?

16 m.marianek m.marianek | 25. srpna 2016 v 13:47

Pánové, prosím, mějte trochu slitování, nenavážejte se mi do pana Kubáče. Je pilný jako včelička, vstává za ranního kuropění a už s prvním rozbřeskem postuje článek na svůj blog, abych já až rozlepím oči oslněné plným slunečním žárem měl v práci ke kafi a koblize co číst. Jestli se na to díky vám vykašle, tak mě fakt naserete :-D.

17 Karel Karel | 25. srpna 2016 v 14:44

[9]: Poslední nasírací díl napíše paní Kubáčová a bude se jmenovat "Maminka měla pravdu, že si ho nemám brát". :-)

18 tuxmartin tuxmartin | E-mail | Web | 25. srpna 2016 v 15:14

[7]::

Multimetr takových kvalit bych postavil na bázi AVR za 40kč
(nebo i klidně 8951) se seriovým portem a třeba FTDI čipem na USB.
Ovládat by se dal pomocí jednoduchých příkazů z jakéhokoliv seriového
terminálu na jakékoliv platfomě a to IDE by taky nějaký programátor
splácal za jedno odpoledne.
Celé to zkolabovalo na složitosti a nestandardnosti ovládání zvukové karty
Omlouvám se, že jsem si vylil srdíčko, ale tak nějak to muselo ven.

Pokud jste schopny zarizeni za desetitisice korun postavit za odpoledne v hodnote 40 Kc - musim se zeptat: proc uz vas vyrobek neni na trhu? Muzete si zalozit vlastni "startup" a vsem ukazat, jak se to ma spravne delat ;-)
Ze by byl problem v "Celé to zkolabovalo na složitosti a nestandardnosti ovládání"?

Svoji reakci jsem vas nechtel nastvat, ale take jsem si potreboval ulevit.
U piva se mi totiz take zjevuji vynalezy za stokoruny, ktere by zmenily svet :-D

19 Karel 1 Karel 1 | 25. srpna 2016 v 15:52

17: Ten Myšákův koncept RLC metru fakt funguje, resp. z hlediska fyziky od převodníku k měřené soustavě musí fungovat, jinak můžete předělat částicový model:-)
Pohrávám si s myšlenkou, že až dokončím turnajový manažer pro oddíl juda u nás (toho blba co vymyslel ms access bych hrozně rád někdy aspoň chvilku vlastnoručně škrtil, ale to ne delší story), tak se na ty streamy a obecně ovládání zvukovky podívám. Na první pohled to není totiž až tak složité, jen Myšáka limituje angličtina. Abych si zcela protiřečil k prvnímu příspěvku k článku, vivat stackoverflow:-D

20 fuck this shit fuck this shit | 25. srpna 2016 v 16:03

[16]: Už nic neříkám ...

21 m.marianek m.marianek | 25. srpna 2016 v 16:17

[18]: Těch 40kč má stát ten procesor, ne celé zařízení, ale i tak, kolik myslíte, že je cena součástek i poměrně slušných přístrojů? Stokoruny? Nejdražší jsou reference, přesné odpory a převodníky. Mě se nejednalo o cenu multimetru, ale o to, proč je ovládání takového "střepu" tak složité (nejen obvodově, ale i komunikačně a softwarově), když se stejného účelu dá dosáhnout jednodušší a efektivnější cestou.

Na složitosti a nestandardnosti ovládání právě kolabuje jakékoliv užití takovýchto zbytečně přesložitělých zařízení pokud je chcete užít ve svém "jednoduchém" projektu. Když se vrátím k té zvukovce, je to kus hardware, který se používá v nezměněné podobě už 30let (teď se nebavím o efektových funkcích, ale o D/A převodníku a mixeru), proč na to neexistují v běžných jazycích zpracované knihovny (resp. komponenty) pro normálního smrtelníka, když na kdeco jiného (databáze, TCP/IP, USB, seriový port...) existují? No, mohl to být hezký RLC most, tedy on je, ale nedokážu ho dát do stavu, kdy ho se svojí zvukovkou oživí i "lama", která se učí pájet. Něco, co měří kondenzátory a cívky přeci chce každý začínající elektrotechnik, na diskusích rokují za kolik tisíc si mají koupit multimetr, aby jim rozumně měřil indukčnosti a kapacity, přitom je to procento žádná míra (někdy i přes 10%) a to nemluvím o vyjádření vedlejší složky případně seriovém, či paralelním zapojení. Přitom zvukovku v PC má každý doma, zbytek je jen zesilovač a kus software.

Tady se můžete podívat jak to po softwarovém nacejchování od dvou odporů měřilo.
9,0946kOhm  http://m.marianek.sweb.cz/90946ohm.gif
1,0034MOhm  http://m.marianek.sweb.cz/10034Mohm.gif
5,0155nF  http://m.marianek.sweb.cz/50155nF.gif
10pF  http://m.marianek.sweb.cz/10pF.gif
100,066mH  http://m.marianek.sweb.cz/100066mH.gif

22 m.marianek m.marianek | 25. srpna 2016 v 16:30

[19]: Teď jsem na důkaz pro tuxmartina postnul odkazy na screenshoty, které mi ještě zůstaly viset na swebu, ale bohužel to musí počkat až mi to pan Kubáč povolí, systém to totiž vyhodnotil jako spam, kvůli pěti odkazům  po sobě. Každopádně nedělám si z toho žádné know-how, klidně se podělím, já už v tom asi pokračovat nebudu, kód je psán v Delphi a vznikal "nabalováním", takže by bylo dobré jej celý přepsat navíc je to ještě pod win98, takže je možné, že některé věci se musí udělat trochu jinak. Já jedu v práci na Linuxu a mordovat se s celým předěláním pod nějakého Lazaruse opravdu odmítám. Někde bych ještě vyhrabal zdrojáky, takže kdyby měl někdo zájem v tom pokračovat (klidně i pan Kubáč) jsem ochoten je poskytnout včetně rady. Já totiž trpím vrozenou vadou po svém otci, jakmile něco zprovozním do stádia funkčního prototypu a ověřím funkčnost principu, tak mě to přestane zajímat, protože zbytek práce už je pro pohůnky, tvůrčí činnost skončila :-).

23 Jméno Jméno | 25. srpna 2016 v 16:33

FYI: https://www.theguardian.com/technology/2010/aug/29/my-bright-idea-ha-joon-chang

Takze nejen pracka, ale mj. obecne veci, ktere umoznili zvyseni volneho casu zen, nasledne jejich vetsi samostatnost a nakonec az masivni feminismus, atp.

V kontextu minulich diskuzi zde mne prekvapuje, ze tomu nekteri spis neprisuzuji zapornou ekonomickou hodnotu.

24 Karel 1 Karel 1 | 25. srpna 2016 v 16:58

...zbytek práce už je pro pohůnky... tak nevim, jestli se nemam nakakat:-)

25 m.marianek m.marianek | 25. srpna 2016 v 17:04

[24]: No, ale kdyby se k tvůrčí činnosti do kolektivu připojil ještě Jack...

26 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 25. srpna 2016 v 17:24

[23]: To co zapříčinilo větší zapojení žen do společnosti a feminismus obecně nemá na svědomí nic jiného, než světové vélky.

Ženy byly nuceny, chca nechca, zastoupit v továrnách i jinde místa a funkce mužů. Je to proto, že tak demokratická a skvělá a neagresivní země, jako je Německo, jen ve 20. století ve dvou světových válkách se postaralo o likvidaci více než 100 miliónů lidí - naprostá většina z nich byla muži, kteří potom všude chyběli.

Ti agresivní, roztahovační Rusové pak nasazovali krk za celou Evropu a tahalo jí z bryndy, a byli to oni kdo zastavil obě světové války a nesl na svých bedrech 80 % veškerých vyhraných bitev.

Muži po válkách prostě nebyli, a tak ženy je museli nahradit. A pak už se nedali zahnat zpět do kuchyní - ale chtěli zůstat v práci, na úřadech, ve funkcích. Za to opravdu nemůže ani pračka ani nic jiného.

Pokud chce feminismus ještě více uspět - nejlepší strategie je zatáhnout celý západní svět do další světové války. Je to nejlepší strategie na další posílení síly žen ve světě, nějaká pračka či technika se může jít zahrabat.

27 Antimon Antimon | 25. srpna 2016 v 17:39

[12]:Naprosto souhlasím. V otázkách elektroniky, chemie a medicíny se na článek vždy těším. Poslední dobou ale je toho jako šafránu.
[23]: Ano, souhlasím s tím že války byly tím základním hnacím motorem feminismu. Žádná automatická pračka. Ta naopak měla úspěch právě a hlavně proto, že těm zaměstnaným ženám ulehčila domácí práce, takže když přišly zedřené s fabriky, nemusely dále dřít u valchy.

28 fuck this shit fuck this shit | 25. srpna 2016 v 18:40

[26]: Naštěstí, dneska už muži nejsou natolik hloupoučtí, a jakékoli tendence být nahnáni někam na porážku vyfakují.

S feminismem bude konec vzhledem ke khalifatu který v evropě zavládne za 25-50 let.

29 blr blr | 25. srpna 2016 v 19:37

[12]:
Jinak mě to tady přestává bavit. Čtu to tu přes RSS už asi tři, možná čtyři roky, ještě z dob, kdy diskuze zely prázdnotou a většina článků byla o elektronice, robotice a sem tam nějaké té biologii. Tenhle blog byl unikátní jednak tím, že vysvětloval věci „lidsky“, ale taky tím, že byl v podstatě „odborný“ a dalo se tu lecos naučit.

Souhlasím. Články koleme elektroniky a chemie super. Ale poslední dobou mi to přijde jako analogie k hospodským debatám, které pan Kubáč tak nemá rád. Občas přemýšlím, na jaké straně se teď blog pana Kubáče nachází...

30 mm mm | E-mail | 25. srpna 2016 v 20:37
31 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 25. srpna 2016 v 20:50

[29]: Pan Kubáč dělá logicky to, co udělá každý člověk, který na slušné úrovni zvládne několik relativně odlišných oborů.

Velmi rychle zjistíte, že všechny přírodní děje se řídí stejnými zákony, jen se v každém obore jmenují jinak (pro zmatení nepřítele), ale to je vše.

Ostatně jak myslíte, že Maxwell objevil své rovnice, které se staly základem pro celou fyziku elektromagnetismu, a které předpověděly rádiové vlny, a jsou základem i pro celou radiotechniku? Jednoduše zkopírovat zákonitosti mechaniky a mechanického pohybu, jen namísto mechanických veličin je přepsal na elektrické a magnetické.

Mimochodem pan Kubáč zcela stejně převádí znalosti z lékařství do konstrukce robotů i elektroniky a naopak. A funguje to je dobře.

Ona ta příroda a realita je jednom jedna. To, že si jí lidstvo rozsekalo do oborů je de facto blbost a zastření celku.

A zcela logicky pana Kubáče, stejně jako mnoho dalších lidí napadlo, že i lidstvo, ve smyslu psychologickém, sociologickém a dalším má úplně stejné zákonitosti jako technika či medicína. A zcela logicky v tom začal zkoumat, přemýšlet a aplikovat to na okolí - je to slušný způsob, jak si některé věci ověřit.

Jakmile pan Kubáč, vy, nebo kdokoli jiný zvládne na slušné úrovni několik oborů, nutně přijde aha moment - je jen jedna příroda a jedny zákony. Hranice mezi obory neplatí, jsou to jen umělé konstrukce dané člověkem, ale příroda je nerespektuje. A pak přestáváte rozlišovat, zda je robotika, biologie, elektronika, politika, sociologie a další - a berete to jako jednu realitu, jeden celek, stejné zákonitosti jen s odlišnými proměnnými.

32 blr blr | 25. srpna 2016 v 22:56

to ale neznamena, ze pokud pochopite zakladni principy, mate patent na pravdu. A s tim "pochopenim" bych byl taky opatrny.

Jak psal diskutujici [12]:..

33 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 26. srpna 2016 v 1:36

[32]: Jenže ten názor [12]: jen potvrzuje to, co psal pan Kubáč.

"Protože ten Boeing, CNC a telekomunikace se určitě programovaly samy. Nehledě na to, že „počítače“ (resp. řídící automatizační jednotky) tak nějak umožnily masovou produkci všeho jmenovaného."

Ti co programovali Boeing, CNC a spol. byli právě ti, kteří především znali jiný obor - ať už fyziku nebo strojírenství, nebo ...

Problém je, že mezi dnešními programátory je takových minimum. Dejte programátorům programujícím linuxové jádro či HTML/PHP věci nebo sekající formuláře a chlívečky v .NETu - a to bude mrtvých, pokud budou programovat Boeing.

---

Schopnosti a šíři třeba Kena Thompsona - jednoho z tvůrců unixu, jeho šíři, záběry a projekty, kteří vymysleli (s Dennisem Ritchiem a dalšími) celý unix a odstartovali ho. Jako jeden z velmi mnoha projektů. Mimo jiné vymysleli programovací jazyk C, regulární výrazy, Thompson je autorem kódování UTF-8, našli bychom ho u programovacího jazyka Go, ...

- A srovnejte ho s programátorem modernějším, Linusem Torvaldsem, který nezvládl nic jiného, než slepě okopírovat unixc i s chlupama, aniž by ho alespoň trochu vylepšil. Nezvládl mu dát mikrokernel, nezvládl ho převést na efektivnější vyšší jazyk než C, nezvládl ho posadit třeba na Unicode, nezvládl mu dát od začátku thready, ... Aby zvládl s unixem to, co udělali fakticky dva chlapíci, kteří to celé vymysleli, musel zapojit doslova celý svět na spolupráci - a to jenom Linux Torvalds kopíruje principy unixu i s chlupama v podobě od těch dvou chlápků - starších programátorů, nic podstatného nevylepšil, pouze udělal řemeslně slušnou kopii unixu ze 70. let.

---

Jako programátor, který se pohybuje v oboru několik desetiletí, musím s panem Kubáčem tvrdě souhlasit. Dnešních 99,99 % programátorů jsou fachidioti, kteří nic neumí kromě vlastního jazyka či metodik - a tím jejich schopnosti končí. A podle toho to vypadá.

Je to do jisté míry dílo neviditelné pracky trhu, která chtěla co nejlevnější programátory, a tak se snažili vytvořit týmu ze začátečníků či lidí s podprůměrnými znalostmi. Bylo také třeba vytvořit hloupé programovací jazyky jako je Java, a mnoho dalších, aby to zvládli mentální schopnosti takových zaměstnanců. I tak se ukázalo nutné napsat a vytvořit bambilióny knihoven pomalu i na součet svou čísel, protože prostě ekonomické zadání.

Ve výsledků tak vznikají projekty typu "uvězníme lidi v IT, a děláme hračky, protože nic praktického a užitečného neumíme" - tak vznikají facebooky, twittery, sociální sítě, dělání složitosti z jednoduchých a primitivních věcí jako je dělání webů, HTML, CSS, a donucování lidí, aby co nejvíce lajkovali, apod.

Dokonalým ukazatelem dnešního stavu programátorů a techniků je stav jaderné elektrárny Fukušima, kterou není s to současná technika, ale hlavně současní technici, robotici, programátoři a inženýři dát dohromady. A je třeba tam posílat lidi, kteří se obětují, zařvou a umřou na nemoc z ozáření - a peníze za práci se posílají truchlící rodině pozůstalých k jejich přilepšování.

Vznikají další a další startupy, které jsou v zásadě jen kopiemi existujících projektů a jejich principem je - jak bychom ještě více mohli zdržovat neužitečně lidi na internetu a webu.

Kdybychom důsledně vyhodili z dnešní doby aprogramátořinu hračky typu facebook a další hračkovité projekty, které slouží pouze k tomu jak lidi donutit neužitečně mrhat časem, či k tomu, jak okecat obsahové nic báječnými PowerPointy, Excely a grafy, pak by byl na současné programování i IT velice smutný stav. A hlavně na současné programátory.

34 Petr G. Petr G. | 26. srpna 2016 v 8:41

Skvělý článek.
Novodobé cvičené opice z ČVUT obor IT.
Stačí zajít na Google Play a číst názory u aplikací.
Co před lety napsal programátor ... dnes opiče kurví aktualizacemi.

Pro představu Facebook Messenger, české Smart Maps.

35 m.marianek m.marianek | 26. srpna 2016 v 9:29

[30]: No vida, vymýšlím vymyšlené, ale zrovna ten ZRLC meter je (při stejné složitosti) hardwarově udělaný daleko hůř, než ten můj. Už principiálně jsou tam konstrukční nedostatky, které budou mít nemalý vliv na chyby měření. Chápu, že málokdo využije mnou dosažených přesností a pro běžnou praxi stačí přesnost o dva řády menší, ale proč se držet blbé koncepce, když při stejné složitosti existuje daleko lepší. Ten jejich ZRLC meter není např. čtyřvodičový, bude mít problém s měřením malých impedancí. Snímání proudu je řešeno výpočtem z rozdílu jednotlivých kanálů, to zas bude mít vliv na měření velkých impedancí - budem počítat nepatrný rozdíl dvou hodně velkých signálů, jakékoliv chyby se nám budou násobit poměrem rozdílu a celkového signálu. Škoda, že mě nenapadlo dát do screenshotu ještě měření nějaké malé impedance, co si tak pamatuju, tak chyba při měření odporu 0,1 ohmu byla někde ve stovkách mikroohmů. Tam kde při měření odporu končí poslední digit běžných multimetrů, měl můj přístroj chybu ještě v desetinách procenta. No a měření velkých impedancí můžete shlédnout sám, 1MOhm má chybu v setinách procenta a 10pF v desetinách procenta. A to prosím má ten přístroj pouze dva rozsahy (20Ohmů a 20kOhmů). To stačí na to, aby měřil škálu impedancí od miliohmů po stovky megaohmů. Zatím jen na 1kHz, ale to bylo limitováno právě nemožností přímého přístupu ke zvukovce. Daly by se použít i jiné frekvence, ale musely by se vygenerovat další wav soubory pro každou frekvenci zvlášť. Navíc ta frekvence musí být v celočíselném poměru ke 44kHz vzorkovací rychlosti (filtrování se děje pomocí sčítání vzorků posunutých o periodu signálu), ale s odstraněním tohoto omezení už se počítalo, filtrování by se přepracovalo na jiný způsob.

36 mm mm | E-mail | 26. srpna 2016 v 10:48

Na pristup ku zvukovke pouzivam postup popisany v: https://sites.google.com/site/thesdrinstitute/A-Software-Defined-Radio-for-the-Masses

t.j. cez Excel. Pravda, vo windows 7, na win 10 neskusane. Tento pragmaticky pristup sa mi plne osvedcil pri "vyrobe" jednorazovych meracich pristrojov.

37 Bystroushaak Bystroushaak | E-mail | 26. srpna 2016 v 10:59

No, a toto je podstatou circlejerku, což se dá do češtiny přeložit jako „masturbační kruh/kroužek“.

Původně to byla idea několika mužů, kteří sedí vedle sebe v kruhu a navzájem se masturbují. S příchodem internetu (a usenetu) se to ale přeneslo i jako označení chování v diskuzích, kdy si diskutéři navzájem honí ego.

Začne to většinou úplně jednoduše - autor napíše něco, co se někomu jinému líbí. A ten někdo mu do diskuze napíše, že má sakra pravdu, že přesně tak to je a ať píše dál. Prostě mu trochu pohoní (ego).

Autor je rád, protože prostě pochvala a spřízněná duše potěší každého. Takže příští text možná úplně podvědomě trochu změní, aby se zase líbil. Po pár dalších blozích se přidají další diskutující, zároveň zavedou rozdělení na my/oni a pak už jede masturbace na plný kotel.

Ideální to je v případě, kdy na blog může psát víc lidí, protože ostatní se začnou názorově opičit po původním autorovi a snažit se ho napodobit, aby posbírali komentátory, kteří je na základě společných prvků přidají do společného pytle a oni tak mají možnost se svézt na „slávě“ a „stylu“ původního autora.

Circlejerky se poznají podle toho, že začne být jedno, o čem vlastně blog je, protože samotný obsah ztrácí význam, podstatné je, aby tam byly důležité komponenty - nějaký unikátní styl, kopnutí do společného nepřítele (politika, eu, supervelmoc, ženy/muži, ..). Vzorovým příkladem circlejerků jsou hospodští štamgasti, kteří se na začátku nějak dají dohromady a pak už si notují, že všichni a všechno stojí za hovno. Časem přestane být jedno o čem je rozhovor, ostatním stačí jen že „náš“ stojí proti „cizímu“, aby to stačilo na přidání se na stranu „našeho“. O čem je řeč je pak už +- jedno.

Krásným příkladem v Čechách je třeba Dfens, zpovedka.cz*, a poslední dobou i tenhle blog. Praktickou ukázku najdete třeba v příspěvku [33]: Miloslava Ponkráce, kterému text blogu sedl do jeho rétoriky, že všichni programátoři jsou nahovno, což „dokázal“ porovnáním Thompsona a Torvaldse. Petr Kubáč se tak přesunul do pozice „autority“ a stačí už jen, aby začal reagovat na to co píše pan Ponkrác a další kruh bude navázán.

Nechci tvrdit, že circlejerky jsou automaticky něco špatného, ale obecně mě nudí. Chci se učit, chci se dozvídat nové věci a nové pohledy na svět. Nechci pozorovat, jak lidi degenerují do přizvukování sami sobě jak je všechno nahovno, jen oni to prokoukli a kdo nepřizvukuje s námi, přizvukuje proti nám.

Zbývá ještě vyřešit otázku, jak se tomu vlastně vyhnout a nespadnout do degradující zpětné vazby autor <-> diskutující. Jednoduchým řešením je prostě nemít diskuzi. Složitějším je nedělat ze sebe autoritu a nebroadcastovat svoje názory jako obecná tvrzení, přemýšlet nejenom nad tím „co nám kdo říká“, ale taky „proč nám to říká“. Nechat mluvit argumenty a každého, kdo se mnou souhlasí a lichotí mi brát automaticky jako někoho podezřelého.

*Kde je to asi nejsilnější, protože autor prostě řekl, že to dělá jako relaxaci, tak nechce číst názory lidí, kteří ho serou a tudíž mu všichni jen přizvukují, jako nějací dvořané.

38 dotaz dotaz | 26. srpna 2016 v 11:32

[25]: Toho chce Apple zrušit, pokud vím... :-D

39 m.marianek m.marianek | 26. srpna 2016 v 11:42

[36]: Děkuji za odkaz, určitě to použiji jako inspiraci, kdysi jsem našel něco podobného pro Delphi (po usilovném hledání), ale už jsem neměl chuťoprostoročas to zakomponovat do software RLC metru. Také do toho přišla změna PC a operačního systému, takže tím moje pokusničení s Delphi skončilo. Sám ale vidíte, že je to přesně jak jsem psal, chcete vygenerovat vlastní blbý pípnutí do zvukovky a jsou kolem toho tři stránky "hustýho" kódu, kterej člověk metodou copy/paste vlepí do programu a pak týden hledá chyby, proč mu to nefunguje. Většinou je to nějaká blbina, na kterou člověk hned nepřijde, protože tomu kódu vlastně nerozumí. Jsou v něm volání API funkcí (nebo DirectX funkcí), které člověk nezná a tak týden googlí, než zjistí, že mu někde chybí pokakaná čárka (nebo jiná blbost). Proto jsem na začátku šel cestou nejmenšího odporu a použil komponentu mediaplayeru. Paradoxně jsem zjistil, že v Linuxu by to bylo díky rourám daleko jednodušší, použije se standardní cli přehrávač a přes rouru mu bude malý prográmek cpát data na přehrávání. Počítám, že něco podobného půjde i v případě nahrávání, takže by možná celý RLC metr šel napsat v Bashi :-D.

40 ? ? | 26. srpna 2016 v 12:50

[37]: Krásný popis toho, co se tu v poslední době děje. Opravdu některé výplody pana autora vykazují znaky paralogického myšlení... Na druhou stranu, diskusí by bylo škoda - byť s řadou příspěvků nesouhlasím, často jsou minimálně důvodem k zamyšlení, minimálně po dobu, co se tu budou vyskytovat názoroví oponenti, tj. než se kruh zcela uzavře. Některé příspěvky v diskusi totiž považuji za hodnotnější než samotný autorův text v arogantním stylu "nasereme každého"...

41 map map | 26. srpna 2016 v 13:38

Stávají se z Kubáčů kverulantní trotlové?

Ten text je plný blábolů a musím přiznat, že se vám povedlo mě nasrat. Ano, jsem programátor. (Až budete před zrcadlem, tak si dopřejte jeden široký samolibý úsměv...)

Pračka je dobrý vynález. To je asi tak jediné s čím souhlasím. Jen bych ji asi nevyzdvihoval až tak do nebe.

...Několik prvních generací "ajťáků" totiž byli lidé - jejichž základy byly v jiném oboru. Často to byli inženýři přes elektroniku - tedy hardware, nebo matematici, nebo prostě lidi z úplně jiné branže fascinovaní využítím pra-počítačiů ve své mateřské profesi...<<

Tak je to i dnes. Viz programátoři z ČVUT-FELu, MatFyzu, .... Mám kolegy mixlé ekonomikou, elektronikou, dokonce jednoho pedagoga(!). Ano, dnes jsou i čistí programátoři specialisté. Na tom není nic špatného, specializace je prostě vývoj. Specialista je dobrý v tom co dělá a měl by právě to dělat.
To je jako byste tvrdil, že dnešní doktoři jsou na hovno, protože neurolog vám neumí pořádně vyvrtat a zaplombovat zub. Třeba.

...dopracovali až k dnešním programátorům, kteří dokonce programování považují za urážku, protože oni přece nesou prašiví "kodéři" kteří píší "kód" ale "systémoví dyzajnéři" kteří kreslí v editoru šipečky datového toku.<<

To je prosím naprostá hovadina. Tak to v reálu není. MOŽNÁ najdete pomatené jedince, který takhle myslí, ale nejde to zobecňovat. Já osobně žádného takového programátora neznám.
Ani v kreslení šipeček, alias "vizuálním programování" nevidím problém. I když někteří programátoři to nemají vůbec rádi. Když píšete kód ručně, máte nad ním větší kontrolu, ale naklikat si něco a pak to třeba ručně dodělat může ušetřit práci. A třeba pro začátečníky může být "vizuální programování" dobrý start a hlavně zábava. Nově máme Visuino, jazyk Scratch, Blocky, atd. atd.

Tím mezi programátory a okolním světem vznikla hradba, kterou není snadné překročit...<<

Ta hradba tu byla vždy. A vždy bude. Proto máme specialisty: programátory-analytiky. Kdybyste chtěl aby vám velký Dijkstra naprogramoval třeba nějaký program pro zpracování údajů o genetickém kódu hlavonožců, tak na vás bude čumět s otevřenou hubou a pak se začne opatrně vyptát. Bude vědět, že vám klade otázky na pro vás samozřejmé věci.
Je taky rozdíl programovat něco pro sebe a něco pro někoho, koho programování absolutně nezajímá a nic o tom neví a ani vědět nechce.

...Kontakt počítačů s reálným světem - odvrhneme a neřešíme, vyřeší "někdo jiný".... pak jsou všechny opičárny s daty, databáze, serverové farmy. "cloud" - vyřešíme na sub-atomární level.... Výstup výsledků do reálného světa - odvrhneme a neřešíme - vyřeší tatáž neexistující osoba, kerá řeší vstup.....<<

Tohle asi nechápu. Kdo příčetný by odvrhnul výstup výsledků do reálného světa? Tohle musí existovat jen ve vaší hlavě.
Nebo vám vadí specilizace? Že jeden programátor se specializuje třeba na databáze a je mu "jedno" jak bude vypadat uživatelské rozhraní?

Výsledkem jsou "projekty na hovno" typu Facebooku, Instagramu, Snapchatu, celého "Smartfounového" šílenství a řady dalších, které alespoň poskytují nějakou zábavu, i když bychom mohli velice diskutovat, jestli by se takto promrhaný čas nedal využít k něčemu plodnějšímu. Pak tu máme čiré PC zlo v podobě nejrůznejších "vládních - Národních IT projektů" které VŽDY jsou nahovno za nesmírné peníze - a jejich čas mrhající potenciál je maximální aniž by práce s nimi někoho bavila.<<

Proč jste nezmínil třeba YouTube, který je neuvěřitelně užitečný a kde lze kromě zábavy získat i hluboké znalosti a neformální vzdělání? Podle mě patří do stejné množiny projektů.
Ale třeba ten Facebook... Zásadní je, že lidé CHTĚJÍ Facebook, a chtějí ho i přesto, že Facebook má pověst 'zlé' společnosti. Facebook přišel v době kdy k tomu byly vhodné podmínky, v pravý čas, kdy technogie k tomu byla. Kdyby nepřišel Facebook, přišlo by něco jiného se stejnou funcí, jen o trochu později. O tom, že se Facebook stal populární nerozhodl žádný programátor, o tom rozhodla lidská přirozenost. (Mimochodem, sám Facebook nemám.)
"Smartfouny" jsou užitečné a nic na tom nezmění ani to, že budete svojí 3310 mlátit o zem do zblbnutí a u toho se culit "hele, pičo, nerozbitná"
Funguje to podobně jako evoluce. Lidská kreativita generuje neuvěřitelné množství projektů, ale jen ty, co lidé chtějí, se prosadí. Jako ta vaše pračka. Tak to prostě je. (Obecně je to algoritmus typu "generuj a testuj".)
To že jsou státní IT zakázky podmázlé a jen 'synonymum pro podvod' je jiné téma.

ERGO podtrženo sečteno - když inženýr chemik "plichtí s Arduinem" nějakou automatizaci pro své experimenty v laboratoři - "opravdoví IT specialisti" se tomu posmívají, ale TOHLE je věc, která má potenciál zlepšit svět.<<

Možná se stává, že si nějaký zakomplexovaný elektrotechnik/programátor potřebuje honit ego a vysměje se "bastlířovi". Stejně tak se může stát, že se inženýr-chemik vysměje někomu, kdo si třeba postavil hobby raketkový motor s použitím dusičnanu draselného. (Za ty články o chemii vám děkuji.) Někteří lidi si prostě potřebují honit ego... a nikdy se jim nepodaří nahonit ho dost, což je nejhorší. Je potřeba si nenechat zkazit náladu a neobklopovat se takovými lidmi.
Jestli se vám osobně někdo za toto vysmál -- neurazil jste ho třeba předtím vy sám?

...Pokud burzovní spekulanti za miliardy přeprodávájí "startupy" s 13 zaměstnanci - postavené na PHP skriptech, co se vejdou na malou USB flasku a 1000 TB "selfíček" v databázi - je to pro společnost ztráta. Příčina tohoto stavu : "teatrologové IT sféry" - tedy čistí progamátoři, kteří sice umí 30 programovacích jazyků, ale nic smysluplného kolem, co by je podvědomě nutilo vymýšlet věci, které mají dosah i mimo MATRIX uvniř počítačových systémů.<<

To nevyplívá.
A DRTIVÁ VĚTŠINA profesionálních programátorů kromě práce pro svou firmu -- která je užitečná prostě proto, že je firma za to platí, tedy jejich práci chce -- ve svém volném čase programuje projekty jen pro "ukojení své kreativity". Někdo přispívá do ffmpeg, někdo píše stellarium, někdo calibre, někdo z legrace napsal jazyk brainfuck, někdo píše hry, někdo třeba teď píše nový buildovací nástroj pro java programy, někdo to a to a to... No a sakra co? Vadí vám že žádný program není elektromotor? No on ani žádný program NECHCE být elektromotorem! To vy sám rozhodujete o tom, co je a není užitečné? To jako má být přínosem pro lidstvo hlavně ten, kdo ošahává chemii nebo elektroniku? (Tedy právě jako vy -- hehehe)
Co vám doopravdy vadí?

Krásný příklad tohoto principu na závěr - kdsi byl populární "geocaching" - ale to jste na zaměřené GPS souřadnice museli jít dát "kešku" - plastovou pixlu se sešitkem a drobnými odměnami pro nálezce - jak reálné - jak "ne-programátorské !! Proto přišlo "něco lepšího" - Pokemon GO<<

I v blbém Pokemon GO se pletete. Pokemony neznám, ale Pokemon GO jsem zkusil a zjistil jsem, že jsou tam označeny zajímavá, dokonce i velmi nenápadná ale zajímavá reálná místa v mém okolí. Kdyby to nevyžadovalo neustálé připojení k internetu, tak bych to "hrál" právě kvůli tomu.
A "geocaching" a Pokemon GO jsou různé věci. Pokemon GO nenahrazuje "geocaching".

---

Podtrženo shrnuto: Udělal jste velmi unáhlené zobecnění. A specializace je nevyhnutelná.

Tak. A teď jdu zjistit, kdo jsou to mí "bratři" teatrologové.

Tuhle "rubriku" ale už radši číst nebudu. Počkám si na článek o elektro nebo robotech. Nesnáším, když jsem nasraný.

42 Karel Karel | 26. srpna 2016 v 15:34

Pánové, všimli jste si, že Kubáč na ty Vaše výlevy v diskuzi vůbec nereaguje?

43 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 26. srpna 2016 v 17:04

[37]: Předvedl jste dokonalou manipulaci. Namísto věcných argumentů jste začal hodnotit psychologický jev a hodnotit tak osoby. Když s něčím nesouhlasíte, uděláte z toho záporný psychologický jev se zvučným anglickým názvem "circlejerk" a začnete hodnotit, jak takovému negativnímu jevu předejít. Možná jste ještě měl zamíchat proruskou propagandu Putina, to je do podobných manipulací jako jste předvedl, velice moderní.

Z vaší manipulace by měl Goebbels ohromnou radost. Možná by vás pasoval za svého nejlepšího žáka.

Tyhle pseudovědecké slátaniny, kdy namísto nesouhlasu či věcné argumentace onálepkuji vše negativním psychologickým termínem, a tvářím se přísně objektivně - jsou docela srandovní. Tak si je strčte do zadele.

44 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 26. srpna 2016 v 17:20

[41]: "Kdybyste chtěl aby vám velký Dijkstra naprogramoval třeba nějaký program pro zpracování údajů o genetickém kódu hlavonožců, ..."

Ten velká Dijkstra byl velice dobrý polyglot v řadě jazyků, a měl vynikající znalosti v matematice, fyzice, chemii,a vystudoval fyziku. To je ten starý programátor ze staré školy, proti kterému staví pan Kubáč dnešní programátory, kteří se jim nerovnají ani po kotníky.

---

"Proč jste nezmínil třeba YouTube, který je neuvěřitelně užitečný a ..."

Protože na jeden youtube je miliarda projektů ála facebook.

---

"Zásadní je, že lidé CHTĚJÍ Facebook, a chtějí ho i přesto, že Facebook má pověst 'zlé' společnosti."

To nemění nic na tom, že facebook je neužitečná hračka. Mimochodem, lidé třeba také chtějí drogy ...

---

"O tom, že se Facebook stal populární nerozhodl žádný programátor, o tom rozhodla lidská přirozenost."

Té lidské přirozenosti se v zemi původu facebooku říká reklamní agentura a marketink. (konec sarkasmu)

---

"Funguje to podobně jako evoluce. Lidská kreativita generuje neuvěřitelné množství projektů, ale jen ty, co lidé chtějí, se prosadí."

A proto neustále skoro všichni lidé brečí jako jeden muž a žena, že nemohou koupit to, co chtějí. Není k diostání pořádný notebook, nebo že by chtěli smartfoun s klávesnicí, nebo ...

Lidská kreativita je zaměřena spíše na to, jak maximálně oholit výrobní náklady tak, aby se to rozpadlo těsně po záruce. Teď třeba lidská kreativita v Apple je zaměřena na to, že by chtěla zlikvidovat jack.

---

"To že jsou státní IT zakázky podmázlé a jen 'synonymum pro podvod' je jiné téma."

Rozumím, špatné jevy v IT sem nepatří - chcete jen to hezké, aby vyšla vaše verze reality.

---

"A DRTIVÁ VĚTŠINA profesionálních programátorů kromě práce pro svou firmu -- která je užitečná prostě proto, že je firma za to platí, tedy jejich práci chce"

Něco platit a něco chtít jsou dvě různé věci.

---

"Podtrženo shrnuto: Udělal jste velmi unáhlené zobecnění. A specializace je nevyhnutelná."

Udělal velmi pravdivé zobecnění a potrefené husy se začaly ozývat.

45 fuck this shit fuck this shit | 26. srpna 2016 v 17:22

Náhodou jsem si vypnul umatrix, a uviděl obrázek s buzzem a hned mi docvaklo co tím vlastně pan Kubáč chtěl říci. Mám k tomu ale drobnou poznámku.

Lidstvo by skutečně do desítek let mohlo začít kolonizovat další planety, lidstvo by skutečně do možná stovky let mohlo letět k jiné hvězdě. Lidstvo by  mohlo vytvářet úžasné vynálezy místo ještě lepších vodíkových pum a dalších zbytečných (a)sociálních sítí.

Lidstvo by mohlo vše.

Ale nemůže. Máme kapitalismus, máme deset přikázání. Prvních pět zní PENÍZE a posledních pět JÁ. Nikdo nebude investovat zdroje ani peníze pro to aby příští generace žila lépe a létala ke hvězdám. Důležitý jsem JÁ, k čertu s druhými.

Takže pane Kubáči, napište jako příští článek hejt na kapitalismus, pokud máte odvahu. Ukázat prstem na slabého obětního beránka je ale snažší že ?

46 Bystroushaak Bystroushaak | 26. srpna 2016 v 17:41

[43]: Přesně tak. Nepochopil jste, že mě vůbec nezajímá váš názor.

Mým cílem nebylo vás „vyargumentovat“ a hádat se tu o tom, jestli měl větší penis Thompson, nebo Torvalds ještě dva dny, chtěl jsem jen subjektivně vysvětlit mojí nespokojenost se stávajícím trendem a při té příležitosti jsem ho rovnou definoval.

(Subjektivním) faktem prostě je, že mě to tu přestává bavit. Ne proto, že by tu p. Kubáč psal něco „kontroverzního“, nebo proto, že by se „trefoval“ do lidí, ale protože prostě začíná postrádat přidanou hodnotu.

Já neříkám, že třeba nemá pravdu a tak. Jen prostě kdybych chtěl tohle poslouchat, tak vezmu fotra na pivo do hospody a poslechnu si jak je všechno v prdeli, od EU po auta a programátory a facebooky a internety a mladé debily a všechno prostě. Třeba to dokonce bude i pravda. Ale je potřeba si uvědomit, že tohle mi nabídne každý druhý, kdežto čím byl tenhle blog výjimečný nikoliv.

47 Jméno Jméno | 26. srpna 2016 v 17:51

[44]: U tohoto typu clanku nema prilis smysl diskutovat. Vecne uz vubec ne. Clanek samotny totiz stoji na tolika subjektivnich hodnoceni, vypichneme treba prinos smartphonu nebo Facebooku pro lidstvo, ze nemoznuje diskuzi v zadne rozumne siri. Ja pro takove veci pouzivam oznaceni "volne blaboleni" (Bez ohledu na to, jak moc se clankem ztotoznuju nebo ne).

48 blr blr | 26. srpna 2016 v 18:51

Pane Ponkraci, slovo "pavedecke" sem netahejte. Staci si precist vase starsi posty, se ktery jsem souhlasil a souhlasim, a ktere tez jsou mimo "oficialni" vedu.

youtube a facebook jsou na stejne lodi, byt to tak nevypada. Nebo vam youtube nenaseptava temata, ktera jste hledali v minulost na internetu?

Drogy - idealni namet na dalsi clanek, dalsi vravu. Pan Kubac muze napsat co vsechno by zmenil, tady probehne "diskuze" a co dal..?

49 blr blr | 26. srpna 2016 v 19:02

[46]: Argument proti Vam je: pokud se Vam to nelibi, tak to nectete a jdete pryc. Ano. Naprosto s tim souhlasim, a jen cekam kdy mi to nejaka "autorita" napise. Jsou tu ale stale i dalsi ctenari, kteri nic nenapisou a smazou si zalozku rovnou.

To je na zamysleni pro pana Kubace. Ted nas tu chytre sleduje, jak se kvuli jeho nazorum hadame. Az to pretece mez, lidi odejdou, klesne navstevnost a pan Kubac utre nos.

50 Bystroushaak Bystroushaak | 26. srpna 2016 v 19:37

[49]: Argument proti Vam je: pokud se Vam to nelibi, tak to nectete a jdete pryc.

To není protiargument, to je to co píšu že udělám. Jen jsem chtěl dát prostor k reakci třeba autorovi.

Jinak myslím, že p. Kubáčovi je návštěvnost úplně ukradená.

51 Rosparovac Rosparovac | E-mail | Web | 26. srpna 2016 v 20:51

Pánové
Malá drobnost. Mám takovou získanou vlastnost, musím přiznat, že i kvůli tomuto blogu. Ta vlastnost je vzít v úvahu cizí názor, zkusit ho nezlikvidovat v zárodku jen protože se mě dotýká, nebo pranýřuje něco, co se mě týká. Prostě přepnout popřemýšlet nad tím jak to ten dotyčný myslel a pokud tím trochu pozměním svůj pohled na svět tak to souvisí s mým IQ a EQ nikoliv s mou slabostí obhájit si svůj názor.
Jeden příklad za všechny pan Kubáč v jednom článku 100 let pozadu napsal, že SMD součástky jsou k ničemu, že žerou čas a jsou dražší. Což je objektivně i subjektivně blbost. I tak jsem ten článek dočetl, vytáhl si z něj něco, co mne obohatilo a Kubáče čtu dále.
Tuším, co tím chtěl básník (pan Kubáč) říct, protože i na IT FEI jsou lidé a je jich mnoho, kteří nemají ponětí o tom, co vlastně dělají. Tedy ano ale pouze ve svém obzoru.
Problém je následující. Představte si to, jako výškový dům o řekněme 12 patrech, před kterým klečí děda který ztratil brýle a hledá je. V nejnižším jsou programátoři železa v asembleru, ti když vykouknou z okna, jsou schopni velmi pružně reagovat, navigovat dědečka či rovnou vyskočit z okna a navést ho k brýlím. V patře nad ASM je člověk, kterého pojmenujeme ansi, nebo misra C. Tento člověk může volat z okna, může při nejhorším projít přes pana ASM a pomoct s hledáním brýlí. Vidí je o něco hůře, ale stále má ponětí kde jsou a jak se k nim dostat. Ve třetím patře bydlí C++, ten už brýle nevidí, ale dovede dobře poradit jak je najít, protože na to má metody. Pak máme pana Java pro Android, ten tuší zprostředkovaně od sousedů pod nima že existuje děda a existují brýle a přistupuje k tomu tak že to tak je a basta. Nad ním je java, v této metafoře sedí vevnitř a než se dostane k oknu, protože slyší nějaký hluk z venku, stařík buď umře nebo brýle najde. Na druhou stranu pana Java má perfektně zaškatulkovanou jakoukoliv situaci. Pro svou rychlost by absolutně nepomohlo jít dolů, a proto volá na člověka z 2 patra tedy C. Podobně na tom je i C# jen je trošku rychlejší a možná bych jej posadil o patro výše nebo raději do mezipatra. V patry nad těmito pány, ať jsou jací chtějí, bydlí ostatní lidé, lidé zvaní UML a podobně. Ti se vůbec nezajímají o to co se děje dole na zemi před domem, baví se pouze s nejbližšími sousedy. RTOS, Linux, WIN a na střeše tohoto domu sedí helpdesk.
Z mojí metafory možná není čitelné, co jsem tím chtěl říct… dědeček který hledá brýle je procesor, brýle samotné jsou instrukční sada, bez které dědeček není schopen pracovat. ASM používá skoro instrukce, jen čitelné „programátorovi“ v druhém patře je pan C, který to všechno v rámci přenositelnosti zabalí do funkcí a místo DJNZ používáte FOR, nicméně v případě nutnosti nemáte jakožto kodeři problém v C kódu napsat ASM. Z mé zkušenosti nikdo výše neví o tom co se děje na zemi v procesoru. Neví o předvídání skoků o tom, že kód musí být napsaný tak, ať se furt nevyprazdnuje pipeline, že příjem na USARTu je jen registr a povel rotuj vlevo přes Carry.  Nad patrem s Javou pro Android pak nikdo neví a nemá zájem se dovědět o tom co se děje dole.
Abych to ještě zjednodušil, a troufám si říct, že tuším, kam tím Kubáč mířil. Tím že lidi místo psaní kódu na železo třeba i v tom „složitém“ Céčku dělají objekty a třídy a podobné abstraktní věci je SW krize, která trvá. Ono už jen překlad z Cčka do ASM je na 85% efektivity (a to pokud člověk ví co píše) a kde jsme pak od objektových stylů. Programátoři jsou nejvzácnější komoditou obzvláště v Ostravě, kde sídlí několik zahraničních firem. Takže mi osobně přišly nabídky na programování Javy| C#| .net atd. Rázně jsem odmítl, protože nemám zkušenosti jen pár odtrpěných semestrů. Tím jsem jim taky odvětil na nabídku. Bohužel trh je tak nenasycený, že říkali, že si mě klidně přeučí. To svědčí o několika věcech. Povoláním programátoři, vystudovaní, o kterých píše map jsou senior projekt manažeři, kteří vládnou skupině opiček, které bez jakékoliv konsekvence s dělají celý život to samé jako zaseklý gramofón.
Osobně se vznosně nazývám dizajner emblemed zařízení. A předvedu vám, proč vždycky napíšu efektivněji než vy ačkoliv nejsem rozený programátor. Chci robota, řekněme sledujícího čáru, který se bude startovat přes BT. Seženu motory, baterku, chip, který umím programovat, BT a pak spousty mechanického balastu (třeba kola). Pak nakreslím schéma, desku, vyfrézuji, osadím a otestuji. Následně začíná zábavná část, píšu kód v C (v dobách krize i v ASM) nahrávám segmenty kódu a stresuji se, proč to nejde, proč LEDka nebliká, motor se netočí, proč BT nepřijímá. Většinou nastavení REGISTRŮ ale stává se, že je to i chybou HW. Vyčítání z kamery je stream dat. Timery fungují tak jak si je nastavíte můžete měnit úrovně. Ne spoléhat na chybu v zaokrouhlování při práci s floaty, které zaviní, že po dni funkce je program rozlazen… Ale z5 k robotům viděl jsem jen několik málo funkčních robotů, kteří byli programování v něčem jiném, než v C. Jeden z nich měl RTOS, který v případě dobré implementace poslouží skvěle. Ale potřebujete si na data z ADC zpracovávající čáru sáhnout, kalibrovat, korigovat, a pak udělat regulaci. Ne že vstupem do regulace je číslo, které vyplivla classa, kterou naspal nějaký opičák na něco úplně jiného (Třeba měření teploty tzn o 4 řády pomalejší děj nejlépe). I takové roboty jsem viděl. Byl to robot nesledující čáru. Jak jinak když do toho nevidíte.
Mimochodem na flashce (15MB) mám operační systém Colibri OS jeho start je omezen pouze rychlostí flashky. JE totiž psaný v Asembleru.
A abych nerozdmychával ohně, vášně a podobně poprosím Vás o jedno. Naprogramujte robota sledujícího čáru, který porazí ty naše (jako RTOstrava jsem snad na všech důležitých soutěžích) pouze v Javě nebo C# pak se místopřísežně omluvím, vše odvolám a půjdu programovat PLC v excelu.
Mimochodem někým zmiňovaný scatch, je upravené Cčko a používáme ho i my pro rapid prototyping.

Jen posledních pár řádek k FB YtB a podobně. Podle mě všechny tyto projekty mají jediný účel udržet společnost klidnou doma u PC. V Římě se tomu říkalo chléb a hry. No vidíte Babiš nám zlevní pivo a FB má skoro každý. Takže to evidentně funguje, protože kdyby lidé zvedly hlavy od FB, smartfounů a podobných „her“ viděli by co za bordel se tady děje a našlo by se třeba pár schopných pohnout masami…

52 Petr G. Petr G. | 26. srpna 2016 v 21:14

No já si z debaty odnesl, že opice netuší co řídí CNC stroje. Ono se tomu HW říká PLC vy debilové. PLC může být jak Arduino GRBL tak upravená 386 ve vysekávacím lisu AMADA či HW od Siemense v TRUPFu. První CNC kde není PLC jako speciální HW, ale je tam PC ... tak to je šrot od TTM. To už je takový kripl, kde "G-kód" je plnohodnotný programovací jazyk. Kde šrot CNC neví že má krožnice pouze 360° a kde mašina nepozná, že se neuřezal kus (neodpadl hotový díl). Protože programátor toho PC nechápe reálný svět.

53 fuck this shit fuck this shit | 26. srpna 2016 v 21:20

[51]: Se vším respektem pane, nepochybně jste zkušený v tom co děláte ale mýlíte se.

99% programátorů znající ASM není schopno vygenerovat rychlejší kód než kupříkladu GCC. Kompilery vytváří lidé kteří dokonale znají železo pro které překládají, jediné zrychlení získáte použitím SIMD instrukcí s kterými kompilery neumějí moc pracovat.

Opravdu bych Vás chtěl moc vydět dělat nějaký komplexní software v ASM/C. Zřejmě by Vám nestačil život pokud by jste to vůbec zvládl. A to nemyslím jako urážku.

54 Rosparovac Rosparovac | E-mail | Web | 26. srpna 2016 v 21:38

[53]: Nepochybně, nicméně z mé zkušenosti vím že avr gcc neumí vygenerovat lepší (rychlejší) kód pro obsluhu přerušení od seriovky než když jsme si ho napsal sám v ASM... možná jen neumím psát v C... ale tím pádem (aniž bych se povyšoval) asi většina uživatelů a jsme tam kde jsme byli.
Ale máte pravdu kompilery zvládnou dost... ale pořád jsme na 85% efektivity dobře napsaného ASM (nepochybně dobré programátory v ASM nelze najít ale... no víte jak to myslím)
Otázka je asi o komplexnosti Vámi míněného komplexního SW. já programuji jednočipy a tam je program pro komplexní úlohu (řekněme 4 regulátory, obsluha motoriky, HMI a několik tisíc měření za sekundu) práce v řádu týdnů v jednom člověku.
Myslím že se nepletu když řeknu že 99.9% automotiv běží na RTOS nebo (a) na MISRA C. To je dost komplexní. A první Feldy byly ještě bez řídicí jednotky... to je 23 let. Pointou je že Apolo nebylo napsáno v javě a doletělo na měsíc. To snad uznáte. Kdyby se tolik energie jako se vkládá do abstrakce programování vložilo do samotného programování tak jsme někde jinde... Třeba je takový pokrok nežádoucí... :-) Kdo podle Vašeho názoru může za SW krizi?

55 fuck this shit fuck this shit | 26. srpna 2016 v 22:38

[54]: Bez abstrakce by nemohly vzniknout tak kolosální softy jako máme dnes.
Samozřejmě, šlo by položit otázku zdali je potřebujeme, řekl bych ale že ano pokud se chceme někam technologicky posunout. Řídící systém lodi emzáku asi nepoběží na jednočipu s programem splácaným za týden ve strojovém kódu...

Chci říci, jde programovat i bez abstrakce naprosto cokoli, to ale neznamená že lidský mozek něco takového zvládne, abstrakce je naprosto přirozená cesta jako tento limit posunout někam dále.

K tomu ASM. Bez použití vektorových instrukcí je nemožné pro x86 napsat přímo v ASM rychlejší kód než vygeneruje GCC s nejvyšší úrovní optimalizací, autoři jednoduše využívají maximum železa. Je pak na programátorovy aby napsal kód který lze dobře přeložit (a procesor může využít kupříkladu superskalarity).

Jazyky více vzdálené od železa jsou od něj vzdálené schválně, protože jejich cílem je write-once-run-everywhere. Běhová platforma přestává být důležitá. Je to vlastně posun do určité formy virtuální sféry a jako takové je to neskutečně zajímavé.

Za SW krizi může kapitalismus. Vytváří se to, co chce trh, a trh chce sračky, tak je dostává. Žádná věda, místo na programátory hleďte na okostýmkované bitches a kraváky.

56 Václav IV Václav IV | 26. srpna 2016 v 23:00

[42]: No buď je na dovolené, nebo jeho poslední článek je sonda do diskutérovy duše a čeká jak to dopadne :-)

57 Rosparovac Rosparovac | E-mail | Web | 26. srpna 2016 v 23:02

[55]:
No řekl bych že když nebyl potřeba kolosální soft na let na měsíc tak by neměl být potřeba na nic ne? TEdy možná na dekódování ženské logiky v reálném čase, a to jsme zase u toho jestli kolosální soft může podporovat HRT.

Souhlasím že abstrakce je věc přirozená a že pomáhá vyznat se ve složitých algoritmech. Ale už se rozcházíme v použití, já si uml kreslím před tím než se pustím do programu v C.

Nejsem natolik vzdělán v oblasti kompilátorů abych mohl kontrovat (aniž bych chtěl) Vašim argumentům o tom že java je stejně rychlá na x86 jako strojový kód. Příjde mi to nelogické a hlavně všude kolem sebe vidím že to tak není, ale nebudu se přít, páč jsem to přestal řešit s úrovní znalostí povrchovou. Nicméně i tak když srovnám start WINů  (kernel C zbytek C++ a C#) a start debianu (drtivá většina ansi C) na stejné mašině tak mám jasno... a bavím se o startu a to bych mohl zabrousti do startup RAMky která je u debianu 300MB a u Winu 1,5GB (při stejné funkčnosti).

K tomu Write once run everywhere ... proto jsem přešel od ASM k C. Dále jít nechci, protože přeš 3 knihovny řešící registry a HW multitásking obecně se pak blbě dohledává chyba, obvzláště pokud programujete něco co moc lidí na světě nedělá... nedej bože něco nového.

Pod Vaši poslední větu se nezbývá než podepsat.

58 Bystroushaak Bystroushaak | 26. srpna 2016 v 23:18

[57]: Mimochodem, ten software pro let na měsíc nebyl zrovna malý. Dá se najít na githubu (github.com/chrislgarry/Apollo-11 - cca 211 tisíc řádků kódu, co tak počítám).

Nebyl tak kolosální jako dnešní software jednak proto, že ani neexistoval počítač, kde by něco většího mohlo běžet a taky proto, že tam byl kolosální team lidí, kteří dělali práci, jenž dnes z velké míry převzal ten opovrhovaný software (například sledování každého detailu telemetrie).

Co se týče zbytku diskuze a dnešního stavu IT, tak za to daleko spíš může fungování korporací a managementu, než neschopnost programátorů. Kvalitu dneska zaplatí fakt jen málokdo, podstatná je hlavně rychlost dodání na trh a schopnost se přizpůsobovat požadavkům.

59 fuck this shit fuck this shit | 26. srpna 2016 v 23:36

[57]: Nikde jsem neřekl že Java je stejně rychlá jako nativní kód. Není, protože je vzdálená od železa (cíleně).

Mluvil jsem o C/C++.

60 Rosparovac Rosparovac | E-mail | Web | 27. srpna 2016 v 8:16

[59]: No o C/C++ jsem zase nemluvil já. Protože jej sám používám a věřím v to že je to nejlepší kompromis mezi přenositelnosti a efektivitou. Mluvil jsem o tom že jazyky Java a C# ve kterých programuje 80% programátorů jsou příšerně neefektivni, a to bez ohledu na použitou platformu. Takže se jen kvůli složitosti a potřebě abstrakce zařazujeme značnou část výkonu.Kdyz to prezenu tak s mobilem na kterém právě píšu bych dle poměru k výkonu onoho řídícího modulu apola měl zvládnout cestu na mars a z5 bez asistence jediného člověka. Tak jak říkal [58]:

61 Karel Karel | 28. srpna 2016 v 6:36

Už jste se vydiskutovali, nebo Kubáč zablokoval diskuzi?

62 Petr G. Petr G. | 28. srpna 2016 v 7:33

[61]: diskuze ... zbytečná
Každý kdo má školu s IT (a to je snad už ZŠ) a má přerostlé EGO se považuje za programátora.

Když se podíváte na reakce na Google Play. Tak ti NOVÍ programátoři už nezvládnou ani posunout ikony, aniž by dokurvili layout aplikace a její funkčnost.
Příkladem budiž neustálé aktualizace FB Messenger, kde se PROGRAMÁTORŮM povedlo dojebat to tak, že nešel chat vůbec a pomohlo jen když jste si instaloval verzi ze zálohy...
V době automatické aktualizace, velice příjemná vlastnost ... že Vám opice znemožní komunikaci.

Nepovažuji se guru v IT, něco málo si napíšu pro Atmel, jinak dělám na CNC.
To je taky kapitola sama pro sebe, někdo tu psal že i CNC potřebuje programátora ... ano říká se mu spíše obsluha/technolog. Neboť ing. co kreslí v CAD/CAM na PC jsou dnes opět trotli, které nezajímá jak se díl bude fyzicky vyrábět.
No zpět k samotné elektronice CNC stroje. Jejím jádrem není PC, říká se tomu PLC. Může to být od speciálních desek na zakázku až po upravené x86.

Poslední výkřik techniky v rámci snižování nákladů ... je opravdu PC emulující jakoby PLC.
Z klasického G-kódu moc nezůstalo, zkurvili to na programovací jazyk ... dočkáme se CNC viru?
Nepochopil jsem na co mám v G-kódu přístup k počtu vyrobených kusů :D
Co mě sere, že tohle zprzněné PC-PLC neví, o několika čidlech namontovaných na stroji a už vůbec nechápu, který debil nedal čidlo oznamující přítomnost překážky v prostoru řezací hlavy!
No holt opice u PC, která nemá nic společného s reálným světem a nepředpokládá možné důsledky zaseknutého materiálu, či neodpadnutí hotového výrobku ...

Až se na těchto CNC strojích s PC-PLC budou vyrábět letadla, to budeme chodit pěšky, produktivita zmetků bude enormní a sehnat obsluhu nadlidský úkol. I u Nás ve firmě na tomhle PC-CNC šrotu nikdo nechce robit. Nikdy nevíte co se tam vykurví a více to stojí, než řeže.

63 fuck this shit fuck this shit | 28. srpna 2016 v 10:31

[62]: PLC je počítač také, nemá smysl něco kecat o PC, to je také druh počítače.

Bohužel a bohudík, v průmyslu používají prehistorické počítačové technologie které jsou odladěné roky a roky používání, nejde očekávat že první verze nové technologie bude stejně kvalitní jako ty staré, reportujte chyby a za 10-15 let se budete tomu svému obstarožnímu G-kódu smát.

64 dotaz dotaz | 28. srpna 2016 v 11:53

[63]: Právě jste jen potvrdil zbytečnost zdejší diskuse.

65 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. srpna 2016 v 0:04

[4]: Souhlasím s tímto. Programátor nemusí vymýšlet jen cipoviny, hry, ale jsou důležité programy, které usnadňují práci- na př. účetních a j. profesí. Nejsem programátor, je jím už hodně dávno syn- ing.ekonomie, takže něco o jeho práci také vím.

66 Petr G. Petr G. | 29. srpna 2016 v 11:45

[63]: PLC je jednotka HW ktera už desitky let zpracovává G-kód. Její fyzická podoba, tedy jestli je z elektronek, tranzistoru, IO TTL/CMOS, GAL, x86, FPGA, Atmel, atd. není podstatné, vstupem byly i děrné pásky.

Podstatné je že ten kdo psal jádro PLC věděl že čidla na stroji od konstruktéra nejsou pro srandu králikům. Že se jejich stav MUSÍ někde v PLC testovat a podle toho pokračovat ve vyrobě dle G-kódu.

Smát se obstarožnímu G-kódu?
G-kód se používá 50 let (tipuji).

Pokud o CNC nic nevíte tak mlčte.

Já se budu smát až bude majitel firmy brečet nad fakturou za antivir pro své CNC stroje.

Ono nejen že v TTM mám přístup k počtu výrobků, ale i k dalším parametrům jejihž přepsání jinými hodnotami bude průser.

Hodina servisního technika je drahá ;)

67 Petr G. Petr G. | 29. srpna 2016 v 12:08

taková anketa, všichni zde zdá se umíte programovat.
Tedy otázka zní: Jaký reálný program?

Nějakou hru na PC, něco na způsob FB, či galerii fotek v PHP, nebo mikročipy? Meteo stanici s web rozhraním, řízení kotelny a klimatizace? Hračky jako sledovač čáry, minisumo? Nebo větší kolové roboty na Robotur?

nebo jako já co si v praci hraje s CNC, doma s Atmelem a pro kamarádku zplácal webovou stránku v PHP/ASP

68 jx void jx void | 29. srpna 2016 v 19:43

[67]:

Tak za me:

Hru na PC jsem jako kluk delal neco jako hledani min. FB nebo galerie fotek je podle me to same, lisi se to jen rozsahem, asi bych to zvladl, par webovych a desktopovych aplikaci jsem uz profesionalne delal. Mikrocip jsem taky jeden delal. Kdyby nekdo navrhnul elktroniku meteostanice, tak bych k tomu SW dokazal. Kotelnu a klimatizaci profesionalne. Hracky atd. jsou podle me na jedno brdo, jde o to jen dobre pochopit vlastnosti daneho hardware.
Na CNC bych si neveril, meli jsme jen takovy rychlokurz na VS.

Pak mas jeste programovani typu "naprogramuj si interpret (nizsi level) nebo kompilator (vyssi level) sveho jazyka", "automaticky navrh rozmisteni soucastek a cest na plosnem spoji", "google vyhledavac".

Ale cele to je v podstate off-topic, protoze puvodni myslenka clanku byla nekde jinde. (Nepocitam myslenku "nasrat vsechny".) Popravde, termin "ciclejerk" me dost pobavil.

69 blr blr | 29. srpna 2016 v 20:20

Panove, takovy "hejt" - pokud nedodate priklad, je to stejne schuzovni tlachani.

Nicmene vime, ze Ruza z Moravy v tom ma jasno

70 Bystroushaak Bystroushaak | 30. srpna 2016 v 10:22

[67]: Co to je za otázku? Přece libovolný program. Jediné, co mě omezuje je asi matematika.

Co se platforem týče, tak jsem programoval všechno možné, od PLC tecomatů po atari 800 (jen basic teda), 8052 (ASM/C), atmel (C), C/C++/C# a Javu na PC a teď jsem skončil u pythonu, s tím že si hraji se Smalltalkem / Selfem a Lispem. Za část z toho mě platí.

Jinak co se týče třeba toho facebooku, můžeme si o něm myslet co chceme (sám ho taky nemám a aktivně ho bojkotuji), ale je to jednotná komunikační síť s globálním dosahem. Navíc jednoduše použitelná a dostupná každému, i když třeba nemá o počítačích vůbec tušení. Jsou lidi, kteří nedokáží použít email a přesto jim facebook nedělá problém. To není zrovna málo.

Že se někdo vysmívá technickému řešení, a vůbec ho nenapadne se zamyslet, jak to asi dělají, že zvládají obsluhovat miliardu lidí jejich zprávami, obrázky a videi s minimálními latencemi, to si nezaslouží další komentování.

Celé je to o to víc absurdní, že autor používá blog.cz, což je jen předchozí iterace sociálních sítí, ze kterých vyrostl facebook, navíc fungující na těch „cloudech“, kterým se vysmívá.

Vůbec mi přijde, že tady nějak funguje „není to užitečné mně, tak je to sračka a určitě je to nahovno a není to užitečné nikomu“.

71 Duranga Duranga | 30. srpna 2016 v 12:20

Kolegové, dodržujete programátorskou přísahu? Musím sebekriticky uznat, že tam prostor pro zlepšení mám.

https://www.zdrojak.cz/clanky/programatorska-prisaha-uvod-profese/

72 Matěj Matěj | Web | 30. srpna 2016 v 15:45

Automatické pokladny jsou k ničemu :) ostatně jako některé programatorské výtvory ohrožující lidske zamestnance

73 fuck this shit fuck this shit | 31. srpna 2016 v 13:56

[72]: Všechny programátorské výtvory ohrožují lidské zaměstnance, a to je dobře.

74 Petr G. Petr G. | 31. srpna 2016 v 17:49

[68]: díky JX void, za první a jediny příspěvek do ankety. No hlavně jak ostatní umí vše a omezuje je jen něco.

Mě v současnosti omezuje rychlost světla. Měřit letadlo na 600m je na ultrazvuk daleko, na radar nemám peníze a na laser koule.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama