close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zvolte svého zloděje.

9. srpna 2016 v 5:21 | Petr |  Filosofování
Krajské zřízení na Slovensku nedává žádný smysl, ale pokud se podíváme na mapu okresů hned je jasněji. Okresy se dělí na dva druhy - obrovské : Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice - s převahou Maďarského obyvatelstva, a malinkaté : Partiznánske, Myjava, Půchov nebo Kysucké Nové Mesto - s převahou Slovenského obyvatelstva. O příčinách bychom se mohli bavit z matematického hlediska, ale jádro tohoto fenomenu se táhne hluboko do minulosti, kdy se původní uherské "župy" po roce 1918 v několika vlnách zmateně rozdělovaly a zase spojovaly, až v roce 1960 bolševik vše direktivně stanovil a teprve touto "úpravou velikosti" okresů, které jsou zároveň volebními okrsky na dlouhou dobu vyřešil palčivý problém zavření huby Maďarské národnostní menšině.

OK jelikož geografie slovenských okresů za bolševika beztak vznikala v Praze podle know-how z reforem německých okresů v Sudetech za První republiky, je zjevné, že zárodky účelové manipulace se správním uspořádáním státu jsou u nás historicky tradiční a dlouhodobě zavedené. Pokud navíc vezmeme v úvahu "sametovou" kontinuitu dnešních politických lídrů s normalizačními komunisty - je vše zcela jasné.

Komunistická Československá Socialistická Republika měla 10 krajů. Čechy 5 krajů, Morava 2 kraje, Slovensko 3 kraje - i zde vidíme neviditelnou ruku, která volbou velikosti správních a volebních jednotek vykonává politiku, aniž by dráždila veřejnost nespravedlností tohoto uspořádání. Pak přišla revoluce, komunistické kraje byly zrušeny a po odtržení Slovenska existovalo Česko nějakou dobu jako sát založený pouze na okresním uspořádání....


Koncem 90. let minulého století se nám přemnožili politici, státní úředníci, lobisti, privatizátoři, zloději, všiváci, kteří mají doma aktovku s kompromitujícími materiály, zájemci o snadný život za Evropské prachy atd.... Praha už byla těmito existencemi přeplněná, proto bylo třeba těmto individujím zajistit nový životní prostor. A hle - nové krajské zřízení nabídlo rozsálé možnosti.

Patrně se původně vycházelo ze staršího komunistického krajského uspořádání z let 1949 - 1960, ale pak dostal "rozhodovací proces" jinou dynamiku. Sledujte mapu : Patrně došlo ke sporu Hradec-Králové x Pardubice, která z nafintěných vesnic bude spravovat větší část původního "Východočeského kraje" Takže se oba "Východočeské kraje" tahaly o okresy až "Východočeský kraj Pardubického vyznání" přesáhl okresem Svitavy historickou zemskou hranici Markrabství Moravského. Okres Svitavy totiž před rokem 1960 neexistoval - právě proto, že tuto hranici respektovali všichni od Přemysla Oráče po Antonína Zápotockého. Nerespektovali ji jedině : Adolf Hitler, komunisti po roce 1960 - a současný režim.....

Pak tu byl další problém - Olomouc. Tedy i Olomouc dostal(a) "svůj kraj" - povšimněte si jeho pozoruhodného tvaru. "Okres na severu" - Jeseník je s "mateřským krajem" spojen jen křivolakou silnicí přes Červenohorské sedlo. "Normální silnicí" je napojen do Polska nebo směrem na Bruntál, a Krnov - obce v "Moravskoslezském kraji", ale nebuďme detailisti. Důležité přece nejsou silnice, ale "přirozená spádovost" ( Euro-dotací ) ne ?

Pak tu máme kraj-vtip: "Karlovarský kraj" zvíci tří okresů postrádající jakékoliv atributy kraje. Nedovedu si představit příčetného státního úředníka navrhujícího tento kraj, zejména když smysl jeho existence v létech 1949-60 - podpořit kolonizaci vystěhovaných Sudet - dávno pominul. Snad leda s "pistoletem Makarova 9x18 mm" u hlavy. A možná odtud vítr vane. Ruskojazyční mafiáni se báli, že zůstanou "bez své samo-správné jednotky" a také bez svého "Regionálního operačního programu" rozdávajícího Euro-prachy....

Totéž Liberecký kraj - určitě byl tlak na "samosprávu kradení" - což soudruzi z Liberce prokázali měrou vrchovatou.

Chudou oblast na Česko-Moravském pomezí - nakonec nikdo nechtěl - tak zbyla jako "Kraj vysočina", kterému prochází historická Moravská hranice středem břicha.

K čemu je toto krajské uspořádání ? Názor veřejnosti od samého počátku je jasný : K ničemu. Nicméně existuje a díky "optimální velikosti" kdy z Prahy je to daleko a nad občany vysoko - je to ideální "správní jednotka" k organizování korupce. Ba dokonce bych Masarykovské "státy se udržují idejemi, kterými vznikly" mohl rozšířit i na kraje. Vznikly z potřeby prostoru pro všiváky a tuto funkci dodnes bezchybně vykonávají.

Z tohoto hlediska jsou nadcházející krajské volby těžkým oříškem. Koho zvolit do "zastupitelstva k ničemu" ? Ať volíte kohokoliv - větší účinek než zamíchání v kotli zlodějů to mít nebude. Škoda. Možná by demokracii prospělo, kdyby ze zákona vždy a povinně na každé zastupitelské místo kandidovala i "prázná židle", aby veřejnost měla možnost ocenit celkovou kvalitu navrhovaných kandidátů. Některé "orgány" jako Kraje, Senát, nebo dokonce EU by takto šly zcela přirozeně a nenásilně reformovat / zrušit. Jsem si zcela jist, že většině zastupitelstev i státních úřadů by "prázdné židle" pracovaly lépe než současní úředníci. Právě proto však úředníků přibývá a "prázdné židle" nikde k nalezení....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 rvx rvx | 9. srpna 2016 v 6:02

hm, ta myšlenka "prázdné židle" se mi docela líbí! Ovšem, kapři si svůj rybník ...

2 Karel Karel | 9. srpna 2016 v 6:17

A jak by řešily obce své problémy bez krajských úřadů? By komunikovaly s nějakým obrovským superúřadem v Praze? Nebo by byly okresy a na každém z nich specialista třeba pro financování výstaveb domovů pro důchodce? To by bylo mnohem více lidí než na krajích. Netvrdím, že kraje jsou dokonalé, ale nějaký smysl zřejmě mají.
A místo prázdných židlí lze založit vlastní stranu/sdružení a kandidovat do voleb.

3 petr-kubac petr-kubac | 9. srpna 2016 v 6:45

[2]: Mám dotazu rozumět tak, jakože dnes "Kraje" hájí zájmy "svých" obcí na Pražských ministerstvech - HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA   ( vhodný smajlík nenalezen )

4 Karel Karel | 9. srpna 2016 v 7:20

[3]: Ne, kraje zastupují Prahu.

5 Richter Richter | 9. srpna 2016 v 7:40

Chválím "Tedy i Olomouc dostala" i když ty rozpaky nejsou potřebné. Ano, Olomouc je žena.

6 Crifodo Crifodo | 9. srpna 2016 v 7:51

Jedna z havlistických omáček po roce 90 bylo to, že kraje je žádoucí zrušit jako bolševický přežitek přemnožených aparátčíků. Tehdejší argument byl, že čím nižší samospráva blíž lidem, tím líp.
Ale podobný argument taky byl Městský policajt bude blíž lidem, bude chodit pěšky po svém městě, řešit drobnou kriminalitu, protože bude znát svou ulici, a působit jako prevence.
Lidi tomu všemu věřili, protože lidi jsou věčně důvěřivá hovada bez paměti.

7 petr-kubac petr-kubac | 9. srpna 2016 v 8:07

kouzlo jakéhokoliv státprávního uspořádání zejména v Evropě a zvláště v česku je že každý úřad chce ke svému rozhodnutí i kopie rozhodnutí všech ostatních úřadů - tím počet nutných "souhlasů" pro každou věc roste dle vzorce
N*(N-1)/2
kde N je počet účastníků "řízení". A kromě toho vznikají "bludné kruhy" - potvrzení A nedostanete bez potvrzení B, které nedostanete bez potvrzení A - takže současné kraje akorát zvedají N a tím KVADRATICKY komplikují život obcí - bez ohledu na to jestli zastupují kraj smerem do centra nebo "Prahu" směrem na venkov.

8 m.marianek m.marianek | 9. srpna 2016 v 9:47

[5]: To jste špatně pochopil. Pan Kubáč zcela jistě a bez rozpaků ví, že Olomouc je ženského rodu, ale také ví, že jsou oblasti kde nikdo neřekne "jedu do té Olomouce", ale "jedu do teho Olomóca". Prostějov je od Olomouce co by 4x kamenem přehodil a neznám tu nikoho, kdo by o "něm" mluvil jinak, než v mužském rodě.

9 Gabriel Svoboda Gabriel Svoboda | E-mail | 9. srpna 2016 v 9:55

Tato mapa ukazuje, kde je na Moravě Olomouc ženského rodu a kde mužského (v Čechách je téměř všude ženského rodu):

https://dalsimoravak.files.wordpress.com/2013/06/ten-ta-olomouc.png

Zdroj: https://dalsimoravak.wordpress.com/2013/06/16/ten-olomouc-ta-olomouc/

10 Had Had | 9. srpna 2016 v 20:20

Když se podíváme do historie (19. století)
byly kraje zcela jiné - namátkou litoměřický, boleslavský, bydžovský, ...
Liberecký byl do roku 1960 a snad proto se jej podařilo obnovit. Nechápu dnešní středočeský prsten kolem Prahy mající v hlavním městě svůj kravský úřad.

11 j.t.d. j.t.d. | E-mail | 12. srpna 2016 v 17:20

A to ještě existují kraje soudní, které jsou v souladu s těmi komunistickými a nerespektují hranice současných krajů.
Takže ke krajskému soudu se v některých krajích jezdí do sousedního kraje, a v některých krajích pro větší jednoduchost spadají různá místa v rámci jednoho kraje pod různé krajské soudy.

Přitom navázání na historické uspořádání zemí koruny české se jak po první světové válce, tak po druhé světové válce, tak při normalizaci, tak po 89. samo nabízelo, a nikdo odpovědný je nevyužil.

12 Dalík Dalík | 16. srpna 2016 v 21:30

Za tento článek dávám 1*

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama