close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Když se nebudeš učit - bude z tebe teatrolog !

22. března 2016 v 5:22 | Petr |  Filosofování
Dnešní článek se původně měl jmenovat "Společenské důsledky Moravcova paradoxu", ale pak jsem se zlekl, že stálí čtenářové by už z nadpisu poznali, co mám na mysli a blog by si ani nerozklikli. Tedy jednak - když toto čtete - už jste se nechali nachytat, a potom "všechno se vším tak nějak souvisí" a Moravcův praradox je, že "jednoduché je složité a složité je jednoduché" a tím bylo řečeno vše podstatné ! Jasné ?

Nepředpokládám, že jasné, tak píšu dále. Už dávno si z jedné kolegyně dělám napůl srandu a napůl obdivuju jejího manžela, který v mém názvosloví je "topenář - milionář" - jakože je profesi opravdu instalatér, přitom je tak šikovný, že vydělal nemalé peníze tím, že montuje ( bez problémů typických pro ostatní české řemeslníky ) ostravské smetánce tepelná čerpadla do jejich vil.

Pak jsem jel se známým a ptal jsem se na lumpačící dceru a odpověď byla : "Netroufali jsme si ji dát na gympl, co kdyby neodmaturovala. " - "A co tedy studuje ?" - "Kuchařku s maturitou !" - "A co když ani tam neodmaturuje ?" - "To ani nemusí, už teď má pracovních nabídek plnou schránku !"

OK takže topenář-milionář a kuchařka s maturitou - prosperují a budou prosperovat. Takže když mi naši hrozili : "jestli se nebudeš učit, bude z tebe popelář" - tak vlastně dneska je to nesmysl. Popelář - to je dneska vážený a žádaný odborník, kterých je neustálý nedostatek a bude jich neustálý nedostatek. Proto by bylo lepší strašit děti : "když se nebudeš učit - bude z tebe teatrolog ( politolog, religionista, nebo jiný "specialista" na humanity )", kteří se dneska tlačí do státní správy, neziskovek a "alternativního centra klinika", aby nemuseli skládat bedny v Kauflandu.

Je tedy jasné, že "něco je jinak". Přitom jsem si hned vzpoměl na Moravcův paradox, který jako všechno ostatní, na co jsem kdy narazil v přírodních vědách, patrně bude mít i svoji "společenskou větev". Pokusím se tedy objasnit celou věc tak, aby to pochopil i žáček se špatným prospěchem, za trest studující teatrologii :

Tedy jsou počítače - jejichž silou je neuvěřitelně rychlé provádění matematických operací a pak jsou živé organismy jejichž silou je houževnaté přežívání ve ( složitém ) reálném světě. Obojí tato technologie musí být velice vyspělá a pružná. Díky této pružnosti umí částečně napodobit technologii druhou. To jest počítače lze ( do jisté míry ) naučit a donutit pohybovat se v reálném světě - ve formě robotů. Biologické organismy ( lidé ) vlastně taky umí matematické operace ( vlaštovka za letu vidí a chytne letící mouchu - což je sakra výpočetně náročné ), ale na vědomé úrovni - "3 x 3 je 9" nikdo neumí počítat tak dobře jako počítače.

Díky tomu vzniká ten paradox, že věci, které jsou pro lidi složíté - řešit soustavu rovnic Gaussovou eliminační metodou, nebo porovnávat rozsáhlé texty - jsou pro počítač snadné. Naopak hrát ping-pong nebo utírat zadek pacientům - což je pro lidi jednoduché - je pro počítače ( roboty ) nepřekonatelný problém.
Výsledek je jasný a už jsem to opakovaně psal. Žijeme v době automatizace a computerizace, která díky Moravcovu paradoxu je daleko snazší v oblastech, kde se zpracovávají data, než v oblastech kde se zpracovávájí reálné, hmotné věci. Proto tzv. "duševní pracující" - lidi kteří se zabývají administrativou, humanitami, managementem, právem atd., což de facto není nic více, než kompilování textů a tabulek, jsou extrémně snadno nahraditelní počítači. Jenom historická setrvačnost, že tito lidé sedí blízko zdroje moci a peněz způsobuje, že třeba státní správa se ( zatím ) neskládá jenom z parlamentu ( Babiš by zrušil i ten ), a pak už jen počítačový "centrální mozek".

Příklad : Potřebujete rozbor her Henrika Ibsena ? Myslíte, že jako "mladý teatrolog" sepíšete lepší práci na toto téma, než jakou umí najít Google ? Naopak - potřebujete aby vám tepelné čerpadlo topilo avšak neteklo. Pozvete raději "řemeslníky - teoretiky" kteří "celé odpoledne googlovali" jak se to dělá, nebo spíše "topenáře-milionáře", který má montáž nacvičenou z praxe ?

A vo tom to je. Pro moderní techniku jsou jednoduché činnosti ( popelaření ) vlastně složité a složité ( teatrologie ) jsou jednoduché. Ve společnosti kupodivu platí pro lidi to samé jako pro roboty a umělou inteligenci.

Jenom, když jsme si uvědomili "A" je třeba k tomu dodat ještě zbytek abecedy. Tedy zejména to, že Moravcův paradox je mezi lidmi prakticky neznámý. Jediný kdo o něm v česku píše jsem já. Tím, že Moravcův paradox není v obecném povědomí jsou jeho důsledky ( třeba topenář-milionář nebo kuchařka s maturitou ) považovány za šťastné náhody a výjimky - nikoliv za zákonitý trend. Tudíž rodiče a prarodiče "neo-vysokoškoláků" stále doufají, "že se to zlomí" a že spousta nezaměstnaných dětiček a vnoučat s "diplomem z fildy" bude moci opustit číšnický frak nebo fritézu u McDonalda.

Marně - fritéza ve fastfoodu je přesně to místo, které je obtížně robotizovatelné a tedy potvrzuje společenské důsledky Moravcova paradoxu. Problém je, že fritující teatrolog by si mohl vybrat něco mnohem zajímavějšího ( a taky ne-robotizovatelného ), kdyby nebyl zaslepen "prestižním oborem vystudovaným bez práce", který mu měl přinést společenskou úctu, ale místo toho mu přinesl firemní kšiltovku a školení v teplotě oleje.

Pokud vám v kavárně servírka přinese kafe, nedovedu posoudit, jestli větší "ostuda" je když ta servírka je opravdová vyučená servírka, nebo když je to nezaměstnaná "divadelní vědkyně", ale je jasné ve kterém z těchto případů došlo k vyplýtvání sil, času a peněz, které by bylo možno použít lépe z hlediska těch lidí i celé společnosti.

A na závěr to úplně poslední a úplně nejdůležitější : Nechcete-li, ani vy, ani vaše děti, být "prekariát" - koukněte na svět očima Moravcova paradoxu. Kde se roboti a počítače tlačí už dnes a kam "se jim nechce". Podle toho si vybírejte své budoucí povolání. Přitom je nutno být upřímný a připusit, že celá obrovská oblast lidské činnosti, která se objede bez fyzické manipulace s hmotnými věcmi už je de facto mrtvá. Zabitá Wikipedií, Googlem, dalšími internetovými aplikacemi a bude doražená algoritmy umělé inteligence, které teprve přijdou.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 ? ? | 22. března 2016 v 8:19

No, já bych v první řadě zrušil biochemiky, ti taky jen kompilují tabulky, všechnu práci za ně udělají stroje. A proč je živit z našich daní, když to zjevně jsou nepotřební darmožrouti?

2 blr blr | 22. března 2016 v 8:26

ono většina "vysokoškoláků" má pramalou představu co by vlastně chtěli dělat...

3 IvanH IvanH | 22. března 2016 v 8:35

Pravda, pravda "- Tedy zejména to, že Moravcův paradox je mezi lidmi prakticky neznámý. Jediný kdo o něm v česku píše jsem já."
- ani ceskoslovenska wikipedia o nom nepise.
No a pobavil ma aj "Moravcův praradox" čakal som nejakú historickú verziu. Sorry viem ze nemáš rád keď sa niekto venuje forme a nie obsahu ale nedalo mi to, je to taký milý preklep.

4 pb pb | 22. března 2016 v 9:13

"...fritující teatrolog by si mohl vybrat něco mnohem zajímavějšího..." -- neumite se prenest pres to, ze ho zajima neco jineho nez vas? On vam do robotu take nekeca. Oni opravdu jsou lide, ktere zajima Ibsen a proto ho studuji, a dokonce i vedi, ze je to nikdy neuzivi. Jina vec je, zda by to nechtelo, aby se nejakou skutecnou investici podileli na svem studiu - ale to by melo platit obecne. Pak by ubylo jak teatrologu, biologu a mozna i elektroniku. A prislovi, ze remeslo ma zlate dno, to taky neni velky objev, rikali to moji prarodice.

5 Had Had | 22. března 2016 v 9:24

Je hezké dělat to, co člověka baví. Ale je důležité, aby to jeho dělání bavilo ostatní. Zákon nabídky a poptávky je neúprosný.

6 petr-kubac petr-kubac | 22. března 2016 v 9:50

[4]: Měl bych jenom tři poznámky
1. Kdyby konstruktéři, robotů, chovatele šývcarských honičů nebo třeba filatelisti žádali, aby jim stát za jejich koníčky platil - asi by veřejnost zbystřila, ale u humannitně "vzdělnaných" nikoho nepohoršuje, že žádá plat ze státních peněz přestože z vlastního zájmu vystudoval honosnou ale kravinu.
2. Už před krizí mi na dovolené v Řecku nedělalo moc dobře, jak místní nezaměstnaná Euro-mládež sedí v kavárně a na poli za kavárnou roztlouká kladivem kameny 80 letá babina v černém.
3. před nastupující / probíhající robotizací je nutné změnit společenskou atmosféru - S úctou hledíme na ty, kteří jsou lepší než roboti a neřešíme, že to je v disciplíně utírání zadku seniorům - takhle to bude muset být, nebo je s námi veta.

Jo a k těm biochemikům - poznámka humorná - kolegové amatérští robotici vždycky čekaji na historiku typu : "takhle jsem měl robotický analyzátor za 8 mega rozebraný na podlaze" ;-)))

7 blr blr | 22. března 2016 v 9:51

Pochybuji, ze to tolik lidi bavi... nekolik malo, co se tim zivi samozrejme ano, ale takovy dav? Nemuze to byt take tim, ze skola vzbuzuje jakysi pocit jistoty, nez ten osklivy nestabilni svet nabidky a poptavky?

8 ? ? | 22. března 2016 v 10:33

[6]: Jsem rád, že poznámku o biochemicích považujete za humornou, její validita je totiž zhruba na stejné úrovni jako validita Vašich tvrzení o státní správě a neziskovkách obsazených humanisty... Jen tak ze zajímavosti jsem si vyjel osazenstvo jistého krajského úřadu:

Ing. 220 (z toho 2 Ing.arch.), Mgr. 90, Bc. 71, JUDr. 9, RNDr. 6, PhDr. 5, MUDr. 1, MVDr. 1

Mgr. a Bc. asi nerozklíčujeme (za Mgr. jsou i lidé s přírodovědeckým vzděláním, za Bc. může být naprosto cokoliv), ale na nějakou přemíru humanistů to skutečně nevypadá... Naopak to vypadá na armádu inženýrů, tedy lidí se schematickým myšlením a sklony k technokratickým řešením...

9 pb pb | 22. března 2016 v 10:36

[6]: Bod 1 je uplny nesmysl, penize chce od statu kde kdo, zadne spiknuti humanitne vzdelanych neexistuje. At si kazdy studuje co chce, ale za sve! Neni spatne, ze o penize zada, ale ze je dostane!

V ostatnim souhlas.

10 blr blr | 22. března 2016 v 11:34

[8]: Dohledáte i z jaké školy ono vzdělání je?

11 R.Richter R.Richter | 22. března 2016 v 12:09

Mám stále jednu nejasnost. CO si pod pojmem "algoritmy umělé inteligence" představit.
Nemohu si pomoci, ale nějak mi to připadá jako "hodně chytrá, ale i tak nebetyčná hloupost".

12 ? ? | 22. března 2016 v 12:16

[10]: Z veřejně přístupných informací ne.

13 Petr G. Petr G. | 22. března 2016 v 15:27

[4]: ISO kokoti co kontrolují CPK= Capské kokotiny, mě jako dělníku komplikují život velice. Svářeč co si nerozumí s kladivem, je nahrazen svařovacím robotem. ISO zmrdy nahradí jen změna režimu.

A ve které dílně dnes visí DŘINA STROJŮM!
Nebo VOLNÉ SOBOTY BEZ ROBOTY.

14 Honza Honza | 22. března 2016 v 15:29

Nevím jak na vidlákově, ale v Praze se zrovna kuchaři moc dobře nemají. Musejí se dost otáčet, aby se nemuseli přeškolovat na policajta nebo tak někoho.

[8]:Ing. je i z ekonomky a myslím, že i z hnojárny...

15 ? ? | 22. března 2016 v 15:37

[14]: Samozřejmě, že Ing. je i ekonom. Autor se zde ovšem s oblibou naváží do "humanistů" (dnes konkrétně teatrologů), přitom třeba právě ekonomové naši společnost vyžírají a likvidují mnohem účinnějši než všichni teatrologové, kteří promovali v posledních padesáti letech, dohromady...

16 petr-kubac petr-kubac | 22. března 2016 v 15:43

[14]: U nás je lid chudý - takže nemáme co 10 metrů hospodu, jejíž majitel je nasraný, že nenašel cestu jak odklonit prachy z Bruselu do vlastní kapsy. Proto když se na prochlastaném východě řekne kuchařka - je to nejčastěji ve školce, škole, špitálu, domově důchodců atd. Taky se musí otáčet ale většinou nemá šéfa, co musí Audi 6 povýšit na Audi 8 stůj, co stůj.

17 Perpeťák Perpeťák | 22. března 2016 v 17:11

Dřina strojům !

Rozhodování idiotům !

Profesor Václav Blanka by tu měl žít minimálně do sta let !!

18 Had Had | 23. března 2016 v 5:50

Možná mne ani neuráží počet lidí s nepraktickým vzděláním, jako počet nepraktických lidí co se vzdělávají. Ti pak nemohou být na místech, kde se od nich něco chce. Ale oni neumírají hlady na ulicích a byrokracie bují. Mám někdy pocit, že parlament je banda rozhádaných scénáristů a pak je tu jště parta režisérů, u kterých se neví, který z nich je ten nejhlavnější. Berte to jako přirovnání, nikoli navážení do kultury. A pak platí: Když někdo něco umí, tak to dělá. Když to neumí dělat, tak to učí. Když to neumí učit, tak to řídí. A k tomu dodávám: Když to neumí řídit, dělá vrchního inspektora.

19 Perpeťák Perpeťák | 23. března 2016 v 9:21

Rozborem učených idiotů se zabýval již v padesátých letech minulého století populární profesor Parkinson. Tvrdil, že aby idiot mohl škodit kvalifikovaně, musí mu vzdělání přinést rozhled, aby mohl škodit kvalifikovaně shora všem. Lidská blbost to je nejsilnějšší nejaderná zbraň hromadného ničení na Zeměkouli. Pokud je kombinována se vzděláním, neudělá třeba učený blbec když k tomu dostane příležitost / jak třeba popisuje Čapek v jedné své známé povídce / blechu, ale vymyslí třeba sarin, a nebo kuponovou privatizaci. Dnešní hybridní válka již nepotřebuje atomové zbraně, ale jen si nepřátelské státy vzájemně nenápadně osazují do svých vedoucích funkcí vhodné učené idioty. Kdysi jsem někde četl, že je li stádo hladové a nemocné, nemá cenu ho honit a bít, ale je zapotřebí dát do klády pastýře.

20 Perpeťák Perpeťák | 23. března 2016 v 9:26

Vrchol hybridní války představuje  akademická náčelnice se strhaným pohledem a  ohlodanýma nehtama...

21 rovan rovan | 23. března 2016 v 14:05

Pane Doktore, nelze než nesouhlasit! Jen mi připadá, že by jste měl napsat román, byl by to "Švejk" 21 století! Takto napsaná úvaha se, bohužel, nemůže stát "Navždy platným obecným obrazem doby"

22 Petr G. Petr G. | 23. března 2016 v 15:06

Dá se dohleded jaký hornonální hybrid, poprvé vypustil z tlamy do novin slovo Hybridní válka?
Karel Čapek psal o Válce s mloky.

Já znám války
Útočné, expediční, studené, 100-leté, první i druhou světovou, psychologické, teroristické, indiánské, žabomyší, jaderné, chemické, klasické, obchodní, mediální, galaktické, meziplanetární ...

Čím bojují hybridi?

23 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 23. března 2016 v 15:32

[22]: Poprvé objevivší se termín hybridní válka si pamatuji velice přesně. Bylo to v době, kdy na naustále hřímající nebezpečí Ruska a Putina si už lidi vybudovali hluchotu a slepotu, a bylo nutné přinést větší kalibr. Bylo nutné vymyslet, jak vysvětlit, že Rusko ačkoli nikde nestřílí a nezavádí demoíkracii, je přesto agresorem a válečníkem.

Takže špičky z EU a NATO pustily do médií nový termín „hybridní válka“ neboli „nelineární válka“, které se dopouští Rusko vůči zbytku světa.

Tak se hybridní válka dostala do českých vod.

V USA se tento pojem používá již dlouho a mnohem dříve.

24 Perpeťák Perpeťák | 23. března 2016 v 17:17

Čím bojují hybridi...

Bojovat třeba klasickými válečnými prostředky je dnes již především drahé a značně primitivní. Kdyby třeba proti Hitlerovi kdysi rozšířili masovou propagandu, že má mikropenis a nesestouplé varle, tak vydržel jako vůdce tak rok, dostal infarkt, a ani ho jeho osobní lékař z generálního štábu nemusel nasypávat drogama . Doufám, že zde nevedu nevědomně také hybridní válku, a až si někdo přečte třeba pana profesora Parkinsona, tak z toho nedostane nedostane spalničky...

25 M.M. M.M. | 23. března 2016 v 23:28

Zajímavé postřehy. Dovolím si trochu jiný pohled na Moravcův paradox. Třeba ta Gaussovka - osobně bych to viděl na těchto úrovních: 1. řeším eliminaci z hlavy - tak 2x2 matice (a ještě se spletu), 2. řeším eliminaci s tužkou a papírem - matice co se vejde na papír (ale je to nepříjemné), 3. vezmu počítač, naprogramuji postup a řeším matice o dost větší a o dost efektivněji. Tedy je to otázka použití vhodných nástrojů. Na něco nástroje už máme (Gaussovka), na něco ještě ne (hamburger). Ještě je budeme muset vyvinout.

Ostatně i v konstrukci robotů jsme se již poučili - postavit robota který má chodit a dát mu do kloubů univerzální motorky je těžké, upočítat veškeré kinematické řízení okolo aby opravdu chodil je noční můra. Typický příklad nevhodně použitých nástrojů - je-li požadavek pohybovat se pomocí motorků, mají se tam dát kola. Je-li požadavek, aby to chodilo jako člověk, je třeba se patřičně poučit - "passive walker" je vlastně docela jednoduchá konstrukce.

26 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 24. března 2016 v 0:09

[25]: Ono je všechno relativní. Gaussovka je postup, jak automatizovat řešení lineárních rovnic, a zároveň postup, jak se u počítače vyhnout sice přímočařejšímu postupu, ale pro počítač méně efektivnímu, totiž nalezení řešení skrze inverzi matice soustavy.

Kromě toho počítač nepoužívá matematická reálná čísla, ale v podstatě celá čísla mapovaná na reálná čísla (buď fixed nebo float point).

Takže ona ta Gaussovka může skončit blbě díky zaoukrouhlovacím chybám nebo kvůli vlastnostem takto zvolené imitace reálných čísel, která je na počítači.

Takže se klidně může stát, že člověk spočítá a počítač narazí. Proto i Gaussovka pro počítač obsahuje postupy, jak se vyhýbat naražení a zaokrouhlovacím chybám – nebo přesněji, jak je minimalizovat.

****

Ad roboti: Problém není ani tak konstrukce robotů, jako s prominutím velmi slabé matematické a fyzikální znalosti těch, kdo je konstruují, a zejména jejich software.

Ve své podstatě je robot aktivní systém, u kterého nestačí jen zjišťovat polohu v prostoru a směr, kudy má jít. Robot je aktivní systém, který má setrvačnosti. Jako každý lineární systém má své frekvenční charakteristiky na různé vnitřní a vnější impulsy, může se rozkmitat, atd.

S tím vším je třeba počítat, robot potřebuje jednak udržovat rovnováhu, jednak orientaci v prostoru, jednak provést správnou akci pro zamýšlený cíl, jednak vyhodnocovat zpětně chování sama sebe a senzorů a dělat z toho závěry.

Problém je, že konstruktéři robotů jsou více elektronici, než matematici znalí alespoň Newtona a diferenciálních rovnic.

A proto jsou roboti tam, kde jsou, tedy spíše nejsou.

Problém v mnoha oborech je, že ti co to dělají se úzce specializují, ale příroda jaksi funguje jako celek.

27 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 24. března 2016 v 1:06

[22]:[24]: Hybridní válka je v podstatě cokoli mimo konvenční války, a nebo doplnění konvenční války dalšími strategiemi.

Partyzánská válka, mediální válka, psychologické prostředky, kyberškození (tedy skrze internet), teroristické operace, cokoli.

Velmi oblíbená je v poslední době proxy válka, tedy válka v zastoupení. Když třeba USA chce bojovat s Ruskem, tak donutí Evropu vyhlásit protiruské sankce. Nebo když se Turecku nelíbí, že Rusko jim konkuruje v Sýrii, tak za podivných podmínek sestřelí ruské letadlo narušující turecké hranice a očekává, že celé NATO vyhlásí skutečnou válku proti Rusku.

A nebo když komunisté vyhlásí sametovou revoluci, aby získali majetky a dobré posty, jako akci pro boj proti komunismu.

28 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 24. března 2016 v 1:11

[24]: Kdyby skutečně západní Evropa chtěla zastavit Hitlera, tak by se ani nerozjel. Jenže Hitler jim tak trochu zapadal do plánů, a tak ho přikrmovali. Tu mu darovali Sudety v Mnichovské zradě, tu …

29 petr-kubac petr-kubac | 24. března 2016 v 8:46

[26]: to je hezké, že jste vyjmenoval část věci, které k Moravcovu paradoxu vedou a jsou / zdají se být odstranitelné dalším vývojem.

Leč staří klinici říkali - co se zdá je sen -  lidi jsou nedokonalí a radikální utnutí Moravcova paradoxu se nám asi nebude moc líbít, neboť to nepochybně bude souviset s roboty designujícími jiné roboty - též známo jako "technolgická singularita"

30 Petr G. Petr G. | 24. března 2016 v 10:04

Ad. Hybridní válka, děkuji za názory.
Slovo hybridní nemá nic společného s tím jakými fyzickými, psychologickými nebo kybernetickými, prostředky se válka vede.

Je to umělé vymyšlené a má poštvat Evropany proti Rusku.

31 Petr G. Petr G. | 24. března 2016 v 10:20

Moravcův paradox ...

Ekononie je počítání s čísely.
Procesory jsou na počítání konstruovány.
Účetní zadává hodnoty do účetního softwaru.

Proč není účetní nahrazena plně automatizovaným systémem? :)

Máme čtečky kódů, hlášení na finanční úřad odesíláno elektronicky.
Pokladny budou hlásit systémem EET tržby.
Doházka je snímána čipy, evidována v PC. Dá se tak eliminovat mzdová účetní.

Kdo je zaměstnavatel účetních?

Chvilka napětí ... je to Stát - ministerstvo financí.

Tedy účetní nemají právo odmítat EET

Majitel firmy účetní fyzicky nepotřebuje, stát ho nutí platit mzdu účetnímu, který je ad absurdum státní zaměstnanec v soukromém sektoru.

Státní zaměstnanci se komputery nahradit nenechají.

32 petr-kubac petr-kubac | 24. března 2016 v 11:07

[31]: No ono kromě Moravcova paradoxu je ještě Paretovo pravidlo - ubereme 20% na složitosti státní správy a budeme moci 80% úřednictva propustit.  - To by teprve byl průser.

Nicméně Babiš se pohybuje na opačném rameni - přidáme 20% složitosti a zkrachuje 80% živnostníků, kteří by eventuelně mohli konkurovat některým menším firmičkám v Agrofertu.

A Bohuš mu k tomu nadšeně tleská, protože největší nepřátelé ČSSD jsou chlápci, kteří se uživí Bohušoví / Babišovi navzdory.

33 Petr G. Petr G. | 25. března 2016 v 5:58

[32]: vidíte to moc černě :)
nějaké procento živnostníků by krachlo, na druhou stranu účetní a právníci by museli makat více o 20% na dosažení 80% současného platu. Žádný podnikatel nezvedne platy účetním, to raději investuje do účetního softwaru.

Možná je to současné zesložiťování účetnictví zdlouhodobého hlediska správná cesta podporující vývoj AI.

34 Václav Václav | E-mail | 27. března 2016 v 16:23

Poznámka na okraj, účetnictví není složité - podvojné účetnictví je furt stejné posledních 500 let, ale složitost je vtělena do daňového systému.Vrchnost vždy potřebovala zdroje na svůj zahálčivý život, a to se také nezmněnilo posledních 500 let. Z čeho by se platilo neefektivní zbrojení, podpora nicneděláků a různých parazitních činností ? No, a na to je nepřehledný daňový systém se spoustou vyjímek ten pravý nástroj. A když ani to nestačí, tak si půjčíme ! Vyrovnaný rozpočet platí pouze pro domácnosti nás smrtelníků.  HOWGH

35 ass ass | 23. června 2016 v 12:49

[9]: Máte problém v logice, Ing. dostávají i ekonomové, záleží na škole a fakultě...
Takže bych nebyl jako vy tak jistý výrokem "humanisté nepřevládají".

P.S. oni ekonomové rádi říkají, že jsou vědeckou disciplinou jako matematika, ale v reálu jsou na úrovni sociologů a ti opravdu nejsou technicky myslící lidé...

36 Ass Ass | 23. června 2016 v 12:59

A co doktorské disciplíny? Minimálně diaknostika a IBM watson co už prokázal větší efektivitu v řádu desítek procent nad lidským diagnostikem? Bude třeba obvoďáků, kteří dnes už jenom rezesílají na specialisty a i injekci už dává sestra...

Bude teda potřeba sester, ale postupně už teď vytvářejí AI a roboty co nahradí doktory...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama